SJML keskustelufoorumi

Jousimetsästyksestä => Metsästyksestä => Aiheen aloitti: Aksu - 10:58 28.02.2013

Otsikko: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Aksu - 10:58 28.02.2013
Eduskunnassa sentään keskustellaan asiasta..

Tämän tekstin perusteella käsittäisin että laki tulisi (mahdollisesti) voimaan hirvieläinlain muutoksen kohdalla, eli vuonna 2014 tai 2015.. Sitä odotellessa.

Alla linkki eduskunnan sivuille.

 

http://www.eduskunta.fi/faktat.....13_p.shtml

 

-Aleksi A.
Otsikko: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Olavi Pennanen - 11:40 28.02.2013
Sieltä se pikkuhiljaa lähestyy.....sitä odotellessa täällä peurojen paratiisissa.

 

Olli
Otsikko: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: ejuhakor - 11:58 28.02.2013
hienoa lukea tämä juttu !

 

Kuten Olavi sanoi: sitä odotellessa täällä peurojen paratiisin sisällä.. tilanteita olisi ollut jo monta mutta kun ei voinut kuin nauttia visuaalisesti..

 

-J-
Otsikko: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: oejpeura - 13:37 28.02.2013
Hirvi! Ei saa unohtaa...
Otsikko: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Piedro - 06:00 01.03.2013
Hieno hommaLaugh

 

Tää nyt ei varsinaisesti tähän hommaan liity tai no liippaa kuitenkin kohtuu läheltä

joten uskallan asiaa tässä topicissa käsitelläSmile joten olen uutena lajin pariin tulleena

muutamaan kertaan miettinyt miksi jouset sidotaan/puhutaan aina paunamäärästä

eikä Jouleista niinkun ruutipuolella koska nyky jousien isot ibo speed erot laittaa

välineet vähän eri valoon jos kriteerinä käytetään pelkkää vetojäykkyyttä.

 

Jos esim. käsitellään tuota 45 paunan alarajaa ja käytetään samaa 400gr nuolta

niin vanhemmat jouset jotka heittää ibo 318ft/s antaa vaikka 28" vetopituudella

ja 45 paunalla energiaksi abaut 43ft/lbs kun samoilla arvoilla laskettu uudempi jousi

antaa jo 45 paunalla (ibo340) abaut 52ft/lbs

 

Toisena verrokkina vois käyttää ylä ääripäätä kun muutaman kerran eri keskusteluissa on tullut

vastaan ettei majavaa kannattais ampua kun 70-paunasella jousella, mutta eihän se todellisuudessa

kerro mitään. Esim: Vanhempi jousi jonka ibo on 318 antaa 420gr nuolelle energiaksi 66ft/lbs

kun uudella jousella (ibo 340) päästään samaan 66ft/lbs jo 59 paunan vetojäykkyydellä

70 paunalla energia kasvaa jo 77ft/jbs

 

Onhan paunarajaa tietenkin helpompi valvoa kun siihen riittää pelkkä mittari.

Nuo laskut on nyt vaan vähän sinne päin mutta pointti niistä seviää.

Onko kukaan muu miettiny samaa asiaa vai onko tässä edes asiaaLaugh
Otsikko: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 06:16 01.03.2013
Yksi ongelma lienee siinä, että ei ole näyttöä siitä, mitä suure kuvaa parhaiten jousen tehoa. Energia, liikemäärä vai mikä. Toisaalta on paljon empiiristä tietoa tuolta ison veden takaa erityisesti peuran metsästykseen liittyen ja sieltä löytyy näitä paunarajoja, jotka ilmeisesti ovat kuitenkin aika toimivia. Kysehän lainsäädännössä on 'alarajojen' määrittämisestä ja silloin ei oikeastaan ole mitään väliä, miten siellä 'yläpuolella' tehoja riittää. Tuo majava on juuri hyvä esimerkki, minulla ei ole koskaan ollut 70 paunaa missään jousessa, vaan masset olen ampunut 55-58 paunan wanhoilla taljajousilla. Ei ole ollut mitään puutetta tehoista koskaan, osuma ratkaisee ja maltilliset ampumamatkat. Uskon, että massen saa hengiltä vaikka nykyisen minimin mukaisella 'perinnejousella', kunhan vain osumatarkkuus, ampumamatka ja nuoli kärkineen ovat kohdallaan.
Otsikko: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Piedro - 07:42 01.03.2013
Kiul kirjoitti:


Kysehän lainsäädännössä on 'alarajojen' määrittämisestä ja silloin ei oikeastaan ole mitään väliä, miten siellä 'yläpuolella' tehoja riittää.


 

Tuo on kyllä tottaSmile
Otsikko: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Arto_Y - 10:03 01.03.2013
Kyllä noita Piedron mainitsemia asioita on tämän asian valmisteluvaiheessa mietitty. Sitä en nyt osaa sanoa, jäikö jouleja (paunojen rinnalla) siihen lopulliseen lakiesitykseen.
Otsikko: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Ari - 16:19 01.03.2013
Ymmärtääkseni joulet eivät jääneet lopullisessa esityksessä paunojen rinnalle.

Sinänsä erittäin harmi, koska pelkät paunat eivät kerro oikeastaan yhtään mitään jousi-nuoli-kombinaatiosta, kuten Piedro yllä aivan oikein päätteli. Kiväärin kanssa metsästettäessä joulet eivät "mittarina" tunnu olevan mikään ongelma, vaikka niidenkin mittaaminen saattaa olla melko haastavaa...

Mutta näillähän sitä nyt mennään. Ja tärkeää on, että asia ylipäätään etenee.
Otsikko: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Iivana - 08:07 02.03.2013
Ehkä parempi niin. Avainsana on kuitenkin läpäisy. Leikkaava terä tekee työnsä, kunhan se läpäisee esim. keuhkot. Nuoliluokan nopeuksilla ei nopeuksien pienillä eroilla ole hirveästi merkitystä käytännön lopputuloksen kannalta. Eikä myöskään sillä, että minkälaisella jousella se nuoli ammuttiin. Terä sen haavan kuitenkin tekee.

Jos ja kun peuranmetsästys on mahdollista, niin ei kannata mennä ehdoin tahdoin sössimään heti alussa, vaan kannatta itse kokeilla vaikka kolarieläimeen tai rakennella mahdollisimman lähelle vastaava simulaatiotilanne ja testata oma kalusto, jos vähänkin epäilyttää. Itsellä ei peurahommiin ole mahdollisuutta, mutta jos tuon kokoluokan eläintä ampuisin vaikkapa itsetehdyllä vehkeillä, jossa paunamäärä täyttyy niin kolariporoon testaisin ja kylkiluiden kohdalta ampuen. Silloin olisi itselle asia takuulla selvä.

Mailmalla on ammuttu isoa riistaa paljon myös ns. primijousilla ja nekin ovat ihan validi metsästysväline. Tällöin primijousen käyttäjän oma arvostelukyky korostuu, kun se "Ameriikan Jimin" jännejousi voi olla heitto-ominaisuuksiltaan vähän toisenlainen (mikä ei tarkoita välttämättä huonompaa, suomessa on todella hyviä primijousen rakentajia) kuin se oma vaikka paunat olisivat samat. Ne jotka näitä on rakennelleet enempi, niin kyllä ymmärtävät mistä on kyse. Samoin ne rakentelijat jotka omaavat riittävän yleisen metsästyskokemuksen, niin kyllä ymmärtävät mitä vaaditaan, että eläimestä tulee saatu saalis.

Eikä taljakaan mikään autuaaksitekevä ole. Vaikka paunamäärä täyttyisi ja nopeutta olisi huimasti, niin samalla tavalla tulee läpäisyä olla "tapon paikalla". Silloinkin pitää olla varma, että käytetty leikkuri ja nuoli kykenevät läpäisemään. Otetaan esimerkki: hyvin yleinen 60-70# säädetty talja kiinteällä teroitetulla leikkurilla ja tavanomaisella 450 gr:n nuolella toimii varmasti "tapon paikalle" ammuttuna.

Omasta mielestä kalustoa ei kannata liikaa lähteä rajoittelemaan lainsäädännöllä, sen sijaan oman järjen käyttö on enemmän kuin suotavaa. Erityisesti, kun meitä seurataan ihan varmasti tämän peura asian suhteen. On ihmisiä, jotka ottavat ihan varmaan töppäyksistä kiinni ja käyttävät tarkoin hyödyksi negatiivisen julkisuuden saamiseksi.

Itse olen mieltänyt, että lain tarkoituksena on estää ilmiselvät pöljyydet. On ihmisiä, joilla oma arvostelukyky ja harkinta riittävät asiassa kuin asiassa. Sitten on myös niitä, joiden hölmöilyjä ei pystytä millään lainsäädännöllä suitsimaan.

Tämä on tietysti vain yksi ja minun oma mielipide.

Voimme olla tyytyväisiä, kun jousimetsästys on suomessa muutamin naapureihin verrattuna hyvällä mallilla, ja tämä isomman riistan asia myös etenee. Katsomme vain, ettei mopo pääse keulimaan alussa, niin uskon, että jousimetsästyksellä on edessään valoisa tulevaisuus.  
Otsikko: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Varjaagi - 10:05 02.03.2013
"Ehkä parempi niin. Avainsana on kuitenkin läpäisy. Leikkaava terä tekee työnsä, kunhan se läpäisee esim. keuhkot. Nuoliluokan nopeuksilla ei nopeuksien pienillä eroilla ole hirveästi merkitystä käytännön lopputuloksen kannalta. Eikä myöskään sillä, että minkälaisella jousella se nuoli ammuttiin. Terä sen haavan kuitenkin tekee." – Iivana

 

Näinhän se on mutta mikä on vähän vähästä…?

Itse pidän omalla nopeusmittarilla, omilla nuolilla ja omilla mittausmenetelmillä nopeana jousena sellaista joka ampuu nuolen V1 +200 fts ja paunoista sitten viis koska samat paunamäärät eivät anna samaa nopeutta.

Mulla on hylyssä 2 saman 45# jousta joiden nopeusero on hyvillä ja samanpainoisilla nuolilla 34-36 fts V1. Toinen on vastakaari ja toinen pitkä jousi ja niiden olennainen ero on jousityypissä sekä siinä että että hitaampi pitkäjousi ei ole niin kärkitoiminen kuin vastakaari. Ja se ero on jo pirun suuri – n 25%

Ns. kaupan hyllystä ostettava jousi on poikkeuksetta viritetty toimimaan oikein 28" vetopituudella mutta se ei anna paunojensa (apauttiarallaa 5-7# alle 28" vedon paunojen) mukaista nopeutta esim 26" vedolla. Nykyisessä jousessani viritys kärkitoimisemmaksi 26,5" vedolle nosti nopeutta 15 fts ja paunamäärä pysyi hiukan yllätykseksi samana.  Siirsin siis tavallaan lapojen "sytytystä aikaisemmalle".

Itsekkään en pidä liiallisia rajoituksia hyvänä mutta toivoisin että ennen kuin peuroja aletaan viskomaan kepeillä oli ne puuta tai hiilikuitua niin jokainen kävisi jousensa ominaisuudet läpi eikä vain tuijottaisi paunamääriin.

 

Saapas nähdä mihin se tuo peuravierasluvan hinta pompsahtaa kun nyt jo luvista pyydetään 150-200€.

Kaverini on kulkenut peurajahdissa kuutisen vuotta ja alkuvuosina luvalla pyydettiin 50€ josta se sitten on pikkuhiljaa noussut pariin sataan. Luvanmyyjä kuulemma oikein odottaa peuran jousimetsästyksen alkamista ja on ennakoinut aika reipasta hinnan nousua – koska kysyntä tulee olemaan kova.

 

No, mullakin on peurajahdit ostohommana joten jos sinne innostuu niin kait sitä on tyydyttävä markkinahintaan kun peuramaille ei ole minkäänlaisia kenk.koht. suhteita…Wink
Otsikko: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Iivana - 14:14 02.03.2013
Varjaagi kirjoitti:


Itsekkään en pidä liiallisia rajoituksia hyvänä mutta toivoisin että ennen kuin peuroja aletaan viskomaan kepeillä oli ne puuta tai hiilikuitua niin jokainen kävisi jousensa ominaisuudet läpi eikä vain tuijottaisi paunamääriin.


Asia on näin. Jos ampuu 60 paunaisella taljalla keveintä mahdollista nuolta (300gr) 5gr/pauna, niin tällaisella nuolella nopeutta reippaasti enemmän verrattuna vaikkapa 65# pitkäjouseen, jossa nuoli painaa esimerkiksi 600gr. Jos taljalla lähtö on vaikkapa 300 fps ja pitkäjousella vaikkapa 170 fps. Talja pärjää liike-enegiavertailussa pitkäjousi taas liikemäärässä. Mitä vastaavilla vehkeillä olen pakkaan mätkinyt, niin tuo pitkäjousi upottaa paremmin. On selvää, että kevyt nuoli, vaikka se lentäisi nopeastikin hidastuu myös nopeammin. Tältä taustalta nuolen ominaisuuksien tarkastelu olisi perusteltua. Kuka se sitten määrittää mikä olisi sopiva enegia ja liikemäärä, ja tarvitseeko liikemäärää huomioida ollenkaan? Paljonko on nuolen vähimmäismassa. Näissä pitää olla tarkkana, ettei suljeta mitään jousityyppiä ulkopuolelle heikoilla perusteilla, koska kaikilla niillä pystyy ulkomaisten esimerkkien mukaan halutessaan metsästämään.

Meillä suomessa kun on ainutlaatuinen tsaarinaikuinen byrokratian perintö täydennettynä EU-öyhötyksellä, niin meidän on syytä käyttää sitä maalaisjärkeä ettei mene ns. reisille. Pientä vaaraa tarjoaa omasta mielestäni hätnäppää laillinen jousi keveimmällä mahdollisella nuolella varustettuna.

Kun testaa omat vehkeensä niin tietää varmasti miten ne toimii ja osaa pelata sitten niiden mukaan.
Otsikko: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Varjaagi - 12:48 06.03.2013
Eipä siellä etelässä näytä ollenkaan pahalta: http://www.iltasanomat.fi/koti.....89933.html
Otsikko: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: TmN - 09:12 07.03.2013
Enpä menis allekirjottamaan tuota... Confused
Otsikko: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Varjaagi - 09:45 07.03.2013
Ai jaa, taasko ne ammattilaiset on laskeneet riistan väärin samalla tapaa kuin sudetkin…Wink

 

Tuosta nopeudesta sen verran että kyllä taljan kiistaton etu on sen nopeus jolla jossain määrin pystytään kompensoimaan eläimen väistöreaktiota mutta toisaalta sehän on vain oikeastaan hyvä kun hitaampi jousi on sen suhteen vaativampi – kukas sitä nyt viitsii kovinkaan kauan nauttia helppoja nakkeja…Wink

Olen pari kertaa mutulla todennut että todella varuillaan oleva istuva jänis ehtii väistää nuolen ainakin apauttiarallaa 14-15m matkalta – senhän ei tarvitse kuin pudottautua etujaloilleen niin huti tulee jos mies osaa asiansa eikä ammu vahingossa alle – nuolen lentoaikahan on tuolle matkalle 210fts lähtönopeudesta luokkaa +0,3 sekuntia…
Otsikko: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Miksu - 14:24 07.03.2013
24 vuotta peuroja metsästäny ja en tiennyt et niitä lasketaankin Embarassed meillä täällä varsinais-suomessa lasketaan vaan peurakolareita niitä on täs suurloimaan alueella noin 600 vuodessa (pelkkiä peuroja). peuroja ammutaan täs lähistöllä noin 1500 lupaa eli nuin 2250 kpl (noin 5-6 seuran luvat) punkalaitumella on 3 seuralla noin 1000 lupaa. enemmän työntekoo kuin harrastus jo noilla luvilla.
Otsikko: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Jouko Kulin - 13:25 08.03.2013
Jos se on työtä niin myö tullaan "harventamaa" ( ei niitä jousella niin paljoa kerkee ampua että luvat loppus) niitä ihan ilmaseksi? Vai "ymmärsinkö " väärin?

Mutta ihan vakavasti kirjoitettuna millä ehdoilla sinne pääsee vieraat metsälle? Tarkoitan sitten kun jousi on luvallinen.

 

hirveä odotellessaLaugh

Jouko Kulin
Otsikko: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Aksu - 16:16 08.03.2013
Pakkohan ne laskea on , notta voidaan luvat myöntää.. Kyllä tässä Loimaan naapurissa (Mynämäki) aina lasketaan hirvet, peurat, kauriit, suret ja ilvekset. Meiltä löytys viime lauantaina peuroja n. 250 kpl meidän seuran alueelta (n.15 000 ha). Onneksi ei ole yhtäpaljon kuin Loimaan alueella. Loimaan alue on meinaan ihan katastrofi noiden peurojen suhteen..

 

Kiul, joitain lupia myytiin tonne alueelle hintaan 150-200 €/ peura.. Ja villeimmät huhut kiertää niin, että siellä ei narttuja saa ampua jottei kanta pienenis. Toivottavasti on pelkkä huhu..

 

-Aleksi
Otsikko: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Miksu - 17:48 08.03.2013
joo ei kai tääl peuran laskennasta mitään tuliska, kun liikaa niitä on. tosta takapihalta otin mäykyllä ajoa niin 30 peuraa lähti liikkeelle ja toinen saman verran varmaan jäi piiloon (100) hehtaarin metsä niinkuin nalle puhissa. tääl on luvat ollu vasa 100e aikuset 150-200 ja oisko ollu noin 50e per piikki päässä. sinnepäin ainaski. Mut silti kysyntä on nyt jo kovempi mitä tarjonta myytävien suhteen.
Otsikko: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Sinkkari - 19:53 08.07.2013
Onkos kellään mitään uutta, tarkempaa tietoa aikatauluista tai muusta asiaan liittyen?
Otsikko: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Jaza - 16:10 03.08.2013
Täälä etelä-pohjanmaalla olis tilaa peuroille, ainakin mun ruokintapaikalla käy vain pari kolme syöpöttelemässä. Että koettakaapas  etelänmiehet pistää niitten sorkkiin vauhtia ja ajakaa ne pohjosemmaks sieltä :)

 

Onkos sielä varsinais suomessa pakko omistaa metsää tai asua alueella että pääsee metälle?.
Otsikko: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Aksu - 17:35 03.08.2013
No ainaski meiän alueella (Mynämäki ja ymp. kunnat) seuraan kluulumisen ehtoja on mm. paikkakuntalaisuus tai maanomistus. Joillain seuroilla on rajoitettu jäsenmäärä ja osalla samat vaatimukset kuin meillä.. Eli helppoa ei ole seuroihin päästä. Siihen itse toivoisin muutosta.

Esim. hirviporukkamme keski-ikä on 57. Ja keski-ikää laskee 6 kpl alle 30 vuotiaita. 30-45 vuotiaita on 2 ja loput sitten vanhempia..Eli ukkoontuminen kiusaa ainakin meitä. Yli 70 vuotiaita on muuten 9 hirviporukassa.

Ei naurata...
Otsikko: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Jaza - 06:44 04.08.2013
Ei ole helppoa meilläkään päästä seuraan, asun kaupungissa ja itsellä on naapuri kunnassa metsää mutta kun kaverit haluaisi seuraan niin eipä ole mahdollisuuksia.

meillä tuo ikäjakauma on aika tasaista, että sen puoleen ei mitään hätää.
Otsikko: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Sinkkari - 17:01 18.11.2013
mielenkiinnosta taas kyselemässä onko kellään tietoa asian etenemisestä? Cool

 

esitys nyt kaiketi pitäis lähiaikoina tulla mmm:ään kun on saatu se hirvieläinhoitosuunnitelmakin tehtyä ainakin metsästäjälehden mukaan? mielestäni oli juttua että tämän jälkeen lähtee esitys myös jousijupakasta.
Otsikko: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: heka - 17:12 18.11.2013
Ilmotellaan,kun on faktaa pöydässä...
Odottavan aika on pitkä..
Otsikko: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Sinkkari - 21:54 18.11.2013
Kesällä yhdessä liiton tapahtumassa kuului asiasts kyllä villejä huhuja jo ensi jahtikaudelle, mutta odotellaan faktoja :)
Otsikko: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: heka - 05:49 19.11.2013
Joo,se on jo pitkään tullut ens tai sitä seuraavana kautena:-) :-)
Otsikko: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Varjaagi - 14:03 19.11.2013
Toivottavasti tuo peura-asia on lyhyemmän korren päässä kuin kotipaikalla sijaitsevan Akionlahden rauhoitus vesilinnustukselta. Ensimmäiset varmat tiedot rauhoituksesta "se onki nyt sitte viimenen alotus tällä Akiolahella..." kuulin jo natiaisena -60 luvulla, törmäsin yhtenä -70 luvun keväänä telkänpönttöjä putsatessa pariin bongariin jotka ilkkuivat: "sulla ei oo enää syksyllä mitään asiaa tappamaan telkkiä tänne joten putsaile poika vaan hyvillä mielin ne pöntöt..." jne  kunnes rauhoitus toteutui 2006. Nelisenkymmentä vuotta siitä Akionlahden rauhoituksesta puhuttiin - toiset haaveillen ja toiset peläten, mutta toivottavasti peurajahdista kotimaassa ei haaveilla yhtä kauan.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Sinkkari - 06:08 19.04.2014
Taitaa jäädä ens jahtikaudenkin peurajahdit jousella kotimaassa haaveeksi. Hiljasta on ollu asian tiimoilta..
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 22:09 11.05.2014
Taitaa jäädä ens jahtikaudenkin peurajahdit jousella kotimaassa haaveeksi. Hiljasta on ollu asian tiimoilta..

Ruotsalaisessa Vapen tidning lehden numerossa 3 2014 on Anders Gejerin kirjoittama juttu jousi metsästyksestä. Siinä hän kirjoittaa Suomen tilanteesta mm. :
"Här kommer med all sannolikhet helt nya krav i samband med att man reglerar jakten med pilpåge på större hjortvilt som dov och vitsvanshjort samt vildren hösten 2014".
Ilmeisesti ruotsalaisilla on parempaa tietoa -tiedotusta - kuin meillä?
Gejerillä oli myös pientä epätarkkuutta vaadittavan jousen jäykkyyden suhteen tekstissä tai sitten hän ennakoi tulevaa.....

Olisiko meillä kotimaassa tarkempaa tietoa saatavilla?
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Arzaan - 06:56 12.05.2014
Voiskohan tuonkin tekstin joku hätäsempi kääntää , niin ei tarviis päätellä joka toisesta tai kolmannesta tutusta sanasta mitä siinä yritetään sanoa..ei tuo kakkos kieli tällain selvistäpäin ihan mene jakeluun.. :o
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: heka - 08:50 12.05.2014
Joo,tuttuja kirjaimia,mutta vääräs järjestykses...:-)
Esityksen suhteen,odotellaan.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 13:22 12.05.2014
Joo,tuttuja kirjaimia,mutta vääräs järjestykses...:-)
Esityksen suhteen,odotellaan.

Yleinen elämänkokemus sanoo, että Gejerin tiedot ovat Suomesta lähtöisin. Siihen nähden liiton valitsema 'odotellaan, odotellaan' linja on aika omituinen. Vai onko jatkossakin tarkoitus, että jäsenistö saa tietoa ulkomaisista julkaisuista ennen kuin omalta liitoltaan?
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Varjaagi - 15:36 12.05.2014
Varma on aina varmaa... ;)

No, ei vaiskaan - olisihan tuosta hyvä saada edes  jonkinsortin "puolivirallinen väliaikatiedote".  Ainakaan näin viikon hallitusjäsenyydellä en ole tullut asian tiimoilta hullua hurskaammaksi...
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: TuomoM - 15:44 12.05.2014
Ettei vaan hallitus panttaisi tietoa...  ;D
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: heka - 19:13 12.05.2014
Joo,tuttuja kirjaimia,mutta vääräs järjestykses...:-)
Esityksen suhteen,odotellaan.

Yleinen elämänkokemus sanoo, että Gejerin tiedot ovat Suomesta lähtöisin. Siihen nähden liiton valitsema 'odotellaan, odotellaan' linja on aika omituinen. Vai onko jatkossakin tarkoitus, että jäsenistö saa tietoa ulkomaisista julkaisuista ennen kuin omalta liitoltaan?

Nii,olishan se hienoa ilmoittaa jotain järkevää asiasta.
Ilmoitetaan heti,kun oikeasti etenee.

Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Sinkkari - 19:50 12.05.2014
Voisitkos Kiul noin kielimiehenä suomentaa tuon lainaamas tekstinpätkän? Google translatorin käännös kun oli ihan yhtä järkeenkäypä meikäläiselle kuin tuo alkuperäinenkin teksti   ;D
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 19:52 12.05.2014
Minusta kannattaa tiedottaa missä mennään vaikka ei olisi edettykään. Henkilökohtaisesti olen kiinnostunut kuolemaan mistä muutoksista on keskusteltu ja kenen toimesta.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Ossi - 11:00 13.05.2014
Asiasta mitään tietämättömänä mutta kuitenkin hiukan kiinnostuneena otin hiukan selvää..

Viimeinen keskustelu arkadianmäeltä asian tiimoilta löytyy tästä: http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_25_2013_p.shtml
Eli käytännössähän tuossa lukee että kattellaan hirvikannan hoitosuunnitelman jälkeen. No ajattelinpa tutkia että miten tuo hirvikannan hoitosuunnitelma etenee ja kyselinkin asiaa riistakeskuksesta ja tuolta sainkin vastauksen jonka viesti oli seuraava:  MMM vahvistaa hoitosuunnitelman, Riistakeskus on tehnyt oman osuutensa 2012 loppuun mennessä. MMM pyytänyt lausunnon hoitosuunnitelmasta kevään 2013 aikana, mutta ei ole vieläkään vahvistanut sitä.
Eli tosiaan odotellaan ja odotellaan, veikkaanpa vaan että MMM ei ainakaan tällähetkellä koe hirvikannan hoitosuunnitelmaa ajankohtaiseksi.

Korjatkaa toki jos olen väärässä jonkin asian suhteen.

edit, turhan näppäränä ajattelin laittaa linkin sieväksi vaan eipä toiminut. Nyt toimii. No niin tuo varmaan onkin itseasiassa samainen keskustelu mikä oli jo aloituspostissa Aksulla.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: TuomoM - 14:53 13.05.2014
Minusta kannattaa tiedottaa missä mennään vaikka ei olisi edettykään. Henkilökohtaisesti olen kiinnostunut kuolemaan mistä muutoksista on keskusteltu ja kenen toimesta.

Ei kai tää niin vakavaa oo et kuolla kannattaa...  :P
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 15:22 13.05.2014
Minusta kannattaa tiedottaa missä mennään vaikka ei olisi edettykään. Henkilökohtaisesti olen kiinnostunut kuolemaan mistä muutoksista on keskusteltu ja kenen toimesta.

Ei kai tää niin vakavaa oo et kuolla kannattaa...  :P

Ei mutta nämä ennakoivat tekstinsyötöt on syvältä...

Vaikka kyllähän näistäkin asioista on joskus väännetty tosissaan. Jotenkin vaan tuntuu tyhmältä lukea näistä meidän jutuista ruotsalaisesta lehdestä kun meillä on omiakin tiedotuskanavia.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: TuomoM - 18:57 13.05.2014
Totta turiset.  Ja ennakoiva seksin... tekstinsyöttö on hanurista.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Ossi - 10:41 09.06.2014
Sopiikohan alkaa kyselemään että missä nyt oikeasti mennään? Ilmiselvästi nyt tietoa on enemmän kun jäsenistölle sitä jaetaan..? Syvä hiljaisuus jatkuu vaikka vpj antaa haastattelun jo lähes virallisessa julkaisussa. Kuten Kiul jo mainitsi tuntuu typerältä lukea/kuulla asioita kolmansilta osapuolilta.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Arto_Y - 14:14 09.06.2014
Tuleeko Ossille Jäkkärä? Ainakin PJ:n palstalla on ollut aiheesta tilannekatsausta aina silloin tällöin. Mielestäni varapj. Rutonen ei sanonut M&K:n jutussa mitään sellaista, mistä ei olisi jäsenille tiedotettu liiton omia kanavia pitkin. Toimittajahan oli nyt saanut Maa- ja metsätalousministeriön virkamieheltä rohkaisevaa kommenttia asian etenemisestä. Ministeriön käsissähän asia on viime ajat ollut.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 18:17 11.06.2014
Luin Jäkkärästä, että liiton peuratiedotteessakin mainittu  'ruotsalaisen lehden artikkelin toimittaja', Anders Gejer, on valittu uudelleen European Bowhunting Federationin puheenjohtajaksi. Gejerillä näyttää olevan siis wanhaa tietoa asiasta, jos nyt ymmärsin tiedotteen sisällön oikein. EBFn jäsenenä meidän kannattaa varmaan välittää hänelle tarkempaa tietoa tilanteesta, ettei vastaavaa, mahdollisesti virheellistä, tietoa päätyisi laajalevikkisiin ulkomaisiin julkaisuihin.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: PekkJokihaara - 11:08 13.06.2014
kyllä tilanne näyttää kehittyvän :D
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Sinkkari - 17:32 26.10.2014
https://mobile.twitter.com/laurikontro/status/526069046694150145

No joko jo?
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: ippe87 - 22:43 27.10.2014
Taitaa liittyä paljolti siihen metsästyskortin hankkimisen vaikeuttamiseen, pakolliset teoriat ym, ei riitä pelkkä koe enää.. Kuullu huhuja. Mutta toivotaan parasta peuran suhteen:)
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Sinkkari - 03:34 28.10.2014
Jostain taas kuulin että tuolla olis joukossa mukana jousen salliminen peuralle. Odotellaan vaa....
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Ossi - 07:45 01.11.2014
Rajajousen lobbaustiimi päivitti statustaan fb:ssä tuossa keskiviikkona ja ilmoitti että asia menisi keväällä lausuntokierrokselle ja kaiken suluissa hyvin 2016 kaatuisivat ensimmäiset peurat nuoleen. Onkohan kukaan muu kuullut samaa?
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Artsi - 12:53 01.11.2014
Terve!

Tarkoitus on laittaa asiasta Jäkkärää pikku artikkeli.

Tässä osoite http://www.hare.vn.fi/mHankePerusSelaus.asp?h_iId=20616] mistä asia löytyy.

Kyseessä on hanke jossa metsästyslakia uudistetaan

-Arto-
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Sinkkari - 12:59 01.11.2014
Tulee jahtiuran pisimmät 2 vuotta...
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Korhonen - 09:51 03.11.2014
Tämä hyvä. Odottavan aika on pitkä, mutta joskus se palkitaan.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Predaattori - 12:03 03.11.2014
Pessimisti ei pety...
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Molotow - 18:49 06.11.2014
Tuommoinen läpäisytesti löytyi YouTubesta. Vissiin alle 60 paunainen jäkkärä.

http://www.youtube.com/watch?v=sj4YaS40-Kc
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: JoniAulis - 08:18 20.11.2014
Mistä se tuo "peuratyöryhmän" esitys mmm:lle oikein löytyy?
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Aksu - 04:34 02.04.2015
http://m.iltalehti.fi/uutiset/2015040219459571_uu.shtml
Nyt homma sai julkisuutta lisää. Kommentteja lukiessa saa varmaan taas verenpaineen nousuun  ;D
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: heka - 12:04 02.04.2015
Äläs nyt Aksu:-)
Hyväksyntähän oli jalkajousta myöten kunnossa.Itse asiaa ei oikein edes kommentoitu:-)
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: sunday cruisers - 19:52 21.04.2015
Kun tämä peura asia etenee eduskunnassa niin olen tässä etsinyt eri sivustoilta ampumakokeen matkaa ja taulun halkaisijaa jotta voisin harjoitella koetta varten, on vaan niin vaikeaa löytää kun niillä vaan "tapellaan"  ampuma matkasta ja eri jousityyppien erosta osumatarkkuuteen. Siis kysyisin onko mitään virallista matkaa ja taulun halkaisijaa päätetty? Eiköhän tämän "tappelun" voisi lopettaa ja käyttää ajan vaikka harjoitteluun,  kaikilla jousityypeillä osuu kun harjoittelee tarpeeksi.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: PioneerII - 03:09 22.04.2015
Ei ole päätetty.
Itse harjoittelen/harjoittelisin vaihtelevilta ja tuntemattomilta matkoilta. Standilta alas. Eri asennoista. Eri sää oloissa. Mettä kamppeet päällä.
3D kisoissa.

T
Timo
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Varjaagi - 03:41 22.04.2015
Itse asiassa peura-asia etenee livenäkin, nimittäin Oulun Iinatissa olisi kuulemma havaittu valkohäntäpeura. Parina aamuna olen ajellut alueen tiestön mutta eipä ole ainakaan vielä saanut varmistusta havaintoon. Pidän havaintoa suht varmana "aikalailla hirvenvasan kokoinen mutta vaikutti suhteessa pidemmältä.."

Jousimetsästysliitoilta on lähtenyt esitys ampumakokeesta 3 nuolta 18 metrin matkalta 23 cm tauluun/ympyrään 90 sekunnissa ja tätä on ainakin SJML käyttänyt koemielessä cup-kisoissaan.
Eiköhän se lopullinen ampumakoe tule olemaan melkolailla noilla spekseillä mutta ammutaan peuratauluun kuten kiväärin hirvikoe omaan tauluunsa. Lopullinen esitys tullenee virkamiehiltä ja päätös sitten eduskunnasta.

Mitä itse on tuota "peurakoetta" treenaillut niin minun on huomattavasti helpompi ampua koe vaistolla eläintauluun kuin valkoiseen lautaseen tummassa taustapakassa, taljan tähtäimilla ei taida olla vastaavanlaista eroa.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 11:34 10.08.2015
Yritin löytää sitä 'viimeisintä' yhteistyössä PML:n ja SML:n kanssa tehtyä peuranmetsästysesitystä liiton sivuilta. En onnistunut etsinnässä, mutta tuo 2006 tehty muistio löytyy kyllä. Tiedä sitten, missä asian kanssa mennään, mutta jos tuo yhteisehdotus on vielä validi, niin sen voisi myös tuonne materiaalisivulle lisätä (ja ehkä vielä maininnalla, että se korvaa tuon 2006 muistion, jos asia edelleen on niin), onhan tuo uudempi ehdotus paljonkin järkevämpi 'paperi'.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: ottulo - 19:27 10.08.2015
Muistiosta en tiedä, mutta päivitetäänpä tuon hankkeen osoite, on näemmä viikko sitten muuttunut sivusto kokonaan toiseksi: http://valtioneuvosto.fi/hanke?selectedProjectId=474
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 10:39 22.10.2015
Vähän asiaa liipaten. Lueskelin tuossa yhtenä iltana alkuvuoden Metsästäjä-lehteä, 2/2015, jossa oli Johtaja Reijo Oravan, Suomen Riistakeskus, kirjoitus otsikolla 'Onko metsästysbyrokratiaa mahdollista purkaa?'. Kirjoituksessa Orava käsitteli metsästykseen liittyvää byrokratiaa 'norminpurkutalkoiden' näkökulmasta. Osansa sai myös jousimetsästys, josta Orava kirjoitti:
"Jousimetsästys halutaan sallia yhä suurempien sorkkaeläinten pyynnissä. Samalla kuitenkin jousimetsästykselle säädettäisiin tiukka ampumakoe. Tätä vaativat nimenomaan jousimetsästäjien omat järjestöt."

Jäin miettimään tuon kirjoituksen sisältöä hieman enemmän ja pari kohtaa jäi mietityttämään. Orava kuvaa ajateltua koetta 'tiukaksi'. Tiukaksi verrattuna mihin? Nykyiseen hirvenampumakokeekseen ruutiaseilla vai muuten vain tiukaksi. Herää ajatus, että olisiko tuossa 'tiukkuudessa' hieman tinkivaraa ja voisiko koe olla vaatimustasoltaan alahaisempikin, jotta se vastaisi viranomaisen näkemystä riittävästä suoritustasosta.
Toinen pohtimisen paikka on tuossa kohdassa jossa todetaan nimenomaan jousimetsästäjien järjestöjen vaativan tätä tiukkaa koetta. Joskus takavuosina kun tästäkin keskusteltiin tuotiin keskustelussa esille näkemys, jonka mukaan ''ministeriöstä on tullut viestiä, että koe on välttämättömyys asian etenemiselle". Tähän viestiin perustuen sitten rustailtiin pariinkiin otteeseen noita 'muistioita' kokeesta, ensin yksin ja sitten muiden järjestöjen kanssa. Nyt kuitenkin tuossa Oravan kirjoituksessa asia käännetään niin päin, että nimenomaan me itse haluamme tämän kokeen ja voi jopa saada vaikutelman, että tällaista vaadetta ei muilta (viranomais-) tahoilta ole olemassa. Onko nyt niin, että olemme 'ylireagoineet' niin koevaatimuksen kanssa yleensäkin kuin kokeen vaativuudenkin osalta?  Onko 'ministeriön viesti' ollut todellinen ja onko se mahdollisesti muuttunut ajan saatossa? Mikä on viranomaisten käsitys tänään?

Kuten aikaisemmin on jo keskustelussa todettu, niin liiton tiedotuspolitiikka ei tässä peura-asiassa ole ollut erityisen aktiivista ja tietoa joutuukin kaivamaan muista lähteistä, joista tämä Oravan kirjoitus avaa mielenkiintoisia - ja ainakin munulle uusia - näkökulmia tähän ampumakoevaatimukseen.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Jone - 12:36 23.10.2015
Tiukka ampumakoe on tosiaankin vähän suhteellinen käsite. Peuraan lienee helpompi osua kuin sorsaan :) Tulee ampumakokeesta millainen tahansa, mielestäni viestinnässä käytetty termi "tiukka ampumakoe" on eduksi jousimetsästäjille. Siinä annetaan jousimetsästäjistä mielikuva vastuuntuntoisina harrastajina. Muutenkin näitä jousimetsästyksen ns. pehmeämpiä arvoja, kuten esim. pienemmät saalismäärät, metsästyksen vaikeus ja luonnonläheisyys kannattaa pitää vahvasti esillä jousimetsästyksestä viestittäessä. Näin saatetaan saada irtopisteitä jopa metsästyksen vastustajilta ja omien tavoitteiden vieminen eteenpäin helpottuu.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: PioneerII - 14:37 23.10.2015
Saattaa siinä käsi vapista hiukan erilaillapeuran kuin sorsan kanssa ☺.
Ja vapisi ainakin itselläni.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Molotow - 21:21 23.10.2015
Muutenkin näitä jousimetsästyksen ns. pehmeämpiä arvoja, kuten esim. pienemmät saalismäärät, metsästyksen vaikeus ja luonnonläheisyys kannattaa pitää vahvasti esillä jousimetsästyksestä viestittäessä.

Millä tavalla jousimetsästys on luonnonläheidempää kuin ampuma-aseella? Jos on teollisesti valmistettu jousi ja nuolet käytössä niin mikä ero? Ainoa ero jonka keksin, on laukausääni.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: PioneerII - 04:44 24.10.2015
Ainakin lähemmäs elukoita pitää päästä.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 16:14 24.10.2015
Moni kokee myös tuon 'vaikeuden' niin, että se tarkoittaa epävarmaa, joka taas koetaan epäeettisenä. Minusta nämä luonnehdinnat vaikeudesta, luonnonläheisyydestä ja muista 'erityispiirteistä' eivät millään tavoin edistä jouimetsästystä. Joku asiaa tuntematon saattaa niitä irtopisteitä antaa, mutta kokonaisuuden kannalta olisi parasta, jos jousimetsästys koettaisiin osaksi normaalia, tavanomaista metsästystä. Kaikenlaista mystifiointia pitäisi välttää, se ei kannata pitkässä juoksussa.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Jone - 17:45 24.10.2015
kokonaisuuden kannalta olisi parasta, jos jousimetsästys koettaisiin osaksi normaalia, tavanomaista metsästystä. Kaikenlaista mystifiointia pitäisi välttää, se ei kannata pitkässä juoksussa.
Jos jousimetsästyksen erikoispiirteitä ei oteta huomioon, voidaan esim. valtionmailla kausiluvalla puoleen hintaan metsästäviltä jousimetsästäjiltä periä sama maksu kuin ruutiaseilla metsästäviltä. Tämä keskustelu ei ehkä kuulu tänne Peurateemaan...
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 07:12 25.10.2015
kokonaisuuden kannalta olisi parasta, jos jousimetsästys koettaisiin osaksi normaalia, tavanomaista metsästystä. Kaikenlaista mystifiointia pitäisi välttää, se ei kannata pitkässä juoksussa.
Jos jousimetsästyksen erikoispiirteitä ei oteta huomioon, voidaan esim. valtionmailla kausiluvalla puoleen hintaan metsästäviltä jousimetsästäjiltä periä sama maksu kuin ruutiaseilla metsästäviltä. Tämä keskustelu ei ehkä kuulu tänne Peurateemaan...
Maksun pitäisikin  olla sama. Erilaiset 'etuoikeudet' ovat omiaan luomaan juopaa eri intressiryhmien välille ja intressiryhmien sisälle. Kausiluvan hintaa sitten kaikille metsästäjille voi pohtia erikseen. Tämä liittyy kyllä peura-asiaankin siten, että argumentointi siinäkin tulee perustua neutraaliin, välineiden tasa-arvoa korostavaan linjaan. Ei jousimetsästys kaipaa muuta metsästystä tiukempaa koetta - jos kaipaa koetta ollenkaan vrt. kauris ja haulikkomiehet - eikä vastuullisuus perustu millään muotoa ampumakokeeseen, kuten vaikka hirvimetsällä pitkään olleet hyvin tietävät. Koe saattaa jollain tavalla korreloida ampumataidon kanssa, mutta ei tee metsästäjästä sen enempää vastuullista kuin hän muutenkin  on.

Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Varjaagi - 17:43 27.12.2015
Lainaus Jäkkärä 4/2915 puheenjohtaja Arto Sillanpään pääkirjoituksesta:

"Peuran metsästäminen jousella on viimeisimmän tiedon
mukaan etenemässä siten, että alkuvuodesta 2016
maa-ja metsätalousministeriö esittelisi asian eduskunnalle,
ja tavoitetila on, että peuraa on laillista metsäst ää jousella
ensi vuoden syksyllä. Kuluneen vuoden aikana jousiasetta
on esitetty laillistettavaksi myös villisian metsästyksessä
käytettäväksi välineeksi. Jos asiat etenevät ja menevät
kuten on lupailtu, on suomalainen jousimetsästys
ottamassa ison harppauksen eteenpäin metsästettävien
lajien kirjon lisääntyessä suuremmalla riistalla."

Elikkäs tuommoisia terveisiä Artolta 9. joulukuuta eduskunnan eräkerhon tapaamisilta. Hyvältä näyttää päätöksenteon osalta!

Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kotkotus - 20:37 29.12.2015
Ja samaan syssyyn kun saisivat dreeverinki luvalliseksi peuran ja kauriin perään. Se olis mun ja monen muun haave ;)
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 18:28 05.03.2016
Nyt on alkuvuosi jo jonkun matkaa kulunut ja asetukseenkin villisian osalta tehty muutoksia. Omiin silmiin ei esityksiä peuran jousimetsästyksen osalta ole näkynyt. Toivottavast tässä kuussa jotain tulee, muuten käy aika vähiin. Kauden alkuun on noin 6kk ja, jos koe pitää järjestää, niin aikaa ei juuri ole hukattavaksi; koulutusta, varusteiden hankintaa, tilojen valmistelua ja porukan värväystä. Kohtuullinen ruljanssi siis tiedossa ja joku koekin pitäisi pystyä ennen kautta järjestämään. Onkohan tuo ensi vuosi sittenkin 2017, joka kuulostaisi aikataulumielessä realistisemmalta?

Jos koetta ei vaadita, niin asia on sitten eri.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Varjaagi - 20:31 05.03.2016
Kovin näyttää nuo eduskunnan ja hallituksen kiireet olevan painottuneen kriisinhallinnan eri muotoihin joten mutu sanoo ettei siellä taida metsästysasiat olla pinossa ihan päällimmäisenä.
Tietojeni mukaan ampumakoe on 100% varma ja aikataulu todennäköisesti se että käsittely menee syysistuntokaudelle (syys-joulukuu). Joten taitaa olla niin että peuraa metsästetään jousella vasta/jo vuonna 2017...
Olisi kieltämättä miellyttävä ylläri jos käsittely olisi jo kevätistuntokaudella (helmi-kesäkuu) jolloin jahti ehtisi alkaa jo tälle vuodelle.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Aksu - 06:52 06.03.2016
Alkaa olla myöhäistä, sillä piakkoin alkavat taas ampumakokeen vastaanottajien koulutukset. Ja kun ne on käyty, ei virallisia kokeen vastaanottajia ole, ellei tätä jousikoetta käsitellä siellä. Tuskin tässä kokeessa tehdään poikkeusta, että kokeen saisi vastaanottaa ilman koulutusta.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 13:15 06.03.2016
Niinpä, sillä otin asian esille. Niitä koulutettavia on kuitenkin aika joukko, useita satoja. Lisäksi tarvitaan taustat ja taulut. En nyt varmaksi muista oliko joku paunavaatimuskin ja mutta jos oli ja se halutaan valvoa niin tarvitaan kohtuu määrä kruunattuja punnuksia tai muita mittavälineitä. Monella radalla täytyy vielä katsoa kokeelle sopiva, pysyvä, paikkansakin. En tiedä onko edes kustannuksia arvioitu, mutta voisi arvioida, että koesuorituksen hinta ei ainakaan nykyisestä laske. Voi olla jopa niin, että tulee kustannuspainetta nostaa kaikkia koemaksuja tämän johdosta.

Nyt kun valvojakortti on RHY kohtainen, voi käydä niinkin, että halukkaita jousikokeen valvojia ei niin helposti löydykään. Onhan jo nykyisellään ainakin paikoin pulaa halukkaista valvojista ja yksi koemuoto lisää valvottavaksi ei tilannetta helpota. Tulevaisuus näyttää, miten homma lähtee kulkemaan, mutta jonkinmoinen ryhtyminen on edessä.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Sinkkari - 19:34 13.03.2016
V**tu jos ne vielä huutaa one more yearia siellä arkadianmäellä ni heittelen pakolaiset yks kerrallaa niskapersotteella takasin sinne vinkuintiaan ja käyn ite brysselissä ilmottamassa että erotaan EU:sta, niin on noilla tyhjäntoimittajilla pari murhetta vähemmän ja aikaa keskittyä näihin olennaisiin asioihin.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Varjaagi - 19:54 13.03.2016
 ;)
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: pastorisilli - 15:41 14.03.2016
V**tu jos ne vielä huutaa one more yearia siellä arkadianmäellä ni heittelen pakolaiset yks kerrallaa niskapersotteella takasin sinne vinkuintiaan ja käyn ite brysselissä ilmottamassa että erotaan EU:sta, niin on noilla tyhjäntoimittajilla pari murhetta vähemmän ja aikaa keskittyä näihin olennaisiin asioihin.
https://youtu.be/2Oy6DwHAi70 (https://youtu.be/2Oy6DwHAi70)

[emoji2]
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Sinkkari - 19:20 14.03.2016
V**tu jos ne vielä huutaa one more yearia siellä arkadianmäellä ni heittelen pakolaiset yks kerrallaa niskapersotteella takasin sinne vinkuintiaan ja käyn ite brysselissä ilmottamassa että erotaan EU:sta, niin on noilla tyhjäntoimittajilla pari murhetta vähemmän ja aikaa keskittyä näihin olennaisiin asioihin.
https://youtu.be/2Oy6DwHAi70 (https://youtu.be/2Oy6DwHAi70)

[emoji2]

GOOOOOSFRAABAAA
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: heka - 07:37 22.03.2016
Peuran tulo,jousi riistaksi siirtynyt taas ensi vuoteen.
-HekaLainaus Jäkkärä 4/2915 puheenjohtaja Arto Sillanpään pääkirjoituksesta:

"Peuran metsästäminen jousella on viimeisimmän tiedon
mukaan etenemässä siten, että alkuvuodesta 2016
maa-ja metsätalousministeriö esittelisi asian eduskunnalle,
ja tavoitetila on, että peuraa on laillista metsäst ää jousella
ensi vuoden syksyllä. Kuluneen vuoden aikana jousiasetta
on esitetty laillistettavaksi myös villisian metsästyksessä
käytettäväksi välineeksi. Jos asiat etenevät ja menevät
kuten on lupailtu, on suomalainen jousimetsästys
ottamassa ison harppauksen eteenpäin metsästettävien
lajien kirjon lisääntyessä suuremmalla riistalla."

Elikkäs tuommoisia terveisiä Artolta 9. joulukuuta eduskunnan eräkerhon tapaamisilta. Hyvältä näyttää päätöksenteon osalta!
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 09:10 22.03.2016
Ei ehkä sittenkään yllätys.
Kun tuota lakihankkeen tehtävänantoa tarkastelee tulee väistämättä mieleen, että monet asiat menevät tämän jousimetsästyshomman edelle, vaikka 'asiamme' on tuon listan kärkipäässä: http://mmm.fi/hanke?selectedProjectId=474 . Taustatiedoista näkyy, että hanke - toisin kuin vaikkapa äskeinen villisian metsästystä koskeva muutos - ei ole kiireellinen.

 
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Sinkkari - 19:41 22.03.2016
Onko heka varma tieto?
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: heka - 04:51 23.03.2016
Metsästäjä risteilyllä sanottiin, ihan yleisesti ja julkisesti. 
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Sinkkari - 06:24 23.03.2016
Todella hienosti hoidettu asiat siellä päässä jos metsästäjäliiton päällystö kehuskelee jo lehdissäkin miten ens syksynä tullaan kaatamaan peuraa jousella. Kyllä kai niiden kannattais sitten pitää turpansa kiinni tasan siihen asti kun homma on selkeä ja lakimuutos menny läpi.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Varjaagi - 13:52 23.03.2016
Hmmm... en kyllä lähtisi kovin pahoin moittimaan Metsästäjäliiton johtoa kun homma on kiinni eduskunnan käsittelyaikatauluista ja asioiden tärkeysjärjestyksestä....
Veikkaampa että jos jotakin todella mullistavaa tapahtuu kotimaassa tai lähinaapureissa ettei peuraa metsästetä ensi vuonnakaan eikä ehkä sitäkään seuraavana, eikä...joku marssijärjestys se täytyy olla asioiden tärkeydessäkin.

Mutta toivottavasti ei tapahdu sen mullistavampaa kuin että peuraa metsätetään jousella 2017... ;)
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 15:13 23.03.2016
Jos olen oikein ymmärtänyt, niin tästä ei ole edes esitystä saatu aikaiseksi, jota eduskunta käsittelisi. Usein nämä lakiesitykset lähtevät lausuntokierrokselle valmistuttuaan ja sekin ottaa oman aikansa. Eduskuntakäsittely ei välttämättä kauaa vie kuten tuossa villisikahommassa huomattiin.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: kamina - 03:04 24.03.2016
V**tu jos ne vielä huutaa one more yearia siellä arkadianmäellä ni heittelen pakolaiset yks kerrallaa niskapersotteella takasin sinne vinkuintiaan ja käyn ite brysselissä ilmottamassa että erotaan EU:sta, niin on noilla tyhjäntoimittajilla pari murhetta vähemmän ja aikaa keskittyä näihin olennaisiin asioihin.
Todella hienosti hoidettu asiat siellä päässä jos metsästäjäliiton päällystö kehuskelee jo lehdissäkin miten ens syksynä tullaan kaatamaan peuraa jousella. Kyllä kai niiden kannattais sitten pitää turpansa kiinni tasan siihen asti kun homma on selkeä ja lakimuutos menny läpi.

 :-[ :-[ :-[ 
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Jouko Kulin - 11:18 24.03.2016
Niin kun taitaa olla muitakin asioita auki kuin "meidän peura".
Niin ei ole ihme että päätös siirtyy kiireellisten tieltä jo vuodesta 2004 lähtien.

Mutta onko me kaikki tehty töitä sen eteen että se joskus tulisi lailliseksi?
Vai haukuttu vain netissä päättäjiä ja vähän muitakin  hitaudesta ja näköalattomuudesta?

Kyllä meidän kaikkien pitäisi viedä asiaa eteenpäin eikä vain toivoa ja odottaa että joku tekee.....
Puhua vaikka muille metsästäjille niin että asia etenisi ja asiallinen tieto leviäis.
 Tai jos kaikki jousihemmot olis liiton jäseniä niin se voisi tuoda lisää painoarvoa ja edistää näin asioita ja se on varmaa että ei se ainakaan hidastais asioiden edistämistä.

Ja jos sattuu tuntemaan politikkoja niin tuskin puhuminen haittais jos pysyy asialinjalla.

Kalastuslaki "uudistus" alkoi 2008 ja tais tulla voimaan tänä talvena. Ja vaikka yritettiin puuhat  jousikalastusta ja harpuunakalastusta edistävään suuntaan niin ei se onnistunut. Ja seuraavan kerran laki tapetilla  ( "arvaus" ) 2025 tai jotain. Että hommaa riittää.
Jouko Kulin
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 13:01 24.03.2016

 Tai jos kaikki jousihemmot olis liiton jäseniä niin se voisi tuoda lisää painoarvoa ja edistää näin asioita ja se on varmaa että ei se ainakaan hidastais asioiden edistämistä.


Musta tossa peura-aloitteen tehneessä liitossa on jotain +- 150 000 jäsentä l. ei kai se nyt muutamasta ulkopuolella olevasta jousihemmosta enää ole kiinni? Meidän seurassa tosin kaikki on tuon ehdotuksen tehneen liiton jäseniä. Osa jopa useampaan kertaan. 8)

Noin yleisellä tasolla olen sitä mieltä, että peura-asia on täkeä askel jousimetsästykselle. Siihen ei kannata kuitenkaan liiaksi 'hirttäytyä' vaan toimintaa pitää kehittää siitä riippumatta. Ainakin täällä meillä päin porukkaa tulee harrastuksen pariin todella hyvin, jos jäsenmäärän kehitystä seuraa. Varmaan osa on sellaisia, jotka 'valmistautuvat' peuran tuloon luvalliseksi riistaksi, mutta suurin osa kuitenkin tulee mukaan ihan nykyisten mahdollisuuksien pohjalta. Että ei tää peurahomma ainakaan näillä näkymin mikään kohtalonkysymys näyttäisi olevan jousimetsästyksen tulevaisuudelle. Saisi se silti pikaiseen tulla mahdolliseksi.

Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Varjaagi - 14:55 24.03.2016
Pitääpä taas vaihteeksi kompata kybällä Kiulia... ;)
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Jouko Kulin - 12:52 29.03.2016
Kyllä molempiin liittoihin mahtuu.
Siinä isommassakin on noin puolet metsästyskortin maksaneista.
 En tiedä ollanko sitä "hittäydytty johonkin"..... joidenkin mielestä varmaan..
Mielestäni aina pitää olla eteenpäin menossa.
Ei se elinehto ole se peura mutta hirven jahtuu oliskin jo jotain kun täällä ei ole juurikaan " peuroja johon hirttäytyä....".
Kun taitaa hirviä olla Hangosta  "Petsamoo"

Ja kaikilla on erilaiset haaveet.....
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 06:31 09.05.2016
Viimeisimmässä Jahti lehdessä oli Simeniuksen kirjoittama juttu peuran jousimetsästyksen etenemisestä.

Epäilen, että kaikki jousimetsästyäjät eivät ole SML:n jäseniä ja voisikin olla paikallaan, että myös SJML:n sivuille/julkaisuun tulisi vaikka referaatti tuosta jutusta.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 09:27 24.05.2016
Näyttäisi, että metsästyssäädöksiä uusitaan paloittain.

http://riista.fi/hirvenmetsastykseen-esitetaan-useita-muutoksia/

Osa ajatelluista muutoksista tulisi voimaan vasta 2017, mutta 'meidän asiaamme' ei tässäkään uudistuksessa näy. Jousen käyttöähän säädellään asetuksessa ja siinä olisi 'helppo' tehdä nämä tarvittavat muutokset tähän samaan aikatauluun. Liekö ongelmana sitten se, että ampumakokeesta säädetään metsästyslain puolella ja kun 'jousimetsästäjät itse haluavat ampumakokeen' niin homma meneekin pykälää vaikeammaksi? Ilmeisesti tämä ampumakoe on niin fundamentaalinen asia, että siitä on vaikea luopua, mutta ei ole kovinkaan kauaa siitä kun 'korkealta taholta' annettiin aika nuivia lausuntoja vasasuojan höllentämisestä ja nyt siitäkin on aivan järkevä ehdotus tuossa asetusluonnoksessa.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 11:35 02.06.2016
Tuli tässä mieleen, että jos jousimetsästysjärjestöt ilmoittaisivat ministeriölle luopuvansa itse tuosta ampumakoevaatimuksestaan, niin nopeutuisiko prosessi ja pääsisimme peuraa metsästämään aikaisemmin?
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Varjaagi - 12:07 02.06.2016
Empä oikein usko että nopeutuisi, koe joko tulee tai ei tule ilman että me voidaan siihen vaikuttaa. Todennäköisimmin jos koevaatimuksesta luovutaan niin käsittelijät joutuvat perustamaan erillisen työryhmän pohtimaaan kokeen tarpeellisuutta...  ;) ;) ;)
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 14:46 02.06.2016
Empä oikein usko että nopeutuisi, koe joko tulee tai ei tule ilman että me voidaan siihen vaikuttaa. Todennäköisimmin jos koevaatimuksesta luovutaan niin käsittelijät joutuvat perustamaan erillisen työryhmän pohtimaaan kokeen tarpeellisuutta...  ;) ;) ;)

En ymmärrä.... Jos ylimmillä riistaviranomaisilla (kts. edellisellä sivulla oleva viesti Riistakesksen johtajan kirjoituksesta) on käsitys, että jousimetsästäjät itse vaativat koetta, niin luulisi asiaa edistävän jos luovumme vaatimuksesta. En tiedä kuka tai ketkä jousimetsästysjärjestöissä ovat tämän koevaatimuksen esittäneet, mutta abattelisin niin, että riittää kun liiton haliitus ilmoittaisi meidän luopuvan tästä vaatimuksesta.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Varjaagi - 18:23 02.06.2016
Tuohon osannee vasta parhaiten joku joka on ollut mukana sorvaamassa liittojen yhteistä esitystä...
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: mikkoho - 11:34 10.06.2016
Ylen sivuilla oli tänään juttu uuden lain valmistelusta:
"Lakiehdotus lähtee lausuntokierrokselle kesän aikana. Se on tarkoitus saada eduskunnan käsittelyyn syksyllä. Uuden lain on määrä astua voimaan syksyllä 2017."
http://yle.fi/uutiset/metsastajien_odottama_uudistus_villisian_ja_valkohantapeuran_saa_pian_kaataa_jousella/8946715 (http://yle.fi/uutiset/metsastajien_odottama_uudistus_villisian_ja_valkohantapeuran_saa_pian_kaataa_jousella/8946715)
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Varjaagi - 11:49 10.06.2016
Uudistuksessa on hemmetisti isoa ja  pientä nippeliasiaa kuten esimerkiksi ns. vasasuojan poistaminen ja jousiaseen salliminen on ollut vain yksi nippeli muiden joukossa. Meillä on jossain määrin tainnut vallita asiasta semmoinen käsitys että kysymys olisi ainoastaa "meidän asiastamme"?
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Arto_Y - 12:45 10.06.2016
Uudistuksessa on hemmetisti isoa ja  pientä nippeliasiaa kuten esimerkiksi ns. vasasuojan poistaminen ja jousiaseen salliminen on ollut vain yksi nippeli muiden joukossa. Meillä on jossain määrin tainnut vallita asiasta semmoinen käsitys että kysymys olisi ainoastaa "meidän asiastamme"?

Hirvenmetsästykseen tulevat lakimuutokset ovat kyllä olleet tiedossa (liittymättä jousimetsästykseen huom  ;) ), mutta ensimmäistä kertaa minä luin tuosta esim. loukkupyyntiin tulevista muutoksista.

Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 05:39 11.06.2016
Uudistuksessa on hemmetisti isoa ja  pientä nippeliasiaa kuten esimerkiksi ns. vasasuojan poistaminen ja jousiaseen salliminen on ollut vain yksi nippeli muiden joukossa. Meillä on jossain määrin tainnut vallita asiasta semmoinen käsitys että kysymys olisi ainoastaa "meidän asiastamme"?

Hirvenmetsästykseen tulevat lakimuutokset ovat kyllä olleet tiedossa (liittymättä jousimetsästykseen huom  ;) ), mutta ensimmäistä kertaa minä luin tuosta esim. loukkupyyntiin tulevista muutoksista.

Onhan noi loukkupyyntijutut selkeästi mainittu siinä ministeriön asetuskirjeessä, jos sen on lukenut. Tässähän eurooppalaisella tasolla metsästäjin oma etujärjestö FACE on ollut aloitteellinen ja ajnut näitäkin kiristyksiä. Tämähän alkoi jo joku aika sitten kun ketun, mäyrän ja supikoiran pyynti heti tappavilla raudoilla kiellettiin ja nyt seuraa jatkoa.
Sinänsä mielenkiintoinen strategia laittaa näitä uudistuksia paloittain liikkeelle, edellinen lausuntopyyntö taisi lähteä viikko pari sitten.
Hyvä kuitenkin, että homma etenee. Täytyy katsoa onko SJML siinä joukossa, jolta lausuntoa pyydetään, näissä aikaisemmissa muutosesityksissä sitä ei listoilla näy. Sen sijaan siellä tuntuu olevan useampikin luontojärjestö..... Tämähän on tietysti SMLn esitys, niin voi olla että nähdään sen pystyvän edustamaan myös jousimetsästäjiä riittävässä määrin.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Varjaagi - 08:41 11.06.2016
"Meillä on jossain määrin tainnut vallita asiasta semmoinen käsitys että kysymys olisi ainoastaa "meidän asiastamme"?..." - kun kirjoitin tuon edellä oleva puolittain kysymysmuotoisen toteamuksen niin en suin surminkaan tarkoittanut että tällainen käsitys olisi vaikkapa Arto Yyn tai Kiulin kaltaisilla pykälämaanikoilla... ;)  :D

No asiaan ja leikki sikseen: näytti olevan tuo Ylen jousimetsästysuutinen lyhyesti esillä myös töllön Hämeen paikallisuutisissa. Tämmöiseen ylenpalttiseen jousimetsästys aiheiseen uutisointiin voi olla ehkäpä lähinnä kaksi syytä: Isojen erämessujen yleisuutisointi ja/tai kesäajan vähäiset tärkeämmät uutisaiheet...
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kari R - 21:32 30.06.2016
Lähtikähän se lakialoite kesäkuussa lausuntokierrokselle kuten lupailtiin.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 05:05 01.07.2016
Noita lausuntopyyntöjä löytyy MMM:n sivuilta:

http://mmm.fi/lausunnolla

Itse en listalta löytänyt 'peura-asiaa'. Mutta kesää on vielä jäljellä... ;)
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Varjaagi - 06:06 01.07.2016
Mitähän se brexit vaikuttaa isojen poikien ajankäyttöön ja aktiivisuuten käsitellä nippeliasioita - toivottavasti ei merkittävästi mutta luulen että MMM:kin virkamiehet pitävät kalkulaattoreita käsissään aika ahkeraan mitä lomiltaan ehtivät....
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: ottulo - 09:54 01.07.2016
On kesäkuussa ainakin jotain aiheeseen liittyvää, en kyllä pikaselailulla ottanut tuosta selvää mitä käytännössä vaikuttaa.
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/HE_48+2016.aspx

E: Väärillä jäljillä, tuo kohta käsitteleekin esitystä keinovalon käytöstä supikoiran ja villisian metsästyksessä ja aitauksista...
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kari R - 20:35 11.11.2016
No nyt näkyy tuo kauan odotettu lakiesitys olevan lausunnolla. :)
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 15:37 12.11.2016
Vihdoin.

Lausuntopynnön jakelussa on 4 luonnonsuojelujärjestöä, mutta ei kumpaakaan jousimetsästysliittoa. Vielä on pikkuisen hommia tehtävä, että päästään vakavasti otettavien tahojen joukkoon. :-[
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Varjaagi - 18:41 12.11.2016
Pienpetojako ei saisi enää pyytää ravintohoukuttimella ennen syyskuun 10. päivää...??
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 07:41 13.11.2016
Joo ei saisi. Muutenkin yleeisellä tasolla sääntely pääsääntöisesti kiristyy vaikka joitakin näennäisiä helpotuksiakin tulee. Johdannossa puhutaan Sipilän hallituksen normien purusta, mutta totuus on hieman toisenlainen. Pienpetojen pyynti hankalooituu/kallistuu tuon ansastusdirektiivin takia, kauriinmetsästys jousella vaatii ampumakokeen, pienpetojen haaskapyynti vaikeutuu jne.. Uskon myös, että ajan myötä tuo sirpalealueasia kääntyy metsästystä ja erityisesti seuratoimintaa vastaan. Kaikenkaikkiaan paljon muutoksia, jotka ovat metsästäjille epäedullisia.

Mutta peuraa päästäneen ensi syksynä jousellakin metsästämään.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Varjaagi - 21:20 13.11.2016
Juu kaikenlaista pikku kiusaa siellä näyttää llevan. Saapa nähdä miten ne kaikki toteutetaan livenä... :D
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: mikkoho - 09:21 14.11.2016
Siinähän oli aikamoisia tiukennuksia jousen kuljettamiseenkin:
"Metsästysasetta tai metsästysjousta ei saa ilman luvallista tarkoitusta tai metsästysoikeuden haltijan suostumusta kuljettaa muutoin kuin lataamattomana suojuksessa sellaisella alueella, jolla henkilöllä ei ole metsästysoikeutta tai metsästyslupaa.
.
.
Metsästysaseen tai metsästysjousen on ilma-aluksessa, maalla kulkevassa moottorikäyttöisessä ajoneuvossa sekä aluksessa ja veneessä moottorin käydessä oltava lataamaton ja sijoitettuna suojukseen tai suojattuun tilaan."

Maallikolle heräsi kysymys, että saako maastossa harjoitella pelkällä maanomistajan luvalla mikäli metsästysoikeus on vuokrattu muille? Entä jos metsästysoikeuden vuokraaja kieltääkin harjoittelun vuokraamillaan mailla? Vai lasketaanko maanomistajan lupa kohtaan "luvallinen tarkoitus"?
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Varjaagi - 11:42 14.11.2016
Niimpä..
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: mikkoho - 12:15 14.11.2016
Toisaalta uusi laki tarjoaa myös mahdollisuuksia jousimetsästykselle. Nyt sinne on kirjattu, että metsästysrajoitus voi koskea myös tiettyä pyyntivälinettä tai -menetelmää:
Rajoitus tai kielto voi olla:
1) alueellinen;
2) ajallinen;
3) saaliseläimen sukupuolta koskeva;
4) metsästäjäkohtainen saaliskiintiö; tai
5) pyyntivälinettä tai pyyntimenetelmää koskeva.


Huonoina lintuvuosina (kuten tänä vuonna) metsäkanalintujen metsästystä voitaisiin rajoittaa ruutiaseilta kuten tähänkin asti, mutta ehkäpä pienellä lobbauksella jatkaa jousimetsästystä kauden loppuun.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 12:55 14.11.2016
Tuo rajausmahdollisuuksien lisääminen mahdollistaa entistä tarkemman metsästäjä- ja alukohtaisen rajaamisen, joka voi oikein käytettynä olla hyvä asia. Mutta siinä on myös vaarana, että mennään liian tarkkaan sääntelyyn, jota on vaikea seurata ja muistaa, miten homma milläkin alueella hoidetaan. Itse kyllä välttelisin ajatusta, että jousella metsästävät saisivat jotain etua muihin välineisiin verrattuna. Sellainen tuskin lisäisi meidän kannatustamme muiden metsästäjien silmissä ja jo ajatuksena johtaisi amerikan malliseen asetyyppikohtaiseen metsästysaikaan, jota itse kyllä karsastan. Mielummin vaikka metsästäjäkohtaiset kiintiöt ja pitkä kausi. Tämäkinhän tulee uudistuksen myötä mahdolliseksi.

Tuo jousiaseen kuljettamista ja käyttöä tarkentava sääntely saattaa olla mielenkiintoinen juttu ihan vaikka kesän kisoja ajatellen, kuinka monella jousimetsästys- tai jousiammuntaseuralla on metsästysoikeus maastoradallaan? Asian luulisi kiinnostavan myös Sjallia ja Ffaata. 8) Tosin epäilen, että ovat ' ei koske jousiampujia ' ajatusmallilla liikkeellä ja sivuuttavat koko homman. Tuohon kohtaan riittäisi kun luvan antajien joukkoon lisätään maanomistaja tai lain perustelussa mainittaisiin harjoittelu ja kilpaileminen luvallisena tarkoituksena.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Arto_Y - 13:02 14.11.2016
Vai lasketaanko maanomistajan lupa kohtaan "luvallinen tarkoitus"?

No näin nyt ainakin luulisi. Onko tässä nykyiseen lakiin muuta eroa, kuin että metsästysjousi mainitaan tekstissä erikseen metsästysaseen rinnalla? Ennen ei mainittu, mutta tulkinnassa metsästysase on toki kattanut myös jousen, niin ainakin itse olen ymmärtänyt.

Maastorataa perustettaessa on nykyistä lakia tullut katsottua, koska rata-alueen metsästysoikeus on toisella seuralla.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: mikkoho - 13:13 14.11.2016
Mielummin vaikka metsästäjäkohtaiset kiintiöt ja pitkä kausi. Tämäkinhän tulee uudistuksen myötä mahdolliseksi.
Kiintiöitä on aika vaikea valvoa ja nykyisiäkään metsähallituksen kiintiöitä ei noudateta. Tämän huomaa jo pelkästään uutisoinnista, valvontaiskuissa jää usein kiinni metsästäjiä kiintiöiden ylittämisestä ja niissä tapauksissa on kyseessä yhden päivän saaliit. Voi vain arvailla paljonko ko. henkilöt ylittävät kiintiöt koko lupa-ajalla. Voisin kuvitella, että todellisuudessa jatkossa tulee huonoina lintuvuosina metsästysaikarajoitukset, kiintiöt sekä rajoituksia esim. kuva- ja peltopyyntiin.

Tuo jousiaseen kuljettamista ja käyttöä tarkentava sääntely saattaa olla mielenkiintoinen juttu ihan vaikka kesän kisoja ajatellen, kuinka monella jousimetsästys- tai jousiammuntaseuralla on metsästysoikeus maastoradallaan? Asian luulisi kiinnostavan myös Sjallia ja Ffaata. 8) Tosin epäilen, että ovat ' ei koske jousiampujia ' ajatusmallilla liikkeellä ja sivuuttavat koko homman. Tuohon kohtaan riittäisi kun luvan antajien joukkoon lisätään maanomistaja tai lain perustelussa mainittaisiin harjoittelu ja kilpaileminen luvallisena tarkoituksena.

Maastoratojen kohtaloa itsekin mietin, useimmiten metsästysoikeutta ei ole ja maanomistaja on vuokrannut metsästysoikeudet eteenpäin. Kuljetukseen liittyen usein näkee tilanteita, joissa jousta kuljetetaan autolla ilman suojusta ja edelleen kävellään autolta ampumaradalle ilman jousilaukkua. Jatkossa siinä syyllistyy rangaistavaan tekoon. :o
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Dumari - 14:31 14.11.2016
Mistä noista metsästyslain uudistuksista voi lukea.
Otsikko: Peura-asia etenee.. kiintiö ja metsätys
Kirjoitti: Jouko Kulin - 14:32 14.11.2016
Itse en usko että jousella saisi metsästää ja ruudilla ei kantojen ollessa aallonpohjassa.  Vaan että olis pieni kiintiö välineestä riippumatta.
Ja vaikka kännykällä ilmoitus kaadosta ( ei tietysti ole kenttiä jokapaikassa mutta silti) niin ei tarvitsisi erillistä lappua kuten jenkkilässä.. Olis pitkä metsästysaika ja pieni kiintiö. Kun kaikki ainakin juhlapuheissa haluaa kulkea metsällä luontoa ihastellen vaikka jokapäivä ei saalista saisi/ voisi ampua. Mutta epäilen että meillä on liikaa huonomuistisia metsästäjiä jotka ei muista montako on ampunut.
Tuosta jousen kuljettamisesta ilman suojusta tulee varmaan tulevaisuudessa luopua alueilla johon ei ole nimenomaista lupaa. Nyt sitä on ehkä osittain selvitty kun "eihän jousella mitään saa" ajattelu ansiosta. Ja tuskin on meidän etujen mukaista ärsytää muita mokomalla "pikkuasialla" että kuljetettas jousta ilman asiallista suojapussia.

Peuraa odotellessa ja HIRVESTÄ HAAVEILLESSA.
Kun nyky menolla ei tänne  Savoon saada metsästettävää peurakantaa lähi tulevaisuudessa.
Mutta HIRVIÄ jopa meilläkin on.
"Jouko, hirvestä haaveileva"
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Arto_Y - 14:57 14.11.2016
Mistä noista metsästyslain uudistuksista voi lukea.

http://mmm.fi/documents/1410837/2227482/HE_Mets%C3%A4styslaki__1111_lausuntopyynt%C3%B6.pdf/9dd5ccad-479f-4a79-b3cc-bf1b57101234

Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Dumari - 15:06 14.11.2016
Kiitos linkistä ;)
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 16:26 14.11.2016
Mistä noista metsästyslain uudistuksista voi lukea.

Esitys löytyy maa- metsätalousministeriön sivuilta.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Olavi Pennanen - 19:58 15.11.2016
Eiköhän tuo jousen kuljettaminen ole yhtä luvallista siellä radalla edelleenkin vaikka metsästysoikeutta ei seura omaakaan kyseiselle alueelle. Sieltähän löytyy selkeä maininta "ilman luvallista tarkoitusta tai metsästysoikeutta ect" Radan vuokrasopimus jousiammunnan harjoittelukäyttöä varten kattaa kohdan luvallinen tarkoitus. Näinhän se toimii ruutipuolellakin....vai kuinka moni omistaa metsästysoikeuden kaikilla suomen ruutiradoilla jolla on käynyt harjoittelemassa tahi kisaamassa
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 17:01 16.11.2016
En tiedä miksi pitäisi olla metsästysoikeus jollekin ruutiradalle, jos siellä käy. Minusta tuntuu, että riittää kun radan ylläpitäjällä on tämä oikeus. En tunne yleistä tilannetta, mutta ne radat joilla itse yleensä käyn ovat niitä ylläpitävien tahojen omistamalla maalla. Lakiehdotuksen perusteluissa ei kuvata, mitä kaikkea luvallisella tarkoituksella tarkoitetaan, joten voi olla, että sen tulkinta jää loppupeleissä sitten oikeusistuimen päätettäväksi.

Ne jousiradat joilla on tullut käytyä ovat usein kyllä vuokramaalla ja ei ole lainkaan varmaa, että myös metsästysoikeus olisi vuokrattu, joten siellä saattaa tuo luvallinen tarkoitus tulla koeponnistettua. Ei se ehkä todennäköistä ole, mutta asia olisi kyllä helppo hoitaa lisäämällä lakiin maanomistajan oikeus antaa ko. lupa. Näissäkin asioissa suhdanteet tuntuvat vaihtelevan ajan saatossa ja tulkinnatkin voivat vaihdella tulkinta-ajankohdan yleisten trendien mukaan.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Olavi Pennanen - 19:34 16.11.2016
Onneksi todellisuus ei ole noin vaikeaa Kiul........

Olli
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 19:41 16.11.2016
Onneksi todellisuus ei ole noin vaikeaa Kiul........

Olli

Tästä tulee mieleen, kun aselain uudistuksen yhteydessä SMLn pomot toitotti 'Ei koske metsästäjiä' ja jokainenhan tietää, miten asiassa todellisuudessa kävi. 8)
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Varjaagi - 20:16 16.11.2016
Voi ristus.... :o
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Olavi Pennanen - 14:17 17.11.2016
Ja zeesus ;D
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Miku - 07:20 29.11.2016
Onkos kenelläkään käsitystä tai jopa tietoa, miten asia etenee lausuntokierroksen päätyttyä?

Jos sattuisi niin ihmeellisesti, että uudistukset hyväksyttäisiin, niin tuossa ampumakokeessa jo pelkästään on aika paljon järjesteltävää, ennen kuin käytännössä toimii.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: kumali - 13:32 29.11.2016
Kyllä.
Lausuntokierroksen jälkeen lakimuutosesitys etenee valiokunnan käsittelyyn ja eduskuntaan. Lakimuutosta seuraavat lakiin liittyvien asetusten päivittäminen, ja käsittääkseni ne tulevat erikseen myös lausuntokierrokselle - näissä määritellään siis ampumakokeen sisältö yms. yksityiskohdat.

Olemme varautuneet keskusteluun ja ohjeistukseen riistakeskuksen suuntaan ampumakoetta ja sen järjestelyitä koskien, jos sitä tarvitsevat. On totta että asia vaatii melko paljon yksityiskohtien pohtimista:
Ammutaanko koe pakkaan vai muuhun taustaan? Mistä taulut?
miten ampumapaikka sijoitetaan ampumaradalle? Sijoitetaanko se edes ampumaradalle?
Ohjeistus/koulutus kokeen vastaanottajille?
Tekemistä ja pohtimista riittää..
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 07:32 30.11.2016
Onko mitään suunnitelmia päästä lausunnonantajien joukkoon?
Varautuminen keskusteluun on tietysti hyvä asia, mutta ei paljoa auta, jos keskustelua ei synny. Kun SJMLtä ei ole pyydetty lausuntoa lakiinkaan (jonka yksi suurimpia ja jopa mediakynnyksenkin ylittäneitä asioita on jousimetsästyksen laajentaminen) niin on syytä epäillä, ettei lausuntopyyntöä asetuksiinkaan liittyen tule. Valitettava epäilyni on, että näissäkin asioissa jousimetsästäjiä edustaa SML eikä erikoisliitot. Toivottavasti olen väärässä.

Minun suurin huoleni liittyy siihen, miten resursseja kokeen valvontaan löytyy. Jo nyt on monin paikoin aikamoinen homma saada seurojen väkeä aktivoitua valvontahommiin ja nyt tulee yksi koe lisää, joka vaatii pari valvojaa lisää. Korttikoulutuksen siirtyminen nettiin on karsinut vanhempaa väkeä tehokkaasti pois, joten uusia voimia kaivataan kipeästi. Tulevaisuus näyttää, mihin homma etenee. Vaatimuksia on helppo keksiä, mutta toteutus voi olla sitten eri juttu. Vielä jää nähtäväksi tulevan kokeen hintakin, joka voi olla mitä vaan.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: kumali - 12:01 30.11.2016
Olemme samaa pohtineet keskenämme, ja samaa pohdittiin pari viikkoa sitten liiton PJ-päivillä. Toivottavasti aktiivisia kokeen vastaanottajia löytyy riittävästi tähän. Pitää pohtia mitä keinoja tuon avittamiseen on.

Lausuntopyyntöä ei tosiaan lakimuutosta koskien tullut meille, mutta tästä on välitetty purnaus eteenpäin ministeriöön. Toivottavasti edes asetusten kohdalla olemme lausunnonantajissa.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Miku - 15:16 30.11.2016
Kiitos vastauksesta. Ite toimin ruutipuolella kokeen vastaanottajana. Mielenkiintoa vaikutti nuoremmilla olevan ihan kiitettävästi meidän alueella, kun tuolla koulutuksessa silloin kävin. Jo silloin oli tästä jousikokeen valvonnasta alustavaa juttua. Luulisin, että helpointa olisi kouluttaa jo ruUtipuolella toimivat valvojat myös jouselle. Suurin osa kuitenkin jo sellaisia hlöitä, jotka ovat hommaan jo jollain tavalla orientoituneita. Ja ehkä osaisivat ottaa jo kokemuksen puolesta nopeasti kantaa mahdollisiin esteisiin ja vaikeuksiin käytännön toiminnassa.
No nää nyt varmasti teillä esiintulleita juttuja pohdinnoissa. Kivahan tuo olis alkaa peuraständejä virittämään...
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 14:23 10.03.2017
Aika paljon näyttää erilaisia lausuntoja annetun, mutta en tunnistanut yhtään jousimetsästysjärjestöä listassa.

http://mmm.fi/hanke?selectedProjectId=474

Mukana näyttää olevan ihan yksityishenkilöitäkin.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: kumali - 20:56 13.03.2017
Jostain syystä lausuntopyyntöä ei tullut SJML:lle tai PML:lle vaan se meni ainoastaan metsästäjäliitolle. Metsästäjäliitolta tuli kuitenkin kummallekin järjestölle kysymys lausuntotarpeista esitystä koskien.
Ministeriöön on viestitetty että olemme mielellämme mukana metsästysasetuksen lähtiessä lausuntokierrokselle lakimuutoksen jälkeen. Toivotaan että silloin olemme listassa suoraan mukana.

Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 10:08 14.03.2017
Tuossa listassa on paljon tahoja, joilta lausuntoa ei ole pyydetty, mutta jotka ovat nähneet aiheelliseksi sellaisen (oma-aloiteisesti) antaa. Lausunnon tai mielipiteen antaminen johonkin lakiesitykseen ei tarvitse erityistä pyyntöä, sen voi antaa myös omasta aloitteestaan. Olisihan se parempi, jos pyyntö tulisi, mutta jos sitä ei ole tullakseen, niin silloin kannattaa harkita muun laista lähestymistapaa.

Minusta meillä on varmasti vahva imago asiantuntijaorganisaationa, mutta erittäin heikko 'julkinen' imago. Ja kun nämä lakijutut ovat ennenkaikkea politiikkaa, niin silloin tuo 'julkinen imago' on ajurin paikalla, kun valitaan niitä tahoja, joilta lausuntoa pyydetään. Ja kun julkisuuden osalta me ollaan (onneksi?) ns. marginaalissa, niin silloin täytyy yrittää jotain muuta konstia. Eikös runonkin mukaan 'suomalainen vastaa kun ei kysytä'? 8)
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Miku - 17:37 18.03.2017
Kärsimättömänä ja hyvin vähän some-maailmaan osallistuvana, tiedustelisin miten homma etenee?

Jo viime postauksen aikoihin tuntui omassa mielessä, että aikataulut on aika tiukat, mutta nyt alkaa jo hieman usko horjua syksyn jousijahtiin. Voihan se olla, että jotain kautta pidetään porukka hyvin ajantasalla, mutten ainakaan itse ole tietoinen mikä on tilanne ja kannattaako ständipaikkoja alkaa jo virittelemään syksyä varten.

Tuntuu vain hieman typerltä, että villisikojen teurastukseen pystytään lyömään muutamassa viikossa kaiken maailman lakeja toimintaan, muttei muualla jo kokeiltuja ja hyväksi havaittuja jousihommia saada millään aikaseksi.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: kumali - 21:05 23.03.2017
Hei,

Kuulemani mukaan lakiesitys on nyt annettu ministeriöltä eduskunnalle, ja sen käsittelyn pitäisi olla aivan lähiaikoina. Ensikäsittelyssä se lykätään valiokuntaan, joka ilmeisesti kuulee asian tiimoilta valitsemiaan asiantuntijoita saadakseen heiltä päätöksentekoon tukea. Valiokuntakäsittelyn jälkeen lakiesitys siirtyy takaisin eduskunnan hyväksyttäväksi -> koko käsittely kestää normaalisti joitain kuukausia eduskunnassa.
Toivoa on!
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 07:01 25.03.2017
Katselin tuolta eduskunnan sivuilta, enkä löytänyt sieltä tällaista vireillä olevaa esitystä.

http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/vireilla/mmm

Voihan olla, että sivut laahaavat jäljessä, mutta epäilen ettei asia ole niin.

Toivoa voi olla, mutta kyllä aikataulu tulee olemaan tiukka.

P.s. Oletteko huomanneet, että esityksen yleisperusteluissa esitellään Ahvenanmaan ampumakoetta kohtalaisen laajasti? Muita ampumakoevaihtoehtoja ei sitten esitelläkään, saati että olisi mainittu sellainen seikka, että ampumakoetta ei yleisesti vaadita missään 'suuressa' jousimetsästysmaassa.

Mielenkiintoista, eikö? Kukahan on lobannut mitäkin.....
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 09:29 17.05.2017
Uuden metsästysvuoden alkuun on 2,5 kk ja hirvieläinten metsästyksen alkuun 3,5 kk. Katselin eduskunnan sivuilta, että lakiesitys on saapunut maa- ja metsätalousvaliokuntaan ja että joitakin asiantuntijalausuntoja on merkitty tiedoksi ja kuultu, mutta mietintöä ei käsittääkseni ole tehty.

Kuinkahan realistista on odottaa, että laki tulee valmiiksi ja muutokset voimaan tulevalle syksylle?
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: TeemuJ - 15:46 18.05.2017
Tietäen tämän maan päätöksenteko nopeuden, en vielä seuraavallekkaan vuodelle odottelisi liikoja.. Onneksi pessimisti ei pety
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Lohiari - 04:27 19.05.2017
"Peurakoe" jousimetsästystä varten pitäisi myöskin suorittaa ennen jahtia, eikö niin? Kokeen valvojia ja vastaanottajia tulisi olla kurssitettu ja jonkunlainen ampumakoe olla olemassa. Saattaa mennä tiukille.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 09:47 19.05.2017
Niin, jos laki menee noin läpi niin myös kaurille tullaan vaatimaan koe.... Voi tulla monelle yllätyksenä, mutta kyseessähän on meidän oma juttu. :-\

"Samalla kuitenkin jousimetsästäjille säädettäisiin tiukka ampumakoe. Tätä vaativat nimeomaan jousimetsästäjien omat järjestöt". Reijo Orava, Metsästäjä 2/2015.

Näppärästi tuo kauriskin on niputettu mukaan vaikka homma on toiminut vuosikausia mallikkaasti ilman koetta. :o
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 18:18 04.06.2017
Ollaanko ensi viikolla viisaampia?

 Maa- ja metsätalousvaliokunnan valmistusmisarvio mietinnölle:

HE 28/2017 vp   Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi metsästyslain muuttamisesta         08.06.2017
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Sinkkari - 20:45 07.06.2017
Asia olisi tänään jo valiokunnassa lyöty pakettiin mutta päättämiskeskustelu käytiin epävirallisena koska paikalla ei ollut tarpeeksi jäseniä. Uskon että tällä viikolla saa valiokunta homman taputeltua ja siitä tavallisesti memmyt n.8 arkipäivää ja asia on hyväksytty. Hyvältä näyttää, mutta malttia malttia!  ;)
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: kumali - 08:08 12.06.2017

Ja tämän viikon ohjelmassa lempiohjelmamme "milloin metsästyslaki uudistuu?"

Tiistaina 13.6. I-käsittely (MmVM 8/2017 vp)
Perjantaina 16.6. II-käsittely (MmVM 8/2017 vp)

 Peukkuja pystyyn.

(linkin takana näkyy kuluvan viikon viikkosuunnitelma, eli ensi viikolla linkki ei enää ole relevantti)
https://www.eduskunta.fi/fi/Sivut/default.aspx
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 11:09 12.06.2017
Mietintö on luettavissa:

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Mietinto/Sivut/MmVM_8+2017.aspx

Jonkun verran on tullut muutoksia hallituksen esitykseen.

Jatkossa ampumakokeesta säädettäisiin asetuksella, eikä sitä laissa olisi rajattu tiettyihin eläimiin. Saa sitten nähdä lisääntyykö vai supistuuko niiden lajien määrä, joiden metsästämiseen vaaditaan ampumakoe. Joka tapauksessa muutos mhdollistaisi, ettei kaurille tulisi ampumakoetta vaan nykykäytännöllä voitaisiin jatkaa.

Miten sitten lain muutokset vaikuttavat ajallisesti asetuksen valmistumiseen on oma kysymyksensä. Tuolla on kuitenkin aika lailla muutoksia hallituksen esitykseen verrattuna.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: kumali - 07:04 20.06.2017
http://mmm.fi/lausunnolla

Metsästysasetus on lausuntokierroksella.
Listasta ei käy ilmi lausuntopyynnön tulevaksi SJML:lle, mutta sain tiedon sen korjaantuvan ja napsahtavan myös meille.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: PenaK - 17:27 22.06.2017

Täytyy näin emerituksena laittaa onnittelut meille kaikille, että peura jousella on sitten totta, kun en huomannut sitä vielä täällä forumilla isommin  juhlitun  ;) ks.
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/HE_28+2017.aspx:

20.06.2017
"Eduskunta hyväksyi ensimmäisessä käsittelyssä sisällöltään   päätetyn, hallituksen esitykseen   HE 28/2017 vp sisältyvän lakiehdotuksen.
Lakiehdotuksen toinen käsittely päättyi.
Asian käsittely päättyi."

Käytännön asioissa vielä pientä säätöä - ehditäänkö syksyksi vai ei -  mutta iso lehti on nyt käännetty :) Skumpat kehiin ja hyvää juhannusta kaikille!

PenaK


Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Musti - 04:32 23.06.2017
Yksi merkkipaalu saavutettu!! Toivottavasti ampumakokeet järjestyy syksylle!! Onneksi olkoon suomalaisille jousimetsästäjille!!
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: jek_78 - 08:11 23.06.2017

Täytyy näin emerituksena laittaa onnittelut meille kaikille, että peura jousella on sitten totta, kun en huomannut sitä vielä täällä forumilla isommin  juhlitun  ;) ks.
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/HE_28+2017.aspx:

20.06.2017
"Eduskunta hyväksyi ensimmäisessä käsittelyssä sisällöltään   päätetyn, hallituksen esitykseen   HE 28/2017 vp sisältyvän lakiehdotuksen.
Lakiehdotuksen toinen käsittely päättyi.
Asian käsittely päättyi."

Käytännön asioissa vielä pientä säätöä - ehditäänkö syksyksi vai ei -  mutta iso lehti on nyt käännetty :) Skumpat kehiin ja hyvää juhannusta kaikille!

PenaK

Hyvä alku peuran ja villisian jousimetsästyksen sallimiselle!!! Mutta noin lakiteknisesti, niin eipä tästä asiasta ole tuossa metsästyslain muutoksessa vielä päätetty paljoakaan... Tuo metsästysasetuksen muutos vasta sallii peuran ja villisian jousella metsästettäviksi lajeiksi. Ehkäpä sen vuoksi ei vielä suuresti ole juhlittu asiaa...

Kun lueskelin noita mmm:n lausuntopyyntöjä ja asetusluonnoksia, niin en löytänyt niistä ampumakokeen tarkempaan määrittelyyn yhtään pykälää. Onko kukaan muu bongannut niitä asetuksen luonnoksista? Jos on, niin laittakaa linkkiä tänne. Kiitos!

Aurinkoista Juhannusta! :)
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Sinkkari - 18:39 29.06.2017
Nyt löytyy ampumakoekkin lausunnoista. Se on ihan omassa asetusluonnoksessaan. Kyllä me alotukseen peurajahtiin päästään  :)
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Der-Hunter - 08:17 11.07.2017
Mitä mieltä tuosta ampumakokeesta?
Tiedättekö konsultoitiinko ampumakoetta luonnosteltaessa jousimetsästäjiä?
Mielestäni aika löysä (joskin kiväärikoekin on löysä) mutta 18m ja kolme nuolta ilman aikarajaa 23 sentin rinkiin...

Olisiko edes kiväärikokeessa oleva sama 90 sekuntin aikaraja pitänyt säilyttää?
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Aksu - 10:00 11.07.2017
Esitys taitaa hieman olla muuttunut (aika poistunut), mutta esitykswen teki SJML+PML+SML yhdessä. Siltä pohjalta tätä on viety eteenpäin. Tähtäinjousella ei tuo koe ole paha, mutta vaistolla joutuu reenaamaan enemmän. Mutta näinhän se kiväärissäkin on. Tuelta 12x kiikarilla, niin se vain osoittaa onko kivääri kohdallaan. Avotähtäimillä pystystä sitten onkin vaativampi (joskin melko heikko vertaus vaistoon...).
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: pjotr - 09:58 29.07.2017
Onko tietoa missä tuon kokeen voi suorittaa. V-S suomessa paikalliset RHY:t ovat nostaneet kätensä pystyyn kun heillä ei ole tietoa kokeen suorittamisesta tai kuka ottaa kokeen vastaan ja kirjoittaa todistukset.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Shadow arrow - 19:16 02.08.2017
Mitä uutta tää peurahössötys nyt on ainahan ne on ammuttu ku ovat vastaan tullu.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Predaattori - 20:30 02.08.2017
http://www.kauhajoenmetsastys.com/sivut/pages/fi/rhy/tiedotukset-rhy.php?name=jousikoe&month=8&year=2017&day=09&show=9&id=947&section_id=48&detail=1

Lähetetty minun SM-G930F laitteesta Tapatalkilla

Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: le chef - 21:05 02.08.2017
Moro, vierailin tiistaina Eräkontissa Riihimäellä ja haastattelin jousimetsästystä harrastavaa myyjää. Eräkontin pihassa järjestetään 26.8 jousikoe ja kauppa on silloin myös auki. Taustapakkoja on mennyt vilkkaasti Riistanhoitopiireille eli kunhan asetus tulee voimaan niin eiköhän niitä jousikoeilmoituksia ala tulemaan.

At ease, kamerat peurapoluille ja jahtivaatteet jätesäkkiin mätänevän maa-aineksen kanssa  :)


Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: jek_78 - 12:36 04.08.2017
NYT SE ON VIRALLISTA!  ;D
http://mmm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/muutoksia-saalisilmoituksiin-jousimetsastykseen-ja-villisian-pyyntiin (http://mmm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/muutoksia-saalisilmoituksiin-jousimetsastykseen-ja-villisian-pyyntiin)
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Miku - 08:12 07.08.2017
Mahtava juttu! Ja onnittelut kaikille, jotka tuota ovat odotelleen!

Nyt sitten katellaan miten kokeita järjestellään. Onko siitä tietoa, kuka noita järjestää? Muutamia huhuja kuullut, mutta ei ole ihan selväksi vielä tullut...

Toisekseen tuo muutosteksti: "...vaativa laji, joka edellyttää kokeen suorittamista."

Mitkäs kaikki lajit tuon kokeen suorittamisen alle nyt loppujen lopuksi kuuluvat?

Miikka
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Tupi - 11:32 07.08.2017
Muistelen jossain nähneeni säädökset jousen kuljettamisesta maastossa/tiellä/autossa/mönkijässä jne. En pikaisella googelilla löytänyt enää... Onkohan niin, että tommonen "bowsling" tyyppinen ratkasu riittää, vai pitääkö olla kokonaan laukussa/pussissa kun esimerkiks autolla ajellaan?
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: eemeil - 08:10 08.08.2017
Mahtava juttu! Ja onnittelut kaikille, jotka tuota ovat odotelleen!

Nyt sitten katellaan miten kokeita järjestellään. Onko siitä tietoa, kuka noita järjestää? Muutamia huhuja kuullut, mutta ei ole ihan selväksi vielä tullut...

Toisekseen tuo muutosteksti: "...vaativa laji, joka edellyttää kokeen suorittamista."

Mitkäs kaikki lajit tuon kokeen suorittamisen alle nyt loppujen lopuksi kuuluvat?

Miikka
Koska laissa sanotaan näin:
Lainaus käyttäjältä: Finlex
21 § (10.7.2017/504)
Ampumakoe

Rihlatulla luotiaseella tai metsästysjousella metsästävän henkilön on suoritettava ampumakoe, jos se on metsästettävän riistaeläinlajin vuoksi tarpeen. Valtioneuvoston asetuksella säädetään, mitkä ovat ne riistaeläinlajit, joiden metsästyksessä ampujana toimivan metsästäjän on suoritettava ampumakoe.

Näin ollen olettaisin, että tuossa asetuksessa mainittuja eläimiä koskisi tuo ampumakoe. Ja koska asetuksessa ei puhuta kauriista mitään, niin kaurista saisi edelleen metsästää ilman ampumakoetta. Korjatkaa kokeneemmat ja viisaammat jos olen väärässä.

Muistelen jossain nähneeni säädökset jousen kuljettamisesta maastossa/tiellä/autossa/mönkijässä jne. En pikaisella googelilla löytänyt enää... Onkohan niin, että tommonen "bowsling" tyyppinen ratkasu riittää, vai pitääkö olla kokonaan laukussa/pussissa kun esimerkiks autolla ajellaan?

Lainaus käyttäjältä: Finlex
35 § (10.7.2017/504)
Metsästysaseen ja metsästysjousen kuljettaminen
Metsästysasetta tai metsästysjousta ei saa ilman luvallista tarkoitusta tai metsästysoikeuden haltijan suostumusta kuljettaa muutoin kuin lataamattomana suojuksessa sellaisella alueella, jolla henkilöllä ei ole metsästysoikeutta tai metsästyslupaa. Tämä ei kuitenkaan koske metsästysalueeseen rajoittuvaa yleistä tietä.

Metsästysaseen tai metsästysjousen on ilma-aluksessa, maalla kulkevassa moottorikäyttöisessä ajoneuvossa sekä aluksessa ja veneessä moottorin käydessä oltava lataamaton ja sijoitettuna suojukseen tai suojattuun tilaan.

Eli autossa se voi olla ilman suojusta, jos se on suojatussa tilassa, käsittääkseni peräkontti on tuollainen suojattu tila, mutta takapenkki ei. Mutta jos kuljet jalan metsästysalueelle sellaisen alueen läpi jolla sinulla ei ole metsästyslupaa/-oikeutta, on jousi kuljetettava suojuksessa.

Itsehän olen jo aiemmin tulkinnut metsästys kelpoisen jousen metsästysaseeksi, eli tähänkin saakka olen kuljettanut jousta kuten ruutiaseitakin kuuluu kuljettaa. Mutta lakia on ilmeisesti haluttu tarkentaa, koska kaikki eivät tätä näin ole tulkinneet.

Lähteet: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1993/19930615 (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1993/19930615) ja http://mmm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/muutoksia-saalisilmoituksiin-jousimetsastykseen-ja-villisian-pyyntiin (http://mmm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/muutoksia-saalisilmoituksiin-jousimetsastykseen-ja-villisian-pyyntiin)
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Olavi Pennanen - 10:27 08.08.2017
Kauris tulee ampumakokeen piiriin 1.1.2018 lähtien. Joten siihen asti voi metsästää ilman ampumakoetta jousella.

Olavi
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: jek_78 - 14:04 08.08.2017
Näin ollen olettaisin, että tuossa asetuksessa mainittuja eläimiä koskisi tuo ampumakoe. Ja koska asetuksessa ei puhuta kauriista mitään, niin kaurista saisi edelleen metsästää ilman ampumakoetta. Korjatkaa kokeneemmat ja viisaammat jos olen väärässä.

Kyllä ainakin minun versiossa asetuksesta mainitaan myös metsäkauris:

UUSI Metsästysasetus:

20§ Jousiasetta koskevat yleiset vaatimukset
...
Metsäkaurista, kuusipeuraa, saksanhirveä, japaninpeuraa, valkohäntäpeuraa, metsäpeuraa,
muflonia tai villisikaa jousella metsästettäessä ampujana saa toimia ainoastaan se,
joka on suorittanut metsästyslain 21 §:ssä tarkoitetun ampumakokeen.

Ja voimaantulon kohdalla:

Tämä asetus tulee voimaan 7 päivänä elokuuta 2017. Asetuksen 20 §:n 4 momentissa
säädetty velvollisuus suorittaa jousimetsästystä koskeva ampumakoe metsäkauriin metsästyksessä
tulee kuitenkin voimaan vasta 1 päivänä tammikuuta 2018.

Lisäksi asetus ampumakokeesta 2§:
Tässä asetuksessa tarkoitetaa:
4) jousikokeella kuusipeuran, saksanhirven, japaninpeuran, valkohäntäpeuran, metsäpeuran,
metsäkauriin, villisian ja muflonin jousella tapahtuvaa metsästystä varten suoritettavaa
ampumakoetta.
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: eemeil - 16:04 08.08.2017
Viittasinkin tuossa tuohon aiempana viestiketjussa olleeseen lähteeseen, joka oli mmm.fi sivustolta, jossa hieman epäselvästi asia ilmaistiin.
Saanko kysyä mistä löysit tuon uusimman asetuksen, kun minä en finlexistä löytänyt kuin vanhan metsästysasetuksen?
Enkä sen paremmin kyllä vielä muualtakaan ole tuota asetusta löytänyt..
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: jek_78 - 16:36 08.08.2017
Juurikin sieltä asetuksen säätäneen ministeriön sivuilta.

http://mmm.fi/riista/lainsaadanto (http://mmm.fi/riista/lainsaadanto)
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: Kiul - 04:08 09.08.2017
Hyvä yhteenveto löytyy:
https://www.pjmry.fi/muuta/lainsaadanto
Otsikko: Vs: Peura-asia etenee..
Kirjoitti: eemeil - 15:17 09.08.2017
No empä hoksinu tuolta sivuilta kaivella enempää, kun aattelin, että se oli kaikki tuossa..
Mut nytpä tietää tuonki, aina oppii jotain uutta =D