Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Arto_Y

Sivuja: [1]
1
Kursseista ja leireistä / Kurssi Oulussa 18.6.2017
« : 11:40 08.06.2017 »
Jousimetsästyskoulutusta Oulun seudulla ensi viikolla 18.6.! Ilmoittautumisaikaa on sunnuntaihin 11.6. asti. Kouluttajat ovat Oulun Seudun Jousimetsästäjistä ja kurssilla käytetään SJML:n uutta koulutusmateriaalia.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen:

https://oulu.metsastajaliitto.fi/node/118

2
Kilpailutoiminnasta / Liminganlahti-cup 6.8.2016
« : 20:41 02.08.2016 »
Liminganlahti-cup kisataan Oulunsalossa tulevana lauantaina, ks. kisakutsu:

http://www.jousimetsastys.fi/wp/tapahtuma/sjml-cup-2016-oulun-seudun-jousimetsastajat-06-08-2016/

Huomenna meillä vähän talkoillaan ja koitetaan laittaa paikkoja kisakuntoon, ettei jää viime tippaan  ;) Huhujen mukaan väkeä olisi tulossa kisavieraiksi sankoin joukoin ympäri Suomea, mutta sehän ei haittaisi, jos huhuille saisi täällä vähän vahvistustakin. Open-luokkaan on pyydetty ennakkoilmoittautumisia, muuten toki saa tulla ihan yllätysvieraanakin paikalle, eipä sillä.

Tämänhetkinen sääennustekin näyttää enemmän poudalle kuin kaatosateelle, mutta senpä näkee sitten. Tervetuloa joka tapauksessa tähän kauden viimeiseen cup-kisaan!


3
Alkuviikosta kuvaamani video teerijahdista jousella on nyt julkaistu Suomen Jousimetsästäjäin Liiton Youtube-kanavalla, olkaapas hyvät:

https://youtu.be/47Dqqita40g

4
Martin Archery on juuri julkaissut vuoden 2015 mallistonsa:
http://www.martinarchery.com

Martin oli yhtiönä pitkään myynnissä ja kävi konkurssin partaalla. Noin vuosi sitten sille löytyi jonkinlaisen yrityssaneerauksen jälkeen uusi omistaja ja johto. Ainakin taljapuolella tämä 2015 mallisto on nyt täysin uusi. Jotain havaintoja taljoista:

- koko mallistossa on nyt kaksiosaiset lavat (split limb). Näin oli jo valtaosassa 2014 malleja, mutta lavat on lisäksi uudistettu, eli laminaatti, josta lavat leikataan, tulee uudelta toimittajalta (halvimmissa malleissa saattaa olla samat lavat kuin vuoden 2014 malleissa)
- camit on menneet uusiksi ja tässä uudessa systeemissä on haarakaapelit ylhäällä. Aiempi systeemi oli aika samanlainen kuin Elitellä.
- näyttää siltä, että vetopituuden säätö onnistuisi edelleen näppärästi moduulin asentoa muuttamalla
- Condor VE ja Hawk VE ovat kaapeleiden läpi ammuttavia malleja (ei kaapelinohjainta, ei cam leania tai sitä aiheuttavaa sivuttaisvoimaa). Martin on tehnyt vastaavia ennenkin, mutta ei aivan viime vuosina.
- muilta osin käytössä on perinteiset kaapelinohjaimet koko mallistossa (mikä on minusta hyvä, en ole rullien fani)
- paljon myös pitkiä akselivälejä tarjolla
- Martin on luopunut 3-osaisesta, modulaarisesta runkorakenteesta, kaikki rungot on nyt siis valtavirran tapaan koneistettu yhdestä alumiiniköntistä (halvimmista, kuten Kryptonista, en tiedä onko runko koneistettu vai valettu)
- Nopein malli on Lithium LTD. Sille luvataan 345 fps, mutta jänneväli on kuitenkin maltillinen 6,5".

Kiinnostavan näköinen mallisto, en tosin tiedä saako näitä Suomesta. Itse olen lyhyttä Hoyt-syrjähyppyä lukuun ottamatta ampunut Martineilla jo vuodesta 2003, kun harrastuksen aloitin.

5
Kilpailutoiminnasta / Liminganlahti-cup 2.8.2014
« : 18:36 28.07.2014 »
Muistakaahan, että kisakauden päätöskilpailu käydään ensi lauantaina 2.8. klo 11 alkaen Oulunsalossa OSJM:n radalla. Ilmoittautuminen alkaa klo 10. Kisakutsusta poiketen leikkureita ei tarvita, mutta blunttikärkiä on syytä varata mukaan taulukärkien lisäksi. Kisakutsu löytyy tapahtumakalenterista http://www.jousimetsastys.fi/wp/tapahtumakalenteri/

Huomatkaa aikatauluissa, että parkkipaikalta on vielä 500 m kävely kisatoimistolle.

Olisi kiva taas saada vähän ennakkotietoa, minkä verran on tulossa väkeä, joten kuulolla olevat tulijat voisivat kommentoida tähän ketjuun. Kaikin mokomin tässä sopii myös sopia esim. kimppakyytejä.

Urakoimme pitkin viikkoa, jotta rata on lauantaina kisatapahtuman arvoisessa kunnossa!

6
Välineistä ja tekniikasta / Kiinnostavia testejä
« : 13:14 13.01.2014 »
Varsin kiinnostavia testejä muutaman ampujan voimin.

http://www.fieldandstream.com/.....orgiveness

Aiheina (selaa linkin sivua alaspäin niin löydät linkit kaikkiin):

1. Vaikuttaako jousen jänneväli tarkkuuteen

2. Entä akseliväli

3. Tähtäintyyppien vaikutus tarkkuuteen (1-pinninen pienillä pinneillä tai monipiikkinen isommilla pinneillä)

4. Whisker Biscuit vs. alta putoava, vaikutus tarkkuuteen ja nopeuteen

5. Vakaajan merkitys tarkkuuteen

6. Ylipitkän vedon vaikutus tarkkuuteen

7. Parantaako jousen kahvan poistaminen tarkkuutta

 

Kannattaa lukea juttu, mutta tiivistettynä tulokset olivat:

1. perinteisestä käsityksestä poiketen lyhyempi jänneväli ei heikentänyt tarkkuutta

2. ero pidemmän jousen hyväksi tuli esiin vasta pitkillä matkoilla

3. 1-pinninen tähtäin (pienillä pinneillä) auttoi ampumaan tarkemmin

4. Whisker Biscuit vei 3-6 fps nopeutta, mutta ei juuri huonontanut tarkkuutta. Pidemmillä matkoilla oli hieman eroa alta putoavan hyväksi.

5. Lyhyt vakaaja (6 tuumaa) ei parantanut tarkkuutta, mutta 10-tuumainen paransi jo huomattavasti pitkillä matkoilla

6. Kuten odottaa saattaa, tuuman verran ylipitkä veto heikensi osumatarkkuutta

7. Kahvan poistaminen jousesta (testissä Bear Motive 6 kumikahvalla/ilman, Mathews Creed puukahvalla/ilman ja Hoyt Charger kumikahvalla/ilman) paransi osumatarkkuutta. Kuten testissä todetaan, markkinoilla on myös jousia, joissa on jo valmiiksi kapeat (ja ei-kumiset) kahvat.

Testiampujat ovat varmaankin kaikki erittäin kokeneita jousiampujia. Mahdollisesti tulokset näyttäisivät ainakin jännevälin ja Whisker Biscuitin osalta erilaisilta, jos testiampujilla olisi huonompi ampumatekniikka.

7
Kilpailutoiminnasta / Liminganlahti-cup
« : 21:14 29.07.2013 »
Liminganlahti-cupin kisakutsua on kuulemma jo kaipailtu. Jäkkärässähän se on ollutkin, mutta nyt se löytyy myös kisakalenterista ja hiiren klikkauksen päästä tästä alapuolelta. Tervetuloa Oulunsaloon ensi lauantaina! Ihan kiva olisi kuulla ennaltakin vähän, ketä on tulossa. Yläsavosta kuuluu ainakin tulevan väkeä.

 


8
Pääsin tänään vihdoin kokeilemaan Hoytin RKT-camia (kokoa 3), kun seurakaveri oli hommannut 2012-vuosimallin Hoyt Vector 35:n. Ainakin pariin otteeseen olen tällä foorumilla ääneen epäillyt, olisiko tuo cami todella parannus verrattuna Fuel-camiin, joka itselleni oli siinä määrin pettymys, että möin Hoytin pois (se oli CRX, jossa oli myös koon 3 camit). Epäilykseni on perustunut paitsi siihen, että aiemman, mm. Alphamaxissa käytetyn XTR-camin ja Fuel-camin erona tuntui markkinointiväittämistä huolimatta olevan lähinnä nimen muutos, myös tähän vetovastuskäyrään, jonka perusteella erot Fuelin ja RKT:n välillä näyttäisivät pieniltä:

http://www.archerytalk.com/vb/.....?t=1629100

Nyt omin käsin kokeiltuna RKT cami kuitenkin oli kuin olikin aivan eri laitos kuin Fuel. Se käyttäytyi sivistyneesti: pehmeä veto ja onnistunut siirtymä kevennykseen. Näistä juuri viime mainittu oli Fuelin ongelma. Vectorin veto oli hallittavissa huomattavasti helpommin. Sen saa vedettyä vireeseen ilman että vetovastus "varoittamatta" romahtaa. Lyhyen kokeilun perusteella en usko myöskään, että tällä olisi taipumusta "karata käsistä", vaikka tähdätessä hieman rentoutuisikin. Hienoa – Hoyt on sittenkin ottanut onkeensa kritiikistä, vaikka siinä useampi vuosi menikin! Testijousessa oli pari paunaa enemmän kuin edesmenneessä CRX:ssäni.

Verrattuna CRX:ään, teknistä muutosta on myös lapataskuissa ja lapapulttien kiinnityksessä. Lapapultit kiinnittyvät rungon puolella sylinterimäiseen "barrel nut" -kiinnikkeeseen (kiinnike pääsee kiertymään kun pultin kulma hieman muuttuu paunoja säädettäessä) ja myös lavan puolella kiinnitys on erilainen. Toivottavasti tämän myötä on päästy eroon myös esim. CRX:ää vaivanneesta naksumistaipumuksesta viritettäessä. Ainakin tämä Vector oli kokeilluilla paunoilla täysin hiljainen, siinä missä CRX rutisi viritettäessä ainakin tietyillä paunoilla (tänä iltanakin sai radalla kuunnella CRX:n rutinaa Wink).

9
Myyn Hoyt Alphamaxin, 60-70#, veto 29" (säädettävissä 28"-30" moduulia vaihtamalla), akseliväli 32", jänneväli noin 7 tuumaa. Vaihdoin oman aiemmin myynnissä olleen 60-paunaisen Hoyt CRX:n tuohon. Alphamax on vuoden 2009 lopulta, mutta edellisen omistajan mukaan tuolla on ammuttu vain luokkaa kymmenen nuolta, kun jousi osoittautui aloittelijalle liian jäykäksi. Ei siinä tosiaan käytön jälkiä näy. Itse en ole jousta käyttänyt, vaan tein vaihtokaupat siksi, että arvelin 70-paunaiselle olevan enemmän kysyntää.

Bone Collector -erikoismalli tarkoittaa mustia, Bone Collector -merkittyjä lapoja, rungossa olevaa Bone Collector -logoa ja viher-mustaa jännettä/kaapeleita (käsittääkseni perusmallissa on yksivärinen jänne).

Tämännäköinen jousi:
 

Bowhunting World -lehden testiraportti Alphamaxista:
 http://www.grandviewoutdoors.c.....ts/APR.pdf

Mukaan tulevat varusteet:

Tähtäin G5 Optix ME 0.029" kuiduin ja paristovalolla, alimpana pikasäädettävä pinni. Tällainen tapaus:
http://www.nybowhunter.com/200.....ix-me.html

Itsellä on käyttöjousessa hieman uudempi vastaava malli ja tykkään todella paljon.

Alta putoava nuolihylly:
 NAPQuickTune Sizzor Arrow Rest R/H for Hoyt
 Ks. http://www.newarchery.com/prod.....izzor.html

Rakenne on sellainen, ettei nuoli pääse putoamaan hyllyltä. Hyllyn "sangat" väistävät ylös ja alas laukaistaessa.

Limb Saverin X-Coil Stabilizer, ks. http://www.limbsaver.com/store.....ctid=16261

Rannelenkki Paradox, ks.
 http://www.lostcamo.com/catalo.....YE-LOST_70

Hintapyyntö paketille on 550€. Laitan valokuvia kyseisestä yksilöstä kunhan ehdin. Yhteydenotot ays (ät) luukku.com, p. 041 461 7073 tai tämän foorumin yksityisviestillä.

10
Kilpailutoiminnasta / Liminganlahti-cup
« : 13:58 18.05.2012 »
Jussi-cupiin tässä ajellaan parhaillaan, mutta viikon päästä 26.5. on jo seuraava kisa eli Liminganlahti-cup. Siihen liittyen: onko majoitukseen tulijoita pe-la väliseksi yöksi? Olisi hyvä tietää tämän viikonlopun aikana. Lattia- tai telttamajoitus siis tarjolla saunan kera. Ilmoittele ays (ät) luukku.com.

Kaikki joukolla maailmanhistorian ensimmäiseen Liminganlahti-cupiin Oulunsaloon!

11
Myyn tai vaihdan / M: Hoyt CRX 32 taljajousi 60#
« : 10:23 07.03.2012 »
Myydään alle 4 kk käytetty, viime marraskuussa hankittu 60-paunainen, oikeakätinen Hoyt CRX 32 -taljajousi, ks.

http://www.hoyt.com/compound_b.....ils/crx+32

Arvioisin, että tuolla on ammuttu korkeintaan muutama sata laukausta. Jousen kunto on suorastaan parempi kuin tehtaan jäljiltä, sillä olen säätänyt tuosta cam leanin pois ja pyörästön ajoituksen kohdalleen. Jousessa ei ole käytön jälkiä ja sitä on säilytetty asianmukaisesti. Väri on Realtree AP camo -maastokuvio, kuten linkin kuvassa.

Jousen mukana tulevat varusteet:

- Slipjax-jännevaimentimet asennettuna jänteelle (eivät syö nopeutta)

- Käyttämätön Hoytin lippis Smile

- Manuaali ja muu dokumentaatio

- Optiona uudet varajänne ja kaapelit

Jousen Fuel Cam -pyörästö on kokoa 3, joten sen vetopituus on säädettävissä moduulia vaihtamalla välillä 28-30". Jousessa on asennettuna 29" moduulit. Jousi on siis 60-paunainen, eli paunojen säätövaraa on alapäässä 50# asti.

Olen maksanut jousesta uutena (poislukien varanarut) 743€. Jousen OVH esimerkiksi JVD:n jousitukussa on 769€: http://www.jvd.nl/product/1147.....-fuel.html

Hintapyyntöni on 580€ tai varajänteen ja kaapeleiden kera 650€ (narujen arvo n. 85-100€). Eli saat yli satasen uutta jousta halvemmalla todella vähän käytetyn jousen tuliterän varajänteen ja -kaapeleiden kera, ja lisäksi edistyneemmät, jousiprässiä vaativat säädöt valmiiksi tehtynä.

Yhteystiedot:

Arto Ylisaukko-oja

ays (ät) luukku.com

p. 041 461 7073

Tarvittaessa toimitus ensi viikonlopun IBEP-kurssille Lapualle. Voin käydä myös näyttämässä jousta ilman ostopäätöstä, jos on kiinnostusta.

12
Kommentteja ja kokemuksia kaivattaisiin: useimmiten 3D-radat lienee tapana kerätä varastoon talveksi. Mutta ainakin Luhangalla 3D-kuvat olivat viime talvenakin maastossa.

Aiheuttaako lumikuorma ja pakkanen merkittäviä ongelmia 3D-kuvien kestolle? Entä, jos kuvia joskus jopa ammuttaisiin pakkasella, murtuuko materiaali oleellisesti kesäkelejä helpommin?

Paikallisseuran talkoita tahtoo kertyä riittävästi muutenkin, eikä osallistumisinto aina päätä huimaa, joten aivan turhaan ei viitsisi kuvia edestakaisin roudata joka syksy ja kevät. Mutta isoa investointia ei tietenkään ole tarkoitus kohdella välinpitämättömästikään.

 

 

 

13
Välineistä ja tekniikasta / Isompi piilokoju?
« : 12:06 18.03.2008 »

Onko kenekkäkään vinkkiä tai jopa omakohtaista kokemusta jostain telttatyyppisestä piilokojumallista (blind), johon mahtuisi kaksikin jousimetsästäjää (tai metsästäjä ja kameramies) kerralla? Suurin osa tarjonnasta näyttää olevan vain yhdelle metsästäjälle.


Ameristepin Penthouse (jota myy Suomessa ainakin Nordic Outdoors) on ehkä 2m x 2m kokoisella pohjallaan jo mahdollinen. Minusta piilokojun kannattaisi siksikin olla reilumman kokoinen, että siinä olisi halutessaan mahdollista yöpyä. Tuntuisi aika turhalta kuskata mukana vielä erikseen yöpymistelttaa. Sadetta pitäisi kestää myös, ja tästä tuo Ameristepin koju on saanut ainakin Cabelaksen asiakasarvosteluissa kritiikkiä. Valmistaja väittää tuotettaan kyllä vedenpitäväksi, mutta kaikki eivät tunnu olevan tästä samaa mieltä. Toinen yleinen kritiikin kohde tuntuu olevan kojun hankala purkaminen takaisin kuljetuspakkaukseen.


Jos nyt vielä lisätään listalle vaatimuksia, niin hyvähän tuosta olisi pystyä ampumaan myös yläviistoon oksalle.


Minusta nämä vaatimukset eivät ole mitenkään ylimitoitettuja metsästyskäyttöön, mutta eipä ole silti kovin helppoa löytää sellaista tuotetta jossa olisi kaikki nämä ominaisuudet.


Sivuja: [1]