Julkaistu

Internetin karttapalvelut

..ja mitä niillä on metsästyksen kanssa tekemistä?

GPS-laite on hyödyllinen apuväline vieraassa maastossa liikuttaessa. Pysyvämmän leiripaikan tai vaikkapa auton parkkeerauspaikan merkkaaminen laitteeseen varmistaa sen, että päivän aikana kierretyn lenkin tai passipaikalla vietetyn illan jälkeen on jonkinlainen aavistus siitä, mihin suuntaan tulisi lähteä, mikäli aikoo yöksi päästä majapaikalleen. Vanhaa kunnon karttaa ja kompassia värkki ei tietenkään korvaa, mutta merkatuista reittipisteistä voi olla jälkeenpäinkin iloa.

 

Viime marraskuussa vietimme kymmenisen päivää Yhdysvalloissa, Missourin osavaltiossa metsästäen peuroja ja kalkkunoita. Reissu sinänsä oli erinomaisen hieno ja muistorikas kokemus. Kuvien ja muiden metsästysmuistojen lisäksi huomasin vastikään Internetissä surffatessani, että GPS:ään reissun aikana tallennetuille passipaikkojen koordinaateille tuli enemmänkin arvoa.

Nettiin on nimittäin ilmestynyt viime vuosien aikana useita karttapalveluita. Joistakin löytyy tarkkaa tietoa tiestöstä, kaduista ja kaupungeista, vähän harvemmista topografista karttamateriaalia. Lisäksi löytyy palveluita, joista löytyy satelliittikuvia, jotka kattavat käytännössä koko maapallon pinnan. Etenkään viimeksimainittu materiaali ei ilmaisissa palveluissa ole aivan tuoretta, vaan noin 1-2 vuotta vanhaa. Useimmiten tämä kuitenkin riittää, koska monet maisemat eivät tuossa ajassa muutu mitenkään radikaalisti.

 
Missä sitä oltiin?

Koska meillä ei ollut reissullamme käytössä topografikarttoja, vaan olimme oppaamme Benin maastontuntemuksen varassa, jäi jotenkin harmittamaan kun ei pystynyt sijoittamaan itseään tarkemmin kartalle. Siksi mietinkin eräänä iltana, miten se onnistuisi jälkikäteen. Etsiskelin karttasivustoja, joihin voisi käyttää GPS:ssä tallessa olevia passipaikkojen koordinaatteja. Löysinkin muutamia, mutta joko kartta-aineisto ei ollut minusta riittävän hyvää tai sitten antamani koordinaatit veivät minut maisemiin, jotka eivät vaikuttaneet mitenkään tutuilta.

Jälkimmäinen oli kuitenkin selvästi oma ongelmani. Opin kokeilujen ja erehdysten kautta, että GPS-laitteet tukevat useita erilaisia kartta- tai koordinaattijärjestelmiä ja koordinaattien esitysmuotoja. Garminin eTrex-laitteessa (ainakin näitä amerikkalaisia) karttasivustoja käyttääkseen pitää valita seuraavanlaiset asetukset: Asetukset -> Yksikkö -> Map datum = WGS 84 ja Sijaintimuoto = hddd.dddd. Tällaisilla tavoilla esitettyjä lukemia kun syöttää sivustoille, niin jo vain tulosta syntyy. Ai sitä riemua, kun yhtäkkiä tajusin, että näen tietokoneeni kuvaruudulla ensimmäisen peurapassipaikkani lintuvinkkelistä!

Kaksi parasta esimerkkiä löytämistäni sivustoista haluan jakaa kanssanne. Ensimmäinen palvelu on osoitteessa mapper.acme.com, josta löytyy kohtuullisen hyvälaatuisia mustavalkoisia satelliittikuvia, karkeita topografikarttoja ja ilmeisesti myös joistakin alueista värillisiä satelliittikuvia. Kuvien lisäksi sivusto kertoo mm. maastopisteen etäisyyksiä läheisiin kaupunkeihin.

Toinen palvelu on maps.google.com, jonka hakurivi hyväksyy yllättäen myös koordinaatteja! Kokeile vaikkapa ”N 40.132543 W 94.41204”, ilman lainausmerkkejä. Googlen muita vahvuuksia ensinmainittuun sivustoon on useita. Näkymä voidaan valita karttana, satelliittikuvana tai niiden yhdistelmänä (hybrid). Viimeksimainittu selventää näkymää tiestön osalta huomattavasti. Kartan siirtäminen eri kohtaan intuitiivisesti hiirellä ”vetämällä” ja voimalliset zoomausmahdollisuudet ovat myös todella upeita ominaisuuksia. Googlen sivuston kanssa voikin näppärästi (ensin ulospäin zoomaamalla ja sitten hiirellä vetelemällä) siirtyä mihin tahansa kohtaan maapalloa ja sukeltaa tarkastelemaan maisemaa lähempää. Kannattaa ehdottomasti kokeilla!

 
Mihin voisi mennä?

Karttapalveluilla voi siis tarkistaa ja fiilistellä, että tuollahan sitä oltiin. Mutta se ei suinkaan ole ainoa käyttömahdollisuus. Huomasin pian miettiväni olivatko passipaikat ilmakuvan perusteella parhaita mahdollisia, vai olisiko standi kuitenkin pitänyt siirtää 100 metriä tuonnepäin? Kuvien perusteella voi siis ympäristöäkin analysoida paremmin kuin maan tasalta tarkastellen. Etenkin kun niitä karttoja ei mukana ollut…

Toinen mahdollinen tapa käyttää koordinaatteja voisi olla se, että joku alueella aiemmin liikkunut tuttu voisi jakaa tietoa hyväksi havaituista paikoista. Tai sitten reissun tuleva opas voisi lähettää alueen koordinaatteja sähköpostitse. Etenkin ulkomaan kohteissa tämä voisi toimia, koska useimmat eivät välttämättä samaan kohteeseen mene uudestaan, mutta etukäteisvalmistelun jokainen halunnee tehdä niin hyvin kuin vain on mahdollista.

Kotimassa parhaiden passipaikkojen jakaminen saattaa tunnetuista kansanluonteen piirteistä johtuen olla turhahko toive… mutta ideana silti varmasti harkitsemisen arvoinen!

© 2005 Ari Kontiainen