Julkaistu

Jousi reppuun

Kullakin meistä on omat tapamme kuljettaa metsästysretkillä mukana tarpeellisia tavaroita. Reput, reppujakkarat, rinkat ja vyö- tai vyötärölaukut päällä suunnistamme metsälle, jousi kädessä. Etenkin metsästyspäivän päätteeksi leiriä kohti kävellessä käy usein mielessä, miten taljajousen voisi mielellään siirtää kädestä reppuun muiden tavaroiden kaveriksi. Kulkisi kevyemmin mukana. Suomen markkinoille rantautuneella amerikkalaisella Eberlestockilla on muutama kiinnostava ratkaisu tähän tilanteeseen. Testasin lyhyesti kahta niistä.

 
Slingshot

Ensivaikutelma Eberlestock Slingshot -repusta on erittäin positiivinen. Tuote tuntuu käsissä laadukkaalta ja hyvin tehdyltä. Vedenpitävä kangas on pintakäsitelty hiljaiseksi, lantiovyö ja olkahihnat ovat todella tukevasti pehmustettuja ja käytännössä jokaisen remmin mitta on hyvin säädettävissä. Olkahihnat kiertyvät keskemmälle vartaloa ja ovat kytkettävissä kiinni toisiinsa. Runsaiden säätömahdollisuuksien ansioista reppu istuu selkään hyvin eikä estä jousella ampumista. Tätä reppua voi kantaa vaikka koko päivän!

Slingshotissa on yksi isompi pääosasto sekä useita pienempiä osastoja ja taskuja, joista päällimmäinen tuntuisi kätevimmältä luville, kartoille, GPS:lle, jne. Repun kokonaistilavuus on 21 litraa, mutta sen voi kasvattaa 34 litraan ottamalla käyttöön mukana tulevan kokoon rullautuvan taskun. 21 litraan mahtuvat mukaan hyvin päiväretkellä tarvittavat varusteet.

Olkahihnat saa irrotettua, mikäli haluaa käyttää tuotetta vyötärölaukkuna. Tai jos ottaa lantiovyön pois, voi tuotetta käyttää pikkurepun tavoin. Reppuun saa myös sijoitettua letkulla varustetun juomapussin. Tai miksei tätä varten tehtyä läpivientiä voisi käyttää myös radiopuhelimen kuulokkeen ja mikrofonin tuomiseen paikalleen.

Vaikka kankaan luvataan pitävän vettä, ei valmistaja lupaa repun kestävän veteen upotusta. Saumoja ei ole ‘hitsattu’ kiinni eivätkä vetoketjut luultavasti ole mitenkään erityisen vedenpitäviä. Tavallisen sadekuuron tuote kuitenkin kestää, koska vetoketjujen päälle asettuvat ‘lipat’ estävät veden valumisen vetoketjuille. Mikäli haluaa varmistaa varusteiden pysymisen aivan kuivina, kannattaa ne tietysti pakata vedenpitävästi repun sisään tai hankkia lisävarusteeksi erillinen sadesuoja.

Se ominaisuus, joka erottaa tämän tuotteen ns. tavallisista repuista on se, että jousen saa kantoon repun päälle. Ja myös sieltä pois, irrottamatta reppua selästä. Jousen lavan pujottaminen repun levyiseen avoimeen taskuun on pienen harjoittelun jälkeen suhteellisen helppoa. Sen jälkeen kierretään jousen rungon ympärille remmi, lukitaan se toiseen olkahihnaan – ja jatketaan matkaa. Miksi kukaan ei ole keksinyt tätä aiemmin? Jousen kanssa kiipeilyistä ja muista operaatioista, joissa tarvitaan molempia käsiä tuli juuri astetta helpompia!

 
X1

Toinen testattu tuote on saman valmistajan 34-litrainen päiväreppu X1. Suurimpia eroavaisuuksia Slingshotiin verrattuna ovat kahtia jaettava pääosasto, kiinteät olkahihnat sekä reppuun integroitu, kiväärikäyttöön tarkoitettu pitempi asetasku, jonka voi repun ‘jousikäytössä’ taittaa lantiovyön taakse piiloon.

Jousen kantamiseen tarkoitettu ulkotasku toimii X1:ssä samalla tavalla kuin Slingshot-pikkuveljen kohdalla.

 
Yhteenveto

Lyhyen testin perusteella uskon, että molemmat tuotteet ovat jousella metsästävälle erittäin kiinnostavia. Lisäksi tuotteet sopivat mainiosti niille, jotka kulkevat metsällä sekä ruuti- että jousiaseiden kanssa.

Reppuja saa mm. Realtree Hardwoods Grey ja Advantage Max 1 -maastokuvioinneilla. Esiteltyjen tuotteiden ohjehinnat ovat kirjoitushetkellä 129 eur (X1) ja 149 eur (Slingshot). Lisätietoja tuotteista voi hakea maahantuojan, Kivelä Outdoorin web-sivuilta.

© 2006, Ari Kontiainen

 
Juttu on julkaistu aikaisemmin Jäkkärän numerossa 3/2006.