Posted on

Archery Trade Show 2009

ATA Show kokosi jälleen kansainvälisen joukon alan ammattilaisia ja median edustajia Indiana Convention Centeriin 8. – 10. tammikuuta. Jousimetsästys- ja jousiammunta-alan jättitapahtumassa vieraili lähes 2900 myyjää, ostajaa ja tukkukauppiasta.

 

ATA (Archery Trade Association) Show on jäsenten organisoima tapahtuma, jonka tarkoituksena on jousimetsästys- ja jousiammunta-alan kommunikaation ja kaupan edistäminen. Kaikkiaan yli 7300 ATA Show -vierasta miehitti Indianapolisin keskustan hotellit kolmen messupäivän ajan. Lähes 15 000 neliömetrin näyttelytilaan oli levittäytynyt 453 alan yritystä.  

Jousibisnes eroaa monista muista kaupan aloista siinä, että valtaosa sen toimijoista on innokkaita jousiampujia ja -metsästäjiä. Suurtapahtuman pääpaino on selvästi metsästyksen puolella. Yhdeksi ATA-perinteen tärkeäksi osaksi on muodostunut ystävien ja kollegojen tapaaminen. 

ATA Showssa ei esiteltäviä tuotteita voi suoraan ostaa, mutta alan yritykset voivat tehdä vaikka koko vuoden tilaukset kerralla, suoraan valmistajien edustajilta ja lisäksi messutarjouksina. Tuotteita voi myös testata lukuisilla jousiammuntaradoilla ja muissa kohteissa. 

Jokainen messuaamu alkoi kello 7.30 valikoimalla alan johtavien asiantuntijoiden pitämiä seminaareja. Valittavissa oli toistakymmentä teemaa jokaiselle aamulle. Tarjolla oli jousensäätövinkkejä, nuolen rakentamista, jousikalastusta, ampumatekniikkaa, bisnestietoa sekä muutaman johtavan jousimerkin uutuuksien esittelyä ja säätöohjeita. 


   

 
Jousiuutuudet
 
Kaikki tärkeimmät jousivalmistajat olivat messuilla näyttävästi esillä. Ainoastaan Mathews loisti tänäkin vuonna poissaolollaan, vaikka juuri nyt heillä olisi ollut jotain merkittävää esiteltävää. Uudelle dual cam (!) Mathews Monster XLR8:lle luvataan jopa 360 fps IBO-nopeuksia. Mathews on sinnikkäästi pysytellyt single cam -pyörärakenteessa, mutta kilpailu nopeuksista on kovaa, joten myös Mathews on päättänyt kääntää päät vauhtimonsterillaan. Monster muistuttaa yllättävän paljon toista vauhtihirmua PSE Omen -jousta, jolle on mitattu jopa 366 fps nopeuksia, keskinopeuksien ollessa 364 fps luokkaa.

Uudet jouset ovat nopeita ja lyhyitä. Vaikka taljajousissa on paljon liikkuvia osia, ovat ne silti erittäin hiljaisia. Myös rekyyli on olematon. Kaaret ja epäkeskopyörät ovat edelleen kehittyneet ja tarvittava nopeus ja liike-energia saavutetaan vähemmällä lihasvoimalla. Näin myös juniorit, naiset ja seniorit voivat löytää entistä helpommin tarpeisiinsa sopivan jousen. Vuoden 2009 uutuuksien hyvin tavanomainen IBO-nopeus on 320 – 330 fps luokkaa. Jousitesteissä käytettävä ATA standardin mukainen nopeus on mainittua IBO-nopeutta hitaampi, koska siinä käytetään selvästi raskaampaa nuolta. ATA-nuoli painaa 540 gr. Se ammutaan 60-paunan jousella ja 30-tuuman vetopituudella. 

Hoytin tämän vuoden lippulaiva Alphamax 32 on nopea ja miellyttävävetoinen jousi. Silmiinpistävin muutos aikaisempiin malleihin verrattuna on aavistuksen Bowtechin center pivot -rakenteisia General- (08) ja uusia Admiral-, Captain- ja Sentinel-malleja muistuttava rungon kaaritaskujen päiden rakenne, nimeltää Zero Tolerance Locking Pocket System (ZT lock). Teknisesti tällä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä center pivot -rakenteen kanssa, vaan tavoitteena on ollut rakentaa erittäin kevyt, tarkka ja kestävä kaaritaskumalli. Muutenkin jousi on kevyt. Se painaa vain 3,9 paunaa, kun esimerkiksi vielä tänäkin vuonna mallistossa oleva Katera painaa 4,5 paunaa. Painonpudotus on saatu aikaan pääasiassa rungon aukkoja suurentamalla. Alphamax 32:n IBO nopeus on 321 fps, mikä on erinomainen nopeus anteeksiantavalla 7 tuuman jännevälillä.  Jousen XTR Cam & ½ -pyörämalli mahdollistaa käyttäjäystävällisen modulaarisen vetopituuden säädön. Alphamax 35 on nimensä mukaisesti veljeään 3 tuumaa pitempi. Hoyt Alphamax oli odotetusti yksi messujen puhutuimmista uutuuksista.


   

Bowtech esitteli uuden Air Raid -jousensa suurriistajousena, jolla hoituvat niin suurimmat Pohjois-Amerikan kuin Afrikankin lajit. Air Raid -jousen huippuvetojäykkyydet ovat 65, 75 ja 85 paunaa. Valtaosa jousivalmistajista rajaa korkeimman vetojäykkyyden 70 paunaan. Jousen jänneväli on 7 tuumaa ja nopeus 328 – 336 fps. Binary cam -systeemi on varustettu pyörivällä moduulirakenteella, joka mahdollistaa laajan 7 tuuman vetopituuden säädön puolen tuuman harppauksin. Silmiin osunut tekninen seikka oli myös ”U”-muotoinen metallinen kaapelien haaroituspala. Tällä ratkaisulla on saatu korjattua aiemmissa malleissa joskus havaittu pyörien kallistuminen. Air Raid oli erinomaisen jämäkkä ja eleetön jousi ammuttaessa. Veto oli miellyttävä suurehkosta paunamäärästä huolimatta ja nuoli katosi hyllyltä nopeasti ja äänettömästi. 

Toinen testaamani Bowtech oli 31 1/16-tuumainen Admiral. Jousen IBO nopeudet sijoittuvat välille 312 – 320. Admiralin, Captainin ja Sentinelin center pivot -runko näyttää aikaisempia versioita sulavalinjaisemmalta. ”Kone” alkaa näyttää jouselta. Admiral oli kokeilemistani jousista vähärekyylisin ja hiljaisin, subjektiivisesti arvioiden.


   

Bowtechin center trac binary cam -pyöräsysteemissä molemmat kaapelit kulkevat pyörästä toiseen, toisin kuin yleisissä yläkaaren akselin päihin haarakaapelilla kytketyissä ratkaisuissa. Center trac -pyörissä kaapelit kulkevat ristiin ja päätyvät vastakkaisen pyörän vastakkaiselle puolelle. Ne tavallaan haarautuvat niin, että veto jakautuu tasaisesti molemmille puolille taljapyörää. Tämä ratkaisu vähentää merkittävästi pyörän kallistumistaipumusta (cam lean).

Diamond by Bowtech oli esillä hyvin päämerkin näköisillä malleilla. Nyt myös Diamond-linjasta lötyy center pivot -malli. Iceman Cometh on 31 ½ -tuumainen 315 – 323 fps heittävä jousi. 

Razor Edge on ehkä Diamondin mielenkiintoisin malli, edullinen nuoren ampujan mukana kasvava jousi. Tämä jousi sopii myös uusille lajin harrastajille sekä naisille laajan säädettävyytensä vuoksi. Razor Edge tulee varmaan olemaan yksi 2009 myydyimmistä jousimalleista. Edullinen paketti sisältää kaikki tarpeelliset lisävarusteet nuolia ja laukaisulaitetta lukuun ottamatta. Jousen jäykkyys on säädettävissä välillä 29 – 60 paunaa ja vetopituusskaala yltää välille 19 – 29 tuumaa. Razor Edgeen on saatavilla myös infinitemoduuli, jolloin jousta voi käyttää erilaisten ryhmien opettamisessa tai koko perheen jousena. Moduulin ansiosta jousella voi ampua eri vetopituuksilla Genesis-jousien tapaan. 

Ross kuuluu nyt myös Bowtech-perheeseen. Rossin single cam -jouset ovat alusta saakka herättäneet huomiota laadukkaina ja kauniina jousina. Tällä kerralla sarja oli täydentynyt hybrid cam -jousella, jonka nimeksi oli annettu kuvaava Carnivore (lihansyöjä), siis täysiverinen metsästysjousi – ainakin nimen perusteella. Carnivore oli yksi messujen mielenkiintoisimmista uusista jousista. Jousi on eritäin siististi rakennettu, kaikki yksityiskohdat kestävät tarkankin katselun. Ulkonäkö kertoo laadusta ja hyvistä ominaisuuksista. Erikoisin tekninen yksityiskohta Carnivoressa on ”Krank”-systeemi. Alapyörän päässä haarautuu kaapeli pienen rullan välityksellä kahdeksi. Toinen pää kiinnittyy pyörään ja toinen haarautuu edelleen akselin päihin. ”Krank” tarjoaa 2:1 voimansiirto suhteen ja tällä ratkaisulla on jousesta saatu erinomaisen pehmeävetoinen. Carnivorea on saatavilla kolmea eri kokoa 31-, 34- ja 37-tuumaisena. Jänneväli 7 3/8 tuumaa kertoo, ettei lihansyöjää ole tarkoitettukaan nopeusammuntaan, vaan vakavaan metsästykseen. Kahden lyhimmän mallin nopeudet ovat 310 – 318 välillä ja 37-tuumaisen version 307 – 315 välillä. Carnivore näyttää hyvältä ja se myös tuntui ammuttaessa hyvältä. Pehmeä veto, hiljainen ääni ja hyvä, pieni kahva olivat päällimmäiset mieleen jääneet ominaisuudet.


   

PSE Omen voitti tämänvuotisen ”nopeuskilpailun” saavuttamalla keskimäärin 364 fps IBO nopeuksia. Tätä jousta ei kuitenkaan ole vielä saatavilla. Vauhtihirmua pitää odotella heinäkuun puoliväliin saakka. Mainittuun seikkaan viittaa jousen nimikin ”omen” – enne. Jousen jänneväli on todella pieni, vain 5 ½ tuumaa. Toinen vauhdista kertova piirre on todella radikaalit pyörät. Pyörät ovat kuin normaalin taljapyörän luuranko, niin tarkkaan on metalli työstetty pois. Pyörä (cam) on äärettömän kevyt ja herkästi särkyvän näköinen. PSE kuitenkin vakuuttaa, että materiaali on erinomaisen kestävää. Vauhdin kiihkossa on Omenin pyöristä myös riisuttu kaikki ruuvit ja moduulit pois, joten vetopituuden säätö onnistu vain vaihtamalla pyörät.

Normaalimpia PSE malleja ovat X-Force, X-Force Dream Season ja muut X-Force mallit sekä Bow Madness -mallit ja monet muut. Myös X-Force -sarjan jouset ovat nopeita, 330 – 350 fps luokkaa. 
Elite Archeryn pehmeävetoiset binary cam -jouset vetivät jousikauppiaita koeammuntapaikalle jonoksi saakka. GT500:n vauhti on hulppeat 346 fps ja Ninja Editionin 320 fps (IBO).

Guest kuuluu G5:n tuoteperheeseen. Se on tuttua, erinomaista G5-laatua, mutta silti edullinen jousi. Guestissa ei ole tavanomaista kaapeliohjaimen luistinta vaan kaapelit ohjataan ohjaintangon läpi porattuihin reikiin. Aukkojen reunat on pyöristetty ”G5-mäisillä” sinisillä metalliholkeilla.

Jousitestausguru Norb Mullaney, jonka kanssa minulla oli ilo päästä illalliselle, korostaa että parasta mitä jousivalmistaja voi tehdä uudelle jouselle, on parantaa sen dynaamista tehokkuutta. Tänä vuonna tässä on pääsääntöisesti onnistuttu. Dynaaminen tehokkuus (dynamic efficiency) on ominaisuus, joka vaikuttaa kaikkiin suorituskyvyn aspekteihin sekä ammuttavuuteen. Haluttu nuolen nopeus ja energia voidaan saavuttaa pienemmällä paunamäärällä, jousi on äänettömämpi, jouseen purkautuva energia pienempi ja jouseen ja sen komponentteihin kohdistuva stressi vähäisempi. Nykypäivän super-ultra kevyet nuolet heikentävät jousen kuin jousen dynaamista tehokkuutta.

Perinteisistä jousista ei ole paljon raportoitavaa, ne loistivat poissaolollaan. Vain tavanomaiset Martinit ja Samick-jouset olivat messuilla esillä ja aivan samannäköisinä kuin aina. Myös virolainen Siim Talmar oli jälleen tuonut Falco-pitkäjousiaan messuille ja esitteli niitä Mäntyharjun EXEL OYJ:n osastolla. Falcon visakoivuinen jousi sai ihmiset pysähtymään ja kyselemään kauniista jousesta. EXEL tekee taljajousen kaaria ja laminaatteja perinteisiin jousiin. Jukka Juselius ja Olli Pöllänen kertoivat tämänvuotisen shown olleen heille erinomainen.


   

Pienten pajojen hienoja käsityötuotteita ei ATA:ssa nytkään näkynyt. Messuilla on tarjolla sitä mitä ihmiset pääasiassa ostavat. Yhdysvaltalaiset jousimetsästäjät käyttävät pääsääntöisesti taljajousta (94%).

 
Nuolet ja komponentit
 
Nuolet ovat nykyään pääsääntöisesti hiilikuitua, vaikka Eastonin osastolla olikin esillä myös alumiiniputkia. Hiilikuitunuolten valmistusmenetelmät ovat kehittyneet ja nuolista saadaan yhä suorempia ja tasalaatuisempia. Useilta valmistajilta löytyi suoruusluokkaa 0.001” olevia nuoliputkia.
Nuolet ovat myös keveitä. On suorastaan hieman vaikea rakentaa 500 gr -luokan nuolia, ellei käytä yli 100 gr kärkiä ja erikoiraskaita messinkihokkeja tai sisäputkia. Carbon Techin Rhino painaa 9,5 – 15,5 gr per tuuma. Toinen sopiva ”puhveliluokan” nuoliputki on Eastonin Full Metal Jacket Dangerous Game, joka painaa jopa 15,5 – 17,5 gr per tuuma.

Mukana messuilla olivat myös Beman, Carbon Express, Gold Tip, Trophy Ridge, Carbon Impact tutuimpia mainitakseni. 

Nuolen nopea pyöriminen oli edelleen yhtenä tuotekehittelyn haasteena. Tällä tavoitellaan parempaa lentoa, etenkin metsästyskärkisillä nuolilla ammuttaessa. Sulat olivat pääasiassa pieniä ja jäykkiä. Bohning (BlaZer) ja NAP (Twister sekä QuickSpin) esittelivät pyörimisnopeutta lisääviä lyhyitä sulkia. Tähän luokkaan kuuluvat myös NAP:n QuickFletch system sulat. Tässä tuotteessa sulat on valmiiksi kiinnitetty eräänlaiseen kutistesukkaan, joka kiinnitetään yksinkertaisesti kuumaan veteen kastamalla. Valkoinen ”sukka” vastaa Bohningin ja Eastonin wrappi-teippejä. 

Bohningin BlaZer -sulilla ja BlaZer Wraps -teipeillä saa nuolista yksilöllisen näköisiä ja hyvin myös hämärässä näkyviä, mikä on tärkeää osumapisteen havaitsemisen kannalta. Värivalikoima on laajentunut entisestään, ja mm. tyypillistä 2 tuuman BlaZeria on saatavana 17 eri värissä. Jos tämä ei riitä, voi valikoimaa laajentaa 7:llä BlaZer Tiger -värillä. Neljän tuuman Killer Vane -sulille on omat pitemmät wrappiteippinsä. Bohningin muusta laajasta tuotevalikoimasta mainittakoon metsästäjiä kiinnostava uusi BlaZer-sulille tarkoitettu sulituslaite BlaZer Helix, jolla sulka asettuu kierteelle 3 asteen kulmaan. Bohning Tower- ja aikaisempi BlaZer-sulituslaite asettavat sulan 2 asteen kulmaan. 

 
Metsästyskärjet

G5 on muutamassa vuodessa laajentanut tuotevalikoimaansa erinomaisista metsästyskärjistä nuolityökaluihin, magnesium-runkoisiin tähtäimiin, custom-jänteisiin ja -kaapeleihin, nuolihyllyihin ja jopa jousiin. G5:n erittäin suositusta kolmiteräisestä Montec-kärjestä oli tullut hiiliteräsversio, Montec CS (100gr). Kärjen sanotaan olevan 25% edeltäjäänsä terävämpi. Myös aikaisempi perusversio kuuluu edelleen valikoimaan. 


   

Steel Force on rakentanut lujarakenteisten Phathead-kärkien valikoimaan myös kaksiteräisen, 190 gr, African Premium -suurriistakärjen. Phathead sarjan terien paksuus on mahtava 0.080“. Kärki on profiililtaan lyhyt ja pieni, paino tulee materiaalin paksuudesta.

Muzzy esitteli uutuutena Phantom-MX -kärjen. Kärki on 100-graininen, neliteräinen kompakti ”cut-on-contact” -malli. Kärjen lento-ominaisuuksia kehutaan hyviksi, eikä ihmekään, koska se on rakenteeltaan lyhyt, pieni ja avonainen.

NAP on kehittänyt uuden version tutusta mekaanisesta Spit Fire -kärjestä. Kokoteräksinen Spit Fire Magnum painaa peräti 170 gr. Spit Fire XP on saanut isoveljen Spit Fire Maxxin jonka leikkausleveys on 1 ¾ tuumaa. Uusi Blood Runner -kärki on erikoinen yhdistelmä kiinteää ja mekaanista kärkeä. Lennossa kärki on 1 tuuman levyinen, mutta iskiessään kohteeseen painuu kärkiosa sisään ja työntää kolmea terää ulospäin. Avattuna kärki on 1,5 tuuman levyinen. 

Carbon Express yllätti uudella F-15 Dual Blade metsästyskärjellään. Kiinteässä mallissa (100 gr) on varsinaisen pääterän (cut-on-contact) lisäksi neljä sivuterää, jotka nousevat pareittain 90 asteen kulmassa pääterästä. Mekaanisen version runko on myös ”heti leikkaava” ja siitä aukeaa kaksi rinnakkaista terää rungon vastakkaisille puolille. Etenkin kiinteä versio on eritäin uskottavan näköinen. Kärki on ”montec-tyyppinen”, yksiosainen kokonaisuus. Ainoa asia joka hieman mietityttää on kuinka nuo kaikki terät voi uudelleen teroittaa.


   

Kärjet olivat pääasiassa lyhytrunkoisia ja kompakteja. Näin saavutetaan hyvät lento-ominaisuudet ja kestävyys. Osumasta-aukeavat kärjet ovat saavuttaneet kärkimarkkinoilla vakiintuneen aseman. Esimerkiksi Trophy Ridge valmistaa kahtatoista erilaista aukeavaa kärkeä. Hyviä aukeavia valmistavat myös mm. G5, NAP, Rage ja Grim Reaper.

 
Muita havaintoja

Nuolihyllyt olivat säilyneet kokolailla ennallaan. Perinteiset alaspäin joustavat haarukkahyllyt, whisker biscuitit ja alta putoavat mallit olivat esillä. 

Trophy Ridge esitteli mielenkiintoisen Drop Slide -hyllyn. Hylly putoaa pystysuoraan alas kuulalaakeroidun liukumekanismin ja jousen avulla. Pysähdys on vaimennettu kumisin vaimentimin, joten metalli metallia vasten kontaktia ei synny. Mekanismi näytti erittäin lujalta ja luotettavalta. Tätä tuotetta pitäisi päästä testaamaan käytännössä. Saman firman erittäin suosittu Whisker Biscuit -hylly oli saanut uuden alumiinisen kehän, jonka kerrotaan olevan 300 % aikaisempaa versiota kestävämpi. Uutuutena esiteltiin myös mikrosäätöinen Shure Shot Pro -malli.

Trophy Takerin kokometallinen Xtreme FC Top Slot -hylly oli vakuuttavan jämäkkä. Tämän alta putoavan hyllyn ympärillä on kumimaisella materiaalilla päällystetty suojakaari. Kaari on auki ylhäältä tai valinnaisesti yläkulmasta. Kaaren ansiosta pysyy nuoli hyllyllä kovassakin menossa.
Myös TM-hunter tyyppiset alapäin joustavat haarukkahyllyt ovat edelleen vahvasti markkinoilla. Mainittakoon näistä esimerkkinä NAP Quick tune -sarja.

Tähtäimet olivat lähes pelkästään valokuitujyvin varustettuja. Tru Glo, Sure Loc, Copper John, Trophy Ridge, G5, Spot-Hogg ja monet muut olivat mukana messuilla. Tavanomaisten 0.019 ja 0.029 kuitupaksuuksien lisäksi esitteli moni valmistaja ohuempaa 0.010 kuitua. Uutta olivat myös stainless steel -tähtäinpiikit. Muiden muassa Tru Glolta löytyy molempia uutuuksia.


   

Trophy Ridge Judge ”-robottitähtäimessä” on mainio mekanismi joka mahdollistaa nopean viiden etäisyyden säädön. Kun tähtäimen kaksi piikkiä ammutaan kohdalleen perinteisellä tavalla, voidaan muut etäisyydet ruuvata kohdalleen ”master adjustment” -nupilla. Laite osaa itse ”laskea” oikean piikkivälin – kätevää ja aikaa säästävää. 

Laukaisulaitteet olivat pääosin vanhastaan tuttuja. Mitään mullistavaa uutta ei tällä sektorilla esitelty. Valtaosa metsästyslaukaisimista oli edelleen etusormella laukaistavia.

Jousikalastus oli näkyvästi esillä. Kärkiä, nuolia, keloja ja erityisiä sinisävyisiä kalastusjousia esittelivät useammat yritykset. Komeimmalla näyttelyllä oli esillä AMS Bowfishing. RetrieverPro ja Original -mallit eroavat toisistaan pikakiinnityksen ja yhden nuolen nuolitelineen suhteen. Pro-malli on myös entistä hieman kevyempi. Big Game RetrieverPro on tarkoitettu haiden, alligaattoreiden ja erityisen suurten kalojen pyyntiin. Big Game -mallissa purkautuu kaikki siima ulos pullosta. Siiman häntäpää on kytketty kellukkeeseen, jota seuraamalla voi päätellä missä saalis viilettää. Jättikalan tms. voimien heikettyä voidaan kelluke poimia veneeseen ja vetää saalis ylös. Vahvimmillaan käytetään Big Game Retrieverissä jopa 640 paunan vetolujuista siimaa. Retrieverin tuotteista löytyy myös kalastusjousia. Single cam Fish Hawk -jousen vetolujuus voidaan säätää 30 – 40 paunan välille. Uutuutena oli esillä voimakkaampi dual cam Fire Eagle (40 – 50 #). Molemmilla malleilla voidaan ampua millä vetopituudella tahansa väliltä 15 – 30 tuumaa, tästä syystä jousien vedon kevennys jää vain noin 20 prosenttiin. Kalastusjousen väri on tietenkin siniharmaa camo. 


   

Loppukevennyksenä esittelen ”Amerikan ihmeen”, hassun laiteen nimeltään BowTurbow. Pieni rullamekanismi ruuvataan kiinni kaapeliohjaimen tankoon, napsautetaan kaapelit normaalin luistin hahlojen sijaan pyöriville rullille, ja ”naps” vauhti kiihtyy 10 – 30 fps! Kokeilin ihmekonetta ja tosiaan, nopeus nousi 265:stä 287:ään. Bow Turbow oli kiinnitetty esittelytilanteessa normaalin luistin eteen. Kun kaapelit seuraavaksi kiinnitettiin turbo-laitteeseen, väännettiin ne samalla kireämmälle, koska laite oli reilusti alkuperäisen luistin etupuolella. Tästä seuraa, että kaapelit tavallaan ”lyhenevät” ja vetopituus hieman kasvaa samoin kuin jousen jäykkyys. Ei ihme, että nopeus muuttuu.


   

ATA Showssa esiintyi yli 450 alan yritystä, joista jokaisella oli vähintään useita kymmeniä eri tuotteita. Tässä raportissa olen esitellyt vain muutamia mielenkiintoisimpia niistä, pääpainon ollessa jousissa.

© 2009, Juha Kylmä (teksti ja kuvat)

 
Artikkeli on julkaistu aikaisemmin Jäkkärä-lehden numerossa 1/2009.