Julkaistu

Esittelyssä Ylä-Savon jousimetsästäjät ja -ampujat ry

Oltiin pohdittu perustaakko vai ei jo parin vuoden ajan. Meneekö hauskuus, kun perustetaan seura ja siitä seuraavat paperisulkeiset? Tultiin Mikan kanssa johtopäätökseen että ehdottomasti KYLLÄ, kun ei tehdä asiasta monimutkaista – tosin ei taidettas osatakkaan.

 

Miten muuten saadaan rata, mahdolliset avustukset tai voitas järjestää kisoja? Ja muutenkin saatas homma kestävälle pohjalle. Kyseltiin jousenomistajilta kiinnostaisiko, ja kiinnosti, joten kyseltiin papereiden malleja muilta seuroilta. Kun näin tyhmät miehet ei itse keksi mitään julkaisukelpoista. Yllätys oli positiivinen, kun muutama seura jopa laitto omansa malliksi. Kiitos niille ja niille toisille kiitti …ti.

Tavoitteena oli seura, joka paikallistasolla järjestää harjoittelupaikan ja neuvoo sitä tarvitsevia sekä edistää muutenkin asiaa. Seuran nimeä miettiessä kannattaa miettiä mahdollisia yhteistyökumppaneita, ja mikä on myyvin nimi.

Taisi perustamiskokouksissa olla kymmenkunta alan harrastajaa, taljasta vastakäppyrään. Ikähaitari paikalla olleilla taisi olla reilusta vuodesta reiluun viisikymppiseen. 18.1.2010 tuli sähköpostia että seura YJMA on hyväksytty Patentti- ja Rekisterihallituksen puolesta, niin oli paperit kunnossa mutta muusta ei vielä tietoakaan.

Entinen lintuihin kirjoissa ollut toiminta saatiin ”virallisen” seuran alle. Ei tartte enää selitellä, että joskus seuraavassa elämässä ehkä perustetaan seura – tai sitten ei.

Harjoittelupaikka löytyi Iisalmen kaupungin väestönsuojasta. Sisärata max pituus 46 m, joka on tosi hyvä. Ja jos on paljon väkeä, niin ammutaan keskeltä selät vastakkain molempiin päihin, jolloin sopii arviolta ainakin 40 ampujaa. Ei käy paikka heti pieneksi, vielä…

Pakkojakin lisätään tarpeen mukaan. Lisäksi seinät joko betonia tai peruskalliota, josta ei mene edes Hoitilla läpi, kokeiltu on.

Pidettiin kevättalvella ohjattuja aloittelijailtoja, jossa mahdollisuus ampua seuran taljalla tai vastakaarilla vasenkätisiäkään unohtamatta. Seuran välineiden toimittajana oli Merryn Jorma Karjalainen, tosin meidän piti laittaa rahaa sinne päin kun on kuulemma kovat ajat.

Hallikisoja ei ehditty pitämään (ei kehattu), mutta ensimmäiset kisat pidettiin 8.5.2010 Nerkoolla. Seuran omia ampujia oli kahdeksan ja ”naapurista” Sievistä tuli lautasta hakemaan Asko ja Harri, mutta tyytyivät käytännöllisempiin palkintoihin kuten paitoihin yms. Viisaita miehiä; ei tarvitse pyyhkiä pölyjä eikä uusia palkintokaappia.

Rata oli tehty rahattomana, eli ei ollut kuin muutama 3D-eläin ja loput rättisäkkejä ja normaaleja pakkoja yhteensä vajaat kolmekymmentä. Osassa osuma alue näkyi ja osassa ei, niin kuin oikeassa elämässäkin ei eläinten kylkeen ole rinkuloita piirrelty.

Eläinhahmot oli leikattu neopreenista, käyttäen taiteellista vapautta ja surkeaa mielikuvitusta. Tuli mieleen, että pitäisikö osalta perua metsästyskortti kun eivät tunne kalkkunan hahmoa – puhuvat jotain lehtikalasta, vai johtuiko se sittenkin kalkkunan kuvatuksesta? Mene ja tiedä. Harrastaahan meistä moni jousikalastustakin, mutta lehtikaloista en siinä yhteydessä ole kuullut mainittavan.

Kesäkaudella harjoitellaan taivasalla syksyn koetoksiin Tapion tarhassa, ja syyskuun alusta pääsee taas sisälle harjoittelemaan. Aloittelijaillat alkavat marraskuun alusta jatkuen ainakin maaliskuun loppuun. Huhtikuu taas on majavan metsästystä varten varattu.

Ensi vuonna on tarkoitus järjestää Cup-kisa, jos saadaan siihen lupa SJML:n viskaaleilta. Tarkka paikka on vielä auki, mutta eläinhahmot on takuulla ”eksoottisia” savolaiseen tapaan ja rata ”metsästyksellinen”, mitä se siten tarkoittaneekaan… Ja jos meidän rata sattuu olemaan huono, niin ainahan sitä voi tehdä paremman ja kutsua muut kisailemaan.

Voitashan sitä kisaa pitää samalla seuraotteluna ”naapuriseurojen” kanssa. jos ne viihtii tulla Savoon kilvoittelemaan maineesta ja kunniasta puhumattakaan hienoista palkinnoista.

Jäseniä taitaa olla parisenkymmentä tällä hetkellä ja lisää sopii, ylärajaa ei ole vielä asetettu. Osa metsästää jousella ja osa lisäksi ruutiaseilla, ja muutamat viihtyy radalla niin hyvin (lahjattomat) etteivät malta lähteä ollenkaan metsälle. Kotisivut on tarkoitus saada aikaiseksi tänä vuonna.

Elämä hymyilee Ylä-Savossakin.

Terveisin
Ylä-Savon jousimetsästäjät ja-ampujat ry
YSJMA

vara-pj Mika Rutonen, 050 5000293
ja se ”isompi roisto” Jouko Kulin, 0400 661 135
jouko.kulin (ät) proagria.fi

 
Artikkeli on julkaistu aikaisemmin Jäkkärä-lehden numerossa 2/2010.