MMM esittää jousella metsästyksen laajentamista hirveen | Lakiasioista | SJML keskustelufoorumi

Avatar

Please consider registering
Guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed sp_TopicIcon
MMM esittää jousella metsästyksen laajentamista hirveen
sp_BlogLink Read the original blog post
No permission to create posts
14.1.2019
08:15
Avatar
Ari Kontiainen
Ylläpitäjä
Forum Posts: 999
Member Since:
14.2.2006
sp_UserOfflineSmall Offline

Image EnlargerMaa- ja metsätalousministeriö on 14.1.2019 lähettänyt lausuntokierrokselle metsästysasetusta koskevan luonnoksen, joka sisältää lisäyksen jousella metsästyksen laajentamiseksi hirveen.

Vuonna 2017 astui Suomessa voimaan edellinen lakimuutos, jossa sallittiin jousella metsästettäväksi hirveä pienemmät sorkkaeläimet; peurat, mufloni sekä villisika. Kahden ensimmäisen metsästyskauden kokemukset ovat olleet hyvin myönteisiä ja jousella metsästystä kohtaan kasvanut kiinnostus on näkynyt monella tapaa harrastajien määrän samanaikaisesti kasvaessa.

Tänään lausunnolle lähtenyt metsästysasetuksen luonnos sisältää esityksen hirven lisäämisestä jousella metsästettävien riistalajien joukkoon. Hirven metsästyksessä käytetylle jousivälineistölle esitetään selkeitä lisävaatimuksia. Jousen vetovastusvaatimus olisi 240 Newtonia eli noin 54 paunaa. Se on noin 30% suurempi kuin muille Suomessa jouselle sallituille riistaeläinlajeille asetettu vaatimus. Asetusesitys määrittelee hirveä jousella metsästettäessä myös ensimmäistä kertaa manner-Suomessa metsästyksessä käytettävälle nuolelle vähimmäispainon (30 grammaa) sekä leikkaavalle, kiinteälle kärjelle halkaisijavaatimukseksi 25 mm. Suomen Jousimetsästäjäin liiton tekemän selvitystyön perusteella nämä ovat samaa suuruusluokkaa kuin vastaavankokoisten riistaeläinten jousella metsästykseen säädetyt vaatimukset kansanvälisesti.

Vuonna 2017 säädetty, hirveä pienempiä sorkkaeläimiä koskeva, jousella suoritettava ampumakoe kattaisi myös hirven metsästämisen. Ampumakoesuorituksia kirjattiin jo vuoden 2017 aikana 1567 kappaletta, joista läpäistyjä oli 1098. Jousikokeen läpäisyprosentiksi muodostui 70,1%, joka on hieman korkeampi kuin rihlatulla aseella suoritetun hirvikokeen läpäisyprosentti (68,1%).

Suomen jousimetsästäjäin liitto puoltaa maa- ja metsätalousministeriön esitystä jousella metsästämisen laajentamisesta hirveen. Suomen jousimetsästäjäin liitto tukee jousella metsästäjien koulutusta omalta osaltaan sekä sähköisellä koulutusmateriaalilla että mm. järjestämällä Jousimetsästyksen perusteet -kursseja yhteistyössä Suomen Metsästäjäliiton kanssa.

Suomen jousimetsästäjäin liitto näkee, että mahdollinen hirven jousella metsästämisen salliminen toisi myös mukanaan uusia metsästysharrastajia, uusia hirvenmetsästäjiä, työkaluja varoalueiltaan haastavilla alueilla metsästykseen hirven osalta ja elinkeinomahdollisuuksia myös harvaan asutuille alueille.

Linkit

Lisätietoja:
Antti Saarenmaa
puheenjohtaja, Suomen jousimetsästäjäin liitto ry
sähköposti puheenjohtaja@jousimetsastys.fi
puhelin (045) 696 3171
http://www.jousimetsastys.fi

14.1.2019
08:46
Avatar
Ari Kontiainen
Ylläpitäjä
Forum Posts: 999
Member Since:
14.2.2006
sp_UserOfflineSmall Offline

Suhteellisen pitkän ja perusteellisen, taustalla tehdyn selvitys- ja valmistelutyön päätteeksi tuntuu todella hienolta, että nyt ollaan tällaisessa vaiheessa. Suurkiitos kaikille tähän urakkaan tähän mennessä osallistuneille. Seuraavat askeleet eivät ole pääosin enää meidän käsissämme, vaan seuraamme miten esitykselle lopulta käy - ja osallistumme tietenkin keskusteluun tarpeen mukaan. 

Kiitokset myös koko jousella metsästävälle yhteisölle. Olemme tähän mennessä osoittaneet olevamme kykeneviä kantamaan sitä vastuuta, joka uusien riistalajien myötä on meille uskottu. Yritetään pitää lajin harrastajien piirissä jatkossakin tiedonjako avoimena sekä kannustaa ja opastaa uusia harrastajia valitsemiensa välineiden hallitsemiseen, riittävään ja monipuoliseen harjoittelemiseen, riistaeläinten anatomian tuntemiseen kuin myös metsästystilanteissa oikeanlaiseen, eettiseen toimimiseen - muistuttaen valitun lajin ja välineistön asettamista rajoista. 

Tämän nyt lausunnolle lähteneen esityksen etenemistä seurataan suurella kiinnostuksella kotimaan lisäksi myös Pohjoismaissa ja muualla Euroopassa. Useissa maissa on lähivuosina saatu samanlaisia muutoksia jo 'maaliin' tai on aivan vastaavankaltaisia muutoksia vireillä.

Elämme todella mielenkiintoisia aikoja!

Forum Timezone: Europe/Helsinki

Most Users Ever Online: 254

Currently Online:
8 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

heka: 1024

Arzaan: 933

Kiul: 854

Arto_Y: 741

Pikkuhannu: 621

timo levä: 580

Piedro: 573

Mika_R: 525

Antti Saarenmaa: 458

jonex: 379

Member Stats:

Guest Posters: 0

Members: 3199

Moderators: 0

Admins: 2

Forum Stats:

Groups: 6

Forums: 37

Topics: 4435

Posts: 26959

Newest Members:

Veijari, HenriHolm, JiiHoo76, tuomas.vilen, Joonas141, Tuukka85, Mikkokonttila, Daryn Hiltunen, Jani Haaja, Martti Keskinen

Administrators: ylläpitäjä: 236, Ari Kontiainen: 999