"Asekauppias haluaa jousiaseet luvanvaraisiksi" | Media | SJML keskustelufoorumi

Avatar

Please consider registering
Guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed sp_TopicIcon
"Asekauppias haluaa jousiaseet luvanvaraisiksi"
No permission to create posts
10.10.2010
11:16
Avatar
Ari Kontiainen
Ylläpitäjä
Forum Posts: 999
Member Since:
14.2.2006
sp_UserOfflineSmall Offline

"Jousiaseiden ja erityisesti jalkajousien hankita halutaan luvanvaraiseksi. Rovaniemeläinen ase- ja erävarusteliikeyrittäjä Jaakko Loukusa haluaa jousiaseiden hankinnan luvanvaraiseksi turvallisuuden ja vastuun parantamiseksi. Aselaki ei edellytä jousiaseiden hankintaan lupaa."

http://yle.fi/alueet/lappi/201.....44871.html

10.10.2010
12:37
Avatar
oejpeura
Rovaniemi
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 109
Member Since:
15.7.2009
sp_UserOfflineSmall Offline
5416sp_Permalink sp_Print

VOI VOI JAAKKOA Laugh ei saisi pissiä housuihin eikä kannattais ainakaan omiin housuihin.

10.10.2010
01:16
Avatar
Pikkuhannu
Tikkakoski
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 621
Member Since:
10.8.2007
sp_UserOfflineSmall Offline
5417sp_Permalink sp_Print

Kyllä nyt sahataan oksaa, jolla itse istutaan...

"...ja kun ottaa huomioon, että ei voi ihan kaikkia lelujousia ruveta luokittelemaan luvanvaraisiksi, koska senhän tekee jokainen pikkupoika isän kans itse metsästä."

"-Kyllä se saattas olla paikallaan että se ois luvanvarainen mutta se on vähän semmonen että se saattaa jopa karsia harrastajia pois mutta kyllä se vois olla että olis jonkinlainen lupakäytäntö siinä."

Saattaa karsia harrastajia? No aivan taatusti karsii...Confused

Aika moni isä taitaa nykypäivänä tehdä itse ihan käyttöjousia itselleen, joissa paunat menee siellä 60 paremmalla puolella...

Milläs tämä nyt sitten pistetään luvanvaraiseksi?

Samalla kaikki puukot, höylät yms jousentekovälineet luvan alle, koska jokuhan voi pian tehdä laittoman aseen... Laugh

Entäpä olympiajouset? Jokainen harrastaja joutuu hankkimaan osto- & kantoluvan, joka ei ihan ilmaista lystiä olekaan, jos samaan tapaan kuin ruutipuolella hinnoitellaan...

Jalkajousissa ymmärrän keskustelun pistää luvalliseksi, koska se on metsästykseen sopimaton ase ainakin tällä hetkellä lakien ja asetusten puolesta. Pankin ryöstöön kyllä sopii. LaughMyöskään ei taida mitään kilpailumuotoa olla olemassa kyseiselle vermeelle...

Kohta ei saa edes pa***lla käydä ilmoittamatta viranomaisille... Isoveli valvoo... Yell

10.10.2010
03:58
Avatar
Ari Kontiainen
Ylläpitäjä
Forum Posts: 999
Member Since:
14.2.2006
sp_UserOfflineSmall Offline
5421sp_Permalink sp_Print

Tuota lakimuutosasiaa pitäisi ehdottomasti miettiä myös tauluampujien kannalta, koska tämän asekauppiaan ajatusten kaltaisena muutos tulisi koskettamaan luonnollisesti myös heitä. Metsästysjousi kun ei eroa taulujousesta periaatteessa kuin väritykseltään - samalla tavalla nuolia viskovat eteenpäin.

Mihin ja miten vetää raja? Käsistään kätevä pystyy rakentamaan vaikka 100-paunaisen primitiivijousen. Toisaalta tiedämme, että asiaa harrastamaton ei välttämättä pysty vetämään edes 60-paunaista taljajousta vireeseen. Toisin sanoen, erittäin voimakas jousi (miten se sitten määritelläänkään) ei välttämättä ole yleisesti vaarallinen. Ehkä jopa päinvastoin.

Minun on tilastojen valossa vaikea ymmärtää koko aselain uudistuksen tiimoilla havaittavaa henkeä, jolla kaikkea aseisiin liittyvää saatetaan nyt joko kokonaan kielletyksi tai ainakin luvanvaraiseksi. Kaikilla jousilla (ml. jalkajouset, tai siis juuri niillä) on tehty 20 vuoden aikana tiettävästi 4 henkirikosta. Luku edustaa 2,5 promillea kaikista henkirikoksista tuona ajanjaksona. Voidaan toisaalta hyvällä syyllä väittää, että tapahtuneet ovat selkeitä poikkeuksia normivuosiin verrattuna.

[Samansuuntainen periaate näyttää pitävän paikkansa ruutiaseiden suhteen. Henkirikoksista vain suhteellisen pieni osa tehdään niillä ja niistäkin vähistä vain noin puolet luvallisilla aseilla (pitkän ajan keskiarvo 6-7%, käsiaseilla alle 2%) -> aselain muutokset kohdistuvat hyvin pieneen osaan potentiaalisista henkirikostapauksista. Luvattomiin aseisiin ja niiden kantajiin lait ja muut säädökset tietysti vaikuttavat perin huonosti.]

Jos (ja kuten olen ymmärtänyt) aselain muutoshankkeen tarkoitus on vähentää henkirikoksia, niin syytä olisi kiinnittää 1) mielenterveystyöhön, aikaisen havainnoinnin ja hoitoon ohjaamisen kautta ja 2) jollakin tapaa ehkä sosiaali- ja alkoholipolitiikkaan, koska yli 70% henkirikostapauksissa sekä tekijä että uhri ovat alkoholin vaikutuksen alaisina, ja yli 80% tapauksista toinen heistä. Alkoholi, ryyppyriita ja puukko - siinä on suomalaisen henkirikoksen anatomia pähkinänkuoressa.

Olen jo jonkin aikaa pohdiskellut ovatko aselain uudistus- eli kiristyshankkeen tarkoitusperät enemmän ideologisia ja poliittisia kuin millään tapaa realistisia.

Ari Kontiainen
pj, SJML

10.10.2010
04:50
Avatar
pe.kka
Jkl
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 202
Member Since:
10.10.2009
sp_UserOfflineSmall Offline
5422sp_Permalink sp_Print

Moro.
Jouset ovat monelle muukin harrastusväline kuin vaan metsästys riippumatta jousen tyypistä.
Tauluammunta, larppaus, värikuula ammunta, maastoammunta, hupiammunta, metsästys, kalastus, perinteiset puolustus taitolajit, jne....
Metsästyksen ja kalastuksen lisäksi:
Perinnejousilla ammutaan tauluihin tai harjoitetaan perinteisiä "riitti" ammuntoja.
Vastakaatet tauluammunta käytössä.
Taljat tauluammunta käytössä.
Varsijousilla ammutaan tauluun ja kalastetaan (metsästys ei sallittu). Varsijousen rakenne hyvin lähellä harppuunan rakennetta, vai onko harppuuna "tritsa" Nythän voi ajatella että taljarakenteinen jousi muistuttaa tritsaa muuttuvasta jännepituudesta johtuen.
Lasten ja muiden kesämökkijouset lukeutuvat kaikkiin näihin lokeroihin. Joten luvanvaraisuus on monimutkainen juttu. Kaikille näille jousimalleille on perusteltu käyttötarkoitus, Suomalaisille ehkä vahvat historialliset syyt puoltavat jalkajousta metsästyskäyttöön (nykyisellään ei voi perinnejalkajousta käyttää oikein mihinkään, koska sen vasamat olivat kolkkaavia ei lävistäviä). Moni toiskätinen voisi innostua jousimetsästyksetä jos varsijousi olisi luvallinen myös metsästyksessä. Mutta muutama ajatus meille yksisilmäisille.

Itse metsästän taljajousella,haastava harrastus.

10.10.2010
04:55
Avatar
Pikkuhannu
Tikkakoski
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 621
Member Since:
10.8.2007
sp_UserOfflineSmall Offline
5423sp_Permalink sp_Print

Tuntuu olevan helpoin tapa syyttää kaikesta aseita, vaikka syy on aivan toisaalla.

Nykyään ollaan niin vieraantuneita luonnosta. Eihän eläimiä tartte tappaa, lihaa saa kaupasta... Laugh

Ja Helsingin puput on niiiiiiin söpöjä, pahat jousimiehet niitä ampuu...

Todella harvakseltaanhan luvallisilla aseilla tapetaan ketään, jousiaseilla vielä harvemmin.

Lähes joka kerralla on alkolla osuutta asiaan.

Mutta kuinkahan moni tappo on tapahtunut viinan voimalla jopa paljain käsin?

Ehdotan siis alkoholin käytön siirtämistä vain valvottuihin olosuhteisiin. Näin voidaan puuttua heti, jos jotain alkaa tapahtumaan.

Laittomista viinoista vähintäänkin linnatuomio. Väkivalta- ja rattijuopumustapaukset vähenee huomattavasti.Laugh

Mutta koska aseet on helpompi kieltää, kuin viina, ei muutosta nykytouhuun ole tiedossa.Yell

10.10.2010
06:09
Avatar
Iivana
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 197
Member Since:
2.11.2009
sp_UserOfflineSmall Offline
5429sp_Permalink sp_Print

Nyt meni kyseinen asekauppias boikottiin. Suosittelen samaa kaikille muillekin Rovaniemellä asioiville jousimetsästäjille. Kyseinen kauppa on nimeltään Karhunjälki ja sijaitsee Kemin tien varressa, Prisman vieressä. Itse olen ostanut perhonsidontavälineitä ym. metsästysvälineistöä sieltä aina, kun on sattunut olemaan Roihin asiaa. Nyt en osta sieltä enää yhtään mitään tuollaisten lausuntojen jälkeen.

10.10.2010
06:15
Avatar
thebe
Rovaniemi
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 49
Member Since:
5.8.2010
sp_UserOfflineSmall Offline
5431sp_Permalink sp_Print

*Iivana* kirjoitti:

Nyt meni kyseinen asekauppias boikottiin. Suosittelen samaa kaikille muillekin Rovaniemellä asioiville.


Joo näin tais käydä...

11.10.2010
05:32
Avatar
Kiul
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 854
Member Since:
31.1.2006
sp_UserOfflineSmall Offline
5432sp_Permalink sp_Print

Tässä täytyy aina muistaa, missä 'roolissa' lausunnonantaja esiintyy. Vaikka tämäkin kauppias puhuu kauniita vastuusta ja turvallisuudesta, niin ainakin meikäläisen nokkaan haisee tässäkin 'business'. Jos jouset menevät luvanvaraisiksi, niin silloin on luonnollista, että niiden myyjille asetetaan samat vaatimukset kuin ruutiaseiden myyjille l. myyjän tulee olla hyväksytty ase-elinkeinon harjoittaja. Tarkoittaa, että jousia saisivat myydä vain hyväksytyt liikkeet, joihin tämä Karhunjälkikin taitaalukea itsensä.Samalla nykyisille myyjille tulisi uusia vaatimuksia ja nettikauppa jousien osalta loppuisi tyystin. Kaukaa ei siis ole haettu ajatus, että haluamalla luvanvaraistaa jouset tämäkin kauppias haluaa itselleen isomman siivun jousikaupasta ja siten enemmän businesta itselleen. Nettikaupan loppuminen antaa vielä 'pikkuisen' mahdollisuuksia 'säätää' hintatasoa kauppiaan ja maahantuojan toimesta. Seuraava looginen askel on sitten rinnastaa nuolet ja leikkurit patruunoihin ja vaatia nekin luvanvaraisiksi ...... . Kaveri ei ainakaan jousimetsästäjien, ja saattaa olla ettei muidenkaan metsästäjien etua, ole ajamassa, pikemminkin kyseessä on lyhytnäköinen oman edun tavoittelu.

Poikkesin spudjussa viime kevään Pyhän reissulla ja ajattelin nyt tulevalla Saariselän reissullakin poiketa, mutta jätän tällä erää ja muillakin tulevilla reissuilla poikkeamatta.

11.10.2010
07:35
Avatar
Iivana
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 197
Member Since:
2.11.2009
sp_UserOfflineSmall Offline
5435sp_Permalink sp_Print

Juuri näin Kiul. Rovaniemellä Alakulpin Heikki ainakin on tilannut taljansa Jenkeistä. Napapiirin jousimetsästäjien sivuilla on kuvattu prosessia. Lienee innostanut muitakin Lapin jousimiehiä. Tämä kyseinen "yhteiskuntavastuuta" tunteva kauppamies taitaa olla enemmänkin kiinnostunut Lapin jousibisneksen hallinnasta kuin mistään muusta. Luulee kai, että jousimyynnistä avautuu tätä kautta kultakaivos. Jousimetsästys on sen verran mariginaali harrastus, että ei suomen tasolla pärjää kovin moni alan liike. Tällöin pitää ammattitaidon olla kova. Käytännössä myyjän/yrittäjän oltava itse jousimetsästäjä/tai entinen kilpa-ampuja, jotta pystyy vastaamaan kaikkiin ja kaikenlaisten asiakkaiden tarpeeseen.

Voisin veikata, että esim. Erätukun jousia ei kauaa myydä. Elleivät sitten panosta asiantuntemuksen laatuun kunnolla. Homma lähtee siitä, että hankitaan ensin sellainen nuolivalikoima, että erilaiset ampujat löytävät valitsemaansa jouseen omiin mittoihin sopivat nuolet...

Varmaa on, että jousia ei myydä suomessa nykyisin kuin rautaisella ammattitaidolla ja asiakaspalvelulla. Hintatasoa ei saa millään Amerikkalaiseksi. Amerikasta ostaessa ottaa aina tietoisen riskin.

Suomessa on yrittäjiä, jotka tietävät tämän. He ovatkin panostaneet palveluun ja heillä on tietotaitoa. En tiedä voiko hintatasoa laskea millään realistisilla toimenpiteillä, sen verran jousikauppa on mariginaalia.

Seuraavaksi pientä pohdintaa siitä, mitkä parantaisivat yleistä turvallisuutta huomattavasti enemmän kuin jousiaseiden luvanvaraiseksi tekeminen. Tai yleensäkään ottaen metsästys- ja urheiluaseiden poiskerääminen. Kun tutkaillaan tilastoista, mitkä ovat yleisempia rikoksia tai mitkä osatekijät ovat yleensä kytkeytyneenä tietyntyyppiseen rikollisuuteen (esim. huumausaineet-omaisuusrikokset tai alkoholi-henkeen ja terveyteen kohdistuvat rikokset) voidaan löytää joukko asioita, jotka estämällä/rajoittamalla saadaan huomattavasti enemmän vaikuttavuutta kuin mariginaaliharastajien harrastusvälineitä kontrolloimalla.

Nytpä teen pienen listan niistä muutoksista, jotka olisi tehtävä, ennen kuin ne muutamat väkivalta/henkirikokset, joissa jousiaseilla on mitään roolia parantaisivat yleistä turvallisuutta, ts. alkaisi näkyä tilastoissa.

Jos olet tosikko tai et ymmärrä mitä yritän sanoa vertauksellani, älä lue eteenpäin. Ärsyynnyt varmasti.

Sarjamurhaajille kuolemantuomio. Esim Sellon ampuja, ellei itse olisi ymmärtänyt tehdä ratkaisuaan. Sitä paitsi, kaverilla oli historiaa väkivaltarikospuolelta.

Huumekauppiaille pitkät vankeusrangaistukset. Suuremmista eristä kuolemantuomio. Vankeudesta ei saa olla mitään yhteyttä ulkomaailmaan bisnesten jatkamiseksi.

Raiskauksesta ja pedofiliasta aina ehdoton, riittävän pitkävankilatuomio ja kastraatio. Tällaisten vankien sijoituspaikkana homoseksuaalisuuteen taipuvaisten vankien osasto.

Jokainen näpistystä vakavampaan rikokseen syyllistynyt maahanmuuttaja karkotetaan välittömästi.

Ammattirikollisille ja rikoksen uusijoille tuntuvat vankeusrangaistukset.

Rikoksella aiheutetun vahingon korvaaminen täysmääräisenä ja korvauksen periminen rikolliselta esimerkiksi pakkotyön muodossa.

Nuorisorikollisetsekä toisia oppilaita kiusaavat ja terrorisoivat oppilaat suorittavat oppivelvollisuutensa suljetussa pakkolaitoksessa.

Alkoholia myydään ostokorttia vastaan. Ostokortissa on kuukausiostoraja. Kortin voi menettää määräajaksi tai pysyvästi esimerkiksi rattijuopumuksen, juoppoputkan tai häiriökäyttäytymisen takia.

Toistuvasti reilua ylinopeutta ajavat/piittamattomuutta liikenteessä osoittavat menettävät ajokortin pysyvästi.

Korruptioon syyllistyneet poliitikot ja viranhaltijat tuomitaan tuntuviin korvauksiin ja vankeusrangaistuksiin. Tämä luo kasvualustan ammattimaiselle rikollisuudelle, ja on sen takia merkittävä.

Jos yhteiskunta touteuttaaedes osan noista,niin minä luovun kaikista aseistani välittömästi ja alan kasvissyöjäksi...Wink

Listasta jäi pois keittiöveitsien hallusspidon ja myymisen kieltäminen. Ruoka-aineet pitäisi myydä kaupasta valmiiksi pilkottuna, niin kenelläkään ei pitäisi olla mitään tarvetta veitsille keittiössä...Laugh Keittiöveitsi on henkirikostilastojen tekovälineiden kärjessä, jotenka ihan perusteltu esitys.

Ja muuten ihan tosipuheissa. Jos kauppiasta huolettaa, niin mikä estää kysymästä metsästyskorttia esimerkiksi jousen myynnin tai leikkuukärkien myynnin yhteydessä. Ei ole olemassa mitään lakia siitä, että myyjä olisi velvollinen myymään jokaiselle, joka haluaa ostaa kyseisiä välineitä. Jos itse olisin kauppias, möisin leikkuukärkiä vain metsästyskortin haltijoille.Ilmoittaisin tästä jousiammuntatarvikeosastolla kyltillä: "Leikkukärkien myynti vain metsätyskortin haltijoille". Eihän se rikoksia estä, muttaei kyllä haittaisi kohtuuttomasti niiden toimintaakaan jotka niitä oikeasti tarvitsevat.

Ei voi lopuksi muuta kuin todeta, että kaikenlaista....Money talks, bullshit works!

11.10.2010
10:00
Avatar
Ari Kontiainen
Ylläpitäjä
Forum Posts: 999
Member Since:
14.2.2006
sp_UserOfflineSmall Offline
5440sp_Permalink sp_Print

Mikäli miettii jousiaseiden tähänastisilla tilastotietoihin ja kokemuksilin perustuvaa sekä niihin perustuen "henkirikosriskiin" sopivasti skaalattua - ja käytännössäkin toimivaa sekä valvottavaa, sekä toteutukseltaan edullista - ratkaisua, niin se voisi yksinkertaisesti olla voimassa olevan metsästyskortin asettaminen leikkaavien metsästysterien hallussapidon ehdoksi. Liikkeet voisivat tsekata myyntihetkellä tämän dokumentin ja asianmukainen viranomainen tarvittaessa muulloin.

Tämänkaltainen uusi rajoitus ei hankaloittaisi kymmenien tuhansien kotimaisten jousiampujien harrastamista mitenkään. Ja leikkaavat metsästysteräthän ovat nimenomaan metsästämistä varten, joten muutoksen ei pitäisi haitata kenekään muunkaan elämää millään tavalla.

11.10.2010
11:00
Avatar
Nimrod
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 170
Member Since:
26.7.2009
sp_UserOfflineSmall Offline
5441sp_Permalink sp_Print

Henkilökohtaisesti näkisin tämän aika erikoisen "vedon" seuraavasti:

Karhunjäljessä oli jotain jousikauppaa vielä viime kaudella. Sitten viereen tuli Erätukku jousineen ja vei käytännössä kaikki ostajat.

Kun jouset eivät ole luvanvaraisia, ei niiden kauppakaan ole luvanvaraista. Jos jousiaseita koskisi samat lait kuin ruutiaseita, niin silloin kävisi niin, että jousikauppa siirtyisi asekauppoihin. Tämä saattaa olla määrättyjen tahojen tarkoituksena. En tiedä sitten, mutta jotenkin tämä nyt haiskahtaa siltä, että pelissä olisi kaupalliset intressit - ei mitkään ylevät turvallisuuteen liittyvät jutut.

Asepuolen harrastajana minua suorastaan ärsyttää tällaiset väitteet. Kaikki tietävät mihin aselait ovat menossa.

11.10.2010
11:52
Avatar
Iivana
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 197
Member Since:
2.11.2009
sp_UserOfflineSmall Offline
5443sp_Permalink sp_Print

Tämmöistä minäkin Nimrod olin haistelevinani.

11.10.2010
12:04
Avatar
Nimrod
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 170
Member Since:
26.7.2009
sp_UserOfflineSmall Offline
5444sp_Permalink sp_Print

Juu, tuossa jälkeenpäin lukaisinkin, että olit tuon jo maininnut.

Tässä nyt kävi valitettavasti sellainen juttu, että kauppias ampui kommentillaan itseään jalkaan. Ei hyvä.

11.10.2010
03:29
Avatar
thebe
Rovaniemi
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 49
Member Since:
5.8.2010
sp_UserOfflineSmall Offline
5446sp_Permalink sp_Print

Joo näin teki, ja aika pahasti.

Nuista leikkureista ja niiden myymisestä. Ainakin Rovaniemen erätukussa kysyvät metsästyskortin leikkurikärkiä ostaessa.

12.10.2010
03:47
Avatar
Kilppari
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 3
Member Since:
8.11.2009
sp_UserOfflineSmall Offline
5449sp_Permalink sp_Print

te olen ollut alan ammattiliikkeessä asiakkaana kun myyjä vaati "hieman ei niin harrastajan oloiselta" kaverilta mettästyskorttia kun olisi halunnut ostaa leikkureita. Hepun mentyä kysäisin (silloin vielä itekkin ihmetellen lupa vaatimusta) asian paikkaansapitävyyttä. Vastaukseksi tuli että: "myynti on toki lupavapaata, mutta aina "joiltakin" tulee kysytty ja vain ihan sen takia että pysyisi harrastus mahdollisimman paljon negatiivisista otsikoista poissa". Mielestäni hieno perjaate. Seuraavaksi tietenkin joku on länkyttämässä rasisimista jne. sekä yhtäläisistä oikeuksista, mutta älkää jaksako ette usko siihen edes ite.

Pikkuhannulle (tietysti myös muille) hieman infoa:

Varsijousella olen itse ollut voittamassa joukkuekilpailussa (n. 15v sitten). Laji on erittäin vaativa. Ammutaan pystystä. Lähtönopeudet ovatruutiaseisiin nähden alhaisia=> laukasuvirheiden korostuminen. Ase herkkä kallistumisille kaarevasta lentoradasta johtuen (tyypillistä jousiaseille, raskas projektiili ja hitaat lähdöt).

Yleimmät tähtäimet tietysti diopteritähtäimiä kuten kivääreissä. Optiset linssit je. kielletty. Tähtäin väli max. lienee ollut n. 710mm. Takatähtäiminä useilla huippumerkkejä(anschutz jne.)olevia tähtäimiä värisuotimineen ja diopterin iirishimmentimineen jne.

Matkat 65m, 50m, ja 35m. Joka matkalta muistaakseni 15 nuolta. Ase tosiaan todella tarkka joten tuo 35 m on vaativa sen suhteen että oikeasti tarvitsee hieman ampua kasaa levälleen (kuitenkin pysyen 10:ssä), ettei tule kovasti kalliiksi ja puhdetöitä. Nuolet rakennettiin tietysti ite ja valkattiin keskenään samalla lailla lentävät 3 kpl seteiksi. Korjaustaulukot laadittiin nuolisettien vaihtamisen varalta, sillä koelaukauksia ei sallittu jos joutui kisanuolisarjaa vaihtamaan esim. setin rikkoutuessa. Koska riittävän painoisia kärkiä ei saanut oikein mistään, niin porukat teki ite piirustuksia laskelmiensa pohjalta ja CNC sorvi laulamaan. Moni haki eastonin nuoliputkensa Tukholmasta, koska tuohon aikaan ei ainakaan saanut suomessa heittokellolla mitata putkien kieroutta. Ehkä kauppiaiden parhaat kaverit olivat eri asemassa.Parhaista =suorimmista putkista sai 2 nuolta (yleensä 1).

Ase ei saa painaa yli 10 kg. Lavan teho ei saa ylittää (oliko) 95 lbs. Ampujan kenkiä saa käyttää, kunhan eivät ulotu nilkkaluun yli. Vartaloa tukevaa vaatetusta ei saa olla (eikä tietenkään muita tukia). Asetta saa rakennella suht vapaasti rajoitukset huomioiden.

Suosittelen lajia lämpimästi kaikille. Valitettavasti nykyään ja oli silloinkin kovin marginaalisen harrastajajoukon laji.

Kuten em. yleisluontoisesta lajiesittelystä pikkuhannulle ja muille palstan lukijoille varmaan kävi ilmi, niin kyseisillä varsijousilla ei metsästetä eikä niillä ole juurikaan mitään yhteistä metsästysvarsijousien kanssa, joita rapakon takaa virtaa suomeen. En ainakaan ite raaskisi/ uskaltaisi mennä metsälle tuolla jousellani, jossa ei ole varmistinta ja laukaisuvastus lienee n. 200 g.

SurprisedWinkLaugh

12.10.2010
06:09
Avatar
Kiul
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 854
Member Since:
31.1.2006
sp_UserOfflineSmall Offline
5451sp_Permalink sp_Print

Pikkuhannu kirjoitti:

Jalkajousissa ymmärrän keskustelun pistää luvalliseksi, koska se on metsästykseen sopimaton ase ainakin tällä hetkellä lakien ja asetusten puolesta. Pankin ryöstöön kyllä sopii. LaughMyöskään ei taida mitään kilpailumuotoa olla olemassa kyseiselle vermeelle...


Tuoissa edellä oleva kommetti, jonka sanoma edustaa 'voidaan kietää koska sille ei (minulla) ole mitään käyttöä', edustaa sitä pahimmanlaatuista suvaitsemattomuutta jota näissä asioissa oikeastaan voi esiintyä. Tuolla perusteella voidaan homma kuin homma perustella tarpeettomaksi, koska aina löytyy porukkaa, joka juuri tätä lajia ei harrasta. Itse todella toivoisin, etteivät jousimetsästäjät tällaista julkisuuteen lausuisi.

13.10.2010
04:51
Avatar
Nimrod
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 170
Member Since:
26.7.2009
sp_UserOfflineSmall Offline
5452sp_Permalink sp_Print

Vastaan nyt tähän asiaan pitkän linjan asealan ammattilaisena ja harrastajana:

Jotta kenellekään ei jää mitään epäselväksi, niin kaikki toimenpiteet jousten luvanvaraistamiseksi ovat suoraan sanoen ase- ja metsästysvastaisia. Tällaisilla väitteillä annetaan viestiä, että

a) laeilla kyetään vähentämään rikollisuutta

b) turvallisuus paranee

tai jotain muuta vastaavaa mantranomaisesti hoettua höpötystä. Näin ei ole. Jos olisi, niin tilastot ja tieteellinen tutkimus tukisi tätä. Jos tilastot eivät osoita ongelman olemassaoloa, niin mielikuvituksella niitä ei kannata alkaa luomaan. Tämän vuoksi varsijouset ja jouset eivät tarvitse mitään lakeja, joilla niiden hankkimisesta tulee kalliimpaa ja vaivalloisempaa.

Jos jousimetsästäjät luulevat saavuttavansa jotain jousiaseita luvanvaraistamalla, niin hommassa käy pian aivan samoin kuin ruutiasepuolella silmukka kiristyy ja kontrolli lisääntyy pikkuhiljaa, käyden jossain vaiheessa sietämättömäksi.

Jos jousilla tehtäisiin jatkuvasti aivan valtavasti rikoksia tai metsästysrikoksia, niin asiaan olisi puututtu. Näin ei vain ole. Esimerkiksi se ajatus on täysin väärä, että luvanvaraistamalla jousiaseet asialliset harrastajat ikään kuin pesisivät kätensä luvattomilla tehdyistä rötöksistä. Väärin kontrolli lisääntyy jatkossa nimenomaan näitä luvanvaraisia jousia kohtaan ja toimenpiteet koskisivat vain ja ainoastaan asiallisia harrastajia. Tämä on nähty ruutiasepuolella.

Sama juttu tässä leikkuriterien ostamisessa. Jos niiden oston yhteydessä kysytään metsästyskortti, niin en osta ko. teriä kyseisestä liikkeestä. Tämä johtuu siitä yksinkertaisesta periaatteellisesta syystä, että minulla ei ole tähän lain mukaan mitään velvollisuutta, sillä leikkuriterien oston yhteydessä minulla ei ole lakiin kirjattua velvoitetta esittää tätä dokumenttia. Lisäksi leikkuriterien hallussapitäminen ei ole luvanvaraista. Siirrän ostokseni näissä tilanteissa pois kokonaan kyseisestä liikkeestä ja tilaan ennemmin nettikaupasta, jossa moista laittomuutta (pahimmillaan luvaton henkilörekisteri) ei harjoiteta. Jos ei ole pokkaa myydä puukkoa romanille, niin ei pidä myydä puukkoja ensinkään.

On olemassa asioita, johon emme voi vaikuttaa ja tämän kanssa pitää elää. Olen myynyt muun muassa haulikonpatruunoita miehelle, joka oli mitä ilmeisemmin hyvin tuskissaan ja joko syöpäsairas tai muuten vastaavassa kunnossa. Ei tuntunut hyvältä, mutta kun luvat olivat kunnossa, niin minulla ei ole mitään oikeutta jättää asioita myymättä, vaikka saatoinkin tuntea taustalla jotain synkkää tarkoitusperää. Aina on mahdollisuus, että olin kuitenkin väärässä. Ainoat kerrat kun en ole luovuttanut asetta tai patruunoita ovat olleet silloin kun asiakas on ollut niin humalassa, ettei asetta ole voinut lain puitteissa hänelle luovuttaa.

Määrätynlainen amerikan malli olisi ruutiasepuolella hyvä, eli kunnollinen sheriffin toimesta tehtävä henkilön tarkistus. Tämän jälkeen byrokratia pois. Suomessa päin vastoin tehdään kaikki mahdolliset temput, että tähän ei tarvitsisi mennä ja tämän vuoksi laki perustuu enemmän välineisiin kuin hakijaan. Meidän lainsäädäntöilmapiirissä tähän ei siis kannata missään nimessä lähteä.

Henkilökohtaisesti yksi syy sille, että aloitin jousimetsästyksen (vaikka olen kiväärimies ja teen niitä itsekin) johtuu juuri jousten lupavapaudesta ja tästä lupavapaudesta johtuvasta vapaudentunteesta.

13.10.2010
02:34
Avatar
Pikkuhannu
Tikkakoski
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 621
Member Since:
10.8.2007
sp_UserOfflineSmall Offline
5455sp_Permalink sp_Print

Kiul kirjoitti:

Pikkuhannu kirjoitti:

Jalkajousissa ymmärrän keskustelun pistää luvalliseksi, koska se on metsästykseen sopimaton ase ainakin tällä hetkellä lakien ja asetusten puolesta. Pankin ryöstöön kyllä sopii. LaughMyöskään ei taida mitään kilpailumuotoa olla olemassa kyseiselle vermeelle...


Tuoissa edellä oleva kommetti, jonka sanoma edustaa 'voidaan kietää koska sille ei (minulla) ole mitään käyttöä', edustaa sitä pahimmanlaatuista suvaitsemattomuutta jota näissä asioissa oikeastaan voi esiintyä. Tuolla perusteella voidaan homma kuin homma perustella tarpeettomaksi, koska aina löytyy porukkaa, joka juuri tätä lajia ei harrasta. Itse todella toivoisin, etteivät jousimetsästäjät tällaista julkisuuteen lausuisi.


Ei ollut tarkoitus millään tavalla olla suvaitsematon.

En tiennyt, että jalkajouselle on oma kilpailumuotonsa, se muuttaa asian aivan toiseksi.

Mutta edelleenkään jalkajousi ei ole metsästysluvallinen ase Suomessa. +200# jouselle ei näin ollen juuri muuta käyttöä tauluunammunnan lisäksi ole, kuin pankkiryöstäjän aseeksi... LaughKuten Kilppari asian ilmaisi, ase pitää olla alle 100# kisoissakin...

13.10.2010
02:58
Avatar
Ari Kontiainen
Ylläpitäjä
Forum Posts: 999
Member Since:
14.2.2006
sp_UserOfflineSmall Offline
5456sp_Permalink sp_Print

Pikkuhannu kirjoitti:

En tiennyt, että jalkajouselle on oma kilpailumuotonsa, se muuttaa asian aivan toiseksi.


Tätä käynnissä olevaa aselakikeskustelua aktiivisesti seuratessani olen tullut siihen tulokseen, että meidän ei tarvitse välttämättä ymmärtää toisten harrastusten perusteluita. Sen sijaan meidän olisi hyvä olla yhdessä rintamassa puolustamassa oikeuttamme vastuullisesti harrastaa mitä itse haluamme, niin kauan kuin se ei vahingoita ketään.

Vaikka en itse harrasta trappia, practicalia, cowboy-, siluetti- tai varsijousiammuntaa - tahi auton tuunausta, veitsenheittoa, vuorikiipeilyä tai kansantansseja - niin minusta on silti hyvä, että sellaisten lajien harrastamisen mahdollisuus annetaan kaikille niille, joita tuollaiselta paikalta kutkuttaa.

Meidän ei minusta siksi edes ajatuksen tasolla pidä lähteä myymään muiden oikeuksia säilyttääksemme omamme.

Forum Timezone: Europe/Helsinki

Most Users Ever Online: 254

Currently Online:
15 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

heka: 1024

Arzaan: 933

Kiul: 854

Arto_Y: 741

Pikkuhannu: 621

timo levä: 580

Piedro: 573

Mika_R: 526

Antti Saarenmaa: 458

jonex: 379

Member Stats:

Guest Posters: 0

Members: 3201

Moderators: 0

Admins: 2

Forum Stats:

Groups: 6

Forums: 37

Topics: 4436

Posts: 26962

Newest Members:

Lasse, AkiT, Veijari, HenriHolm, JiiHoo76, tuomas.vilen, Joonas141, Tuukka85, Mikkokonttila, Daryn Hiltunen

Administrators: ylläpitäjä: 236, Ari Kontiainen: 999