Julkaistu

Etäisyyttä mittaavat tähtäimet tulivat jäädäkseen?

Silmäkulmastani huomasin liikettä lähellä passipaikkaani – sakaali! Tilaisuus avautui nopeasti ja tiesin, ettei olisi mitään mahdollisuutta eikä tarpeeksi aikaa kaivaa etäisyysmittaria taskusta ja pysyä huomaamattomana. Sakaalien näkö on aivan liian hyvä. Jousen nosto oikealle hetkellä, jännittäminen ja etäisyyslukeman saaminen paikkaan, johon odotin eläimen ilmestyvän tapahtui yhdellä sujuvalla, harjoitellulla liikkeellä.

Jatka artikkeliin Etäisyyttä mittaavat tähtäimet tulivat jäädäkseen?

Julkaistu

Kuusipeura Unkarista

Olin haaveillut kuusipeurasta jousikohteena pidempäänkin, eikä milloin tahansa, vaan nähdä kuusipeuran kiiman. Kun sain kansainvälisiltä ystäviltäni kutsun puheidensa perusteella hyvään paikkaan Unkariin, johon heillä on suhteet, piti enää epäröidä vähän. Lähteä nyt kivääriporukan matkaan jousimetsästystä täysin tuntemattomien oppaiden käsiin, saamatta tuskin toimia omin avuin. Lisäksi Unkari tunnetaan paitsi komeista eläimistään, myös poskettomista hinnoistaan. Lupaukset suhteiden ja sijainnin järkevöittävään vaikutukseen hälvensivät lopunkin epäröinnin ja hieman pikaiseksi muuttuneella aikataululla kysyin Puupposen Jyrkin matkaan, sillä kutsu oli kahdelle.

Jatka artikkeliin Kuusipeura Unkarista
Julkaistu

Kiinteä vai mekaaninen kärki?

Leikkaavat metsästyskärjet jakautuvat karkeasti kahteen pääluokkaan: kiinteäteräiset ja mekaaniset eli osumasta aukeavat kärjet. Kiinteäteräisten kärkien terät voivat olla vaihdettavia tai pysyvästi kärjen rungossa kiinni olevia. Mekaanisten kärkien terät ovat tavalla tai toisella pakattuna kärjen runkoon ja aukeavat osuessaan kohteeseen. Kiinteäteräinen metsästyskärki lävistää suuria lihaksia ja luita paremmin, kun taas mekaaninen kärki lentää yleensä paremmin. Kumpi tulisi valita?

Jatka artikkeliin Kiinteä vai mekaaninen kärki?

Julkaistu

Mitä katsoisin YouTubesta?

Nykyisin YouTube on täynnä myös jousimetsästykseen liittyviä videoita. Oikeastaan on kaikkea on tarjolla enemmän kuin tarpeeksi. Katsojalla onneksi on vapaus valita mitä katsoo. Silti videoiden laatuun ja tarjottuun tietoon voi olla vaikea suhtautua oikein varsinkin jousimetsästysuran alkuvaiheessa. Tässä esiteltynä muutama kanava, joita itse katson metsästyskauden ulkopuolella tai kun kaipaan muistin virkistystä jollekin tekniikka-asialle.

Jatka artikkeliin Mitä katsoisin YouTubesta?

Julkaistu

Vältä haavakko – helposti korjattavat kompastuskivet

Olen vuosien varrella saanut opastaa monia aloittelevia jousimetsästäjiä ensimmäisiin peurakaatoihin tai niiden yrityksiin. Itsekin tietysti joskus ollut aloitteleva jousimetsästäjä ja oppinut asioita turhan usein kantapään kautta, mutta myös välttänyt virheitä kuuntelemalla hyviä neuvoja. Monesti hyvät neuvot kuitenkin muuttuvat merkityksellisiksi vasta kokemuksen kautta.

Jatka artikkeliin Vältä haavakko – helposti korjattavat kompastuskivet

Julkaistu

Kaksi tärkeää köyttä

Puupassiin eli standille kiipeäminen ja sieltä laskeutuminen ovat jousella metsästettäessä vaarallisimpia tilanteita. Putoamista omaa pituuttaan korkeammalta pidetään yleisesti vaarallisena ja passilavan korkeus on tyypillisesti kolmesta kuuteen metriä, joten yksinkertaistettuna: ei missään tapauksessa kannata pudota!
Jatka artikkeliin Kaksi tärkeää köyttä

Julkaistu

Mistä tuo ääni tuli?

Jousella metsästettäessä ollaan monesti todella lähellä riistaeläintä. Silloin kaikki ylimääräiset, etenkin terävät äänet ovat yksinkertaisesti pahasta. Mitä kohteita voi vaimentaa ja millä tavoilla?

Jatka artikkeliin Mistä tuo ääni tuli?

Julkaistu

Pieni apuväline kannatinköyteen

Etenkin yhden tikkaanpalasen (single-stick) ja istumavaljaiden (tree saddle) avulla metsästettäessä kannatin- (tether) ja laskeutumisköyden (rappel rope) kanssa saattaa esiintyä ainakin kahdenlaisia haasteita. Onneksi ne molemmat ratkaisee tyylikkäästi yksi pieni ja edullinen lisävaruste.

Jatka artikkeliin Pieni apuväline kannatinköyteen

Julkaistu

Peurajahtia polun varrelta

Suomessa on perinteisesti metsästetty valkohäntäpeuraa ruokinnalta. Se onkin hyväksi havaittu ja tehokas metsästysmuoto. Miksi edes ajatella metsästystä muuten kuin edellä kuvatulla, toimivalla tavalla. Pureudutaan tässä muutamaan etuun, joita polun varrelta metsästäessä eittämättä on.

Jatka artikkeliin Peurajahtia polun varrelta