Julkaistu

Kilpailemisen motiivi

Tuhansien ihmisten intohimo Suomessa, Ruotsissa, Virossa … oikeastaan joka puolella maailmaa. Jousella ammutaan huvin vuoksi, sillä kilpaillaan ja sitä käytetään ruuan hankintaan. Jokaisella tavalla on oma paikkansa ja tarpeensa – mutta sosiaalisin ja yhteisöllisin noista kaikista on kilpaileminen.

 
Kilpailussa kokoonnutaan yhteisen harrastuksen parissa parhaimmat välineet mukana ja viimeisen päälle treenanneena, ammutaan päivä tai pari kiertävillä vuoroilla ja vertailukelpoisilla matkoilla/kulmilla samoja maaleja – silloin on paras mahdollisuus nähdä ja oppia uutta, tieto ja osaaminen siirtyy ihmiseltä toiselle.

Mitä on 3D-Cup

Tästä ajatuksesta lähti liikkeelle mielikuva 3D-Cup:sta – kilpailumuodosta, joka on lähinnä jokaista jousiammuntaa harrastavaa jousenjännittäjää. Ainoana kilpailumuotona 3D- jousiammunta on samanlaista jokaisella liitolla, maalit eli ötökät ovat täsmälleen samoja kaikilla, ainoa mikä muuttuu on ampumamatkat, pistemäärät ja ammuttava nuolimäärä.

Mielikuva jatkui niin että mukaan on kaikkien päästävä mukaan mahdollisimman pienellä panostuksella. Jouseksi kelpaa se millä kukin parhaiten tuntee osaavansa ampua, oli se #80 taljajousi viisipiikkisellä haravalla tai barebow eli suomeksi ”nakujousi, tai sitten se yksinkertaisin ja kaunein eli pitkäjousi. Niillä kaikilla on kannattajansa ja kaikilla pitää voida olla mukana kilpailussa.

Toisena asiana mietittiin ”pakkoa” olla tietyn seuran tai liiton jäsen, ja varsinkin SJAL ja FFAA kohdalla myös lisenssimaksuja. 3D-Cup on sovittu yhdessä kaikkien liittojen kanssa olemaan matalan kynnyksen kilpailuformaatti – jos olet yhdenkin liiton jäsen, olet tervetullut mukaan Cup -kilpailuun, eikä tarvitse murehtia kuulumisesta oikeaan liittoon tai lisenssimaksuja, jotta voit osallistua.

Kolmantena asiana esille otettiin monipuolisuus. Jokaisella liitolla on tarjota jotakin ainutlaatuista, ja vaikka kuinka olisi sitä mieltä että oma juttu on se paras juttu, on hyvä nähdä ja kokea miksi joku saattaa pitää toisenlaisesta jutusta. Osallistumalla Cup:n ampuja voi päästä näkemään uutta, erilaista, jos ei parempaa niin ainakin erilaista tapaa ampua kilpaa maastossa. Jokaisella kilpailumuodolla on tuhansia kannattajia, joten jotakin niissä on joka kiinnostaa.

Kuka – ketä siinä on mukana

3D-Cup:ia kehittämään lähti mukaan sattumalta nimensä mukaisesti kolme liittoa – 3D viittaa siis tässä yhteydessä sekä kilpailumuotoon että liittojen lukumäärään. Vaikka idea sai alkunsa SJAL:n maastoryhmän toiminnan piiristä ja promoottorina toimi Eva Sjöström, jo ensimmäisillä yhteydenotoilla tuli selväksi että samaa ajatusta oli haudottu muuallakin. Ensimmäinen varovainen yhteydenotto SJML:n kohdalla suunnaksi Oulun ja Veli-Matti ”Varjaagi” Dahlgrenin. Ensimmäinen puhelu Varjaagin kanssa antoi selvät sävelet siihen, että tarvetta yhteiselle kilpailulle todellakin on.

Seuraavaksi mukaan saatiin FFAA ja Petri Vainikainen, joka oli järjestämässä VSJM:n isännöimiä SM-kilpailuita, jolta saatiin samanlainen vastaus kuin Varjaagilta, alkoi olemaan uskoa siihen että Cup saadaan aikaiseksi. Vielä kun otimme mukaan pitkän linjan vaistomiehen eli Esa Lehtorinteen Riihimäeltä edustamaan SJAL:ia, oli meillä kasassa osaamista ja kokemusta enemmän kuin tarpeeksi.

Nyt meillä oli siis kasassa kolmen liiton konkarit – Lemusta, Riihimäeltä ja Oulusta – aika kattava ja edustava porukka.

Koska – milloin se ammutaan

3D-Cup ideana lähti käyntiin jo syksyllä 2019. Koronakesä 2020 menetettiin kuten kaikki muistavat, mutta kuitenkin kevät 2021 oli toivoa täynnä ja Cup saatiin liikkeelle, jokainen liitto panosti 3D-Cupiin parhaimpansa eli saimme jokaiseksi osakilpailuksi liiton SM -kilpailut sekä finaalikisapaikaksi Keuruun.

Ensimmäinen osakilpailu ammuttiin kesäkuussa Riihimäellä, johon otti osaa ennätyksellinen määrä ampujaa. Jossain vaiheessa ilmoittautuneiden määrä yhteensä ylitti 100 ampujan rajapyykin. Sama toistui osakilpailuista toiseen, kilpailijoita oli enemmän kuin oltiin totuttu aikaisempina vuosina näkemään ja siten 3D-Cup lunasti paikkansa.

Kuka – ketä osallistuivat Cupiin

Isoimpana aselajina paikkansa ottivat tähtäinampujat, käytännössä siis talja-ampujat, joita oli kilpailupuolella 16 ampujaa ja metsästyspuolella 21. Lähes yhtä suurella osallistujajoukolla mukana olivat vaistoampujat, joita oli yhteensä 27 (19+8). Yllättäen pienin sarja oli Baresarja, yhteensä kymmenellä osallistujalla (0+10). Kaikki osallistujat olivat kilpasarjalaisia, vaikka etukäteen odotettiin, että metsästäjien puolella olisi jonkin verrankin ampujia, joilla on vaistojousissa stabit tai painot.

Radat – miten isännät muistetaan

Riihimäki, joka oli ensimmäinen osakilpailu, jäi mieleen radan haastavuuden vuoksi. Välillä kilpailijat joutuivat turvautumaan rinteisiin asennettuihin köysiin, jotta pystyivät siirtymään rastilta toiselle. Lemun taas allekirjoittanut muistaa parhaiten mahdollisuudesta nauttia aitoa nokipannukahvia emäntänä hyörineen Sanna keittämänä, taisi muutama kuppi tulla nautittua. Kolmannen osakilpailun eli SJML isännöimä Oulunsalon rata oli taasen opastettu niin täydellisesti, että sen olisi osannut melkein sokeakin kulkea, jopa liikkuvan maalin kylkeen oli laitettu käyttöohjeet – kiitos Satu. Keuruulla taasen ammuttiin finaalit – yllätyksellisyys oli itse tapa, jolla finaalit ammuttiin.

Luokat – kilpa vs. metsä

Tähtäinsarjan neljän parhaan joukossa oli kaksi metsästysluokassa ampunutta ampujaa, tosin kaikki semareihin päässeet ampujat olivat metsästäjiä, mutta nyt erona olikin antenniampujat vs. camoampujat. Vaistoluokassa semifinaalihin pääsi vain yksi metsästysluokan ampuja – toisaalta hän sitten korjasikin potin. Ja vaistoampujien kahdeksan parhaan joukossa oli myös naisia mikä kertoo, että jousiammunta on tekniikkalaji – tärkeintä on tarkkuus. Bareampujia oli vain kilpasarjalaisia, mikä kertoo omaa tarinaansa, samoin kuin se että tähtäinjousiampujia ei ottanut 3D-Cupiin yhtäkään, vaikka heitä muutama olikin SJAL:n osakilpailussa.

Jälkitunnelmia – 3D-Cup ja tulevaisuus

Ensimmäinen vuosi ja ensimmäinen kerta – kaikki on uutta ja tulee tehtyä sekä virheitä ettäniiden korjaamista. Markkinointi – ihmisten saaminen mukaan – tiedon jakaminen kilpailumuodosta ja aseista jotka hyväksytään – kaikki tuo vie ensimmäisellä kertaa aikaa ja työtä enemmän kuin etukäteen ajattelee.

Kuitenkin 3D-Cup sai huomiota osakseen. Se oli tämän koronakesän valopilkku jousiammunnassa, joka kokosi yhteen saman harrastuksen erilaisia osaajia. Monesta suunnasta on kuulunut toiveita, että tätä jatketaan myös vuonna 2022 – ja koska jaoimme kiertopalkinnon, niin kyllä se on ajatuksissa. Ja jo nyt voidaan kertoa, että yksi liitto on ilmaissut halunsa pitää oma osakilpailunsa – ja samoissa maisemissa joissa tullaan pitämään 3D jousiammunnan maailmanmestaruuskilpailut kesällä 2023. SJML:n puolella on samoin kerrottu, että osakilpailu tullaan pitämään – luottamus siihen että 3D-Cup jatkuu on vankalla pohjalla.

Teksti: Harri Verho
Kuvat: Eva Sjöström, Riku Andersson (Vaisto), Tomi Lindholm (Bare)