Nykypäivänä oikeastaan mitä vain harrastusta voi kuvata, eikä metsästys tee tästä poikkeusta. Kaiken lisäksi se on samalla hauskaa, opettavaista ja vähän koukuttavaakin. Tässä artikkelissa kerron omista kokemuksistani metsästyksen kuvaamisesta.
Olen kuvannut pääasiassa valkohäntäpeuran metsästystä vahtimalla. Vahtimismetsästys on kuvaamisen kannalta helpoin jahtimuoto ja aiheesta löytyy valtavasti tietoa internetistä. Yleensä vahtimisjahdissa ollaan yksin, joten kuvaaminen jää omalle kontolle. Amerikkalaisten kuvaamisesta käyttämä sanamuoto ‘self filming’ kuvaa asiaa hyvin.
Millaisia kameroita kytiksellä sitten voisi olla käytössä?
Älypuhelimen kamera
Kännykän kamera on loistava vekotin, koska on aina mukana matkassa. Kuvien ja videoidenkin laatu alkaa olla näissä hyvällä tasolla. Älypuhelin ei ole parhaimmillaan riistatilanteen kuvaamisessa, mutta muihin tilanteisiin oikein sopiva. Sillä saa kuvattua esimerkiksi juuri sen hetken riistalaukauksen jälkeen, kun metsästäjästä nousee näkymätön höyry pipon alta ja hetkeä eivät pilaa ennalta mietityt vuorosanat.
Puhelimella kuvaaminen toimii etenkin alkukaudesta kelien vielä ollessa lämpöisiä. Kameran käyttöä voi nopeuttaa kytkemällä metsästysreissun ajaksi pois lukitustoiminnot, kylmässä kun hanskojen riisuminen, sormenjälkitunnistus tai koodin näpyttely ottaa oman aikansa. Puhelimen voi lämpimässä taskussa pitämisen sijaan vaihtoehtoisesti kiinnittää pieneen jalustaan puun oksalle, jolloin se on helppo painaa päälle riistatilanteen jälkeen, ja tallentaa juuri se aito tunnelma jahdin keskellä.
Action-kamera
Nämä pienet, kevyet ja yleensä helppokäyttöiset kamerat ovat täysin ylivoimaisia, kun jahdissa halutaan kiinnittää kamera kuvaamaan metsästäjää ja taltioimaan jännittävä tilanne ampumista myöten. Voit myös pyrkiä välittämään aitoa tunnelmaa katsojalle asentamalla kameran maahan siten, että riistaeläin ja metsästäjä näkyvät samassa kuvassa.
Ehdoton etu näissä kameroissa on erilaisten kiinnikkeiden saatavuus. Kamera on helppo kiinnittää jousitelineeseen, selfietikkuun tai oksaan. Jouseenkin kameran saa kiinni esimerkiksi polkupyörän tankoon tarkoitetulla kiinnikkeellä. Lähelle kiinnitetty kamera on helppo laittaa päälle käsin, etäällä olevan käynnistämiseen tarvitaan kaukosäädin.
Itse pyrin kuvaamaan tällaisella kameralla pitkiä aikoja, jotta saisin kameralle taltioitumaan sen hetken, kun näen riistaeläimen ensi kertaa. Tässä tavassa on kaksi heikkoutta, joista jompi kumpi on käynyt monta kertaa itselleni: muistikortti saattaa täyttyä tai kameran akku tyhjentyä. Jahdin aikana voi onneksi vaihtaa akun tai muistikortin.
Jos kuvaamisesta yhtään innostuu, on jonkinlainen action-kamera täysin pakollinen lisä kuvauskalustoon. Selfietikkuun kiinnitettynä se on ylivoimainen passiin kulkevan metsästäjän kuvaamiseen. Kaadolle saapuessa sillä on helppo kuvata eläimen jäljitystä ja löytymistä.
Pääkameran jalusta
Tähän asti kertyneellä kokemuksella ostaisin ensin hyvän jalustan. Sen tulee olla helposti puuhun kiinnitettävä, rakenteelta tukeva sekä toiminnaltaan jouheva ja äänetön. Jalan on myös oltava riittävän pitkä, jotta kuvaaminen onnistuu myös metsästäjän ohitse ja kameraa pitää voida liikuttaa laajalla säteellä puussa ollessa. Esimerkiksi Muddy Outfitter Camera Arm täyttää tällaiset vaatimukset hyvin.
Liian lyhyellä jalalla käy helposti niin, että riistatilanteeksi taltioituu metsästäjän takamus tai kylki. Heikkolaatuisella jalustalla kamera liikkuu nykimällä tai naristen. Tyynessä pakkasaamussa jalustaa kuormaliinalla kiinnitettäessä räikän kiristys kuulostaa melko kovalta, vaikka ääntä vaimentaisi hansikkaalla ja rauhallisella kiristämisellä. Se, paljonko riistaa karkottuu näiden takia on toinen juttu, mutta on mukavampi tunne kytistellä, kun välineet ovat hiljaiset.
Erittäin tärkeä osa jalustaa on videopää, johon kamera kiinnittyy. Sen on syytä olla kestävä, riittävän jämäkkä ja säätöjen helppokäyttöisiä. Kameraa pitää olla helppo liikutella ohjainvarresta tilanteen ilmaantuessa. Videopään varteen kannattaa myös hankkia kaukosäädin, jolla saa pääkameran päälle ja josta sitä voi zoomata. Kaukosäädin on ehdoton varuste, jotta pystyy käyttämään kameraa mahdollisimman vähäisillä liikkeillä ja nopeasti, ilman räpeltämistä.
Nyt meillä on passissa älypuhelin taskussa, action-kamera kiinnitettynä puun oksaan ja täydellinen jalusta kameralle. Minkälainen kamera jalustaan tulisi kiinnittää?
Pääkamera
Suosittelen pääkameraa hankittaessa lähtemään oikeaan kameraliikkeeseen, joka myy todelliseen kuvaamiseen tarkoitettuja välineitä. Ennen kauppaan menoa miettisin budjetin kameralle ja katsoisin YouTubesta arvioita erilaisista kameroista. Pääkameraan kannattaa käyttää kaikki rahat mitä irti saa. Tässä kohtaa vanha totuus köyhästä ja halvasta voi olla se kantapään kautta metsään meno.
Pidä kuitenkin mielessä nämä asiat. Kameran pitää olla helppokäyttöinen jo siitäkin syystä, että jousimetsästys itsessään tuntuu ainakin joskus haasteelliselta. Kameraan pitää olla saatavilla erillinen mikrofoni ja kaukosäädin. Kameran näytön tulee olla selkeä ja tehokkaita akkuja pitää olla saatavilla. Ja kyllä, tarvitset myös vara-akun.
Harjoittele tätäkin ennalta
Nyt meillä on kaikki välineet valmiina kuvaamista ajatellen. Hienoimmallakaan (jousella tai) kameralla ei kuitenkaan tee mitään, jos sitä ei osaa käyttää. Kesä on mainiota aikaa harjoitella kuvaamista ja ‘näppäintekniikkaa’. On paljon levollisempaa olla metsällä, kun tuntee käytössä olevan kaluston.
Metsästyksen kuvaaminen tuo jahtiin aivan uuden ulottuvuuden ja metsästyspätkiä on yhtä hienoa katsoa näytöltä jo tapahtumailtana tai vuosien päästä palata siihen jännittävään hetkeen.
Teksti ja kuvat: Marko Peltoniemi