Julkaistu

Lisävaloa tähtäimeen

Metsästyskauden alusta päivä lyhenee, aamut ja illat hämärtyvät. Silloin jousen tähtäintä on hyvä kirkastaa lisävalolla. Millaisia vaihtoehtoja kaupan hyllystä löytyy – ja mitä eroja niissä on?

Muoto ja kiinnitys

Useimmat tähtäinvalot ovat kompakteja, suunnilleen pikkusormen paksuisia muovisia tai metallisia pötkylöitä, jotka toisesta päästään ruuvataan kiinni tähtäimeen ja toisessa päässä on mekanismi, jolla valon saa päälle. Niiden ohella löytyy laitteita, jotka voidaan kiinnittää esimerkiksi nippusiteellä jousen tai tähtäimen runkoon ja varsinainen valo viedään kuidun avulla tähtäimelle.

Tässä jutussa käsitellyt lisävalot ovat

Viimeksi mainittu on lähes myyntivalmis tuote. Lisätietoja siitä antavat Jaakko Kela (p. 0405033586) sekä Antti Huovinen (p. 040 5478060).

Vasemmalta oikealle: Nimetön lisävalo, G5 Optix, HHA Sports Sight Blue Burst Light, Viper Archery Universal Sight Light, AnJa-lisävalo.

Koska tähtäimissä olevat lisävalojen kiinnityspisteet eivät ole kooltaan tai jengoiltaan aivan samanlaisia, kannattaa ennen hankintaa tarkistaa laitteiden yhteensopivuus. Alla joitakin tunnettuja lisävalon kiinnityskohdan kierteitä, joita eri merkkisissä tähtäimissä käytetään.

  • 1/4″ – 28: G5 Optix, HHA
  • 3/8″ – 32: Truglo, Apex, Spot Hogg, Copper John
  • 7/16″ – 20: Archer’s Choice, Viper, Extreme Archery
  • 3/8″ – 36: PSE, Sword, Trophy Ridge

Osan lisävaloista mukana tulee adaptereita, jotka mahdollistavat valon kiinnittämisen erilaisiin kierteisiin.

Valotehon säätö

Kaikissa tässä jutussa mainituissa lisävaloissa ledin väri on sinertävä, mutta valon kirkkauden säädöistä löytyy paljonkin eroavaisuuksia.

Yksinkertaisimmassa varustepakista löytyneessä mallissa valon säätö on pelkkä on-off, joka hankaloittaa lisävalon käyttöä. Hämärässä tällainen valo on herkästi liian kirkas, jolloin tähtäinpisteen ympärillä olevaa aluetta on vaikea hahmottaa. Lediä voi yrittää tussilla tummentaa, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että yksi kirkkausaste ei käytännössä kunnolla palvele tarkoitusta. Onneksi näin puutteellisiin lisävaloihin törmää enää harvoin.

Kirkkauden monipuolisempaan säätöön on tarjolla erilaisia ratkaisuja. Joissakin valoissa on esivalittu määrä asetuksia. Viper Chargen päästä painellen vaihdetaan kolmen kirkkauden välillä ja G5 Optixissa valitaan kiertämällä sopiva seitsemästä kirkkaudesta. HHA:n valotehon säädön portaattomuus on toteutettu pienellä säätöruuvilla, jolla “kuristetaan” aukkoa, josta valo kulkee – hyvin toimiva, mekaaninen ratkaisu. AnJa-valon patterikotelossa on portaaton potentiometri, jota vääntämällä valo kirkastuu hyvinkin himmeästä erittäin kirkkaaksi. Samaisessa tuotteessa voi valon kirkkauteen vaikuttaa myös laittamalla koteloon joko yhden tai kaksi paristoa.

Mistä virtaa?

Tähtäinvalojen ledit saavat virtansa yleisimmin pienistä nappiparistoista. Tarkastelluissa valoissa käytetään yleisimmin LR41 nappiparistoja, mutta HHA suosittelee hieman tästä eroavaa SR41/V392-paristoa ja G5 Optix -valoon sopivat mallia 373/SR68 olevat paristot. Kotimaisessa AnJa-valossa käytetään suurempikokoisia 2032-nappiparistoja. Viper Charge -valossa on USB-C liittimen kautta ladattava akku.

Ladattava akku näin kompaktissa laitteessa on kaksiteräinen miekka. Viperin antama arvio eli “ainakin neljä tuntia” voi uudessa laitteessa ja lämpimässä säässä pitää hyvinkin paikkaansa, mutta miten käy, kun akun kunto heikkenee ja lämpötila painuu pakkaselle? Jos käväiset kotoa päin iltapassissa, niin lataaminen ei ole ongelma, mutta muistitko viikonlopun tai pitemmälle reissulle ottaa varavirtalähteen ja latauskaapelin mukaan? Kertakäyttöiset nappiparistot saattavat tämän vuoksi olla käytännöllisempi valinta. Toki ne pitää muistaa kierrättää käytön jälkeen oikein.

Varaparistojen mukana kuljettaminen on myös hyvä idea. Syy on se, että missään näistä lisävaloista ei ole sammutusautomatiikkaa eli jos unohdat vahingossa valon päälle, niin seuraavassa aamu- tai iltapassissa ei lisävalo välttämättä enää toimikaan. Joidenkin valmistajien, kuten Viperin, kalliimmista malleista löytyy markkinointimateriaalin perusteella ajastintoiminto, mutta piirre ei ole toistaiseksi valunut näihin kansanmalleihin. AnJa-valon tekijät kertovat käyttäjien raportoineen paristojen kestäneen käyttöä jopa koko metsästyskauden ajan – kotelon ja paristojen suuremmasta koosta on tässä tapauksessa selvää etua.

Johtopäätöksiä

Tähtäimen lisävalo on aamun ja illan hämäriin hetkiin ehdoton lisävaruste. Valikoimaa löytyy markkinalta suhteellisen monipuolisesti, jolloin valinnan voi tehdä sekä oman budjetin että mieltymysten mukaisesti. Ostettaessa kannattaa kuitenkin varmistaa, että lisävalo sopii omaan tähtäimeen kierteiltään.

Pienenä miinuksena pidän paristoja säästävän automatiikan puuttumista, mutta sen kanssa pystyy elämään, kun muistaa pitää varaparistoja mukana.

Teksti ja kuvat: Ari Kontiainen