Julkaistu

Jousimetsästäjän talvipukeutuminen 

Jokainen, joka on istunut passissa useamman tunnin tietää, että kylmä alkaa hiipiä jäseniin, vaikka olisi lämpöasteita. Talvipukeutuminen asettaa aivan omat haasteensa varsinkin jousimetsästäjälle. On kyettävä pukeutumaan lämpimästi toimintakyky kuitenkin samalla säilyttäen. Salaisuus on kerrospukeutuminen.

Alin kerros

Alimmaiseksi puetaan kerrasto, joka muodostaa ihon pinnalle eristävän ilmakerroksen. Se myös auttaa siirtämään kosteuden kohti uloimpia kerroksia, pois iholta. 

Oma valinta alimmaksi kerrokseksi on verkkokerrasto. Se myös kuivuu nopeasti päällä ollessaan ja väljästi tuulettamalla jopa pakkaskelissä. Alimmaiseksi puettuna se mahdollistaa liikkumisen suhteellisen vähällä vaatetuksella ilman hikoilua. 

Eristävä kerros – tai kerrokset

Väli- eli eristäviä kerroksia voi pukea päälle useampia. Itse käytän yleensä kahta kerrosta, mutta oikein kylmillä keleillä laitan kolme. Välikerroksina suosin merinovillaa ja fleeceä. Kaksi kerrosta merinovillaa ja kerros fleeceä on kuitenkin jo suhteellisen paksu kerros ja saattaa alkaa haittaamaan liikkuvuutta. Oiva valinta välikerrokseksi saattaakin olla ns. armeijan nallepuku.

Jos käyttää lämmitettäviä elementtejä kuten liiviä, saa siitä parhaan hyödyn, kun se on aluskerroksen ja välikerroksen välissä lähellä ihoa. 

Pintakerros 

Päällimmäisen eli pintakerroksen tehtävä on eristää tuulen ja ulkoapäin tulevan kosteuden ja sateen vaikutus. Kalvolla ryyditetty puku saattaa olla hyvä vaihtoehto märkään maastoon, mutta itse suosin kalvottomia vaihtoehtoja niiden hiljaisuuden vuoksi. 

Fleecepintainen ohuempi puku on toimiva alkusyksystä aina pikkupakkasille asti. Joskus aivan päällimmäisenä on jopa vaimon kutoma villapaita, jota hiljaisempaa saa hakea. Kovemmat kelit vaativat sitten jo toppatakkia tai vaikka sarkapukua.  

Päällimmäinen kerros kannattaa mitoittaa siten, että alle mahtuu riittävästi vaatetta, mutta kuitenkin pystyy operoimaan metsästystilanteessa. 

“Jos sormia palelee, laita lakki” 

Vanhassa sanonnassa on vinha perä. Suurin osa kehon lämmöstä haihtuu yläkautta eli päälaelta. Itselläni on ohut pipo passiin siirtyessä ja repussa odottamassa paksu vaihtopipo passitusta varten. Joskus ne ovat päässä yhtä aikaakin. 

Kaulaan kannattaa laittaa putkihuivi tai kauluri, joita löytyy monenmoista väriä, materiaalia ja paksuutta. Etenkään viimainen tuuli kaulaan tai niskaan ei tee hyvää passittaessa.

Kengät ja jalat

Lämmitettäviä akullisia pohjallisia lukuun ottamatta melkein kaikkea on tullut kokeiltua. Tuplavillasukka tai merinovillasukka tuplana on loistava valinta. Pääasia on, että varpaat sopivat liikkumaan ja kenkä on eristetty. Puuvillaiset tennissukat kannattaa jättää suosiolla lämpimimmille keleille.

Kuivalla talvikelillä toimii myös kalvoton nahkakenkä. Usein jos kenkä on hyvä kävellä maastossa, se tuskin on tarpeeksi lämmin passissa – eli paksu lämmin kenkä on usein varsin suurikokoinen. Poikkeuksiakin voi löytyä, kuten aina. 

Hanskat ja kädet 

Sormet ovat ne työkalut, joilla lähetetään nuoli matkaan. Kovin paksuilla hanskoilla se ei oikein luonnistu ja hanskan pois ottaminen tilanteessa voi olla vaikea ja hidasta. 

Oma suosikkini on sormiläpällinen topattu hanska, jossa sormiläpät voi kääntää kämmenselkää vasten ja ne pysyvät sivussa magneeteilla. Toinen hyvä konsti jota käytän on toppapukuun integroitu käsienlämmitystunneli eli “muhvi”. Muhvissa voi käyttää lisänä kemiallisia käsienlämmitystyynyjä, jolloin passituksesta saattaa selvitä jopa avokäsin. Jotkut eivät lämmitystyynyjä suosi käsien hiostumisen takia, mutta itse en ole kyseistä ongelmaa havainnut. 

Pehva ja vatsa

Takapuolen alle on hyvä muistaa laittaa pala telttapatjaa, huopaa tai vaikka porontaljaa. Nämä eristävät pehvan maasta tai istuimelta – ja viimeisin on vielä hiljainenkin. 

Hyvin syöneenä ja levänneenä palelee vähemmän. Muista siis juoda riittävästi ja mieluiten lämmintä. Omassa Thermos-pullossa on aina kuumaa teetä tai kaakaota odottamassa ensimmäisiä vilunväristyksiä. Myös pieni purtava saattaa virkistää mieltä ja sitä kautta lämmittää sitkeää passittajaa. 

Harjoittele

Eripaksuisten kerrosten kanssa toimimista kannattaa kokeilla etukäteen.  Esimerkiksi turvavaljaiden pukeminen paksujen kerrosten päälle saattaa aiheuttaa päänvaivaa, jos valjaat ovat kesäasetuksilla. Samoin passiin kiipeäminen, sieltä laskeutuminen tai standilta ampuminen paksuissa tamineissa voi tuntua alkuun haastavalta. Kiinnitä huomiota etenkin jousikäden hihan paksuuteen, ettei jänne osu siihen.

Aktiivisessa liikkuvassa jahdissa päällä tarvitsee olla vain verkkokerrasto, fleece-väliasu ja tuulenpitävä kerros. Pakkaspassiin siirtyessä kannattaa päällimmäiset kerrokset pitää repussa ja pukea päälle vasta perille päästyä. Hikisiksi kävelyt vaatteet eivät passissa enää lämmitä. 

Lämpimiä passituksia ja kireitä jänteitä!

Teksti ja kuvat: Timo Levä