Oletko aloitteleva jousimetsästäjä? | Välineistä ja tekniikasta | SJML keskustelufoorumi

Avatar

Please consider registering
Guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed sp_TopicIcon
Oletko aloitteleva jousimetsästäjä?
sp_BlogLink Read the original blog post
No permission to create posts
27.11.2021
01:41
Avatar
Ari Kontiainen
Ylläpitäjä
Forum Posts: 1078
Member Since:
14.2.2006
sp_UserOfflineSmall Offline


Jousimetsästyksen ensikertalaisena varmasti auttaa, jos on metsästänyt aiemmin muilla välineillä. Tosin, yhä useammin koko metsästysharrastus aloitetaan suoraan jousella ja nuolella, eivätkä välttämättä omat vanhemmat, veljet ja siskot omaa minkäänlaista metsästyskokemusta.
Aloitteleva jousimetsästäjä saa varmaankin neuvoja kavereilta ja internetistä. Tietoja ja taitoja voi syventää liittymällä muiden jousimetsästäjien kasvavaan joukkoon, Suomen Jousimetsästäjäin Liittoon ja/tai paikallisseuraan, ja jos lukutaito on säilynyt nykyisellä Youtube-videoaikakaudella, voi lukea kirjan Jousimetsästys. Parhaat neuvot ja opastuksen saa jousimetsästäjiltä, joilla on pitkä kokemus konkreettisesta jousimetsästyksestä. Kokeneet SJML:n konkarit opastavat harrastajia peruskursseilla, leireillä ja IBEP-kursseilla.


Jousimetsästyksestä kirjoittaessa tulee helposti oletettua, että kaikkihan nuo perusjutut jo hallitsevat. Kuitenkin tässä lajissa on niin paljon opittavaa ja sulateltavaa, että kaiken maailman ”camien shimmaamisten, momentum- ja Ek-kaavojen” ryöppy saattaa latistaa motivaatiota. Seuraavassa muutamia siksi perusasioita alkuun pääsemiseksi.


Jousimetsästyksessä on kyse toisen osapuolen hengestä


Metsästäjän tavoitteena on ennemmin tai myöhemmin todellakin tappaa eläin eikä vaan tähtäillä vaahtomuovieläinten kolmen pisteen renkaita. Eläimen haavoittaminen on tuskallista sekä ampujalle että etenkin eläimelle. Riistaeläimiin ja niiden anatomiaan on siksi perehdyttävä hyvin, on opittava keskittymään parhaan osumapisteen valintaan eri tilanteissa ja eri ampumakulmista.


Harjoittele strategisesti ja säännöllisesti


Harjoitteluun on tärkeää saada heti alussa kunnollista ohjausta. Vääriä tapoja on vaikea poisoppia myöhemmin. Moni aktiivinen jousimetsästäjä ampuu lähes päivittäin muutamia nuolia ja ennen tulevaa metsästysretkeä keskittyy harjoitteluun ja välineiden kuntoon entistä tomerammin.


Perustekniikan harjoittelun lisäksi on tärkeää harjoitella kuin elävässä, oikeassa metsästystilanteessa. Ei vaan nuolten mättämistä maaliin, vaan niin kuin eläin katsoisi metsästäjää. Nosta jousi, kun kuviteltu eläin on kääntänyt päänsä ja ”ajovalot” ovat suunnattuna muualle. Jännitä jousi hitaasti ja äänettömästi ja ammu nuoli kuin se olisi ainoa laukaisutilaisuus koko retkellä.


3D-radalla harjoitellessa voi viimeiset metrit ampumapaikalle tultaessa lähestyä hiljaa, mahdollisimman pienin liikkein ja toimia kuin maali olisi elävä. Ei siinäkään toki mitään väärää ole, että ajoittain innostuu lennättelemään satakunta nuolta, kunhan siitä ei tule ainoa harjoittelumetodi. Hyvä suunnitelmallinen harjoittelu auttaa lisäämään luottamusta taitoihin ja kykyyn ottaa saalis talteen.


Hidasta tahtia


Jousimetsästyksessä erityisesti on edettävä hitaasti ja huomaamattomasti. Jousella ei ammuta pakoon ryntäävää eläintä kymmenien metrien etäisyydeltä, vaan yritetään saalistaa ovelasti ja eleettömästi, huomata eläin ennen kuin se huomaa metsästäjän.


Myös passissa maassa tai puussa on tahtia hidastettava. Liikkeet olisi tahdistettava tuulessa heilahtelevien oksien mukaan. Hidasta ja huomaamatonta liikkumista metsässä ja luonnossa on hyvä harjoitella jo ennen metsästyskautta. Kokematon ja huolimaton riistatilanteeseen kiirehtijä häätää riistaeläimet edeltään ja päätyy näkemään vain närhiä, tikkoja ja tinttejä, jotka tietävät olevansa turvassa tuollaiselta kulkijalta.


Tarkkaile ja sulaudu


Jokainen metsästystapahtuma on mahdollisuus oppia. Jousimetsästäjän on tarkkailtava, luettava eläinten elekieltä, opittava tietämään milloin voi liikkua ja kuinka voi pysyä huomaamattomana. Hyvä tilaisuus oppimiseen on silloin, kun pääsee lähelle eläintä, olipa se peura tai vaikka pyy, ja on päättänyt, ettei halua tätä syystä tai toisesta ampua. Tällaisia tilanteita syntyy erityisesti peura- ja kaurispassissa istuessa. Anna tilanteen kehittyä ja toimi kuin yrittäisit päästä hyvään ampumatilanteeseen.


Valmistaudu turhautumisiin ja ole sitkeä


Niin harmillisia kuin epäonnistumiset metsästystilanteissa ovatkaan, niistä voi oppia paljon. On kertoja, jolloin on tullut mietittyä, että jospa saisi kelattua aikaa pari minuuttia tai edes sekuntia taaksepäin.


Jousimetsästys ei ole helppo laji. Voi mennä muutama kausi ennen kuin tieto, taito ja kokemus mahdollistavat ensimmäisen saaliin. Tosin nykyään kuulee tarinoita uusista jousimetsästäjistä, jotka ovat ostaneet kesällä ensimmäisen jousensa ja ampuneet syksyllä jo useampia peuroja.


Hauskempaa yhdessä


Liity muihin jousimetsästäjiin ja houkuttele kavereita, työkavereita, perheenjäseniä aloittamaan jousimetsästys. Yhdessä tekeminen nopeuttaa oppimista ja avaa kontakteja metsästysmahdollisuuksiin.


Otsakekuva: Kimmo Alakoski
Teksti ja muut kuvat: Juha Kylmä

Forum Timezone: Europe/Helsinki

Most Users Ever Online: 540

Currently Online:
21 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

heka: 1024

Arzaan: 933

Kiul: 854

Arto_Y: 741

Pikkuhannu: 621

timo levä: 580

Piedro: 573

Mika_R: 528

Antti Saarenmaa: 463

jonex: 379

Member Stats:

Guest Posters: 0

Members: 3313

Moderators: 0

Admins: 2

Forum Stats:

Groups: 6

Forums: 37

Topics: 4544

Posts: 27101

Newest Members:

Mika Jokinen72, Karri Ollila, Tapsa, kobbeuffe@live.com, oteklund84, KoMake, rv811, mooses, 2repx, Matikainen

Administrators: ylläpitäjä: 236, Ari Kontiainen: 1078