Jakt med pil och båge i Finland

På dessa sidor hittar du information om det Finska bågjägar förbundet och dess aktiviteter men även mycket om pil och båge i Finland. Dock är det mesta av innehållet på Finska.

Förbundet och dess medlemmar arrangerar träningsmöjligheter (grundkurser, IBEP kurser, sommarläger) samt tävlingar (SJML Cup) över hela Finland. Förbundet arrenderar två jaktområden för sina medlemmar (gratis tillgång). Vi arbetar även för synlighet på olika mässor eller andra evenemang, vi kommunicerar även genom våran egna tidning ”Jäkkärä” samt dessa web sidor.

Finlands viltcentral tillhandahåller en bra summering av jaktreglementet på Svenska, men du kan läsa vår jaktlag och jaktförordning också. Det är viktigt att du studerar detta material då samma regler gäller vi jakt med pil och båge. Om du följer länken till Jakttider i Finland så hittar du de villebråd som du kan jaga med pil och båge, titta efter bokstaven ”B” i den högra kolumnen.

  • Utöver det som nämnt ovan, ska du notera följande specifika regler:
  • Bågens dragvikt måste vara högre än 180 N (41+ pund).
  • Om du jagar europeisk eller kanadensisk bäver, rådjur, dovhjort, kronhjort, sikahjort, vitsvanshjort, skogsvildren, mufflon eller vildsvin ska på pilen användas en skärande spets vars diameter är minst 22 millimeter (7/8”).
  • Vid bäverjakt måste pilen vara försedd med lina fastsatt i pilbågen.
  • Intyg över avlagt skjutprov krävs vid jakt på vitsvanshjort, dovhjort, kronhjort, si- kahjort, skogsvildren, rådjur, muf􏰀lon eller vildsvin med jaktbåge.
  • Det är olagligt att jaga med armborst i hela Finland.

För mera information angående bågjakt I vårt land, kontakta gärna någon av personerna på denna lista. De flesta av oss talar och skriver på Engelska (och några även på svenska) och vi ställer gärna upp med hjälp.

Vi har ett ”In English” område i vårt diskussions forum. Du kan ställa en fråga där genom att klicka på “Lisää aihe” och lagra det när du trycker ”Tallenna”.

Notera: Du måste registrera på forumet innan du kan skapa en ny fråga, Här följer en snabb översättning på fälten du måste fylla i: ‘Käyttäjätunnus’ = Användarnamn och ‘Sähköposti’= E-post adress.

Ha så kul med vårt lokala språk nu.