Julkaistu

Esittely: Varsinais-Suomen Jousimetsästäjät

Varsinais-Suomi on pitkään ollut jousimetsästyksen suhteen kehitysaluetta, ainakin organisaatiomielessä. Vain primitiivijousimetsästäjät ovat olleet organisoituneita, mutta edellytyksiä laaja-alaisemmallekin metsästysseuralle on ollut olemassa.

 

Tilanteen on nyt korjannut Olavi Pennasen aloitteesta syntynyt Varsinais-Suomen Jousimetsästäjät r.y, joka pääsi yhdistysrekisteriin 23.1.2009.

Ensimmäinen vuosikokous

VSJM piti ensimmäisen vuosikokouksensa Paimiossa 25.2.2009. Tilaisuus oli samalla seuran perustamiskokous, sillä virallisia maksaneita jäseniä ei vielä ollut, kun jäsenmaksustakin päätettiin vasta tässä yhteydessä. Paikalle tuli 13 henkilöä ja kaikkiaan noin parikymmentä on alustavasti ilmoittanut kiinnostuksesta seuran jäsenyyttä kohtaan. Suurin osa kiinnostuneista on jo hakenut seuran jäsenyyttä. Määrää voi pitää hyvänä, kun varsinaista jäsenhankintaa ei ole vielä tehty, ja seurasta on ehditty tiedottaakin lähinnä vain puskaradion välityksellä.

Olavi Pennanen valittiin yksimielisesti seuran puheenjohtajaksi. Hallituksessa ovat myös Aleksi Ahlqvist (sihteeri), Henri Lehtiö, Lauri Nikander, Jyrki Nikkari (rahastonhoitaja), Marko Perkkiö ja Esa Vainikka. Seuran kotipaikka on Turku ja osoite Haikarantie 40, 21230 Lemu.

VSJM:n jäsenistö edustaa jousimetsästyksen koko skaalaa primitiivijousista lasikuitu-vastakaariin ja tähtäintaljoihin. Seura on liittynyt sekä Suomen Jousimetsästäjäin Liittoon, että Perinnejousimetsästäjäin Liittoon. Osa nyt mukana olevista kuuluu jo muutenkin kumpiinkin liittoihin. Uudessa seurassa on myös Kaarle Knuutinpojan Jousiampujien jäseniä.

Yhteisjahti Rymättylässä

VSJM:n toiminta on lähtenyt hyvin liikkeelle. Jyrki Nikkari organisoi yhdessä Pennasen kanssa seuran ensimmäisen yhteisjahdin Rymättylässä 14. helmikuuta. Pikku pakkasessa ja kaikin puolin hyvissä olosuhteissa saaliiksi tuli kahdeksan fasaania. Ilveksen jäljet havaittiin pellolla. Rusakkopassit eivät valitettavasti tuoneet eteen tilanteita, mutta päivä oli kokonaisuutena erittäin onnistunut. Nuorin osanottaja oli 8-vuotias Aleksi Pennanen, joka ei varsinaisesti metsästänyt, mutta oli kuitenkin jousineen orientoitumassa ja laatuaikaa viettämässä.

Seuran yhteisiä jahtimahdollisuuksia pyritään järjestämään säännöllisesti. Ruissalossa ilmenneen kaniongelman vuoksi seura on ollut yhteydessä päättäjiin ja tätä kirjoitettaessa odotetaan asiaan ratkaisua. Ongelmarusakoiden harvennukseen ympäristökunnan puutarha-alueilla on jo ryhdytty, joten seuralle on täten avautunut yleishyödyllisiä tehtäviä.

Tulevia näkymiä

Lähiajan hankkeina VSJM:llä on pienen 3D-maastoradan rakentaminen Turun alueelle, IBEP-kurssin saaminen Turkuun, ja seuran tekeminen tunnetuksi alueen jousimetsästäjien parissa. Turun asemessuilla tullaan esiintymään omalla osastolla. Messuilla on tilaisuus tehdä tunnetuksi paitsi seuraa, myös jousimetsästystä yleensäkin.

Luonnollisesti myös metsästysmahdollisuuksien kartoittaminen on keskeisenä intressinä. Varsinais-Suomi on maan parasta valkohäntäkaurisaluetta ja kun tämä metsästysmahdollisuus tulevaisuudessa avautuu, on VSJM:llä erinomaiset kehitysnäkymät.

Simo Hankaniemi
Turku

 
Artikkeli on julkaistu aikaisemmin Jäkkärä-lehden numerossa 2/2009.