Julkaistu

Balanced Bowhunting II

Jos jokaisen jousimetsästäjän kirjastossa pitäisi olla kaksi teosta, niin tämä olkoon se toinen. Dave Holtin kirjoittama Balanced Bowhunting -kirja on ehtinyt toiseen, täydennettyyn versioonsa. Perusteellinen teos paneutuu jousimetsästykseen useista eri näkökulmista.

 

Liikkeelle lähdetään perusasioista: ammuntatekniikasta ja jousen säätämisestä. Viidentoista sivun aikana käydään läpi oikea ampuma-asento, vetopituus, ankkurointi, hengitys, tähtääminen ja niin edelleen. Välttämättömiä perusasioita kahlataan riittävällä tarkkuudella, mutta ei jaaritellen.

Samaan tapaan esitellään kokemusperäistä tietoa ja runsaasti esimerkkejä käyttäen sisältäen ”pukkikuume” (buck fever), etäisyyden arviointi ja nuolen lentorata sekä niiden vaikutukset metsästykseen, eläimen kolmiulotteisen hahmottamisen ja sen perusteella osumapisteen valinnan tärkeys sekä kirjailijan omat, karvaatkin oppimiskokemukset vuosien varrelta. On erittäin hyvä, että kaikkia virheitä ei välttämättä tarvitse tehdä itse!

Kirjan loppuosassa perehdytään vielä taljajousen tekniikkaan, sen tehokkuuden laskemiseen, camien muotoihin, kevennykseen (let-off), hyötysuhteeseen, jne. Samaan tapaan luodaan perusteellinen katsaus nuoliin, leikkaaviin teriin ja lisävarusteisiin. Luottamusta herättävällä, aina faktat esille tuomalla tyylillä.

Esimerkkinä käsittelytavasta voisi ottaa vaikkapa osan, jossa kerrotaan leikkurin terien määrän vaikutuksesta läpäisyyn. Kirjoittajan tekemien (ja myös kirjassa tarkasti kuvattujen) testien mukaan kolmiteräinen leikkuri läpäisee vain 2% heikommin kuin kaksiteräinen, mutta aiheuttaa lähes 37% enemmän haavakanavaa. Henkilökohtaiset mielipiteet ja mitattavat faktat on tässä teoksessa selvästi eroteltu toisistaan…

Kirja sisältää kymmenittäin havainnollistavia piirros- ja valokuvia, jotka helpottavat tekstin omaksumista. Tätä teosta ei voi kylliksi suositella kenelle tahansa jousimetsästäjälle, riippumatta kokemusvuosien määrästä!

© 2005 Ari Kontiainen


Nimi: Balanced Bowhunting II; The Modern Bowhunting Guide
Kirjoittaja: Dave Holt
Kustantaja: High Coutry Publishers
Julkaisuvuosi: 2004
ISBN 0-9620713-1-5