Julkaistu

Idiot Proof Archery

Kirjan nimi on kieltämättä hieman suorasukainen, mutta kun siitä pääsee yli on luvassa opettavainen, viihdyttävä ja hauskakin lukukokemus. Lähestymistapa aiheeseen on sopivalla tavalla kevennetty, mikä tekee kirjasta varsin helppolukuisen niillekin, joille englanninkieli ei ole äidinmaidon mukana imeytynyt.

Kirjoittaja Bernie Pellerite on jousiammunnan kouluttamisen ammattilainen, jonka opastuksen jäljiltä useat tunnetutkin jousiampujat ja -metsästäjät ovat pystyneet parantamaan suoritustaan tai pääsemään eroon ongelmistaan. Ehkä mies tietää mistä kirjoittaa?

 

Pellerite lähtee kahlaamaan aihetta kysymyksellä: ”Miksi et ammu kuin Pro – tai edes niin hyvin kuin voisit?” Vastauksena tarjotaan niinkin yksinkertaista syytä, kuin että jousiammunnassa ei ole samanlaista opetusperinnettä kuin esimerkiksi golfissa. Ja kun ei näin ole, niin keskivertoharrastajat eivät osaa edes perusasioita.

Tarkistuslista, josta voi myös lähteä pöyhimään omaa huonon ammunnan tunkiotaan on tutunkuuloinen:
1. Väärä vetopituus
2. Huono ammuntaformi
3. Liikaa paunoja
4. Liian kevyt jousi

Pellerite tuo tavan takaa ajatuksensa esille tiivistyksinä, Key Point’eina. Ensimmäinen onkin (vapaasti suomennettuna) hyvin puhutteleva: Jousiammunnan henkiset aspektit ovat avain menestymiseen kilpailukentillä, mutta ne astuvat esiin vasta kun ampumatekniikka ei ole enää muuttuja, vaan siitä on tullut vakio. Tuntuu järkeenkäyvältä.

Vaikka kirja pääosiltaan painottuu nimenomaan tauluammunnan suorituksen parantamiseen, on suuri osa opeista siirrettävissä myös jousimetsästykseen. Eräs kohta, jossa jäin kuitenkin pohtimaan siirrettävyyttä on yksi Key Point, jossa Pellerite laukoo suunnilleen näin: ”Jousen säätämisellä on merkitystä ainoastaan, jos ammuntaformi on konsistentti (=tekniikka kohdallaan) – mutta jos formi on kunnossa, säätäminen ei ole enää relevanttia ollenkaan.” Jep, ammuntaformi on kaiken perusta, ei käy kieltäminen. Mutta varmaa on, että kun nuolen keulille laitetaan kiinteä leikkuri, ei osumapiste olekaan enää samassa paikassa johon taulukärki vie huonosti säädetyllä jousella. Vaikka olisi ammuntaformi miten kunnossa. Amerikkalaiset, ja heidän perässään muutkin maailman jousimetsästäjät, ovatkin lähteneet kompensoimaan huonosti säädetyissä jousissa kiinteän leikkurin ohjaavan siipipinnan ominaisuutta mekaanisilla leikkureilla…

Kirja on kaikenkaikkiaan erinomainen ajatusten herättäjä, joka pistää miettimään oman ammunnan kehittymistä ja edelleen kehittämistä. Päällimmäisenä mieleen jäi soimaan Key Point #17: ”Ei sitä tarvitse tehdä täsmälleen oikein, kunhan tekee sen samalla tavalla joka kerta”…

© 2005 Ari Kontiainen


Kirjan nimi: Idiot Proof Archery: How to Shoot Like a Pro-Step by Step (Even If You Have a Real Job!)
Kirjailija: Bernie Pellerite
Kustantaja: Robinhood Video Productions, Inc.
Julkaisuvuosi: 2001
ISBN 0-9712812-0-3