Julkaistu

Taustamateriaaleissa on valinnan varaa

Ampumataidon harjaantuminen ja ylläpito vaatii jatkuvaa harjoittelua. Yksi edellytys harjoittelulle on ammuntatausta. Vaan millaisia vaihtoehtoja taustoiksi on tarjolla?

 

Kyky saada nuolen kuljettama metsästyskärki osumaan johdonmukaisesti haluttuun kohteeseen on olennaisen tärkeä tavoite, kun henkilö valitsee metsästysaseekseen jousen. Osumatarkkuus ja omien rajojen tunteminen ovat eettisen metsästyksen ydinasioita. Ampumataidon harjaantuminen ja ylläpito vaatii jatkuvaa harjoittelua. Yksi edellytys harjoittelulle on ammuntatausta. Se saisi mieluusti sijaita omalla pihalla, jolloin harjoittelulle ei muodostu kynnystä. Vaan millaisia vaihtoehtoja taustoiksi on tarjolla?

Jousiammuntaan ja -metsästykseen soveltuvien taustojen ominaisuuksia voidaan tarkastella monen asian suhteen, kuten vaikkapa: kestävyys, siirrettävyys, pysäyttävyys, käyttömukavuus, hinta – ja mikä ettei nykyään myös ekologisuus.

Yleisimmät taustatyypit jousiammuntaradoilla ovat tuulensuojalevystä tai toisiinsa liimatuista solumuovilevyistä rakennetut taustapakat. Tämän lisäksi maastoradoilla on käytössä lisääntyvässä määrin eläinten näköisiä ja kokoisia, ns. 3D-taustoja. Uutuutena kaupalliseen valikoimaan on lähiaikoina tullut lampaanvillalla täytettyjä taustoja. Käsittelemme tässä jutussa näitä yleisimpiä Suomesta saatavilla olevia materiaaleja ja tuotteita.

 
Tuulensuojalevytausta

Lähes kaikki jousiammuntaradalla vierailleet ovat tutustuneet ”haltex-taustoihin”. Ne on rakennettu tuulensuojalevystä leikatuista, noin 20 cm leveistä soiroista, jotka on kiristetty yhteen kahdella tai useammalla pitkällä kierretangolla. Tämän lisäksi tausta on yleensä käsitelty ruokaöljyllä paremman (sään)kestävyyden ja nuolten irtoavuuden aikaansaamiseksi. Taustan viipalemainen rakenne mahdollistaa levysoirojen paikan vaihtamisen, jos (tai kun) tausta pehmenee käytön mittaan.

Tuulensuojalevyistä tehty tausta pysäyttää nuolen kuin nuolen tehokkaasti, mutta etenkin hiilikuituiset aihiot tahtovat tarttua taustaan osuessaan tiukasti kiinni. Ilmiötä voidaan helpottaa pyyhkimällä nuoliputkea säännöllisin väliajoin silikonityynyllä, jolloin nuolen ulosvetäminen helpottuu jonkin verran. Joka tapauksessa tällaisen taustan kaveriksi ampuja tarvitsee jonkinlaisen nuolten ulosvetimen. Nopeiden jousten kanssa nuolen ulosvetäminen alkaa silti tuntua nopeasti kovalta työltä.

Taustamateriaali ei sovellu hyvin leikkurikäyttöön. Lopputulos on nopeasti pehmennyt tausta. Lisäksi lähinnä osumasta avautuvat terät tahtovat kärsiä siihen tarkoitukseen turhan kovasta materiaalista.

Tausta on rakenteeltaan kohtuullisen painava, joten sen siirtäminen ei ole mitenkään miellyttävää. Useimmiten niitä ei jousiammuntaradoillakaan siirrellä kuin talveksi sivuun, ja silloinkin isolla talkooporukalla. Itse rakennettuna taustalle kertyy koosta riippuen noin 100 euroa. Askartelu vaatii jonkin verran aikaa ja nikkarintaitoja.

 
Solumuovitausta

Solumuoviset taustat ovat luultavasti toiseksi yleisimpiä jousiampujien käyttämiä nuolten pysäyttäjiä. Ne on yleisimmin rakennettu liimaamalla erivahvuisia ja -tiheyksisiä levyjä toisiinsa (ns. sandwich -rakenne). Viime aikoina on yleistynyt myös ns. open layer eli lamellirakenne, jossa solumuovilevyjä ei ole liimattu vaan sidottu toisiinsa metallisella vanteella tai puristettu toisiinsa kierretangoilla. Lamellirakenteisiin taustoihin nuoli ammutaan levyjen suuntaisesti, ei levypintaa vastaan, kuten tavallisessa solumuovitaustassa.

Riippumatta rakenteesta, materiaalina solumuovi on hyvin pysäyttävä, riippumatta siitä onko rakenne sandwich vai open layer. Taustamateriaali pehmenee ammunnan johdosta ajan mittaan, kuten tuulensuojalevystäkin rakennettu. Jotkut kaupalliset solumuoviset taustat on rakennettu paloista, joita voi järjestellä uusiksi, jolloin taustan keskelle voidaan siirtää reunemmalta paremmassa kunnossa olevia paloja. Tämä lisää taustan kokonaiskäyttöikää.

Solumuoviseen taustaan voi ampua leikkurien kanssa hyvin, niin kiinteillä kuin osumasta aukeavillakin terillä. Taustamateriaali pysäyttää nuolen kuin nuolen oivallisesti, kunnes muuttuu runsaan ammunnan johdosta pehmeäksi, leikkurien käytön jäljiltä enemmän tai vähemmän silpuksi. Silputtu tausta voidaan uusiokäyttää pilkkomalla jäänteet pieniksi paloiksi ja sullomalla ne tiukasti juuttisäkkiin. Tällaista säkkitaustaa ei tosin voi enää ”pommittaa” leikkaavilla kärjillä.

Materiaalista johtuen tausta on kevyt ja helposti siirrettävissä paikasta toiseen. Etenkin pienempikokoiset solumuovitaustat on helppo ottaa mukaan vaikka metsästysreissulle jousen kohdistuksen tarkistusta tai leirissä tapahtuvaa harjoittelua varten.

Varoituksen sana valmiiksi tehdyistä taustoista: jos valmistaja on pysäyttävyyden parantamiseksi liimannut kerroksiksi kangasmattoa, tulee kiinteiden leikkurien kanssa ylimääräistä työtä nuolta poistettaessa. Tällaisten taustojen kanssa nuoli kannattaakin työntää taustasta läpi, kiertää leikkuri irti ja vetää nuoli ilman kärkeä pois.

Hinnaltaan valmiiksi tehty solumuovinen tausta on yllättävänkin kallis, kun ottaa huomioon, että materiaali on samaa mitä käytetään rakennettaessa eristämiseen. Käsistään näppärä metsästäjä voikin säästää pitkän pennin hankkimalla materiaalia ja rakentamalla taustan itse. Ostetun, noin 100×100 cm taustan hintaluokka on sadasta eurosta ylöspäin.

 
3D-tausta

Realistisinta mahdollista metsästysharjoittelua on ammunta luonnollisen kokoiseen ja näköiseen taustaan. Maastossa tällaisiin 3D-taustoihin kannattaa harjoitella eri etäisyyksiltä ja kulmista, ja nuolta noutaessa pohtia miten osuma olisi eläimen vitaalialueita käsitellyt.

3D-eläinkuvia on monen kokoisia ja näköisiä, pienriistasta aina isoihin eläinhahmoihin asti. Taustat ovat varsin kalliita, eivätkä siksi ole useimmille metsästäjille vaihtoehto, ainakaan ainoaksi harjoitustaustaksi. Materiaali on solumuovia, ja valmistajasta riippuen rakenteeltaan ja ominaisuuksiltaan hyvinkin vaihtelevaa. Hinta ja laatu korreloivat varsin voimakkaasti. Halvimmat ovat materiaaliltaan helpommin murentuvia, jopa lohkeavia ja nuolen ulos vetäminen vaatii paljon voimaa. Kalliimmat taustat kestävät enemmän ammuntaa ja ovat ampujalle miellyttävämpiä nuolen irrotusvaiheessa. Joissakin malleissa on vaihdettava keskiosa. Kätevä ominaisuus, mikäli taustamateriaali on helposti pehmenevää sorttia. 3D-taustojen tyypillinen hinta kotimaassa alkaa 150 euron paikkeilta.

 
Lampaanvillatausta

Uusimpana vaihtoehtona on markkinoille ilmestynyt lampaanvillalla täytetty tausta. Tai oikeammin sarja taustoja, koska niitä löytyy jo monenkokoisia ja -hintaisia. Taustan säkki on tuotteesta riippuen joko muovia tai juuttia.

Alustavien testien perusteella ison lampaanvillasäkin ja -putken rakenne on erinomaisen hyvin pysäyttävä ja nuolikin irtoaa todella helposti, käytännössä kahdella sormella. Valmistajan pieniä lampaanvillatyynyjä voi tosin suositella vain perinteisille jousille – nopean taljajousen teho on niille liikaa. Mikään lampaanvillatäytteinen tausta ei sovellu leikkaavien terien kanssa käytettäväksi.

Villalla täytettyä taustaa pitää aika ajoin ”piestä”, jotta taustaan ei synny reikiä. Taustojen valmistaja on ottanut tämän tarpeen huomioon uusimmassa, putkimaisessa tuotteessaan siten, että taustaan on sijoitettu useita tähtäyspisteitä ja eläinkuvia eri puolelle säkkiä. Eri kulmista ammuttaessa täyte tulee ikään kuin automaattisesti pöyhittyä.

Ison villatäytteisen taustan paino sijoittuu ison solumuovisen taustan paikkeille. Suurinkin säkki on siten suhteellisen vaivattomasti siirrettävissä paikasta toiseen. Hankkimista miettiessä kannattaa huomioida, että tausta, myös pestyllä villalla täytetty, tuoksuu selvästi lampaalle. Taustaa ei tämän vuoksi varauksitta voi suositella sisäkäyttöön. Lisäksi taustan sateenkesto on lievä kysymysmerkki. Ulkokäytössä taustan päälle kannattanee vetäistä jonkinlainen suoja, tai sitten ripustaa tausta roikkumaan katoksen alle.

Hinnaltaan lampaanvillaiset taustat ovat kohtuullisen edullisia. Lampaanvillalla täytettyjen taustojen hinta vaihtelee 35 eurosta (tyyny) 75 euroon (iso putki).

 
Yhteenvetoa

Jousella metsästävä tarvitsee säännöllistä harjoittelua ja siksi myös jonkinlaisen taustan. Taulukärkisten nuolien kanssa ammuttaessa lampaanvillatäytteinen tausta on mukavuudeltaan ylivoimainen muihin esiteltyihin verrattuna. Toisaalta, metsästyskärjillä ammuntaa varten jonkinlainen solumuovinen pakka on kutakuinkin pakollinen hankinta. Tuulensuojalevystä tehty tausta on perusteltavissa lähinnä silloin, kun taustaa ei ole tarpeen liikutella rakentamisen jälkeen. 3D-taustojen hinta ja (edullisten sellaisten) huono kestävyys tekevät niistä vielä harvojen herkkua.

© 2008, Ari Kontiainen

 
Artikkeli on julkaistu aikaisemmin Jäkkärä-lehden numerossa 2/2008.