Julkaistu

Jousilaukut ja -suojat

Metsästysjousi on halvimmillaankin hintava hankinta, josta kannattaa huolehtia kunnolla. Hyvin säilytettynä ja kuljetettuna se pitää myös säätönsä, jolla on luonnollisesti merkitystä tehtävässä, johon jousta on tarkoitus käyttää.

 

Jousilaukun valintaan vaikuttaa sen käyttötarkoitus. Ominaisuuksille asetettavat vaatimukset ovat erilaiset, mikäli laukku hankitaan lähinnä pölyltä, pieniltä säätilojen vaihteluilta ja kolhuilta suojaamiseen kotimaisemissa. Verrattuna siihen, että laukkua suunnitellaan jätettäväksi esimerkiksi lentorahtina kuljetettavaksi.

Toisaalta, myös kotimaisemissa tehtävät jahtireissut, joissa auton perään pakataan jousivarusteiden lisäksi monenlaista kassia ja nyssäkkää, asettavat metsästysvälineet alttiiksi vahingoille. Vaativampiin olosuhteisiin varautuminen näkyy yleensä laukun hinnassa. Eri vaihtoehtojen ominaisuuksia kannattaa verrata keskenään ja miettiä tarkkaan oman käytön laukulle asettamat vaatimukset ennen ostosta. Ensimmäiseksi mieleen tuleva vaihtoehto ei välttämättä ole paras mahdollinen.

Esittelemme seuraavassa kolme laukkujen perustyyppiä, joista kustakin löytyy hyvinkin erilaisia variaatioita eri valmistajilta. Oheisessa yleiskuvassa on kolme taljajousille tarkoitettua erityyppistä laukkua sekä vastakaarijouselle tehty pehmeä laukku.

 
Pehmeä laukku

Yksinkertaisimmillaan pehmeä laukku on jousen muotoon ommeltu, pitkällä vetoketjulla varustettu kangas, joka suojaa jousta, jännettä sekä mahdollisia kaapeleita, tähtäimiä ja nuolihyllyjä pölyltä, lumelta, pieneltä sateelta ja satunnaisilta kolhuilta. Perinteisemmillä jousilla tällainen suoja voi olla malliltaan myös pitkä ”sukka”, joka suljetaan toisesta päästä narun avulla. Omatoiminen ompelija tekee tällaisen yksinkertaisen suojan helposti itsekin.

Pehmeissä kaupallisissa laukuissa on kankaan sisäpintaan liitetty pehmustekerros, joka suojaa jousta pelkkää kangasta paremmin kolhuilta. Laukun sisään voi koosta riippuen mahtua jousen lisäksi myös tarvikkeita. Toisinaan laukun ulko- tai sisäpuolelle on ommeltu erillinen varustetasku. Näiden lisäksi laukun ulkopintaan on yleensä ommeltu kahva, joskus jopa kantohihnat olalla tai selässä kantamista varten. Kuvan laukku, jonka valmistaja ei enää ole tiedossa, on yksinkertaisemmasta päästä eikä siinä ole erillisiä tarviketaskuja. Monipuolisempia laukkuja löytyy mm. Primosin katalogista ja Cabela’sin valikoimasta.

Mikäli pehmeän laukun sisällä kuljettaa nuoliaan, on hyvä sijoittaa muutama euro pahviseen tai muoviseen putkeen, jonka sisälle nuolet sijoittaa. Varusteille, kuten jännevahalle, laukaisulaitteelle saati leikkaaville terille kannattaa ehdottomasti myös olla erillinen laatikkonsa tai taskunsa. Laukun sisällä pyörivät irtotavarat ovat aivan samanlainen uhka jousen herkille osille kuin ulkoiset kolhaisut.
Mikäli pehmeää laukkua ei valitse aivan tiukasti jousen kokoiseksi, voi laukun sisään laittaa lisäpehmusteeksi myös vaatteita. Näin voi toisaalta vähentää reissulle mukaan otettavien laukkujen määrää sekä varmistaa sen, että jousivarustus selviää myös vaativammasta matkasta kolhuitta. Suomessa joitakin vuosia sitten vieraillut jousimetsästysalan guru Dave Holt kertoi itse käyttävänsä ulkomaan matkoilla ainoastaan pehmeitä laukkuja (hyvin vaatteilla vuorattuna) eikä varusteille ollut kuuleman mukaan vahinkoja matkoilla sattunut. Hän mainitsi konkreettiseksi eduksi lentokentillä liikuttaessa myös sen, että pehmeä laukku ei kiinnitä niin paljon huomiota kuin kovat, aselaukkujen näköiset jousilaukut. Muut kuin varsijouset liikkuvat maasta toiseen ilman mitään erikoislupia, mutta paikka paikoin virkailijat tahtovat taluttaa myös tavallisilla jousilla metsästävät ruutimiehille tutun asekontrollin puolelle.

Pehmeiden laukkujen keskinäiset eroavaisuudet syntyvät pääosin laukkujen fyysisistä mitoista, käytettyjen materiaalien (laatu)eroista ja työn viimeistelystä. Päällyskankaan materiaalit vaihtelevat puuvillasta erittäin kulutuskestäviin keinokuituisiin materiaaleihin. Vetoketjujen sekä kahvojen ja hihnojen laatuerot ovat varmasti kaikille tuttuja muista yhteyksistä. Tarviketaskut yleensä lisäävät laukun hintaa – ja käytettävyyttä.

 
Kova laukku

Pehmeän laukun ”vastakohta” on kova laukku. Nykyisellään kaupalliset kovat, tai jäykät, laukut valmistetaan yleisimmin joko muovista tai alumiinista. Laukkuja löytyy eri paksuisia. Isompiin mahtuu yhden sijaan kaksi jousta tai vaihtoehtoisesti yhden jousen kaveriksi enemmän varusteita. Kovan laukun voi rakentaa itse esimerkiksi vanerista, joskin tällöin laukulle kertyy herkästi painoa (kohtuuttoman) paljon. Muovinen laukku on mittoihinsa nähden yllättävän kevyt ja tukeva.

Kuvan kova laukku on Plano Protector Bow-Max. Siihen mahtuu jousen lisäksi runsas määrä varusteita ja nuolia. Etureunassa on paikka kahdelle tarvikerasialle, takareunassa erillinen osastoonsa irtotavaroille ja kanteen saa tusinan verran nuolia. Tämän lisäksi jousen kaveriksi voi sulloa vaikkapa kaikki lyhyen tai lämpimän reissun vaatteet.

Laukun suunnittelussa on otettu huomioon kovemmat kuljetusolosuhteet. Heppoisen tuntuiset, mutta varsin toimivat ja kestävät muoviset soljet saa piiloon kuljetuksen ajaksi isojen matkalaukkujenkin kanssa käytettävien hihnojen avulla. Lisäksi laukun rungon keskelle tehdyt pilarit jäykistävät rakennetta ja estävät tehokkaasti laukkua puristumasta kasaan. Auki ollessaan hieman rimpulan tuntuinen laukku on suljettuna varsin tukeva.

Kovissa laukuissa on yleensä sisällä pehmusteita sekä jonkinlaiset remmit, joilla jousi sidotaan paikalleen. Pehmeissä laukuissa remmejä eri yleensä ole – eikä edes tarvita – koska laukku puristuu suljettaessa napakasti jousen ympärille.

Esitellyn kovan laukun huono puoli on sen suuri koko. Etenkin lentoyhtiöt ottavat nykyisellään tuon kokoisesta matkatavarasta mielellään lisämaksua, vaikka sen paino ei sinänsä ylittäisi säädettyä maksimia. Auton tavaratilan kokokin saattaa pienemmässä kulkuneuvossa tulla tämä laukun kanssa vastaan. Iso laukku herättää ulkonäkönsä puolesta julkisilla paikoilla huomiota, etenkin jos valitsee maastokuviollisen mallin. Kovia laukkuja löytyy hieman erikokoisia: Plano ja sen kilpakumppanit valmistavat myös hieman lyhyempiä, matalampia ja kapeampia malleja, jolloin niiden tilavuus on vastaavasti pienempi. Jokaiselle jotain.

 
Puolikova laukku

Pehmeän ja kovan laukun välimaastoon sijoittuu kolmanneksi esiteltävä Aurora Archeryn laukku, kuvassa malli Pro Line ADD-ON 100. Laukku saattaa olla tutumpi tauluampujille, mutta on varsin käypäinen tuote myös jousen kanssa metsästävälle.

Laukku vaikuttaa ulkoapäin enemmän matka- kuin jousilaukulta, josta on julkisilla paikoilla liikuttaessa vain hyötyä. Siinä on vahvistettu pohja ja kovikkeella jäykistetyt sivut, mutta kansi on pehmeä. Sisätaskut helpottavat tavaroiden organisoimista: varusteet ja nuolet (tai nuolien kuljetusputken) saa sujautettua omiin, vetoketjulla suljettaviin osastoihinsa. Kannen pehmeys oikeastaan houkuttelee sijoittamaan vaatetavaraa jousen kaveriksi pääosastoon. Ison osan kulmiin voi ostaa (tai tehdä) lisävarusteeksi kolmion malliset taskut, joissa kulkee hyvin työkaluja tai muuta pikkutarviketta.

Laukun toiseen päähän on istutettu hyvin rullaavat pyörät ja vastakkaiseen päähän sekä pitkälle sivulle kahvat. Nämä tekevät täyteen pakatun laukun siirtelemisestä helppoa. Aurora tarjoaa lisävarusteena myös tukevasta kankaasta tehtyä, laukun päälle vedettävää suojapussia, joka varjelee siistin laukun pintoja kovakouraisilta matkatavarankäsittelijöiltä. Oma kokemus puoltaa kauppamiehen väitteitä. Kotimaan käyttöön suojapussia ei välttämättä tarvitse.

Mainittua laukkumallia saa myös laajennettua reilut viisi senttiä paksummaksi, jolloin kanteen saa pakattua esimerkiksi lisää vaatteita. Samalla jousi saa lisäsuojaa kolhuja vastaan.

 
Välimallin vekottimet

Ylimääräiseksi suojaksi niin jousilaukun sisälle kuin metsästyksen yhteydessä käytettäväksi voi hankkia myös Primosin ’slingin’, joka suojaa taljajousen epäkeskopyöriä, jänteitä ja kaapeleita. Siinä on myös kantoremmi, jolla jousen saa heilautettua olalle tahi selkään kuljetuksen tai vaikka standille nousun ajaksi.

Myös muilla valmistajilla on vastaavia malleja, joista jotkut tarjoavat jopa enemmän suojaa ja säilytystilaa. Samalla ne toisaalta lähestyvät jo tavallista pehmeää laukkua.

 
Yhteenvetoa

Jousilaukun, oli se sitten millainen tahansa, hankinta ja käyttö on erittäin suositeltavaa. Mikä tahansa vaihtoehto on parempi kuin metsästysväline ilman mitään suojaa pyörimässä auton tavaratilassa. Pehmeä laukku on yksinkertaisin ja usein vaivattomin vaihtoehto. Kovassa ja puolikovassa laukussa matkaa toisaalta samassa paketissa myös runsaasti tarpeellisia varusteita.

Mikään esitellyistä laukuista ei ole täysin vedenpitävä, mutta jonkin verran säänkestäviä ne ovat kaikki. Laukkujen hinnat vaihtelevat tee-se-itse-mallien muutamasta kympistä aina pariin sataan euroon

© 2008, Ari Kontiainen (teksti ja kuvat)

 
Artikkeli on julkaistu samansisältöisenä aikaisemmin Jäkkärä-lehden numerossa 3/2008.