Julkaistu

Laaja tietokirja jousimetsästyksestä

”Jousimetsästys kasvaa nopeasti ja tarvitaan suomenkielistä, perusteellisesti aiheeseen paneutuvaa oppikirjaa, josta lajista innostuneet uudet harrastajat saavat tarvittavat tiedot jousiammunnan ja -metsästyksen aloittamiseksi sekä myös vanhat konkarit löytävät vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin ja uutta intoa pysyä alalla”, sanoo Juha Kylmä, jonka kirja ”Jousimetsästys – johdatus nykyaikaisen jousimetsästyksen perusteisiin” on viittä vaille valmis.

 

– Pääasiallinen syy tämän kirjan kirjoittamiseen on se, ettei tällaista jousimetsästysopaskirjaa ole suomeksi vielä kirjoitettu, Juha toteaa. Hän aloitti vuosia sitten kirjan työstämisen, ja nyt se alkaa olla loppusuoralla. Tätä kirjoitettaessa kirja ”Jousimetsästys – johdatus nykyaikaisen jousimetsästyksen perusteisiin” on taittoa ja joitakin graafisia yksityiskohtia vailla.

– Kun olin jo vuosia kirjoittanut aiheesta eri lehtiin, aloin kehitellä ajatusta kirjasta. Myös moni kollega oli patistellut hankkeeseen. Aloin koota teemoja, jotka itse olin urani aikana kokenut tärkeiksi tai ongelmallisiksi ja mistä oli vaikea löytää selkeää tietoa.

– Rakensin kirjan siten, että aivan ummikko aloittelija pääsee käsiksi asiaan lukemalla kirjan ”pikaoppaan” (osa I). Tässä osassa käydään tiivistetysti läpi kaikki jousiin, varusteisiin, ammuntaan ja jousimetsästykseen liittyvät perusasiat. Osa II sisältää edellisten aiheiden syventävät opinnot sekä aiheita edistyneemmille harrastajille. Tässä osassa perehdytään myös eräiden sellaisten riistalajien metsästykseen, joihin liittyy jotain erityisesti jousimetsästyksessä käytettäviä tekniikoita. Myös tulevat metsästysasetuksen muutokset on huomioitu ottamalla valkohäntäpeura mukaan erityisiin jousimetsästyslajeihin, Juha kertoo.

Kuinka kauan tällaisen laajan tietokirjan kirjoittaminen sitten vie?

– Siitä vaiheesta, kun aloitin kirjan tekemisen, on kulunut useampi vuosi. Työ ei ole ollut vain kirjoittamista. Suurin osa ajasta on kulunut varmaan eri teemojen tutkimiseen ja lukuisten teknisten seikkojen tarkisteluun eri lähteistä ja omaan testailuun. Joihinkin asioihin ei kirjallisista lähteistä löytynyt vastauksia ja jouduin siksi haastattelemaan alan guruja kuten Norb Mullaney, Rex Darlington ja Dave Holt, Juha toteaa.

– Kirjoitustyötuntien lisäksi tällaisen tietokirjan tekeminen vaati muutaman vuosikymmenen aktiivisen lajin harrastamisen. En varmasti ilman riittävää käytännön kokemusta olisi uskaltanut tai halunnut edes yrittää kirjan kirjoittamista tällaisesta aiheesta, Juha myöntää. Ja vankka käytännön kokemus hänellä onkin; jousimetsästystä takana noin 30 vuoden ajalta, joista viimeiset 18 vuotta erittäin aktiivisesti. Kotimaisen pienriistan lisäksi hän metsästää paljon suurriistaa eri mantereilla. Juha siis tosiaan tietää, mistä puhuu.

– Olen siitä saakka, kun jousiammunnan ja -metsästyksen aloitin ahminut kaiken käsiini saamani alan materiaalin ja yrittänyt oppia ymmärtämään kuinka jouset ja nuolet toimivat, kuinka niitä säädetään ja käytetään, kuinka jousella metsästetään eri lajeja, kuinka erilaisia muita lajiin kuuluvia varusteita käytetään ja niin edelleen, Juha kertoo. Kirjan myötä vuosien aikana karttunut tieto ja taito on pian yksien kansien välissä kaikkien saatavilla.

Juha toivoo saavansa kirjan ennen messuja myyntiin, mutta riippuu varmaan lopulta siitä kuinka nopeasti painotyö voidaan tehdä. – Jossain vaiheessa kesää, ennen metsästyskautta viimeistään uskon hankkeen olevan kansissa. Kirjoja voi ostaa minulta, alan liikkeistä, joistain kirjakaupoista ja ehkä SJML:n kauttakin, Juha vinkkaa.

Kuka: Juha Kylmä
Perhe: vaimo Ilona, kaksi poikaa, kaksi tyttöä ja pieni terrieri
Harrastukset: kitaran soittaminen, kirjoittaminen ja jousimetsästys
Työ: lastensuojelulaitoksen johtaja ja yhdistyksen toiminnanjohtaja

  • SJML:n toiminnassa mukana lähes liiton historian alusta saakka ja tästä ajasta 22 vuotta yhtäjaksoisesti erilaisissa toimihenkilötehtävissä: puheenjohtajana, hallituksen jäsenenä, sihteerinä, kansallisena IBEP-vastaavana sekä 1990-luvun alkupuolelta saakka kansainvälisten asioiden hoitajana.
  • European Bowhunting Federation (ent. EBA) varapuheenjohtaja
  • CIC Working Group Bowhunting-työryhmän puheenjohtaja
  • Tärkeänä yhteistyötahona Archery Trade Association (ATA)
  • Bohning Archery ja Hoyt Pro Hunting Staff -jäsen

 
Artikkeli on julkaistu aikaisemmin Jäkkärä-lehden numerossa 2/2010.