Julkaistu

Ensimmäiset ampumakoetilastot jousikokeen osalta

Vuoden 2017 syksyllä suoritettiin ensimmäistä kertaa lakisääteisiä ampumakokeita jousella. Ampumakokeiden valvojat kirjasivat koetilaisuuksissa ampumakokeiden yritykset sekä suoritukset ja riistanhoitoyhdistysten toiminnanohjaajat toimittivat yhteenvetotiedot Suomen riistakeskukselle osana rhy-tilastointia kuluvan vuoden alkupuolella.

 
Tuloksista, jotka saimme Suomen riistakeskukselta käy ilmi, että

  • jousikoetilaisuuksia järjestettiin vuonna 2017 Suomessa 231 kpl,
  • jousikokeen yrityksiä kirjattiin kaikkiaan 1.567 kpl ja
  • jousikoe läpäistiin 1.098 kertaa.

Jousikokeen läpäisyprosentiksi muodostui näiden tilastotietojen valossa 70,1%, joka on hieman alhaisempi kuin karhukokeen läpäisyprosentti (74,5%), mutta jonkin verran korkeampi kuin hirvikokeen läpäisyprosentti (68,1%).

Ampumakoetietojen paperille kirjaaminen päättyy Suomessa tänä vuonna. Kuluvan vuoden aikana ampumakoesuoritusten sähköistä kirjaamista pilotoidaan jo useissa riistanhoitoyhdistyksissä ja vuoden 2019 alusta lähtien järjestelmä otetaan käyttöön koko maassa. Tällöin ampumakoetiedot, mukaanlukien jousikokeen suoritukset, tilastoituvat Oma riista -palveluun sitä mukaa kun ampumakokeita järjestetään.

Monet jousella metsästävät ovat toivoneet Oma riista -palveluun saaliskirjauksen oheen lisättäväksi tietoa siitä, millä välineellä eläin on saatu eräksi. Pidetään peukkuja, että riistakeskuksella olisi mahdollisuus toteuttaa tällainen piirre palveluun tulevaisuudessa. Tällaisen tilaston seuraaminen olisi monien harrastajien mielestä kiinnostavaa.