Julkaistu

Vinkit kaurispukin keväiseen jousimetsästykseen

Keväinen kaurispukkijahti on mielenkiintoinen ja virkistävä lisä suomalaiseen metsästyskulttuuriin. Kauris on reviirieläin ja sen toiminta on helposti ennakoitavissa etukäteistiedustelun myötä. Silti kauris voi olla pahimmillaan (tai parhaimmillaan) äärimmäisen arka ja varovainen riistaeläin ja oppii nopeasti varomaan huolimatonta metsästäjää.

Kaurispukin keväistä metsästystä voi suorittaa kuten mihin muuhunkin aikaan tapahtuvaa jousimetsästystä, mutta vuodenajasta johtuen riistaeläimen käytös ei vastaa aina syksyisissä jahdeissa totuttua. Keväisen kaurispukin saaminen jousella saaliiksi vaatii aktiivisuutta ja ajoittain myös ripeää toimintaa, sillä lähestyvästä kiimasta johtuen kauris on usein liikkeellä muissakin tarkoituksissa kuin ravinnonhaussa. Erityisesti vaihtelevissa passipaikoissa ja maan tasalta metsästäminen vaatii metsästäjältä kykyä punnita alati vaihtuvaa tilannetta ja ottaa harkittuja riskejä. Tämä tekeekin ns. kevätpukkijahdista erityisen toiminnallista ja mielenkiintoista!

Ohessa muutamia vinkkejä kauriin keväiseen jousimetsästykseen:

Tutustu etukäteen alueeseen ja tarkkaile kauriita

Kauris on reviirieläin. Tarkkaile etukäteen metsästysaluettasi ja koeta hahmottaa kauriiden kulkureitit, makuupaikat ja ruokailualueet. Pukki lisäksi kiertää usein aluettaan ja merkitsee sen reviirimerkein kuopimalla ja kelomalla risuja. Mitä enemmän reviirimerkkejä, sitä aktiivisemmin kyseisessä paikassa vieraillaan.

Kaurispukki pitää usein samankaltaista rytmiä liikkumisessaan, joten jos havaitset sen kulkevan ojanpiennarta määrätietoisesti yhtenä päivänä illansuussa esimerkiksi reviirimerkkien täyttämään metsäsaarekkeeseen, on hyvin todennäköistä sen kulkevan samaa reittiä lähipäivinä samoihin aikoihin uudelleen.

Valitse metsästystapasi alueen erityispiirteiden mukaan.

Mikäli metsästysalueesi on mosaiikkimainen ja pienipiirteinen, saattaa se tarjota hiipimisjahtiin erinomaiset edellytykset. Vaikka kauris viihtyy avoimilla alueilla laiduntaessaan, onnistunut hiipimisjahti edellyttää näkösuojia, kuten metsäsaarekkeita ja pensaita.

Mikäli metsästysalueesi on hyvin avoin, ovat mahdollisuutesi päästä hiipimällä lähelle pienemmät. Tällöin vahvimpien kulkureittien havainnointi ja niiden paikallistaminen on kultaakin kalliimpaa. Käytä tarvittaessa standia tai piilokojua kulkureitin tai reviirimerkin lähellä.

Tuulen suunta!

Passipaikan valinta ja sille siirtyminen kannattaa aina suorittaa vallitsevan tuulen suunnan perusteella. Vaikka metsästäjä istuisi puupassissa ja useiden metrien korkeudella, tuuli voi viedä metsästäjän hajun riistaeläimen havaittavaksi.

Erityisesti illalla, auringon laskettua ja lämpötilan laskiessa, jäähtyvä ilmamassa painuu alas ja hajut niiden mukana. Hajunpoistajat ja peitehajusteet voivat antaa yksittäisiä sekunteja peliaikaa, mutta eivät estä ihmisen hajun paljastumista ajan kanssa.

Parasta on sijoittaa passipaikka kulkureitistä katsoen alatuulen puolelle. Talkkipullo on äärimmäisen hyvä varuste tuulen suunnan varmistamisessa.

Käytä kiikareita

Heinän ja muun kasvuston kasvaessa kaurista on kauden edetessä yhä haastavampi havaita. Kiikaroi aluetta aktiivisesti, erityisesti edetessäsi passipaikkaan tai hiipiessäsi. On sinun etusi havaita kauris mahdollisimman kaukaa.

Etäisyysmittari on korvaamaton apuväline

Liikkuvassa jahdissa ja vaihtuvissa passipaikoissa ympäristö vaihtelee jatkuvasti ja kiinteisiin passipaikkoihin verrattaen tuttuja maamerkkejä ei usein ole. On tärkeää pitää etäisyysmittari helposti saatavilla ja käyttää sitä aktiivisesti ennakoiden mahdollista riistatilannetta. Mittaile valmiiksi matkaa esimerkiksi viereisiin puihin, pensaisiin tai kiviin ja pyri pitämään käsitys ympärilläsi olevasta tilasta niin, että tiedät minkä maamerkin ohittaessaan kauris on ampumaetäisyydellä.

Houkuttelu VOI toimia

Ajoittain buttololla tai kaurispillillä saadaan kauris liikkumaan lähemmäs. Muista kuitenkin pillittää maltilla ja aloittaa varovasti, ja muista harjoitella pillin käyttöä jo ennen metsästystä. “If it works, don’t fix it” – toimii soveltaen myös tässä; mikäli kaurispukki suuntaa jo valmiiksi sinua kohti, voit todennäköisesti pillittämällä vain pilata tilanteen.

Älä kouluta kauriita varomaan sinua

Mikäli havaitset sopivan kauriin, mutta et aivan pääse metsästysetäisyydelle tai tilanne lipuu muuten ohi – pyri välttämään kauriin säikäyttämistä tai olinpaikkasi paljastamista. On hyvin todennäköistä että kauris kulkee samoja reittejä myös seuraavana päivänä. Jos kauris saa sinusta vihiä, on myös hyvin todennäköistä että seuraavana päivänä kauris osaa tarkkailla erityisesti kohtaa jossa paljastuit. Mitä useammin metsästäjä “narahtaa”, sitä pätevämmin kauris oppii varomaan.

Ole valmis liikkumaan ja vaihtamaan suunnitelmia

Kaurispukki vaeltelee usein ympäriinsä tarkistaen tiluksiaan. Erityisesti maajalassa ollessasi ole tarvittaessa valmis liikkumaan mikäli passipaikkasi ei olekaan optimaalinen tai tuulen suunta muuttuu. Joskus näkösuojat ja sopiva tuuli antavat loistavan tilaisuuden lyhentää välimatkaa sinun ja kauriin välillä nopeastikin. Tilaisuuksiin on kuitenkin uskallettava tarttua!

Viimeisimpänä – muista harjoitella etukäteen!

Ampumatilanteen syntyessä pidä huoli että riistalaukaus on etukäteen harjoiteltu vahvaksi rutiiniksi ja erityisesti kauriinmuotoiseen tauluun. Tähtäyspiste on hyvä pitää alhaalla ”string jumpiin” varautumiseksi, ja koska riistatilanne kuormittaa ja kuumentaa jo itsessäänkin, on tähtäyspisteen valinnan ja rauhallisen laukaisun tultava selkärangasta. Mikään ei harmita yhtä paljon kuin vaivalla rakennetun riistatilanteen menettäminen heikon harjoittelun tähden.

Kevätpukkijahti jousella on vaativaa, mutta palkitsevaa. Onnistunut kaato keväisessä miljöössä on vertaansa vaille, takuulla ikimuistoinen elämys ja hyvällä valmistautumisella parannat mahdollisuuksiasi huomattavasti!

Teksti ja kuvat: Antti Saarenmaa