Julkaistu

Tanska sallii suurten hirvieläinten metsästämisen jousella

Suurten hirvieläinten metsästys jousella sallitaan vuoden 2024 alusta lähtien. Ministeri on allekirjoittanut 5.12.2023 uuden toimeenpanomääräyksen, joka sallii sika- ja kuusipeuran sekä saksanhirven metsästämisen jousella 1.1.2024 alkaen.

Täytäntöönpanomääräys on juuri julkaistu Tanskan lakiportalissa, Retsinformationissa. Jousia ja nuolia koskevat vaatimukset näille riistaeläimille ovat seuraavat:

  • Nuolen paino vähintään 33 grammaa (noin 510 grainia)
  • Nuolen energia (E0) vähintään 80 joulea
  • Nuolen kärjen tulee olla kiinteä, vähintään kolmiteräinen sekä leikkaushalkaisijaltaan vähintään 25 mm.

Samalla kun suurten hirvieläinten metsästäminen jousella tulee lailliseksi, on otettu käyttöön ilmoitusvelvollisuus, jonka mukaan kaikki ammutut nuolet on ilmoitettava. Raportointi tapahtuu Tanskan ympäristönsuojeluviraston verkkosivuilla.

Foreningen af Danske Buejægere puheenjohtaja Kirsten Andersen toteaa

Tämä on luultavasti jousimetsästäjän paras joululahja vuonna 2023. Olen iloinen jousimetsästyksen puolesta ja siitä, että lupa tuli ajoissa, jotta tammikuun 24. päivänä on mahdollista metsästää isoja hirvieläimiä.

Kun katson Euroopan jousimetsästysmahdollisuuksien kokonaiskuvaa, olemme Tanskassa pieni joukko erittäin onnekkaita jousimetsästäjiä. Voimme nyt metsästää kaikkia hirvieläimiä. Norjalaiset ja ruotsalaiset käyvät edelleen suurta taistelua saadakseen jousimetsästyksen laillistettua. Ja useat Euroopan maat ovat samassa tilanteessa.

Lähetän lämpimän ajatuksen edeltäjilleni ja edellisille johtokunnille, jotka lähes 50 vuoden ajan ovat työskennelleet sen eteen, että jousimetsästys olisi Tanskassa paremmissa olosuhteissa, ja saivat sen lopulta hyväksytyksi vuonna 1999. Onnittelut teille kaikille!

Suomen Jousimetsästäjäin Liitto onnittelee tanskalaisia kollegoitaan onnistuneesta, pitkäjänteisestä työstä!