Julkaistu

Etäisyyttä mittaavat tähtäimet tulivat jäädäkseen?

Silmäkulmastani huomasin liikettä lähellä passipaikkaani – sakaali! Tilaisuus avautui nopeasti ja tiesin, ettei olisi mitään mahdollisuutta eikä tarpeeksi aikaa kaivaa etäisyysmittaria taskusta ja pysyä huomaamattomana. Sakaalien näkö on aivan liian hyvä. Jousen nosto oikealle hetkellä, jännittäminen ja etäisyyslukeman saaminen paikkaan, johon odotin eläimen ilmestyvän tapahtui yhdellä sujuvalla, harjoitellulla liikkeellä.

Kirjoittaja onnistuneen jahdin jälkeen Unkarissa.

Kun sakaali ilmestyi, tarkistin etäisyyden uudelleen seuraamalla sitä tähtäimen skannaustilassa, pysäytin sen hiiren vinkunalla, vapautin Garminin painikkeen ja sain oikean tähtäyspisteen. Kaikki tapahtui sekunnissa. Etäisyys 24 metriä, hieman pidempi kuin haluan, mutta tiesin, että tähtäinpiste on täysin kohdalla. Sakaalikanta kasvaa räjähdysmäisesti näillä Etelä-Unkarin alueilla, eikä oppaani suostuisi ymmärtämään, jos en yrittäisi hyödyntää tätä harvinaista tilaisuutta. Nuoli osui eläimen oikeaan olkapäähän ja poistui vasemman takajalan kohdalta. Osuman jälkeinen ryntäys oli lyhyt, SEVR:n kaksiteräinen mekaaninen kärki teki työnsä odotetusti.

Teknologiaa

Ensinnä, tällaisen tähtäimen ostajan tulisi olla hieman teknologiaan taipuvainen henkilö, vaikka tähtäimen asentaminen olikin yllättävän helppoa. Omistan edelleen ensimmäisen sukupolven Garmin Xero -tähtäimen. Koska se on toiminut moitteettomasti jo useiden vuosien ajan, en ole koskaan tuntenut tarvetta vaihtaa uudempaan, vuonna 2021 julkaistuun Garmin Xero Pro -malliin.

Pro-versio on huomattavasti helpompi asentaa; joitain viittauksia siihen myöhemmin artikkelissa. Näiden kahden sukupolven käytettävyys metsästykseen sekä perustoiminnot pysyvät samoina, joten kirjoittajan kokemukset alkuperäisestä Garmin Xero A1i -tähtäimestä ovat arvokasta tietoa jousimetsästäjille, jotka harkitsevat tällaisen tähtäimen hankkimista, vaikka todennäköisesti valitsisivatkin Pro-version.

Alkuperäinen Garmin-tähtäin on ollut saatavilla kahtena mallina: Xero A1 ja Xero A1i. Jälkimmäisessä on lisäominaisuuksia, kuten mahdollisuus yhdistää tähtäin Garmin GPS -laitteisiin sekä lähettää nuolen laskettu osumapiste GPS-laitteeseen tallennettavaksi. Se mahdollistaa myös useiden ballististen profiilien tallentamisen, joten voit käyttää yhtä tähtäintä sekä raskaammalle että kevyemmälle metsästysnuolelle. A1i-mallissa voi myös valita punaisten ja vihreiden LED-pisteiden välillä. Kirjoittajan ikääntyvät silmät näkevät vihreät pisteet paremmin.

Uusin Garmin Xero Pro -malli maksaa tällä hetkellä noin 1300 dollaria Yhdysvalloissa ja noin saman verran euroina Euroopassa. Se on paljon rahaa tähtäimestä. Mutta jos ottaa huomioon kehitystyön – väitetysti jopa kymmenen insinööriä työskenteli tuotteen kehittämisen parissa kahden vuoden ajan) ja teknisen innovaation tason – se ei vaikuta liioitellulta. Uusimmassa mallissa on aikaisempiin verrattuna kiinnitys lohenpyrstöliitoksella (dovetail mount), jonka ansiosta tähtäimen tilapäinen irrottaminen jousesta on helppoa.

Myyntilaatikosta…

Ensivilkaisulla tähtäin, jossa on sisäänrakennettu etäisyysmittari näyttää hieman kömpelöltä. Mutta 440 grammaa painava (Pro-versio painaa 510 grammaa) tähtäin ei ole paljoa raskaampi kuin CBE TEK Hybrid -tähtäimeni. Tähtäin vaikuttaa ylipäätään tukevalta.

Ensimmäisenä kuitenkin istahdetaan tietokoneen ääreen, koska saattaa olla, että laitteelle on tarjolla uusi ohjelmistopäivitys. Huomaa, että voit käyttää Xeron kanssa vain Litium AAA-paristoja, alkaliparistot eivät siinä toimi kunnolla.

…kiinni jouseen

Kytkimen paikka pitää hakea itselle sopivaksi. Kirjoittaja on tehnyt sille pidikkeen alumiinista.

Verkossa on paljon opetusvideoita saatavilla, erityisesti uudelle Pro-sukupolvelle ja suosittelen jokaisen kiinnostuneen lukijan hankkivan lisätietoa tehdäkseen tietoisen päätöksen. Mielestäni tarkkuuden kannalta on erittäin tärkeää löytää täydellinen paikka kahvasta, johon kytkimen painike tulisi sijoittaa. Myös se, millä sormella kytkintä painetaan, vaikuttaa. Ennen kuin asensin kytkimen, veistin siitä puusta jäljitelmän ja teippasin sen kahvan etuosaan useaan eri paikkaan, kunnes löysin juuri minulle sopivan kohdan. Minulle keskisormi toimii parhaiten. Jos nappi ei ole tarkasti säädetty, voit vahingossa muuttaa jousikäden asentoa ja kammeta jousta, mikä vaikuttaa tarkkuuteesi.

Kuten jo mainitsin alussa, uuden Pro-version asentamista on merkittävästi parannettu verrattuna A1i-malliini. Siksi en käsittele asetuksia tarkasti tässä. Käyttäjät joutuvat kuitenkin käymään läpi ohjekirjan ja opetusvideot ennen kuin voivat asentaa tähtäimen. Valikkokieliä on useita. Itse suosin englantia, joka on aina toiminut minulle parhaiten ulkomaisissa tuotteissa.

Laitteen tekniikka kohteen määrittämiseksi laseretäisyysmittauksella on huipputeknologiaa. Xero heijastaa “virtuaalisen tähtäyspisteen ja pyöreän kohdemerkin” lasipinnalle tähtäimen yläosaan. Kaikki näyttää olevan samalla tasolla, mutta todellisuudessa pyöreä kohdemerkki on projektoitu noin 50 senttimetriä tähtäimen etupuolelle. Nämä kaksi pistettä toimivat kuin kiväärin takatähtäin ja etutähtäin ja muodostavat yhdessä tähtäävän silmän kanssa akselin. Jos kampeat jousta tai et alun perin säädä tähtäintä oikein, et voi saada näitä kolmea pistettä täysin linjaan vedon lopussa.

Tähtäin siis “pakottaa” ampujan pitämään jousen rentona ja samassa asennossa vedon lopussa. Poikkeama aiheuttaa sen, että pisteet eivät ole linjakkain keskenään. Xero näyttää tämän myös vihreillä linjausnuolilla. Niin kauan kuin nämä nuolet ovat näkyvissä, luotettavaa etäisyysmittausta ei voida suorittaa. Jos tähtäin on asennettu oikein ja ampujalla on kohtalainen ammuntatekniikka, täsmällinen etäisyyden määrittäminen toimii aina tarkoitetulla tavalla.

Vihreä linjausnuoli kertoo, että ampuja kampeaa jousta.

Kolmannen akselin asetus, joka tuo virtuaalisen pinnin oikealle tasolle täydessä vedossa, tehdään Garminilla kahden epäsymmetrisen säätöalueen avulla. Tässä Pro-versio tarjoaa merkittävän parannuksen verrattuna perusmalliin, sillä säädöt kaikkien akseleiden suhteen voidaan tehdä mikrosäädöillä. Jos jousiampuja on kohdistanut tähtäyspisteen ja kohdemerkin täsmälleen kohteen kanssa täydessä vedossa ja hän vapauttaa painikkeen, etäisyysmittausmerkit häviävät näkökentästä ja vain tähtäinpiste näytetään. Mitattu etäisyys näkyy erikseen tähtäimen näyttöalueella.

Kun etäisyys on mitattu, näkyy tähtäyspiste ja sen yläpuolella etäisyys.

Kun etäisyydenmittausominaisuus on asetettu oikein, käyttäjä on valmis siirtymään ampumaradalle ja “tähtäimen asetus” -vaiheeseen. Tässä vaiheessa prosessi eroaa merkittävästi Garmin-tähtäimen kahden sukupolven välillä. Pro-versiossa tarvitaan vain kahden etäisyyden säätäminen, nuolen lentoradan parabolisen osan laskemisen hoitaa itse tähtäin matemaattisesti. Joitain lisäparametreja tulee syöttää valikkoon, kuten nuolen nopeus, mutta asetusten tekeminen on kokonaisuudessaan merkittävä parannus ensimmäiseen sukupolveen verrattuna. Alkuperäinen versio pyytää ampumaan sarjan ennalta määrättyjä etäisyyksiä (10 metrin välein), kuten tavallinen jousitähtäin ja seuraamaan valikkonavigaatiota. Tarvittava korjaus ylös/alas ja vasen/oikea on mahdollista senttimetrin tarkkuudella (kun mittayksikkö on valittu metrisenä järjestelmänä).

Kirjoittaja koki säätöprosessin helpommaksi ja tarkemmaksi verrattuna perinteisten tähtäimien säätämiseen. Kun tähtäin on täsmälleen oikealla etäisyydellä tietyllä alueella, vahvistetaan säätö ja tähtäin tallentaa tämän asetuksen. Kun olet ampunut ensimmäiset kaksi etäisyyttä (esimerkiksi 20 ja 30 metriä), suositeltu tähtäyspiste kauemmas oleville etäisyyksille lasketaan ballistisesti melko tarkasti. Tarvittavat korjaukset ovat yleensä minimaalisia. Maksimietäisyys riippuu jousen asetuksesta; mitä enemmän kaarevaa lentorataa, sitä nopeammin olet mahdollisen ampumaetäisyyden päässä. Kirjoittaja ampui metsästysjousellaan (73 paunaa, 520 grain metsästysnuoli) jopa 60 metriin.

Näitä nyt esiasetettuja tähtäimiä voidaan käyttää myös “kiinteänä tähtäimenä”. Kaikki tähtäinpisteet näytetään samanaikaisesti ja ne näyttävät normaaleilta tähtäimiltä. Metsästäjä voi siis käyttää Garminiä kuin perinteistä tähtäintä mittaamatta etäisyyttä kohteeseen. Tämä ominaisuus on hyödyllinen, kun paristot ovat vähissä, harjoittelutarkoituksissa tai kun kasvillisuus on liian tiheää luotettavan etäisyydenmittauksen suorittamiseen.

Ampumaradalla ja metsästysalueella

Olen käyttänyt Garmin-tähtäintä jo useiden vuosien ajan metsästysmatkoilla erilaisiin kohteisiin ja eri sää- ja valaistusolosuhteissa. Se on toiminut moitteettomasti. En kuitenkaan ole koskaan vienyt sitä erittäin karuun ja syrjäiseen maastoon suuntautuvalle vaativalle metsästysreissulle. Ja ollakseni rehellinen, tällaisille matkoille ottaisin todennäköisesti mieluummin erittäin kestävän ja laadukkaan perinteisen tähtäimen. Liian moni asia voi olla haastava varusteille erämaa-alueilla metsästettäessä.

Etäisyyden mittaamisen testausta erikokoisiin kohteisiin.

Olen myös yrittänyt simuloida metsästystilanteita 3D-radoilla, ja saavutettu tarkkuus on vaikuttava. Tähtäinpisteen senttimetrin tarkka paikka tuo selvää etua verrattuna kiinteillä tähtäinpiikeillä perustuvaan arviointiin, jopa kokeneille ampujille. Tähtäinpisteiden automaattinen kirkkaudensäätö (jota voi myös säätää manuaalisesti) toimii erinomaisesti. Hämyisässä valossa nastat näyttivät sopivan kirkkailta. Kirjoittaja pitää Xeron tähtäinpistettä selkeämpänä kuin CBE 3D -tähtäimessä olevia tähtäinpiikkejä.

Pienempien kohteiden etäisyydenmittausta testattiin perusteellisesti. A4-kokoinen paperiarkki 30 metrin päässä mitattiin luotettavasti joka kerta, kun taas A5-kokoinen paperiarkki tuotti yhden virheellisen mittauksen useista yrityksistä huolimatta. Yritin myös mitata pelaajakortin etäisyyttä 25 metrin päästä, mutta tämä kohde-esine oli selvästi liian pieni, luotettavaa mittausta ei ollut mahdollista tehdä. Onko tämä merkityksellistä metsästyksen kannalta? Todennäköisesti ei. Metsästettäessä pienriistaa, etäisyys taustalla olevaan maastoon todennäköisesti mitattaisiin tällaisessa tapauksessa, mikä aiheuttaisi ehkä puolen metrin poikkeaman, mutta olisi silti riittävän tarkka. Tähtäintä testattiin myös hyvin rankassa sateessa, eikä minulla ollut ongelmia mitata jopa 35 metrin etäisyyksiä. Vettä hylkivä lasilinssi ei huurtunut edes kosteissa olosuhteissa. Tämän teknologian yksi haaste tulee varmasti olemaan mittaus tiheässä kasvustossa. Tällöin voi olla tarpeen aktivoida kiinteät tähtäinpisteet painamalla nappia kahdesti nopeasti ja käyttää tähtäintä kuin tavallista monipistetähtäintä.

Puutteet

Kirjoittajalla ei ole koskaan ongelmia paristojen keston kanssa, mutta tämä johtuu myös siitä, että en koskaan mittaa useasti FITA-tauluammunnassa, vaan käytän kiinteitä tähtäinpisteitä. Jotkut metsästyskollegat kertoivat, että heidän mielestään paristojen kesto näytti olevan lyhyempi kuin valmistajan ilmoittama. Ota aina varaparistot mukaasi jokaiselle metsästysmatkalle, litium AAA-paristoja ei ole kaikkialla helppo saada.

Kunnollista suojapussia tähtäimelle ei tule ostoksen yhteydessä. On olemassa joitain jälkimarkkinoilla saatavia vaihtoehtoja, ja suosittelisin investoimaan sellaiseen. Tähtäin on liian arvokas, jotta sitä ei suojattaisi mahdollisimman hyvin.

Hienojakoisia pölyhiukkasia kertyy ajan myötä lasilinssille, ja ne on parasta poistaa paineilmalla. Kuten mainitsin, en voi vakuuttaa tuotteen kestävyydestä “erittäin karuissa metsästysolosuhteissa”. Mutta Garminini on ollut mukanani metsästysmatkoilla suomalaisista valkohäntäpeurosta afrikkalaisiin antilooppeihin. Suurin puute on todennäköisesti se, että elektroninen tähtäin ei ole (vielä) hyväksytty joissakin maissa tai osavaltioissa. Varmista ennen jokaista metsästysmatkaa tarkat metsästysmääräykset välttääksesi ikävät yllätykset.

Ja etiikka?

Onko tässä liikaa teknologiaa yksinkertaiselle metsästysmuodolle, kuten jousimetsästykselle? Eikö ole epäreilua saalista kohtaan, jota tavoittelemme? Vaikeita kysymyksiä, myönnän. Olen pohtinut niitä ennen Garmin Xero -laitteeni hankkimista.

Metsästän taljajousella. Vaikka minulla on perinteisiä jousia ja pidän niillä ampumisesta, en ole tarpeeksi taitava ottaakseni sitä mukaan metsästysmatkoille. Joten kallistun jo valmiiksi tekniseen puoleen puoleen jousimetsästyksessä. Olen aina käyttänyt etäisyysmittaria metsästyksessä siitä lähtien, kun ne tulivat markkinoille. Vaikka olin aktiivisesti kilpa-ammuntaa harrastava, en koskaan todella hallinnut visuaalista etäisyyden mittaamisen taitoa. Syvyysnäköni tuntuu lisäksi olevan hieman epätarkka. Metsästyksessä luotin vahvasti etäisyysmittariini, vaikka sekin maksoi minulle joitain erittäin hyviä ampumismahdollisuuksia, koska olin liian hidas. Ammun raskasta, 520 graanin metsästysnuolta, joten kahden jaardin mittavirhe ei ole vaihtoehto. Kaikki tämä tieto yhdessä sai minut ostamaan Garmin Xero -laitteen. Ja siitä lähtien minulla ei ole ollut mitään katumusta tai ristiriitaisia tunteita sen käytöstä.

  • Se ei ehdottomasti ole lisännyt ampumaetäisyyksiäni. Suosin joka tapauksessa ampumista alle 20 metrin etäisyydeltä.
  • Se ei ehdottomasti ole ollut epäreilua saalista kohtaan, jota jahtaan. Minun täytyy edelleen huomioida tuuli, olla hiljaa ja huomaamaton maastossa ja tehdä kaikki oikein päästäkseni lyhyelle etäisyydelle.
  • Se on ehdottomasti parantanut tarkkuuttani, olipa kyseessä puusta passittamisesta tai hiipien metsästämisestä. Ampumani laukaukset ovat olleet tarkempia ja verijäljet lyhyempiä. Kun asetan tähtäyspisteen kohdalleen, tiedän ettei minun tarvitse epäillä etäisyyttä. Ja kun suoritan täydellisen laukauksen eikä eläimellä ole aikaa reagoida, nuoli osuu mihin tähtäyspiste osoitti.
  • Se on ehdottomasti parantanut nopeutta, jolla pystyn suorittamaan riistalaukauksen.

Mikä palauttaa minut takaisin tarinani alkuun, tilanteeseen sakaalin kanssa. Epäilen, ettei tulos olisi ollut yhtä suotuisa ilman tarkkaan tietoa etäisyydestä. Kun oppaani palasi hakemaan minua, saatoin nähdä hänen säteilevän ilosta ja jännityksestä huomatessaan sakaalin puun vieressä – ammattimetsästäjät eivät pidä niistä. Eikä hänellä ollut koskaan ollut metsästäjää, joka olisi saanut sellaisen jousiammuntavälineillä, ja harvoin niitä saadaan tällä varustuksella muutenkaan Unkarissa. Sakaalit ovat liian yöaktiivisia, arkoja ja nopeita.

Olen sitä mieltä, että menestykseni johtuu osittain taidoistani, suuremmalta osin varusteistani ja Garminin tähtäimestä, ja suurimmalta osin metsästysonnesta, kun sakaali kuljeskeli ampumapaikkani ohitse.

Joten kyllä, uskon, että etäisyyttä mittaavat tähtäimet ovat tulleet jäädäkseen. Garmin on tehnyt vaikuttavan ja innovatiivisen insinöörityön tuodessaan Xero-tuotteen markkinoille. Ottaen huomioon, etteivät he ole aiemmin toimineet metsästystuotteiden markkinoilla, he ovat kuunnelleet erittäin hyvin metsästysyhteisöä. Markkinoilla on myös vaihtoehtoinen etäisyyden laserilla mittaava tähtäin Burrisilta – ja ehkä muita seuraa perässä.

Teksti ja kuvat: Ernst Blajs

Linkit