kiinteä leikkuri vs aukeava leikkuri | Sivu 2 | Kärjet | SJML keskustelufoorumi

Avatar

Please consider registering
Guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed sp_TopicIcon
kiinteä leikkuri vs aukeava leikkuri
No permission to create posts
19.2.2015
04:53
Avatar
timo levä
Kärsämäki
Vakituinen keskustelija
Members

SJML hallitus
Forum Posts: 580
Member Since:
13.1.2008
sp_UserOfflineSmall Offline
21219sp_Permalink sp_Print

Saa siinä olla painua muuallakin kuin kärjessä.

19.2.2015
02:26
Avatar
lane
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 21
Member Since:
18.2.2006
sp_UserOfflineSmall Offline
21224sp_Permalink sp_Print

Joo, pakko kyllä vähä Slick Trick:iä "mainostaa". Sattu nimittäin kerran afrikassa että ammuin hoitilla impalaa matalasta tornista Montecin kärjellä, kaatu heti. Oli vielä ibeppi tuoreessa muistissa jossa kerrottiin että pitää ampua heti paikkonuoli jos on vaan selkärankaa hipaissut, voi nousta kohta elikko pystyyn ja paeta paikalta. Ammuin sitten Slick Trikin selkärangan vierestä sisään ja rintalastasta ulos, nuoli kolisteli vielä pitkän matkaa pitkin savannia… Niin, ja aukeavia en oo vielä käyttänyt millekkään elukalle.

19.2.2015
02:42
Avatar
Artsi
Tampere
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 236
Member Since:
31.1.2006
sp_UserOfflineSmall Offline
21225sp_Permalink sp_Print

eli kumpi on parempi kiinteä leikkuri vai aukeava. ammun sillä jänistä, supia, kaurista, peuraa ensi syksynä kun laki menee läpi 🙂 ja sitten ajattelin kaataa hirven… kyllä SRVA keikalla omalta koiralta seisontaan.. laillista se on koska laissa lukee sopivalla aseella…

niin siis kumpi on parempi..

Terve!

Yllälainatun viestin osalta minuun oli yhteyksissä SRVA vastaava Reima Laaja, Suomen riistakeskusesta ja sain sieltä seuraavanlaisen viestin aiheeseen liittyen:

"Hei

Minuun otti yhteyttä eräs keskustelupalstanne seuraaja. Asia liittyi hirven lopettamiseen jousella SRVA toiminnassa. Hän pyysi kannanottoani asiasta.
En yleensä kirjoittele keskustelupalstoille, joten katsotko voitko tehdä asialle jotain.

Vastaukseni asiaan on:

SRVA sopimuksessa sanotaan :
Tämän sopimuksen nojalla tapahtuvassa toiminnassa ei ole kyse metsästysoikeuteen sidotusta metsästyksestä, vaan eläinsuojelullisista syistä tai yleisen järjestyksen ja turvallisuuden turvaamiseen liittyvästä poliisin valtuuttamana suoritettavasta tehtävästä, joka voidaan suorittaa ilman toiminta-alueeseen liittyvää metsästysoikeutta.

Siinä on tuo viittaus eläinsuojelullisista syistä. Eläinsuojelulaki edellyttää lopettamiseen riittävää ammattitaitoa ja kalustoa. Näkemykseni mukaan lopettamisessa käytetään parasta mahdollista kalustoa ja menetelmää. Tämä tulee vastaan myös koirakysymyksissä. SRVA ei ole koulutustilaisuus vaan siinä käytetään parasta mahdollista saatavilla olevaa koiraa. Samoin lopettamisessa käytetään parasta mahdollista asetta. Hirven kokoisen eläimen ollessa kyseessä se ei ole jousiase, vaan riittävän tehokas luotiase.

Jousiasetta voidaan käyttää, jos poliisi erikseen niin määrää, mutta silloin vastuu asiasta on määräyksen antaneelle poliisilla.

Samaten tulee muistaa SRVA asioiden tiedotusjärjestys. SRVA on poliisijohtoinen asia, joten siitä tiedottaa poliisi. Keskustelupalstat yms foorumit eivät ole SRVA toimijoiden tiedotuskanavia. Tämä on otettu esiin muun muassa suurpetojen karkotuksiin liittyvissä asioissa.

Hyvää jahtikauden jatkoa !

Reima"

19.2.2015
03:51
Avatar
timo levä
Kärsämäki
Vakituinen keskustelija
Members

SJML hallitus
Forum Posts: 580
Member Since:
13.1.2008
sp_UserOfflineSmall Offline
21227sp_Permalink sp_Print

Eli jos kotimatkalla ajat tai joku ajaa hirvikolarin ja hirvi vetää itteään takajalat muusina lähimetsässä, saat käydä lopettamassa sen peräkontissa olevalla jousella. Jos ei satu olemaan soveliaampaa "mutkaa" povarissa.
Mutta jos olet menossa loukkaantuneen suurriistan jäljitykseen ja haet kotoa varusteita, niin otat vaan kiltisti sen kiväärin.

19.2.2015
04:02
Avatar
kohmelo
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 17
Member Since:
14.2.2015
sp_UserOfflineSmall Offline
21228sp_Permalink sp_Print

juu. selvä. eli hirvet saa olla rauhassa. otan luotivehkeen kun lähden. olen kuullut vaan joskus legendaa. jätetään tää SRVA puinti tähän.

puolet uusista nuolista liimattu. olisi poltteet kokeilla tuota aukeavaa mutta pienen päästä täytyy säädellä nuoliviskuri noille majava vehkeille. kunhan massekausi taas starttaa.

20.2.2015
08:13
Avatar
Kiul
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 854
Member Since:
31.1.2006
sp_UserOfflineSmall Offline
21245sp_Permalink sp_Print

Niinpä. Täytyy toivoa, että Reima Laajan näkemys ei kuvasta Riistakeskuksen virallista näkemystä aiheesta. Laaja perustaa näkemyksensä siihen, että eläisuojelullisista syistä jousiasetta ei voi käyttää hirven lopettamisessa. Tämä ajatus sisältää kyllä aika hälyttävän viestin jousimetsästäjille, koska siinä otetaan kantaa jousen 'lopettamiskykyyn' eläinsuojelullisin perustein. Jos jousi ei ole eläinsuojellisin perustein sovelias lopetusväline haavoittuneen eläimen lopettamiseen, niin kuinka se voisi olla sovelias sitten 'ehjän' eläimen ampumiseen?? Jos ajatellaan eläisuojelulakia, poliisilakia ja osin jopa metsästyslakia, niin niissä olevat loukkaantunutta eläintä koskevat säännöksethän pääsääntöisesti ovat 'löyhempiä' haavoittuneen eläimen lopettamisen osalta kuin mitä itse varsinaisessa metsästysyoiminnassa vaaditaan. Ja tämän 'löyhennyksen' taustalla ovat nimeomaan eläinsuojeluliset syyt; katsotaan, että eläimen voi lopettaa tarkoituksenmukaisella tavalla sen kärsimysten lopettamiseksi ja tästä syystä lopettamiselle on annettu 'helpotuksia' käytettävien menetelmien osalta. Toivoisin näkeväni joitakin perusteluja miksi jousi juuri eläisuojellusin perustein ei sovi hirven lopetusvälineeksi??

Myös ajatus parhaasta mahdollisesta välineestä on mielenkiintoinen. Prahaan välineen valitsemiseen liittyy varmasti muitakin näkemyksiä kuin riittävä teho. Siihen vaikuttaa myös toimintaympäristö sekä jo edellä mainittu aikatekijä. Tässä varmasti sekä poliisiviranomaiset, että itse SRVA toimijat ovat parhaita asiantuntijoita asian suhteen, taajamaympäristössä ja syrjemmällä se 'paras' saattaa tarkoittaa eri asioita.

En väitä, että jousi olisi mitenkään erinomainen valinta SRVA tai muuhun haavakkojahtiin, pikemminkin päinvastoin. Niissä hommissa harvoin ollaan ideaalisissa ampumatilanteissa ja honompaankin paikkaan pitää koittaa, jos mahdollisuus on ja jousi varsin rajoittuneena välineenä ei näihin tilanteisiin taivu, mutta sen käytön 'kieltäminen' 'eläisuojelullisilla perusteilla' vaatisi hieman tarkempia perusteluita ja samalla osoittaa, että meillä jousimetsästäjillä on vielä työsarkaa jäljellä jousen yleisen hyväksyttävyyden lisäämiseksi.

20.2.2015
08:50
Avatar
pe.kka
Jkl
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 202
Member Since:
10.10.2009
sp_UserOfflineSmall Offline
21248sp_Permalink sp_Print

SRVA
Viranomaisjohtoista toimintaa, jossa toimitaan viranomaisen käskyvallan alla. Tilanteet vaihtelee ja ohjeet sen mukaan. Viranomainen tekee päätökset liittyen eläinsuojeluun ja turvallisuuteen, niin yleinen kuin tehtävään osallistujien.

METSÄSTYKSESSÄ VAHINGOITTYNUT ELÄIN
Riista eläimen lopettaminen on taas ihan eri juttu, siinä pyritään lopettamaan metsästyksessä viottuneen eläimen kärsimykset mahdollisimman nopeasti. Loukkupyynnissä sovelletaan myös lopettamista loukussa olevaan riistaeläimeen.

20.2.2015
11:48
Avatar
Molotow
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 327
Member Since:
28.9.2014
sp_UserOfflineSmall Offline
21264sp_Permalink sp_Print

Laaja perustaa näkemyksensä siihen, että eläisuojelullisista syistä jousiasetta ei voi käyttää hirven lopettamisessa.

Sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan. Jos eläin on kuitenkin sellaisessa tilassa, että sen hengissä pitäminen on ilmeistä julmuutta sitä kohtaan, eläin on lopetettava tai on huolehdittava siitä, että se lopetetaan.

Eläinsuojelulaki.

Vakavasti loukkaantuneen hirven kärsimysten pitkittäminen siitä syystä, että jousi ei mukamas sovellu sen lopettamiseen, on jokseenkiin epäinhimillinen ajatus. Miten eroaa esim hirven tai ketun lopetus. Ilmeisesti loukkaantunutta kettuakaan ei saa jousella sitten lopettaa 😮

20.2.2015
12:31
Avatar
kohmelo
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 17
Member Since:
14.2.2015
sp_UserOfflineSmall Offline
21266sp_Permalink sp_Print

noniin! saatiin sittenkin SRVA puinti..
sekaannutaan nyt sittekin vielä soppaan..

täytyy myöntää että luulin että jousta olisi saanut käyttää..ajattelin kysyä vielä sitä reimalta kun nään sen riistakeskuksen neuvottelupäivillä.. pahoittelut varmistamattoman tiedon laukomisesta.. itte pyörittelen näitä SRVA asioita jonkin verran kun olen toiminnaohjaaja ja omistan kulmakuntien ainoat koirat mitkä on suorittanut karhu taipparit. tunnen reiman henk.kohta ja kuulunkin yhtenä niihin koiramiehiin jolle soitellaa jos satakunnassa kolahtaa nallen kanssa.. joo se siitä oma egon pönkityksestä..

itse ajattelen että SRVA tai loukkaantunut eläin on parempi lopettaa luotiasella koska eläimen "kylkeen" ei tarvitse hiipiä ja "kyttäillä" että saa kepin molemmista keuhkoista läpi..vaan eläin pääsee kärsimyksistään nopeammin kuulalla. esim pystyy ampumaan pidemmältä heti kun tulee tilanne että ruuti voi palaa kuollettavasti.

20.2.2015
12:42
Avatar
Artsi
Tampere
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 236
Member Since:
31.1.2006
sp_UserOfflineSmall Offline
21268sp_Permalink sp_Print

Soitin aamupäivällä Reima Laajalle aiheesta, ja keskustelimme siitä.

Kuten hänen viestissään lukee, ei jousi ole poissuljettu hirvenkään lopettamiseen, mutta jousi ei välttämättä ole paras väline siihen.

Tilanteeseen mentäessä ampumakulmat voivat olla sellaiset, ettei jousella päästä ampumaan laukausta, jolla eläin saadaan nopeasti nurin, esimerkiksi edessä on isoja luita tai ei päästä tarpeeksi lähelle. Silloin kivääri tai haulikko täyteisellä on paras väline.

Kukaan ei ole kiistänyt hirven kuolevan jousella, on puhuttu parhaasta mahdollisesta välineestä.

Silloin kun SRVA saa hälytyksen, kukaan ei voi tietää, miten tilanne kehittyy. Paikalla mahdollisesti oleva poliisi ratkaisee, voiko jousta lopettamiseen käyttää. Tämä voi tulla eteen, jos tuliaseella ei pysty turvallisesti laukausta ampumaan.

Se oli hänen viestin ponttina.

Edit: kohmelo ehti sanomaan samaa

23.2.2015
07:05
Avatar
Kiul
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 854
Member Since:
31.1.2006
sp_UserOfflineSmall Offline
21343sp_Permalink sp_Print

Ilmeisesti tämä Laajan kannanotto oli hätäinen ja huonosti muotoiltu ja siinä menivät 'perustelut sekaisin'. Yleensähän poliisi ei tule useimmissa SRVA tapauksissa paikalle ja hyvin harvoin antaa mitään ohjeistusta aseistuksesta. Kun aseistuksen valinta riippuu poliisin toimivallasta eikä esimerksi metsästyslaista, niin silloin kaikki aseet, haulikko, kivääri, jousi ym. ovat tässä mielessä 'samalla viivalla' ja jousi ei sen kummemin tarvitse erityistä lupaa tai määräystä. Toki poliisi voi määräyksiä antaa, koska asia on heidän toimivallassaan.

Kuten jo toetesin, niin jousi ei varmaan ole ykkösvalinta SRVA hommiin sen rajallisten ominaisuuksien suhteen, mutta ei se sen kummemmin ole kiellettykään kuin mikään muukaan asetyyppi. Henkilökohtaisesti olen yllättynyt Suomen Riistakeskuksen voimakkaasta – ja omasta milestäni värittyneestä – ulostulosta tässä jouseen käyttöön liittyvässä kysymyksessä. Vaikka foorumit eivät ole poliisin tiedotuskanava – blogipalstat kyllä näyttävät sitä olevan – niin mikään ei estä käymästä SRVA asioihin liittyvää keskustelua julkisilla foorumeilla. Kokemuksia on hyvä jakaa ja oman käsitykseni mukaan SRVA toimijat ovat hyvinkin kykeneviä tekemään ns. 'oikeita ratkaisuja' käytännön kenttätoimissa.

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Helsinki

Most Users Ever Online: 254

Currently Online:
20 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

heka: 1024

Arzaan: 933

Kiul: 854

Arto_Y: 741

Pikkuhannu: 621

timo levä: 580

Piedro: 573

Mika_R: 528

Antti Saarenmaa: 459

jonex: 379

Member Stats:

Guest Posters: 0

Members: 3247

Moderators: 0

Admins: 2

Forum Stats:

Groups: 6

Forums: 37

Topics: 4487

Posts: 27027

Newest Members:

Jari Laari, jmh121, TanjaSund, Jylha, Deerhunter63, Arlan, MPfinland, loicsans, Ventoviisas, Jarmas

Administrators: ylläpitäjä: 236, Ari: 1036