Päivitetyt SJML Cup - kilpailusäännöt | Kilpailutoiminnasta | SJML keskustelufoorumi

Avatar

Please consider registering
Guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed sp_TopicIcon
Päivitetyt SJML Cup - kilpailusäännöt
No permission to create posts
2.2.2016
09:06
Avatar
Antti Saarenmaa
Vakituinen keskustelija
Members

SJML hallitus
Forum Posts: 458
Member Since:
12.1.2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Terve kaikille!

Vuoden 2016 SJML Cup - säännöt:
http://www.jousimetsastys.fi/w.....p-saannot/

Muutokset pähkinänkuoressa:

Vahva suositus ennakkoilmoittautumisten keräämiseksi (helpottaa a) tarjoilua b) buffettijuttuja c) mitalitilauksia jne d) etukäteissuunnittelua radalle lähettämisessä jne)

OPEN-luokka joka kisassa jos kisaajia on (jaetaan eri tähtäin/vaisto/miehet/naiset/nuoret jos osallistujia on)

OPEN-luokka palkitaan.

Tarkennettu sääntöihin kärkimääräyksiä -> Kisajärjestäjä voi asettaa eri rasteille eri kärkimääräykset eri luokille.

..Eli muutokset lähinnä kosmeettisia tälle vuodelle.

Kysymyksiä ja huomioita voi laittaa myös sähköpostitse: kilpailuvastaava@jousimetsastys.fi

Nähdään kisoissa!

Antti

4.2.2016
06:11
Avatar
Harri Verho
Pirkanmaa
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 280
Member Since:
9.8.2010
sp_UserOfflineSmall Offline
24379sp_Permalink sp_Print

OPEN-luokka joka kisassa jos kisaajia on (jaetaan eri tähtäin/vaisto/miehet/naiset/nuoret jos osallistujia on)

Open luokka on siis pakollinen kaikissa kisoissa SJML?
Open luokka jakaantuu siis viiteen eri alalahkoon (tähtäin/vaisto/miehet/naiset/nuoret)?

Tulee muuten ohkaisia sarjoja FFAA -hengen mukaisesti.

Toinen seikka jota olen kummaksunut: Missä on vastavuoroisuus? Nyt SJAL jäsenet saavat osallistua SJML kisoihin pelkillä lisenssikustannuksilla (super). SJML jäsen tarvitsee SJAL jäsenseuran jäsenyyden + SJAL jäsenmaksun + SJAL-lisenssin jotta voi osallistua SJAL-kisoihin.

Mitä SJML-jäsen saa vaihtokaupasta?

4.2.2016
08:01
Avatar
Varjaagi
Erittäin aktiivinen keskustelija
Forum Posts: 1150
Member Since:
19.12.2010
sp_UserOfflineSmall Offline
24380sp_Permalink sp_Print

"Mitä SJML-jäsen saa vaihtokaupasta?" - HJV

Kas siinäpä kysymys...kukahan osaisi vastata...

"Open luokka on siis pakollinen kaikissa kisoissa SJML?" - HJV

Ei tässä ole lähdetty järjestämis pakosta, jos ei ole osallistujia niin sarjaakaan ei ole - siksi tuo suositus ennakkoilmoittautumisesta. Ja minun tulkintani mukaan järjestäjä voi ilmoittaa vaikkapa että: "Huom! Kisassa ei open sarjoja"

Se on sitten eri asia saadaako osallistujia vähintään neljään open-luokan kisaan jotta saadaan cuppivoittajia.

4.2.2016
10:05
Avatar
Mika_R
Ylä-Savo
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 528
Member Since:
21.11.2008
sp_UserOfflineSmall Offline
24381sp_Permalink sp_Print

"Mitä SJML-jäsen saa vaihtokaupasta?" - HJV

Eikös SJML saa...
- Jäsenseuroille lisää tuloja osallistumismaksujen muodossa.
- Näkyvyyttä ja tunnettavuutta jousimetsästykselle ja jousiammunnalle.
- SJML edistää omalla toiminnallaa eri liittojen yhteistyötä. SJAL:n puolella ei noita 3D kisojakaan taida yllin kyllin olla.
- Uusia harrastajia jousimetsästyksen piiriin.

Minä en ainakaan näe mitään negatiivista asiaa "tässä vaihtokaupassa". Tällä hetkellä näyttää siltä, että yleisellä tasolla eri "jousi" liitot, näpertelevät omiaan omien pienilukuisten jäsenmääriensä kesken. Yhteistyötä pitäisi olla paljon enemmän. Minun mielestä on todella tyhmältä, että suomessa on useampia jousiliittoja joissa jokainen tuntuu puuhastelevan/taistelevan ominpäiten, käytännössä lähes samojen asioiden eteen.

Mitä nykytilanteesta harrastajalle jää? No esimerkiksi minä käytännössä maksan 3 eri liiton jäsenmaksuja ja enemmänkin jousi liittoja tuntuisi löytyvä....

Mika Rutonen
rivijäsenenä, maanmatosena ja paskahousupaperinpuhkojana:
Suomen Jousimetsästäjäin liittossa
Suomen Jousiampujain liittossa
Suomen Maastojousiampujain liittossa

4.2.2016
11:11
Avatar
Kiul
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 854
Member Since:
31.1.2006
sp_UserOfflineSmall Offline
24382sp_Permalink sp_Print

Minusta yhteistyö on toimintaa, josta kaikki osapuolet hyötyvät jotakuinkin yhtä paljon ja siltä pohjalta tuo HJV:n kysymys on hyvinkin validi. En myöskään pidä erityisen hyvänä perustelua, jonka mukaan vajaa kymmenkunta jäsentä hyötyy tästä toiminnasta lisätulojen muodossa. (Hieman kärjistettynä näin koska jäsenseura = 1 jäsen.) Noille näkyvyys- ym. jutuille on vaikea löytää mitään mittaria, joka jotain niiden arvosta kertoisi.

Oman näkemykseni mukaan edunvalvojan tulisi ajaa jäsenistönsä etua ja tässä tapauksessa SJAL on onnistunut hommassa huomattavasti paremmin kuin SJML.

Kun katselin viimevuoden suorituksia, niin tuo open-luokka jäi hyvinkin marginaaliseksi ja oma odotusarvoni oli, että siitä tuon perusteella luovutaan. Jostain syystä on päädytty ratkaisuun, että luokkaa onkin päätetty laajentaa..... Jotenkin jäi ennemminkin sellainen maku, että joitakin kisailijoita taisi jäädä pois kun heidät sääntömuutoksilla 'pakotettiin' open-luokkaan. Jos tarvitaan lisää SJAL:n tai FFAA:n 3D-kisoja niin silloin kannattanee kääntyä SJAL:n tai FFAA:n puoleen.

Minusta SJLM ei ole ammuntajärjestö vaan metsästysjärjestö ja eroaa - tai ainkin pitäsi erota - tältä osin SJAL:ista tai FFAA:sta vaikka jousi onkin yhdistävä tekijä. Toiminta - ja tavoitemielessä kilpailutoiminta voisi yhtä hyvin tai jopa enemmänkin hakea synergiaa ja yhteistyötä tuolta SML:n suunnasta. SJML ei ole se 'kolmas' jousiammuntaliitto vaan se 'toinen' metsästysjärjestö; ainakin minun silmissäni.

Kaikenkaikkiaan tuntuu, että kehitys siirtyy pikkuhiljaa suuntaan, jossa jousimetsästyksen erityispiirteet jäävät kisojen järjestämisessä yhä pienempään rooliin. Mitä ennakkoilmoittautumiseen tulee, niin olen pitänyt SJML:n kisojen yhtenä vahvuutena sitä, että niihin on voinut lähteä ihan ex tempore pohjalta. Itse en ole osannut vaatia mitään 'palveluja' perillä ja kilpailuformaattikin on ollut sen verran simppeli, ettei millekään ryhmien ennakkojaolle ole ollut tarvetta. Jos formaattia monimutkaistetaan niin tietysti tuolle ennakkoilmoittautumiselle tulee tarvetta, mutta näen tuon 'ilmoittautumistoiveen' myös sellaisena tekijänä, joka pudottaa osan porukasta pois.

Käytäntö sitten näyttää mihin homma kehittyy.

4.2.2016
11:42
Avatar
Mika_R
Ylä-Savo
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 528
Member Since:
21.11.2008
sp_UserOfflineSmall Offline
24383sp_Permalink sp_Print

Miten SJML:n jäsenistö on hyötynyt tähän mennessä kilpailijoista, jotka eivät ole jäseniä SJML:ssä ja osallistuvat silti kisoihin :o?
Eli ovatko ei jäsenet pelanneet korttinsa hyvin.
SJAL:lla on 1 3D kilpailu ensikesänä, FFAA:lla kisat painottuvat etelä suomeen. SJML:lä kisoja on ympäri suomea, joten näin periferiassa asuvan näkökohdasta panostaminen pelkästään SJAL:n ja FFAA:n kisoihin ei ole oikein järkevää.

Mitä SJML menettää jos open luokkaan saataisiin osallistujia?
Miten kilpailutoimita kuormittaa ylimääräisesti liittoa? Onhan liitolla kilpailuvastaava, jonka tehtävänä on mielestäni kehittää kilpailutoimitaa. Lisäksi liitolla on toimihenkilöitä eri toimita alueille ja lisäksi hallitus, joten en usko että kilpailujen kehittäminen kuormittaa ketään muuta, kuin itse kilpailuvastaavaa.
Onko kilpailuvastaavan vika jos hän on aktiivinen ja saa kehitettyä toimialuettaan, johon hänet on valittu?

4.2.2016
11:48
Avatar
Antti Saarenmaa
Vakituinen keskustelija
Members

SJML hallitus
Forum Posts: 458
Member Since:
12.1.2010
sp_UserOfflineSmall Offline
24384sp_Permalink sp_Print

Mikan kommentista nostan itsekin esille nämä:
" -Jäsenseuroille lisää tuloja osallistumismaksujen muodossa.
- Näkyvyyttä ja tunnettavuutta jousimetsästykselle ja jousiammunnalle.
- SJML edistää omalla toiminnallaa eri liittojen yhteistyötä. SJAL:n puolella ei noita 3D kisojakaan taida yllin kyllin olla.
- Uusia harrastajia jousimetsästyksen piiriin.
"
Aamen. ja toinen nosto:

"Minä en ainakaan näe mitään negatiivista asiaa "tässä vaihtokaupassa". Tällä hetkellä näyttää siltä, että yleisellä tasolla eri "jousi" liitot, näpertelevät omiaan omien pienilukuisten jäsenmääriensä kesken. Yhteistyötä pitäisi olla paljon enemmän. Minun mielestä on todella tyhmältä, että suomessa on useampia jousiliittoja joissa jokainen tuntuu puuhastelevan/taistelevan ominpäiten, käytännössä lähes samojen asioiden eteen"

Sieluaan ei pidä myydä, eikä jousimetsästyksen erityispiirteistä kisapuolella tinkiä. Miten niistä Kiul on tingitty?

On yksi asia koettaa lisätä jousimetsästyksen ja jousimetsästysammunnan näkyvyyttä ja tunnettavuutta, ja toinen asia pohtia tätä vastavuoroisuutta mm. SJML:n ja SJAL/FFAA-puolen kanssa kisa- ja muun toiminnan puolella.
Se mitä tässä pyritään tekemään kilpailuvastaavan ja liiton puolelta, on tuo ensimmäinen mainitsemani asia, vastavuoroisuuden kohdalla pitää asiaa miettiä mikäi tilanne pysyy jatkossakin yksipuolisena. Haluaisin kuitenkin uskoa että hyvä synnyttää hyvää ja lähden sillä asenteella.

Sen lisäksi oma henkilökohtainen mielipiteeni on, että OPEN-luokan lisääminen (ja kuten säännöistä osa lukikin - luokat järjestetään jos niissä on järjellinen määrä kisaajia. Kuka nyt haluaisi kisata yksin luokassaan?) ei aseta kompromissiin "metsästysluokkiamme". Niissähän emme ole luopuneet leikkurirasteista, stabirajoituksista, linssirajoituksista tai muustakaan olennaisesti erottavana tekijänä pidetyistä.

OPEN-luokassa OLI viime vuonna todella vähän kisaajia, ehkäpä yhtenä syynä epävarmuus sen järjestämisestä eri kisoissa, ehkäpä myös mainonnan vähyyden tähden. Voin ottaa tästä osin syitä omille niskoilleni. Tänä vuonna viestiä on välitetty laajemmin SJALin ja FFAAn puolelle, ja välitän muuallekin kun ideoita tulee vastaan. Jousiammunta ei ole valtavan suosittu laji vrt. pesäpallo, jalkapallo, lätkä, you name it. Jousimetsästys vielä harvinaisempi. Mielestäni tässä kannattaa meidän kulkea ikäänkuin muiden peesissä jos sellaisia mahdollisuuksia tulee ilman haittavaikutuksia.

3D-kisat ovat ainakin oman emoseuramme (Robin Hood Ry) kanssa käytyjen keskustelujen perusteella todella kasvava laji kansainvälisesti. On hyvä hetki iskeä kylki kiinni tähän tahoon ja ottaa mahdollisesti tulevasta hypestä (jos näin voidaan sanoa) kaikki irti. Leiriytymistä en pidä hyvänä asiana jollei joku uhkaa omia arvojamme tai harrastusta muutoin ja kunhan meidän ei tarvitse luopua metsästyksellisyydestä kisoissamme. Peräänkuulutan vielä - missä sitä on tapahtunut kun puhutaan "metsästysluokista"?

Jos OPEN-luokka ei lähde kohtuullisin ponnisteluin vetämään ja tarjoa sitä mitä odotettiin, luokka poistetaan. Ei kuitenkaan missään nimessä yhden tai ehkä kahdenkaan vuoden perusteella jos se itsestäni on kiinni. Teen sen minkä kykenen ja annan luokalle hetken aikaa vakiintua.

SML:n kanssa haetusta synergiasta - myös sitä on haettu ja haetaan jatkossakin. SJML oli edustamassa SML:n SM-kisoissa viime vuonna ja toivon mukaan tänäkin - jospa tästä päästäisiin eteenpäin tilanteeseen jossa yhtenä SML:n lajeina olisi metsästysjousiammunta?

Vaikka SJML on ensisijaisesti metsästysjärjestö omissa silmissänikin, ovat CUP-kisat kuitenkin näytelleet melko merkittävää roolia vuosittain varsinkin järjestäytyneiden jäsenten kohtaamispaikkana. 136 eri henkilöä kisasi CUP-kisoissa viime vuonna, ja voisin veikata (toivottavasti olen oikeassa) että suhteellisesti suurempi osuus liittomme jäsenistä kisaa cup-kisoissa kuin metsästäjäliiton jäsenistä (160 000) SML:n kisoissa. Ehkä vähän pilkunviilaamista, mutta osoittanee kilpailujen olevan SJML:ssä myös isossa osassa, itse metsästystoiminnan lisäksi.

Ennakkoilmoittautuminen on mielestäni asia joka ei välttämättä pienemmissä kisoissa tunnu aina tarpeelliselta (enkä henkilökohtaisesti tule sitä miltään seuralta vaatimaan, säännöissäkin sitä "vain" suositeltiin), lähinnä sen tarkoitus on helpottaa järjestävän seuran valmisteluita, mm. luokkien, mitalien, buffetien jne kohdalla kuten aikaisemminkin sanoin. Mikäli tänä vuonna jossakin osakilpailussa on ennakko-odotusten mukaan 30 osanottajaa ja valtaosa lähialueelta, seurassa tunnettuja henkilöitä, on henk. koht. itselleni aivan sama miten ennakkoilmoittautumiseen suhtaudutaan. Mikäli kuitenkin kilpailutoiminta laajenee joskus (joka on ihan hyvä tavoite), tullee tilanteita jolloin tämä on tarpeellista. Ja esimerkkinä esim. oman seuramme Kaatajakisa joka keskim. kerää välillä 70-80 osanottajaa, mutta vaihteluväli saattaa olla 55-85. Tässä tapauksessa on jo ihan hyvä asia tietää varataanko makkaroita myyntiin ja pullaa lautasille miten paljon.

Oma henkilökohtainen toiveeni on että a) jousimetsästys on tulevaisuudessa vain "ampumavälinevalinta" kun siitä keskustellaan muiden metsästäjien kanssa eikä siihen liity mielikuvia hörhöilystä ja sukkahousumiehistä Sherwoodin metsässä (kaikki kunnia kuitenkin myös heille) yms, ja siihen liittyvä jousiammuntatoiminta nostetaan pois "jupinarinkitasolta" vaikkapa nimenomaan SML-kisalajien joukkoon. Se ei onnistu piikkisikapuolustuksella.

Antti

4.2.2016
12:16
Avatar
Varjaagi
Erittäin aktiivinen keskustelija
Forum Posts: 1150
Member Since:
19.12.2010
sp_UserOfflineSmall Offline
24385sp_Permalink sp_Print

Säännöthän elää ja tarpeeton luokka putoaa ajan myötä pois kuten esim. vaistotaljalle kävi.

Nyt kun tässä alkaa pikkuhiljaa orientoitumaan pelkän seura-aktiivin rooliin niin siltä kannalta katsottuna lisäluokista ei ole juurikaan lisävaivaa mutta hiukan epäilen osanotton määrää näillä leveysasteilla. Etelä-Suomessa on varmastikin osallistujia jonkin verran mutta kyllä meillekin jokainen openukko ja -akka on tervetullut kisaamaan sillä rahaa se on 20 ekuakin.

Liitolle openista on lisätyötä kisavastaavan näpyttelyn ja cup palkintojen tilaamisen verran mutta eiköhän kisavastaava sen kestä... 😉

Tuota Kiulia tulee harvoin jos koskaan kompattua mutta tätä voi kompata ns. kybällä:

"Minusta SJLM ei ole ammuntajärjestö vaan metsästysjärjestö ja eroaa - tai ainkin pitäsi erota - tältä osin SJAL:ista tai FFAA:sta vaikka jousi onkin yhdistävä tekijä. Toiminta - ja tavoitemielessä kilpailutoiminta voisi yhtä hyvin tai jopa enemmänkin hakea synergiaa ja yhteistyötä tuolta SML:n suunnasta. SJML ei ole se 'kolmas' jousiammuntaliitto vaan se 'toinen' metsästysjärjestö; ainakin minun silmissäni."

4.2.2016
01:28
Avatar
Kiul
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 854
Member Since:
31.1.2006
sp_UserOfflineSmall Offline
24386sp_Permalink sp_Print

"SML:n kanssa haetusta synergiasta - myös sitä on haettu ja haetaan jatkossakin. SJML oli edustamassa SML:n SM-kisoissa viime vuonna ja toivon mukaan tänäkin - jospa tästä päästäisiin eteenpäin tilanteeseen jossa yhtenä SML:n lajeina olisi metsästysjousiammunta?"

Alueellista yhteistyötä on tehty jostain 2000-luvun alkupuolelta viime vuosiin täällä meidän alueella ja ainakin kolmissa SML:n SM-kisoissa on jousimetsästystä esitelty paikallisseuran voimin. Käytännössä siis lähes aina kun SML:n kisat on seuran 'laajennetulla' toiminta-alueella tällä vuosituhannella olleet. On hyvä, että liittokin on herännyt tähän touhuun mukaan. 8)

Minusta metsästyksellisyyden väheneminen näkyy ampumamatkojen pidentymisenä, vaatimuksena 'selvistä' ampumalinjoista, luokkamääräysten 'lainauksena' muista liitoista ja ihan yleisenä suuntauksena kohti rata-ammutamaista toimintaa. Näistäkin viesteistä välittyy kuva, jonka mukaan SJML:n kilpailutoiminta nähdään ikään kuin täydentävänä osana 'varsinaisten' jousiammuntaliittojen toimintaa. Minä en yhteistyötä vastusta, mutta toivoisin, että todella voitaisiin puhua yhteistyöstä, jossa kaikki osapuolet ovat samalla viivalla.

Tuo vertailu 3D-ammuntaan hieman särähtää sekin. Eikö SJML:n kisoja enää voi järjestää ihan 2D-kuviin perustuen? Jos ajatus ja oletus on, että cup-kisat täydentävät muiden liittojen 3D-kisoja, niin järjestäjille asetetaan aika kovia vaateita kisoihin panostamisen osalta. Tiedä sitten kuinka paljon halukkaita kisajärjestäjiä nykyään on .....

Tuosta tunnettuvuudesta sen verran, että kohteena tuo vajaan 2000 jäsenen SJAL ei minussa herätä kovin voimakasta mielikuvaa siitä, että tunnettuvuus valtakunnallisella tasolla kovasti nousisi. Tuossa toisessa metsästäjäliitossa on kuitenkin se + 100 000 jäsentä (kannattaa miettiä mitä todellisuudessa tarkoittaa kun sanotaan, että jäsenseuroissa on 160 000 jäsentä 8)) ja uskoisin, että sieltä löytyisi paljon enemmän potentiaalia saada tunnettuvuutta. Sen sijaan tuo SJAL kumppanina tietysti tuo paikallisesti etuja, josta varmaan Hood ja Artemis sinällään ovat parhaita esimerkkejä.

Säännöt elää ja tulevaisuus näyttää mihin päädytään. Voihan olla, että SJML jonain päivänä häviää 'turhana' ja jousiammuntapuolta hoidetaan jousiammuntaliitoissa osana niiden toimintaa ja itse metsästyspuolta sitten metsästysjärjestössä tasavertaisena muiden aseiden kanssa. 😉

5.2.2016
06:25
Avatar
Harri Verho
Pirkanmaa
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 280
Member Since:
9.8.2010
sp_UserOfflineSmall Offline
24389sp_Permalink sp_Print

Se mitä tässä pyritään tekemään kilpailuvastaavan ja liiton puolelta, on tuo ensimmäinen mainitsemani asia, vastavuoroisuuden kohdalla pitää asiaa miettiä mikäi tilanne pysyy jatkossakin yksipuolisena. Haluaisin kuitenkin uskoa että hyvä synnyttää hyvää ja lähden sillä asenteella.

Onko SJAL'lta tullut tarjousta vastavuoroisuudesta? FFAA -kisoihin osallistuminen kun on tehty meille jäsenistölle huomattavan edulliseksi - ja näyttäisi siltä että jos katsotaan missä esim USA'ssa massat (siis jousimassat) liikkuu niin IFAA-ammunnassa, samoin kuin raha (niin: raha vetää massoja).

Jousiammunta ei ole valtavan suosittu laji vrt. pesäpallo, jalkapallo, lätkä, you name it. Jousimetsästys vielä harvinaisempi. Mielestäni tässä kannattaa meidän kulkea ikäänkuin muiden peesissä jos sellaisia mahdollisuuksia tulee ilman haittavaikutuksia.

Pesaajan rooli on usein hankala - ja saattaa päätyä "kiul"'n mainitsemaan lopputulokseen:
Voihan olla, että SJML jonain päivänä häviää 'turhana' ja jousiammuntapuolta hoidetaan jousiammuntaliitoissa osana niiden toimintaa ja itse metsästyspuolta sitten metsästysjärjestössä tasavertaisena muiden aseiden kanssa. 😉

5.2.2016
06:46
Avatar
Olavi Pennanen
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 361
Member Since:
11.7.2007
sp_UserOfflineSmall Offline
24390sp_Permalink sp_Print

Hyvää keskustelua......itse otan sen verran kantaa, että yhteistyön koen tarpeellisena nyt ja jatkossa. Mutta suurena pettymyksenä koen sen, että SJAL porukka tosiaa kisaa SJML:n kisoissa huomattavasti helpommin kuin SJML:n porukka SJAl:n kisoissa.
FFAA ja SJML:n yhteistyö on järkevämmällä tasolla tällä hetkellä. Itsekin ajattelin meneväni SJAL: n kisoja ampumaan siihen saakka kunnes huomasin, että minullahan ei ole jäsenyyttä SJAL:n seuraan...tämä asettaa yhteistyön epätasa- arvoiseen asemaan. Mikäli yhteistyötä tehdään niin sen pitäisi olla vastavuoroista. Joten edelleen FFAA kisat tulee silloin tällöin käytyä SJML:n kisojen lisäksi..SJAL:n kohdalla yhteistyöasetelma on vielä vajaa....

Olli

5.2.2016
07:31
Avatar
Kiul
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 854
Member Since:
31.1.2006
sp_UserOfflineSmall Offline
24391sp_Permalink sp_Print

FFAA:aan suuntaan täältäkin iso kumarrus kun ovat järjestäneet noita avoimia kisoja, joihin on pystynyt osallistumaan 'kaikilla lisensseillä', myös riistanhoitomaksulla. 😀

Tämä 'avoimuus' tai sen puute johtuu tietysti rahasta, mistäpä muustakaan. Urheiluun on päässyt pesiytymään lisenssijärjestelmä, jossa on kaksi osiota: vakuutusturva ja 'kilpailumaksu' liitolle. Liitto ikäänkuin omistaa kilpailuoikeuden ja vaatii kilpailuun halukkaita 'ostamaan' oikeuden kilpailla ja samalla 'pakottaa' osallistujan rahoittamaan liiton toimintaa. Nyt SJAL ja FFAA ovat päässeet (sinänsä erinomaiseen) ratkaisuun, jossa yhdella hieman kalliimmalla lisenssillä saa sekä vakuutusturvan että kilpailuoikeuden molempien liittojen kisoihin. Maksusta saa osansa sekä vakuutusyhtiö, että molemmat liitot ja samalla lisenssillä voi kisata 'ristiin' liittojen välillä edellyttäen, että on jäsenenä kummankin liiton alaisessa seurassa tai seuroissa. Tasapuolinen ja fiksu järjestely, jossa kaikki voittavat; liitot saavat rahaa ja jäsenet kilpailumahdollisuuksia.

Metsästyspuolella vastaava lisenssijärjestelmä on hoidettu hieman toisin. Lisenssinä toimii riistanhoitomaksu. Rahasta osa menee vakuutukseen ja loput Lukelle ja RHY:lle l. metsästyksen hyväksi toimivaan viranomais- ja tutkimustyöhön. Perinteisesti rahaa ei siis ole annettu suoraan liitolle, mutta metsästyksen hyväksi muulla tavalla.

Nyt kun SJML on avannut kisansa superlisenssin haltijoille herää kysymys saako SJML myös osansa näistä lisenssimaksuista? Vai onko käynyt niin, että hankkiessaan kilpailuoikeuden kilpailija maksaa superlisenssistä vain SJAL:ille ja FFAA:lle, mutta välttyy maksamasta metsästysorganisaatiolle ja siten ei tue tällä tavoin metsästystoimintaa? Jos SJML ei saa osuutta lisenssimaksusta niin minusta minimivaatimus ulkopuolisilta kilpailijoilta cup-kisoihin on vaatimus riistanhoitomaksun suorittamisesta, jotta myös nämä kilpailijat osallistuvat metsästäjien 'yhteisen hyvän' kustantamiseen. Näin ei synny siltäkään osin vapaamatkustajia. Luonnollisesti paras vaihtoehto olisi, että SJML:n jäsenet voisivat ostaa myös superlisenssin ja päästä myös SJAL/FFAA:n kisoihin ilman SJAL/FFAA seurajäsenyyttä. Tämä olisi vastavuoroisuutta parhaimmillaan.

Kommetti vielä tuohon lajin harvinaisuuteen. Meillähän tilanne on samanlainen kuin vaikkapa USA:ssa että jousimetsästäjiä on moninkertainen määrä jousiampujiin verrattuna. Tämä metsästäjien suuri määrä juuri on taustalla tuossa 3D-ammunnan suosion nousussa.

5.2.2016
07:56
Avatar
Varjaagi
Erittäin aktiivinen keskustelija
Forum Posts: 1150
Member Since:
19.12.2010
sp_UserOfflineSmall Offline
24392sp_Permalink sp_Print

Kyllä tässä Olli ja Kiul pyörittelee varsin pohdinnan arvoisia ajatuksia...

Yhteistyöhän on nyt sillä asteella että SJML on avannut koko pakan tarjolle SJALlin suuntaan varsin yksipuolisesti eikä meillä ole oikeastaan mitään lisää tarjottavaa jos meinaamme pitää kiinni liittona kilpailujemme metsästyksellisyydestä.

On väläytelty mahdollisuutta että seurat voisivat vuokrata 3D ratoja SJALlin seurojen käyttöön jotta he saisivat järjestettyä sääntöjensä mukaisia kisoja. Ja mikäs siinä, kyllä ne lisäeurot tulisivat seuroille tarpeeseen ja tämä olisi paikallistasolla mitä parasta käytännön yhteistyötä. Mutta onhan siinä varmasti edessä käytännön ongelmiakin kuten esim ampumamatkojen pituudet ja linjojen esteettömyys.

5.2.2016
08:27
Avatar
Kiul
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 854
Member Since:
31.1.2006
sp_UserOfflineSmall Offline
24393sp_Permalink sp_Print

Todettakoon, että kommenttini koskevat tuota vastavuoroisuuden puutetta, jossa koen olevan turhan paljon 'free lunch' ajattelua.

Yleisellä tasolla olen sitä mieltä, että koko lisenssijärjestelmä on 'syvältä'. Ymmärrän vakuutuspakon jollain tavalla, mutta muuten en pidä tuosta liittojen tavasta rahoittaa toimintaansa lisenssimaksuilla. Tämä ihan sillä kokemuksella, mitä erilaisia lisenssejä on tullut omista ja aikanaan muksujen harrastuksista maksettua. Minusta oikea tapa rahoittaa liittojen toimintaa on jäsenmaksu, jonka suuruutta jäsenet voivat edes jollain tavoin kontrolloida. Noista lisenssiin liittyvistä vakuutuksista vielä sen verran, että nekin ovat usein aika surkeita kattavuudeltaan, esimerkkinä vaikka metsästäjävakuutus, eikä niissäkään laatu minusta ole kohdillaan.

Ideaalitilanteessa siis kaikki tarvittavan vakuutusturvan omaavat voisivat osallistua mihin tahansa kilpailuun riippumat siitä ovatko jonkun liiton jäseniä vai eivät. Tietysti muuten täytyy täyttää kunkin kilpailun vaatimat säännöt ja edellytykset, mutta noin niinkuin yleisellä tasolla tuollainen FFAA:n Finnish open kisoissa ansiokkaasti noudattama lähestymistapa edistäisi tätä yhteistä asiaamme parhaiten.

5.2.2016
08:32
Avatar
Mika_R
Ylä-Savo
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 528
Member Since:
21.11.2008
sp_UserOfflineSmall Offline
24394sp_Permalink sp_Print

samalla lisenssillä voi kisata 'ristiin' liittojen välillä edellyttäen, että on jäsenenä kummankin liiton alaisessa seurassa tai seuroissa.

Tämähän onnistuu myös SJML:n jäseneltä, kunhan on vain jäsenenä järjestävänliiton seurassa tai seuroissa ;D

5.2.2016
08:48
Avatar
Mika_R
Ylä-Savo
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 528
Member Since:
21.11.2008
sp_UserOfflineSmall Offline
24395sp_Permalink sp_Print

Eteneekö liittojen välinen yhteistyö koskaan, jos ikinä ei jousteta, tai joku ei tee aloitetta?
Mitä Kiulin, Ollin ja Varjaagin mielestä SJML menettää, jos kilpailuihin saadaan mahdollisesti lisää osallistujia ja sitä kautta jäsenseuroille tuloja?
Jos tästä halutaan saivarrella, niin miksi tälläkin hetkellä SJML:n alaisiin kilpailuihin saa osallistua henkilöt, jotka eivät ole SJML:n jäseniä?

Tuntuu hiukan typerältä, että SJML:lään on valittu kilpailuvastaava, joka yrittää kehittää omaa vastuualuettaan. Eihän kilpailuvatsaavan toiminta vie resursseja millään tavalla muulta toiminnalta. Hän vain kehittää omaa osa-aluettaan ja yrittää omalla toiminnallaan viedä jousimetsästyksen ilosanomaa eteenpäin.

Lisäksi tuntuu hassulta, että aihetta kritisoivat sellaiset henkilöt, jotka eivät kierrä edes kilpailuja, kuin satunnaisesti.

5.2.2016
09:04
Avatar
Harri Verho
Pirkanmaa
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 280
Member Since:
9.8.2010
sp_UserOfflineSmall Offline
24396sp_Permalink sp_Print

Tämähän onnistuu myös SJML:n jäseneltä, kunhan on vain jäsenenä järjestävänliiton seurassa tai seuroissa ;D

Totta: Rahalla saa ja mersullä pääsee.

Eihän minullakaan mitään ongelmaa ole koska maksan paikalliselle jousimetsästysseuran jäsenmaksun lisäksi paikallisen SJAL-seuran jäsenmaksun. Seuran jäsenmaksu on 38 Eur johon lisätään 24 Eur SJAL-jäsenmaksua (vaikka en edes kilpaile SJAL-kisoissa). Sitten kun haluan ampua SJAL-kisoissa maksan pelkästä SJAL'n lisenssistä 60Eur. Yhteensä siis 122 Eur.

Kun SJAL ampuja haluaa kilpailla SJML kisoissa, hän maksaa 23Eur lisän superlisenssistä (jolla pääsee lisäksi FFAA -kisoihin).

5.2.2016
09:11
Avatar
Varjaagi
Erittäin aktiivinen keskustelija
Forum Posts: 1150
Member Since:
19.12.2010
sp_UserOfflineSmall Offline
24397sp_Permalink sp_Print

Elä, elä Mika hyvä viännä asjoita liian savolaesesti... 😉

Lueppa iha sääkeristi mitä mää oon kirijottanu... 🙂

(tulkintoja voi vääntää yhtä paljon tai jopa enemmän kuin Niinistön puheesta - jos niin haluaa välttämättä tehdä...)

5.2.2016
11:00
Avatar
Kiul
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 854
Member Since:
31.1.2006
sp_UserOfflineSmall Offline
24398sp_Permalink sp_Print

Lisäksi tuntuu hassulta, että aihetta kritisoivat sellaiset henkilöt, jotka eivät kierrä edes kilpailuja, kuin satunnaisesti.

Musta nämä yritykset rajoittaa keskusteloikeus vain tietylle 'valikoidulle' porukalle ovat näiden keskustelujen todellinen 'suola'. Vielä, kun niihin liittyy varman oloinen tieto myös tulevaisuudesta, niin aina paranee. 8)

Mitä tuohon osallistumisoikeuteen tulee, niin meillähän se on 'perinteisesti' ollut avointa niille, jotka ovat riistanhoitomaksun suorittaneet. Tarkoittaa siis henkilöille, jotka ovat tämän 'lisenssin' (=riistanhoitomaksun) lunastaneet ja siten vakuutusturvan lisäksi maksaneet oman osuutensa 'yhteiseen hyvään'. Nyt on avattu mahdollisuus sellaisille osallistujille, jotka eivät tähän'yhteiseen hyvään' osallisti tai osallistuvat muiden kuin metsästäjien 'yhteiseen hyvään' ilman, että me metsästäjät saamme vastavuoroisesti mitään.

Toisena syynä sille, ettei SJML:n jäsenyyttä ole vaadittu (muuten kuin cup-pisteiden osalta) on varmaankin se, että meillä järjestäytymisaste liittoon on alle 5% tasoa ja mukaan on haluttu jousimetsästäjiä myös liiton ulkopuolelta. Ollaan siis oltu jousimetsästyksen asialla ja erittäin hyvä niin.

5.2.2016
11:26
Avatar
Mika_R
Ylä-Savo
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 528
Member Since:
21.11.2008
sp_UserOfflineSmall Offline
24399sp_Permalink sp_Print

Kiul mitä SJML menettää, jos kilpailuihin saadaan mahdollisesti lisää osallistujia ja sitä kautta jäsenseuroille tuloja?

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/Helsinki

Most Users Ever Online: 254

Currently Online:
14 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

heka: 1024

Arzaan: 933

Kiul: 854

Arto_Y: 741

Pikkuhannu: 621

timo levä: 580

Piedro: 573

Mika_R: 528

Antti Saarenmaa: 458

jonex: 379

Member Stats:

Guest Posters: 0

Members: 3219

Moderators: 0

Admins: 2

Forum Stats:

Groups: 6

Forums: 37

Topics: 4441

Posts: 26971

Newest Members:

Nivala78, Patrick-Juha, H_Hz, Defkickset, s.c.viidas@gmail.com, tsariola, Eva S, Doappal, Chris, Samih

Administrators: ylläpitäjä: 236, Ari Kontiainen: 999