Varsijousi metsästyksen kielto | Lakiasioista | SJML keskustelufoorumi

Avatar

Please consider registering
Guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed sp_TopicIcon
Varsijousi metsästyksen kielto
No permission to create posts
23.7.2008
08:03
Avatar
Morpho
Uusi keskustelija
Members
Forum Posts: 1
Member Since:
23.7.2008
sp_UserOfflineSmall Offline

Olen kiinnostunut vastakaarijousiammunnasta mutta kun luin tätä foorumia ihmettelin tuota metsästyslaissa kiellettyä varsijousi metsästystä.

Jenkeissä tuo taitaa olla sallittua mutta Suomessa ei.

Mikäköhän tuohon on perusteena kun en oikein ymmärrä syytä, kyllähän varsijousi metsästysaseena on ylivoimainen muihin jousityypeihin verrattuna.

Tehot ovat aivan eri luokka ja niin taitaa olla osumatarkkuuskin, onkohan tuo joku Suomalaisen ”metsästysmafian” läpi ajama juttu.

Itseäni kiinnostaa lähinnä vaistoammunta, mutta osaisiko joku vastata tuohon kun olen nähnyt videolla miten mustakarhu kaadetaan 450Fps varsijousella.

23.7.2008
12:03
Avatar
Ari
Ylläpitäjä
Forum Posts: 1037
Member Since:
14.2.2006
sp_UserOfflineSmall Offline
1104sp_Permalink sp_Print

Joka maan metsästyslaeilla on oma historiansa. En tunne tarkasti taustaa kotimaan varsijousikieltoon liittyen, mutta muistelen, että joskus olisi perusteena mainittu jotain yleiseurooppalaista sopimusta, jonka Suomi on myös ratifioinut

“Jenkeissä” varsijousen käyttö metsästykseen on osavaltiokohtaista. Joissakin ei saa käyttää ollenkaan, joissakin saavat invalidit käyttää ja joissakin varmaan saa käyttää siinä kuin muutakin jousta.

Tehoon en osaa suoraan ottaa kantaa, mutta nimellisjäykkyys tai markkinoinnissa käytetty lähtönopeus eivät ainakaan muilla jousiaseilla kerro aivan koko totuutta. Sen sijaan on aivan selvää, että noviisikin pääsee varsijousella parempiin tarkkuuksiin kuin vaistojousella…

24.7.2008
02:36
Avatar
Morpho
Uusi keskustelija
Members
Forum Posts: 1
Member Since:
23.7.2008
sp_UserOfflineSmall Offline
1106sp_Permalink sp_Print

Onkos varsijousen käyttö invaliideille jotenkin helpompaa kuin esim. taljajousen käyttö?

En oikei käsitä miten esimerkiksi pitkäjousella ampuminen voisi olla riistaa kohtaan inhimmillisempi tapa. varsinkin kun hirvikiväärikin on sallittu peli.

Kyllä varsijousella varmemmin teho riittää ja ei ole eroa varsijousella ampumisessa onko vahvempi mies vai heikompi nainen.

Onhan varsijousi kuitenkin kaikista jousityypeistä lähinnä tuliasetta ja näin todellisuudessa sen pitäisi olla oikeastaan ainoa hyväksytty metsästysjousityyppi jos järjellä ajatellaan

Tässä hiukan tietoa varsijousesta, mahtaako tuo Paavin kielto olla voimassa vielä täälä suomessa ;)

Varsijousi keskiajan Euroopassa

Rooman valtakunnan hajotessa ase painui lännessä unohduksiin, mutta säilyi Itä-Roomassa nimellä solenarion. Varsijousi yleistyi varsinaisesti karolingisen renessanssin myötä varhaiskeskiajalla 800-luvulta alkaen, varsinkin 1100- ja 1200-luvuilla, kun jalkamiehet tarvitsivat puolustuskeinon haarniskoituja ratsumiehiä vastaan. Ase oli niin tehokas, että paavi kielsi sen käytön ensin 1097 ja myöhemmin 1139 käytettäessä kristittyjä vastaan.

Varsijousi oli ristiretkeläisten “salainen ase”, ja se tuli Lähi-idässä tunnetuksi nimellä qaws Ferengi, “frankkilainen jousi”. Ristiretkeläiset käyttivät sitä menestyksellisesti arabien ja turkmeenien ratsumiehiä vastaan – varsijousijalkamiehet kykenivät ampumaan tehokkaammin kuin ratsujousimiehet, ja varsijousilla oli ratkaiseva merkitys Arsufin voitossa 1191 ja Pyhän Maan takaisinvaltaamisessa. Frankkien varsijousimiehet olivat arabimaailmassa hyvin haluttuja palkkasotureita, varsinkin arabien taistellessa mongoleja vastaan 1200-luvulla. Varsijousta käytettiin usein myös ratsailla, varsinkin Saksassa ja Skandinaviassa. Länsimaissa varsijousi vanheni sota-aseena tuliaseiden kehittyessä 1500-luvun puolessavälissä, mutta vielä kolmikymmenvuotisessa sodassa 1600-luvun alkupuolella olivat sekä pitkäjousi että varsijousi satunnaisessa käytössä.

Varsijousi sota-aseena

Varsijousen käyttö oli käsijousta helpompi omaksua, ja sen tehokkuus oli valtava. Keskiajan raskaimmat kenttätaisteluissa käytetyt varsijouset heittivät vasaman yli 400 metrin päähän ja läpäisivät haarniskan 200 metrin etäisyydeltä. Vetovastus niissä oli jopa 1500 newtonia. Aseen haittana oli sen hidas virittäminen, joka tapahtui taljakoneiston ja kampilaitteen avulla. Sen yhtä osaa, pientä juoksupyörää, kutsuttiin Suomessa nimellä vekara, josta se on jäänyt suomen kieleen.lähde? Jalkajousi viritettiin laittamalla aseen kärjessä oleva jalustin jalkaterän ympäri. Jousen jänne kiinnitettiin ampujan vyöllä olevaan koukkuun ja suoristaessaan selkänsä ampuja viritti aseen. Arbalesti oli kaikkein raskain varsijousimalli, jota käytettiin hitautensa ja suuren kokonsa vuoksi eniten piirityksissä tuelta.

Varsijousi Suomessa

Varsijousi tuli Suomeen viimeistään 1300-luvulla. Se oli yleisessä käytössä sota-aseena 1600-luvulle saakka. Talonpoikaisena metsästysaseena sitä käytettiin vielä 1700-luvulla ja ammuttiinpa sillä oravia aina 1800-luvulle saakka. Yksi mielenkiintoisimmista tavoista varsijousella ampumiseen on perinteinen suomalainen “epäsuoran tulen” tyyli. Siinä varsijousen tukki asetetaan olkapään sijaan kainaloon, ja asetta pidetään vinossa kulmassa niin, että vasaman kärki on silmän korkeudella. Tähtäyslinjan muodostaa tällöin maali, vasaman kärki sekä jalustimessa oleva merkki. Vaikka ulkomaalaiset ovatkin oudoksuneet tätä tapaa pitäen sitä epätarkkana, sillä saavutetaan hyvä tarkkuus ahkeralla harjoittelulla. Ammunta on ns. vaistoammuntaa, samoin kuin perinteisellä käsijousella. Koska asetta pidetään kulmassa vaakatasoon nähden, tällä tyylillä saadaan jonkin verran pitempi kantama kuin suorasuuntauksella.

24.7.2008
04:41
Avatar
nippon1
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 35
Member Since:
18.4.2007
sp_UserOfflineSmall Offline
1107sp_Permalink sp_Print

vais niin

Forum Timezone: Europe/Helsinki

Most Users Ever Online: 254

Currently Online:
30 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

heka: 1024

Arzaan: 933

Kiul: 854

Arto_Y: 741

Pikkuhannu: 621

timo levä: 580

Piedro: 573

Mika_R: 528

Antti Saarenmaa: 459

jonex: 379

Member Stats:

Guest Posters: 0

Members: 3247

Moderators: 0

Admins: 2

Forum Stats:

Groups: 6

Forums: 37

Topics: 4488

Posts: 27028

Newest Members:

Jari Laari, jmh121, TanjaSund, Jylha, Deerhunter63, Arlan, MPfinland, loicsans, Ventoviisas, Jarmas

Administrators: ylläpitäjä: 236, Ari: 1037