Kirjoittelin vuonna 2005 perustetusta YouTubesta ja sieltä jousella metsästykseen löytyvistä videoista toistakymmentä vuotta sitten. Otsikoin juttuni silloin ”YouTube – aarreaitta vai suuri tunkio?”. Tuntuuko tältä edelleen?
Yli vuosikymmen on ikuisuus minkä tahansa verkkopalvelujen kehityksessä. Wikipedian mukaan YouTubea käyttää kuukausittain miljardi ihmistä ja palveluun ladataan videoita joka minuutti yli sadan tunnin edestä. Kaikenlaisen sisällön valikoima tässä nykyään Googlen omistamassa videopalvelussa kasvaa huimasti koko ajan.
Samaan aikaan internetin äärelle on löytänyt lähes 5 miljardia henkilöä ja sosiaalisen median kuluttajiakin heistä on jo yli 4 miljardia ihmistä. Alamäessä ovat samaan aikaan olleet perinteinen TV, printti ja radio. Erilaisten tuotteiden valmistajat ovat havainneet videoiden olevan monella tapaa monipuolisempi media viestiä potentiaalisille asiakkaille uutuuksista ja niiden erinomaisista ominaisuuksista. Jotkut valmistajat ovat jopa luopuneet isoille messuille osallistumisesta, koska eivät koe niistä olevan yhtä suurta hyötyä kuin videoista, joiden tavoittavuus on uskomattoman laaja. Hyvällä videolla voi olla satoja tuhansia tai jopa miljoonia katselukertoja. Ja taas toisaalta, video ja verkkokauppa eivät luultavasti koskaan täysin korvaa hyvin toimitettua kirjaa ja lähellä olevaa, tuttua asiantuntijaa.
Älypuhelinten hintojen laskiessa ja ominaisuuksien parantuessa videoiden tuottaminen on muuttunut helpommaksi ja edullisemmaksi. Videoiden tekeminen ja jakaminen onnistuu lähes keneltä tahansa, jolla on suhteellisen tuore älylaite ja intoa – sekä kiinnostusta kaiuttaa omaa näkemystään maailmalle. Influenssereita löytyy nykyään jokaiseen lähtöön.
Videoita löytyy tämänkin harrastuksen tiimoilta käytännössä lähes kaikesta mahdollisesta. Löydät todennäköisesti valmistajien, jälleenmyyjien tai innokkaiden käyttäjien, fanien tekemiä esittelyjä ja testiraportteja mistä tahansa jousista, tähtäimistä, hyllyistä, nuolista, kärjistä, laukaisulaitteista ja lisävarusteista. Näistä mielestäni hyviä esimerkkejä ovat nämä kanavat ja esittelyvideot:
- Hoyt Archery | Hoyt RX-7 and Ventum Pro
- Lancaster Archery Supply | Darton Spectra E review
- nockonarchery | PSE Carbon Levitate
Samoin saatat kartuttaa oppia vaikkapa nuolten rakentamista, erilaisten välineiden turvallista käyttämistä tai ammuntakunnon ylläpitämisestä helpommin seuraamalla jonkun henkilön asiantuntevaa opastusta kuin tavaamalla vieraskielistä ohjekirjaa. Videota kun voi helposti pysäyttää ja siirtää muutama sekunti taaksepäin. Ohessa jokunen omista kirjanmerkeistä löytyvä kanava ja video:
- Bow Life TV | Arrow build with Levi Morgan
- G2 Outdoors | The one stick climbing method
- Archery Strong | Archery Stronger Shoulders
Tarjoomaa löytyy myös harjoittelu- ja metsästystilanteista eri puolelta maailmaa. Osa videoista on niin hyvin käsikirjoitettuja, kuvattuja ja leikattuja tai sitten erittäin autenttisia, itsefilmattuja tapahtumakuvauksia, että niiden tekijöitä voi kutsua hyvällä syyllä myös sen alan ammattilaisiksi. Tsekkaa mm. seuraavat kanavat ja ’rainat’:
- Bowhunt Downunder | River bound
- Midwest Whitetail | The story of 170” ”Dak”
- Solo Hntr Media | Free Range Fallow Deer in Australia with Remi Warren
Vanhojen legendojen, kuten Fred Bearin, Howard Hillin tai Chuck Adamsin sijaan voi videomuodossa nykypäivänä seurata (ja fanittaa) esimerkiksi seuraavia tunnettuja jousimetsästyspersoonia:
Eikä YouTuben kaikki jousimetsästykseen liittyvä sisältö suinkaan ole vain ulkomaista, vaan joukosta löytyy jo varteenotettavia suomalaisiakin kanavia ja ’tubettajia’. Erittäin hyvää vaihtelua amerikanserkkujen rinnalle.
Käytännössä YouTuben valtavan suuren sisältömäärän äärellä tuntee joskus valinnan vaikeutta ja huomaa etsivänsä neulaa heinäsuovasta. Oikeiden hakusanojen löytäminen tuntuu välillä haastavalta. YouTube osaa onneksi suositella katsotun videon jälkeen muita samantyyppisiä, joka helpottaa hakemista. Mutta, jos ei pidä varaansa tulee ruudun äärellä helposti vietettyä koko pitkä ilta. Satunnaisen, aikaa kuluttavan selaamisen sijaan voit YouTubessa tilata hyväksi havaitsemasi kanavan ja asettaa lähettämään sinulle ilmoituksen, kun uusi video on saatavilla.
Kuten kaiken internetistä löytyvän sisällön kohdalla myös YouTube-videoiden osalta on aina syytä harjoittaa lähdekritiikkiä. Kaikki mitä löydät ei välttämättä ole totta tai annetut vinkit turvallisia. Yleensä videon alla olevista kommenttikentistä voi lukea muiden antamia arvioita siitä onko sisältö hyvää – vai aivan jotain muuta. YouTuben peukku- eli Tykkää-painikkeen viereen lisäämä Ei-tykkää-painike todennäköisesti helpottaa sinua saamaan aikaisempaa laadukkaampaa sisältöä ruudullesi. Lisäksi voit aina ilahduttaa jousiveljiä ja -siskoja jakamalla omia löydöksiäsi vaikkapa SJML:n foorumilla.
Elämyksellisiä katseluhetkiä!
Teksti: Ari Kontiainen
Kuvat: YouTube.com
Most Users Ever Online: 540
Currently Online:
9 Guest(s)
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)
Top Posters:
heka: 1024
Arzaan: 933
Kiul: 854
Arto_Y: 741
Pikkuhannu: 621
timo levä: 580
Piedro: 573
Mika_R: 528
Antti Saarenmaa: 463
jonex: 379
Member Stats:
Guest Posters: 0
Members: 3337
Moderators: 0
Admins: 2
Forum Stats:
Groups: 6
Forums: 37
Topics: 4562
Posts: 27131
Newest Members:
haniskanen71@gmail.com, Jaanis, PulleaPoni, apa_02, JuhaOllo, Jousimies_75, 1juhametsamaki, tloGOAT, Rudolf87, vk00Administrators: ylläpitäjä: 236, Ari Kontiainen: 1090