05:46

5.11.2011

Oon tässä pohtinut, miten pystyisin hyödyntämään taljaa lentoon ammunnassa. Nuolet on hukassa se on selvää, jos jotain ei kehitä.
Pohdiskelin, että pystyykö tai kannattaako 60# taljalla ampua fluflu sulitettuja nuolia? Tämän flufluun, kun liittäisi majava tai virvelikelaan niin onnistaisiko sorsien lentoon ammunta? Ja lisäksi nuoliin tietenkin valo nokit. Tätä yhdistelmää voisi miettiä näädänkin ammuntaan. Ylöspäin ammunta tietää reissua nuolikauppaan. Fluflu:ta poultaa sekin seikka, ettei nuoli palaa samaa vauhtia takaisin, kun siima tai lanka loppuu. Tuo fluflu saattaa toimia QAD hyllyissä ja muissa altatippuvissa. Kertokaapa sepät onnistuuko tällainen?
Lentoonammuntaa reenasin viimekesänä juurikin 60# taljalla ja kahden sulan spiraali-flutareilla.
Finnfoam läpyskästä läpäisyä oli 15-20 metrin matkalta suunnilleen saman verran ku tavan sulillakin. Sitä pidemmälle mennessä hidastuvuus vei voiton.
Tikkua en saanut lentämään 50 metriä pidemmälle vaikka kuinka yritin 🙂
Pyyjahdissa oli noi nuolet hyllyllä varustettuna pikkuleikkureilla, mutta tositoimiin en päässyt.
Kelan jättaisin ite kyllä pois, jotta jäisi edes vähän läpäisyä jäljelle. Tuntui että noi sulat hidastaa nuolta aika rajusti.
08:14

SJML hallitus
13.1.2008

08:15

SJML hallitus
13.1.2008

08:34

22.9.2008

09:10

22.2.2010

Joo ei noiden flutareiden kans ole ihan hirveesti tuota häviämis vaaraa, tai siis riippuu tietenkin maastosta, mutta tiheässä metsikössä ei lennä sitäkään matkaa kun avomaastossa ja siellä jää näkyviin. Tietysti parimetrinen horsmapusikko pellon laidassa voi tuottaa ongelmia, samamittaisesta nokkospuskasta puhumattakaan..
Mutta tuon kelan jättäisin suosiolla pois tuosta yhtälöstä, äkkinäinen pysähdys ilmaan ammuttaessa on aika rääkkiä kelalle ja kiinnityksille, mikäli et aio osua joka laukauksella. Jos ammut sorsia vesistön äärellä, niin et tarvii kun paatin millä hakea nuolet vedestä, nehän luonnollisesti jää kellumaan, jos ei ole niin matalaa että oolis pahdollista jäädä kärjestä pohjaan/kasvustoon kiinni. Kaislikkoon pudonneet nuolet löytyy(ehkä) viimestään iltahämyssä jos niissä valonokit on..
Itse kokeilin tuon Qad:n hyllyn kans viime syksynä flutareita ja ainakin 20-25m matkoilta osumapiste ei juurikaan muuttunut, vaikka sulat vähän hyllyyn löikin. Tietysti se hieman lyhentää sulkien elinikää.
09:36

22.2.2010

Täytyy kyllä kokeilla itekkin tuota, mutta…sen verran pitää marmattaa, että kaverin taitoa/toistoa ei voi kumota, osuuhan tuo pirun hyvin, mutta jälkimmäisessä pätkässä kiinnitin huomioo(kohdassa 3.44min) kaverin ankkurointiin..tai että sitä ei ole, käsivarsi yliojennettuna ilman kunnollista ankkurointia ampuu kyllä todella hyvin, mitä se sitten olis jos ois tekniikka kohallaan?? Täytyypä filmailla eka omat ampumiset ja miettiä sit uudelleen..
09:50

5.11.2011

Onko kokemusta kannattaako flu flu tehdä spiraalilla vai ”normaalilla” sulitus kierteellä?
Entä tuo valonokki? Sen painosta on ollut puhetta, onko vaikutusta metsästys matkoilla, MAX 30m?
Arzaa tuo poekahan tosiaan ampuu yli taipuvalla kyynärnivelellä. Liekkö merkitystä kumpaan suuntaan kulma kädellä tehdään? Oliko sillä käytössä jotain ”Plutti” kärkiä kiekon ammunnassa? Tuota pipää testata kun jäänyt noita kiekkoja haulikko ajalta. Paukkujakin on lähemmäs 500 viimevuonna ostettuja. Mihinhän nekin laittas.
10:14

19.12.2010

”Onko kokemusta kannattaako flu flu tehdä spiraalilla vai ”normaalilla” sulitus kierteellä?”
Taitaa olla vähän makuasia, ainakin vaistojouselle. Mulla on molempia viitisentoista kipaletta ”aivan hirveillä jarruilla” ja jos nuoliputki on samanlainen niin käynnissäkään ei ole muihin norminuoliin käytännön eroa tuonne 14-15m asti. Lentoäänessä on melkoinen ero, spiraalisulitus ääntää enemmän.
Uteliaisuuttani tein koe-erän flutareita kaikesta mahdollisesta ja tulin siihen tulokseen että jos amet on max 10m ja maalin koko luokkaa 10cm niin on aivan sama vaikka nuolen tekee autonantennista, suurinpiirtein suorasta puurimasta, löysimmästä ja jäykimmästä hiilikuituputkesta jne… eikä painollakaan ole juuri väliä kunhan se on vaan ”järkevä” ja nuoli kestää ampumisen. Ilmeisesti voimakkaasti jarruttava sulitus kompensoi aika voimakkaasti nuolen suoruus-, jäykkyys- ja painoeroja lyhyillä matkoilla. Tein tuon kokeilun sen takia että on meillä päin on ns. satavarmoja paikkoja jossa ammuttu nuoli menee aina hukkaan olisi siinä sitten vaikka minkälainen vilkkuvalo nokissa tai ei eli syynä oli suunnaton nuukuus. Tosin koenuolet eivät ole käytössä, eivätkä tule mutta koristavatpahan työhuoneen romunurkkaa…
10:21

22.2.2010

Ryokko kirjoitti:
Onko kokemusta kannattaako flu flu tehdä spiraalilla vai ”normaalilla” sulitus kierteellä?
Entä tuo valonokki? Sen painosta on ollut puhetta, onko vaikutusta metsästys matkoilla, MAX 30m?
Arzaa tuo poekahan tosiaan ampuu yli taipuvalla kyynärnivelellä. Liekkö merkitystä kumpaan suuntaan kulma kädellä tehdään?
Oliko sillä käytössä jotain ”Plutti” kärkiä kiekon ammunnassa? Tuota pipää testata kun jäänyt noita kiekkoja haulikko ajalta. Paukkujakin on lähemmäs 500 viimevuonna ostettuja. Mihinhän nekin laittas.
No tuolla ylitaipuvuudella on aika huomattavakin merkitys, pikkusen tuohon lisää niin alkaa jänne tekeen kipeetä käsivarteen, plus se monesti aiheuttaa väätöä jouseen. Syksyllä ja talvella kun lisätään tuohon vielä paksummat vaatteet niin alkaa jo kummasti vaikuttaa osumiseen jos paukkuu hihaan tai rannesuojaan kokoajan..
Plunteillahan tuo näyttäs kiekkoja ampuvan ja sit tavan taulukärjillä noita tennispalloja, plunttikin jo hidastaa nuolta reippaasti jo 25m jälkeen, flutarin kans vielä tehokkaammin.
Sulituksesta en osaa tarkemmin sanoa, itsellä kokemusta 4:llä ja 5:llä sulalla normaalisti sulitetuista nuolista.
Mitä valonokkiin tulee, niin mulla ei ollut kyllä vaikutusta osumapisteeseen, nimenomaan alle 30m matkoilta, kyllä se varmaan pidemmällä matkalla alkaa enemmän pudottamaan kun tavan nokki, kun vauhtia on n.10fps vähemmän…10.5gr tuli painon lisäystä nuoliin..2 rusakkoa nyt ampunut noiden valonokkien kans, ei tarvinnu säätää mitään, oli positiivinen yllätys.
10:39

19.12.2010

10:43

5.11.2011

11:28

22.2.2010

Ne oli kaverin sulittamia nuolia millä ammuskelin syksyllä, kaveri käytti niitä kyyhkyjahdissa puihin ampuessaan. En nyt tähän hätään löytänyt muuta linkkiä kun tonne mukkanuolen sivulle, tuossa linkissä toiseksialimmat sulat on vastaavia millä ammuin.
http://www.mukkanuoli.fi/ipobj…..3.submenu2
En muista oliko kaveri sulittanut ne nuolet sulituslaitteella vai käsivaralta, mutta liimaamalla kuitenkin. Voin tarkistaa asian jos tarvii.
01:03

27.5.2011

Joo on kyllä taitava heppu..
Ite ostin danalta (huntersfriends.eu) valmiita fluflu nuolia 4 sulalla . Olikohan pari egee enemmän ku normi sulituksella(vähä laiskotti).
Itellä kans valonokki perssiis (nuolen takaosassa) ja hyvin vie kohille… ja olin kyllä todella tyytyväinen noihin tackerin nokkeihin.
02:01

5.11.2011

Tikkua en saanut lentämään 50 metriä pidemmälle vaikka kuinka yritin 🙂
Pikkuisen epäilyttää tuo 50 m. Pitääkö oikeasti paikkaansa? JyriT sinulla ilmeisesti oli spiraali sulitus? Spiraali hidastaa varmasti nopeammin kuin normi suora tai vähän kierteinen sulitus. Oliko JyriT sinun nuolesi juuri tuon ohjeen mukainen kahden 6″ sulan spiraali?
Miten muilla nuo lentomatkat?
Jep, 2:den täysmittasen sulan spiraali (Vähän vajaa 6 kierrosta), käärästynä niin että sulka taipuu eteenpäin. Josko tosta sais selvän:
Laaserilla en matkaa mitannut, askelmitalla ainoastaan.
Yläkulmille ammuttaessa tikku lensi ensin suoraan sitten muljahti ja putos suht kohtisuoraan alas.
Meteli oli aika hurja.
08:20

5.11.2011

08:58

30.1.2011

Ryokko kirjoitti:
Kiitos Jyri ja muut. Tästä tulee hauska kokeilu. Kannattaako tuo luonnon sulka laittaa liimalla vai luonnonsulalle tarkoitetulla teipillä kiinni? Kummalla Jyri laitoit?
Tuossa olisikin hyvä testi sulkateipin kestävyydelle, jos taljajousella noita spiraalisulkaisia ammutaan.
Meneeköhän sulkaan laitettu teippi kurttuun kun sulan pyörittää noin pienelle kehälle. Saattaisi onnistua parhaiten jos teipin pyörittää ensin nuolen ympärille ja kietoo sulan siihen päälle??
Ryokko kirjoitti:
Kiitos Jyri ja muut. Tästä tulee hauska kokeilu. Kannattaako tuo luonnon sulka laittaa liimalla vai luonnonsulalle tarkoitetulla teipillä kiinni? Kummalla Jyri laitoit?
Liimalla suttasin. Fletch tite premiumia näyttäs olevan.
Liimasin ensin sulat ainoastaan päästä tipalla kiinni oikeaan kulmaan ja annoin kuivua. Vasta sitten liima koko ruodille ja kiertäen nuolen ympäri. Pyykkipojat tai vastaavat puristimet ovat hyviä kavereita kuivumista ootellessa. Kuivumisen jälkeen ruuttailin vielä lisää liimaa sulan ja nuolen välisiin rakosiin ajatuksella ”ittelleen ku tekee ni ei se oo ihan justiinsa”. 😉
11:08

15.8.2011

Tuos JyriT:n ekassa viestissä oleva linkki valmistajan sivuille liimaa nuo kontaktiliimalla, kehuvatten että pysyy kiinni… Sääli tietty sutata lähes koko nuolen pää liimalla, lähinnä jos joskus haluaa tavallisia sulkia (luonnonkamaa tahi muovia) laittaa ko putkeen. Aika putsaushomma..
JyriT, mistä hommasit noita sulkia jotka voi kiertää putken ympäri? Noita ”Trueflight Spiral Wrap Flu Flu Feather” sulkia löytyi äkkiä vain 100kpleen pusseissa… Mikä tuon sulan pituus tulee olla jotta tulee hyvää?
-pjt
Most Users Ever Online: 540
Currently Online:
4 Guest(s)
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)
Top Posters:
heka: 1024
Arzaan: 933
Kiul: 854
Arto_Y: 741
Pikkuhannu: 621
timo levä: 580
Piedro: 573
Mika_R: 528
Antti Saarenmaa: 463
jonex: 379
Member Stats:
Guest Posters: 0
Members: 3337
Moderators: 0
Admins: 2
Forum Stats:
Groups: 6
Forums: 37
Topics: 4562
Posts: 27131
Newest Members:
haniskanen71@gmail.com, Jaanis, PulleaPoni, apa_02, JuhaOllo, Jousimies_75, 1juhametsamaki, tloGOAT, Rudolf87, vk00Administrators: ylläpitäjä: 236, Ari Kontiainen: 1090