Jouset - mitä rahalla saa? | Välineistä ja tekniikasta | SJML keskustelufoorumi

Avatar

Please consider registering
Guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed sp_TopicIcon
Jouset - mitä rahalla saa?
sp_BlogLink Read the original blog post
No permission to create posts
1.12.2023
04:15
Avatar
Ari Kontiainen
Ylläpitäjä
Forum Posts: 1079
Member Since:
14.2.2006
sp_UserOfflineSmall Offline


Etenkin ensimmäistä joustaan hankkiva joutuu pohtimaan millaiseen jouseen investoisi. Yritämme tässä jutussa avata lyhyesti mitä rahalla saa ja mihin hankinnassa kannattaa kiinnittää huomiota.
Jaamme jousihankinnat karkeasti kolmeen kategoriaan: edulliset jousipaketit, keskihintaiset jouset ja kalliit jouset. Lisäksi annamme jokusen neuvon aivan halvimpien ja käytettyjen jousien osalta.


Jousipaketit


Esimerkiksi noin 600 euron jousipaketit ovat varsin yleinen ja suositeltava tapa lähteä harrastuksessa liikkeelle. Paketin sydän on tyypillisesti sekä vetopituudeltaan että -jäykkyydeltään laajasäätöinen, jonkun tunnetun jousivalmistajan tekemä taljajousi, joka on ihanteellinen niin kasvavalle nuorelle kuin myös aloittelevalle aikuiselle. Säädöt kun todennäköisesti vaativat muutoksia melko nopeasti harjoittelun aloittamisesta.


Jousipakettiin kuuluva jousi ei ole hyötysuhteeltaan tai muilta ominaisuuksiltaan välttämättä tekniikan terävintä huippua, mutta juuri laajasäätöisyys korvaa tällaiset näennäiset puutteet erinomaisesti. Paketin jousi on kuitenkin pätevä metsästysväline mille tahansa suomalaiselle riistalle.


Jousen lisäksi pakettiin kuuluvat yleensä nuolihylly ja tähtäin, kenties myös laukaisulaite, muutama nuoli, säilytyspussi tai -laukku sekä nuoliviini tai -teline, jotka kaikki tarvitaan harrastuksen aloittamiseen. Jos ajan mittaan harrastuksesta tuntuu kehittyvän vakava, voi jouseen myöhemmin päivittää esimerkiksi toisenlaisen nuolihyllyn tai tähtäimen, koska niiden kiinnitystapa on hyvin standardoitu. Jos taas vaikuttaa siltä, että tämä harrastus ei kiinnostanutkaan, niin hyvin pidettynä paketin saa myytyä helposti eteenpäin, koska se sopii lähes kenelle tahansa jousella metsästyksestä haaveilevalle.


Markkinalta löytyy välillä myös erittäin halpoja jousipaketteja, mutta niitä ei oikein hyvällä omallatunnolla voi suositella kenellekään. Kun muutama vuosi sitten testasimme erästä tällaista halpisjousta, palautui mieleen lähinnä muistoja parinkymmenen vuoden takaa. Huonolaatuisella halpajousella voi herkästi sammuttaa kipinän koko harrastukseen ja laitteesta ei välttämättä edes pääse lopuksi eroon. Ei jatkoon.


Keskihintaiset jouset


Astetta kalliimmat jouset myydään ’runkona’, ilman lisävarusteita, kuten tähtäintä ja nuolihyllyä. Pelkän jousen hintaluokka voi tällöin liikkua 600-1000 euron luokassa. Tämän luokan jousissa on mm. haluttu optimoida hyötysuhdetta ja sitä kautta nopeampaa nuolen lähtönopeutta, jolloin vetopituuden ja -jäykkyyden säätövara on yleensä kapeampi. Päivitys tällaiseen kannattaa tehdä vasta siinä vaiheessa, kun on harrastanut lajia jo jonkin aikaa ja tuntee omat mittansa.


Nämä keskihintaiset jouset ovat tyypillisesti alumiinirunkoisia, ne ovat mahdollisesti hieman paremmin viimeisteltyjä kuin edullisemmat ja ampuminen niiden kanssa saattaa, mallista riippuen, olla toisaalta aggressiivisempien epäkeskopyörien vuoksi astetta vaativampaa, mutta toisaalta täsmällisemmän tuntuista kuin edullisemmilla. Näissä jousissa voi myös olla hienosäätöjen kannalta enemmän vaihtoehtoja tai joitakin valmistajakohtaisia lisäominaisuuksia.


Mikäli aloitit jousipaketilla ja olit päivittänyt nuolihyllyn ja tähtäimen matkan varrella parempaan on hyvä uutinen se, että voit siirtää ne seuraavaan jouseen. Kaikkea ei siis tarvitse laittaa uusiksi.


Kalliit jouset


Tässä kategoriassa puhutaan lähinnä jousivalmistajien lippulaivatuotteista, jotka tyypillisesti maksavat pitkästi yli 1000 euroa.


Isolla rahalla saa tällä hetkellä tyypillisimmin keveän hiilikuiturungon, jonka käsittely on miellyttävää myös pakkasella. Samoin näissä jousissa valmistajat esittelevät kehittämänsä uusimmat ominaisuudet – jotka tosin monesti löytyvät vuoden, kahden kuluttua myös keskihintaisista jousista. Innokkaimmat maksavat siis tuotekehityskustannukset, joista hyötyvät lopulta muutkin harrastajat.


Käytetyt jouset


Yksi tapa lähteä uutta jousta edullisemmin liikkeelle on hankkia ensi- tai miksei myöhempikin jousi käytettynä. Käytettyjä jousia on tarjolla joiltakin jälleenmyyjiltä, ja tietenkin myös internetin erilaisilta kauppapaikoilta.


Käytettyä jousta harkitessasi suosittelemme vahvasti kääntymään asiantuntevan liikkeen puoleen, useistakin syistä

  • ammattilainen osaa myydä käytetyn jousen, joka sopii mitoiltaan ja ominaisuuksiltaan käyttäjälle ja hän voi säätää jousen valmiiksi
  • liikkeessä saattaa olla useita, hieman erilaisia käytettyjä jousia, joista voi valita itselleen sopivimman
  • ammattilainen osaa varmistaa, että myytävä jousi, sen lavat, jänteet ja kaapelit ovat kunnossa turvallista käyttöä varten ja vielä,
  • liikettä sitovat kuluttajansuojalainsäädännön velvoitteet, jotka eivät sido yksityistä myyjää.


Siinä vaiheessa, kun on harrastuksessaan päässyt pitemmälle ja ymmärtää paremmin mitä on ostamassa, voi tietenkin harkita myös yksityiseltä käytetyn jousen ostamista.


Muutamia tunnettuja jousiliikkeitä


Lopuksi


Eri hintaluokkien jousia voi hyvällä omallatunnolla verrata erilaisiin autoihin. Liikkeessä ostetussa, edullisessakin autossa on takuu olemassa – yksityiseltä ostetussa käytetyssä ehkä vain perävalosellainen. Lisäksi kaikki tietävät, että Toyotallakin pääsee hienosti perille, mutta joidenkin mielestä Volvossa nyt vain on mukavampi taittaa matkaa.


Malttia ostoksiin ja intoa harrastukseen!


Teksti: Ari Kontiainen
Kuvat: Valmistajien tai verkkokauppojen sivuilta

Forum Timezone: Europe/Helsinki

Most Users Ever Online: 540

Currently Online:
10 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

heka: 1024

Arzaan: 933

Kiul: 854

Arto_Y: 741

Pikkuhannu: 621

timo levä: 580

Piedro: 573

Mika_R: 528

Antti Saarenmaa: 463

jonex: 379

Member Stats:

Guest Posters: 0

Members: 3322

Moderators: 0

Admins: 2

Forum Stats:

Groups: 6

Forums: 37

Topics: 4547

Posts: 27111

Newest Members:

janne.lempinen.jl13@gmail.com, Jukka S, villehamalainen, JuEnSJML, mikko.ruokanen@energiamikko.fi, mm_tila, jakke59, Jakke.laine59, Juhanja, Mika Jokinen72

Administrators: ylläpitäjä: 236, Ari Kontiainen: 1079