Riippuu paljon mm. siitä millä värkillä ammut ja millaisia eroja ylipäätään tarkoitat.
Perinteisellä jousella luonnonsulka on oikeastaan pakollinen, koska sulat osuvat hyllyyn lähes väistämättä (ellei nuoli ole just sopivan notkea).
Luonnonsulka antaa periksi hyllyyn osuessaan, mutta muovisella tulee selvä pomppu. Taljajousella taas voit yleensä saada kummalle tyypille tahansa hyvän hyllyn ohituksen.
Muovisulka ”antaa lennossa vähemmän anteeksi”, mutta ei kastuessaan menetä/muuta ominaisuuksiaan niinkuin luonnonsulka, joka litistyy vesisateessa aika helposti. Erilaisilla käsittelyillä niistä voi tehdä vedenpitävämpiä, mutta rajansa on kaikella.
Hyvälaatuista, pitkää luonnonsulkaa on myös kuulemma nykyään vaikeampi saada, koska amerikkalaiset ovat siirtyneet syömään kalkkunoitaan pienempinä, joten linnut teurastetaan pienempinä, jolloin siivet ja sulat eivät ole ehtineet kasvaa isommiksi… (eikä tämä ilmeisesti ole edes legenda vaan ihan tosi juttu).
Muovisten kestävyys on yleensä erinomainen, saatavuus hyvä ja tuotekehittelyä tapahtuu edelleen (NAP Quickspin, Bohning Blazer, jne) — ja ne myös kestävät oman kokemuksen perusteella kovempaakin käyttöä. Rikkoutuessaan ne tulevat kyllä lennossa melkoisen äänekkäiksi.
Mitäs vielä… luonnonsulat ovat yleensä kevyempiä kuin muoviest, mutta ilmeisesti hieman äänekkäämpiä lennossa ja hidastavat nuolta enemmän kuin muoviset vaihtoehdot – etenkin downrangen puolella (laskevalla osalla nuolen lentorataa).
09:59

31.1.2006

Luonnonsulat ovat todellakin yllättävän paljon kevyempiä kuin muovisulat. Itse vertasin 5″ luonnonsulkia Blazereihin ja ero valmiilla nuolella ilman kärkeä oli 13-15 grainia per nuoli luonnonsulan eduksi, mitä ero lieneekään 4″ Duravaneen verrattuna? Tämä keveys tarkoitaa sitä, että nuoli on jonkin verran nopeampi ja (lähteestä riippuen) aikaisemmin ’perillä’ aina 30-40m etäisyydelle asti. Tämän jälkeen suurempi vastus hidastaa nuolta enemmän kuin muovisulka. Suurempi vastus myös ’helpottaa’ säätöä leikkureilla ja ’antaa anteeksi’ laukaisuvirheitä jonkin verran varsinkin sormilaikaisulla ammuttaessa. Säädettävyydessä on oman kokemuksen mukaan jonkin verran eroa. Sain luonnonsulilla leikkurin ja taulukärjen niputtamaan ja vaihdoin Blazerilla sulitetut nuolet testipariksi. Näillä leikkuri ja taulukärki kävivät vielä 20cm eri paikkaan. Testimatka 40m. Lopullinen säätö ja taas niputti. Luonnonsulka niputti edelleen.
Luonnonsulka on äänekkäämpi, mutta toisaalta ero ’risan’ ja ehjän välillä ei ehkä ole niin suuri kuin muovisulalla. Lisäksi risakin luonnonsulka ohjaa nuolta hyvin. Muovisulat ovat yleensä helpompia ja nopempia sulittaa, pikaliimat eivät oikein luonnonsulilla toimi.
Se oli Artsi S. kun löysi ne nuolet Honkkarista. Nokki on kiinni liimattu, leikkuri on liimattu, putki on väärä eikä tasalaatuinen. Yksi leikkurin terä oli poikki. Ei helkkari. Rastaat on oikein hyvässä turvassa, mutta ampuja ei välttämättä ole…
Jos ne halvat leikkurit saisikin jollakin irti putkesta, niin millä ne kiinnittäisit muihin nuoleen, kun niissä ei taida olla jenkoja…?
Nuolen mukana ei tule mitään tietoa putken jäykkyydestä eikä leikkurista. Eli teknistä tietoa ei ole ainakaan minulla saatavilla. Kiertäkää kaukaa!
08:59

7.2.2006

Jatketaanpas kyselyä kun on sellainen ikä menossa 🙂
Onkos kukaan tutustunut näihin ”vispilä” kärkiin? Lakien mukaan kärjenhän pitäisi olla ns. hetitappava mutta ovathan normi bluntitkin käytössä…
Toimisikohan kyseinen härveli esim. pomppuun/lentoon ammuttaessa? Vai onko tämä vain niille jotka eivät osu oikeilla nuolilla 🙂
08:59

Niin, oikein käytettynä blutti on kyllä hetitappava, mitä nämä vispilät eivät taas ole. Eipä ole vispilää tullut pidettyä kuin kädessä ja sen pohjalta oli helppo todeta itselle ’tarpettomaksi’. Perussyy tietysti se, että jousen kanssa kun on liikkeessä, niin nuolta/kärkeä ei tule valittua nimenomaisesti pomppulintua varten vaan kärkenä on minulla ns. yleiskärki = leikkuri. Vispilät ovat myös toivottoman painavia, joten koko nuoli-kärki -yhdistelmä tulee ’optimoida’ uudestaan ja on sitten erilainen ammuttava kuin ’normiyhdistelmä’. Lisäksi härveleitä tuskin on edes suunniteltu ’tappaviksi’, tavoite lienee ollut saada meno pysäytetyksi.
Lentoonammunnasta noin yleensä voisi todeta, että se taitaa olla yleisempää näytöksissä kuin itse tositilanteessa. Jokaisellahan flu-flu keppejä on (minullakin samat vuodesta -95 lähtien), mutta harva niitä oikeasi metsällä roudaa mukanaan. Jos lentoon pitää ampua käy se parhaiten ’normikepillä’.
Most Users Ever Online: 540
Currently Online:
4 Guest(s)
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)
Top Posters:
heka: 1024
Arzaan: 933
Kiul: 854
Arto_Y: 741
Pikkuhannu: 621
timo levä: 580
Piedro: 573
Mika_R: 528
Antti Saarenmaa: 463
jonex: 379
Member Stats:
Guest Posters: 0
Members: 3337
Moderators: 0
Admins: 2
Forum Stats:
Groups: 6
Forums: 37
Topics: 4562
Posts: 27131
Newest Members:
haniskanen71@gmail.com, Jaanis, PulleaPoni, apa_02, JuhaOllo, Jousimies_75, 1juhametsamaki, tloGOAT, Rudolf87, vk00Administrators: ylläpitäjä: 236, Ari Kontiainen: 1090