Etenkin yhden tikkaanpalasen (single-stick) ja istumavaljaiden (tree saddle) avulla metsästettäessä kannatin- (tether) ja laskeutumisköyden (rappel rope) kanssa saattaa esiintyä ainakin kahdenlaisia haasteita. Onneksi ne molemmat ratkaisee tyylikkäästi yksi pieni ja edullinen lisävaruste.
Ongelmat
Ylöspäin kavuttaessa sekä halutulla passituskorkeudella kannatinköysi kierretään puun ympäri, jonka jälkeen voidaan alkaa nojata omaa painoa sen varaan. Puunrungon liukkauden tai puun ympäri kierretyn köyden lenkin löystymisen vuoksi saattaa kuitenkin syntyä äärimmäisen epämukava tilanne, jossa köysi lähtee liukumaan runkoa alaspäin. Ei hyvä!
Toisaalta, kun passituksen päätteeksi on köyttä pitkin laskeuduttu maahan, niin puussa passituskorkeudella kiinni oleva köysi on ajoittain hankala saada löystymään ja tulemaan alas.
Ratkaisut
Molempiin näihin ongelmiin vastaa edullinen tuote nimeltä OHM Tether Locker Flexi, tuttujen kesken vaikkapa Ohmi. Se koostuu punotusta ja pleissatusta dyneemaköydestä sekä 3D-tulostetusta Ohm-kirjainta jäljittelevästä palikasta. Näppärimmät värkkäävät tällaisen varmasti itsekin.
Ohmin toisessa päässä oleva silmukka kiinnitetään pysyvästi kannatin- ja laskeutumisköyden yläpäässä olevaan lenkkiin. Ja toisessa päässä olevalla Ohm-palikalla voidaan lukita kannatinköysi puun ympäri kulkevan silmukan juureen riittävän tiukalle. Näin yksinkertaisesti ollaan ratkaistu ensimmäinen ongelma.
Ennen laskeutumista Ohm-palikan vieressä olevaan lenkkiin kiinnitetään vetonaru esimerkiksi pienellä sulkurenkaalla ja vetonarun toinen pää pudotetaan maahan, jolloin maahan laskeuduttuaan metsästäjä voi sen avulla kiskoa kannatin- ja laskeutumisköyden alas. Vetoköydestä kiskominen höllentää puun ympärillä olevaa silmukkaa, jolloin kannatinköysi useimmiten lähtee laskeutumaan todella nätisti alas.
Kaksi pientä, mutta erittäin ärsyttävää ongelmaa on näin ratkaistu.
Yksityiskohdat
Jos haluaa oikein hifistellä, ja kukapa ei haluaisi, niin kannattaa Ohmin lisäksi kiinnittää huomiota sekä mainitun pienen sulkurenkaan että vetonarun laatuun.
Voi olla, että mikä tahansa edullinen sulkurengas sekä (esimerkiksi paracord-) naru toimivat mainiosti, mutta parasta ratkaisua etsivä valitsee sulkurenkaaksi pienen Rock Exotica RockX -sulkurenkaan ja vetonaruksi riittävän pätkän Teufelberger dynaGLIDE -narua. Nämä siksi, että pienikokoinen RockX-sulkurengaskestää vetoa jopa 5kN ja dynaGLIDE on erittäin liukas, venymätön ja kestävä, ja myös arboristien käyttämä, naru.
Näillä eväillä olen kokenut single-stickin kanssa metsästämisen olevan paitsi aavistuksen turvallisempaa, myös miellyttävämpää. Mukavia hetkiä luonnon helmassa!
Teksti ja kuvat: Ari Kontiainen
MUOKKAUS: Tuotteesta on näemmä ilmestynyt päivitetty versio, jonka hieman suurempi koko saattaa tehdä siitä helpomman käsiteltävän. Kuva alla.
Most Users Ever Online: 540
Currently Online:
18 Guest(s)
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)
Top Posters:
heka: 1024
Arzaan: 933
Kiul: 854
Arto_Y: 741
Pikkuhannu: 621
timo levä: 580
Piedro: 573
Mika_R: 528
Antti Saarenmaa: 463
jonex: 379
Member Stats:
Guest Posters: 0
Members: 3329
Moderators: 0
Admins: 2
Forum Stats:
Groups: 6
Forums: 37
Topics: 4559
Posts: 27128
Newest Members:
Rudolf87, vk00, naulapaa@hotmail.com, Christian9, ko.pikka, Jpyorala, jyriasuinmaa, janne.lempinen.jl13@gmail.com, Jukka S, villehamalainenAdministrators: ylläpitäjä: 236, Ari Kontiainen: 1090