Sulitatko Hummerilla vai Hyundailla? | Välineistä ja tekniikasta | SJML keskustelufoorumi

Avatar

Please consider registering
Guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed sp_TopicIcon
Sulitatko Hummerilla vai Hyundailla?
sp_BlogLink Read the original blog post
No permission to create posts
4.7.2021
09:57
Avatar
Ari
Ylläpitäjä
Forum Posts: 1037
Member Since:
14.2.2006
sp_UserOfflineSmall Offline

Nuolen perässä olevilla sulilla on ulkonäkönsä lisäksi tärkeä rooli nuolen vakauttamisessa lennon aikana. Sulkien saadessa käytössä siipeensä sulituksen korjaaminen on tärkeää paitsi tuon lentoon vaikuttavuuden, myös lennossa repaleisen sulan kuuluvuuden vuoksi. Omien nuolten sulittaminen kuuluu tämän vuoksi vähänkään vakavamman harrastajan perustaitoihin. Vaan millä laitteella sinä sulitat?

 
Erityyppisiä sulituslaitteita on markkina väärällään. Yksi luottaa historialliseen Bitzenburgeriin, toinen sulkavalmistajan omaan laitteeseen ja kolmannella on puoli pöytää rohmuava sulitusteline. Miksi niitä sitten on niin monenlaisia?

Lyhyt vastaus on, että nuolen voi haluta sulittaa niin monella eri tavalla. Variaatiota löytyy ainakin sulan materiaalin, pituuden ja leikkauksen, sulkien lukumäärän ja niiden kulmajaon sekä kiertosuunnan mukaan. Lisäksi laite voi asetella yhden tai useamman sulan kerrallaan nuoliputkelle ja löytyypä eroja tavoista, joilla sulka nuolen kylkeen liiman kanssa asetetaan.

Onko sulituslaitteen valinnalla sitten mitään väliä? Kyllä ja ei. Aivan yksiselitteistä vastausta ei tähän kysymykseen kuitenkaan ole. Päätimme helpottaa valintaasi koeajamalla sulituslaitegenren kaksi ääripäätä. Sen verran voimme heti kättelyssä paljastaa, että molemmilla homma hoituu oikein mallikkaasti – mutta hieman eri tyyleillä…

Arizona E-Z Flecth

Testimme kevyttä eli Hyundai-päätyä edustaa Arizona E-Z Fletch Mini, joka on muovinen, pieneksi pötkyläksi näppärästi kokoon taittuva ja jousilaukkuun helposti sujahtava sulituslaite, jolla voidaan liimata kolme sulkaa kerralla nuolen kylkeen. Valmistajan mukaan sulat asettuvat putkelle liimattaessa aidosti kierteelle (true helical) eivätkä vain johonkin kulmaan.

E-Z Fletch -sulituslaitteita löytyy montaa eri mallia. Ostaessasi valitset itsellesi soveltuvimman käyttämäsi nuoliputken paksuuden, sulkien tyypin ja pituuden sekä kierteisyyden suunnan perusteella. Mitään näistä ei voi tuotteessa säätää.

Sulittimen käyttö on äärimmäisen helppoa. Puhdistat kevyesti nuoliputken, asetat sulat aukiolevan sulittimen kampoihin, levität liimaa sulkien kantoihin, työnnät nuolen paikalleen, suljet sulittimen sekä varmistat sulkien painumisen putkea vasten liu’uttamalla nuoliputkea pitkin korkin paikalleen. Odotat sitten muutaman minuutin ja nuoli on sulitettu. Nopeaa, toistettavaa ja etenkin helppoa. E-Z Fletchin kanssa on vaikeaa tehdä virheitä. Kampoihin mahdollisesti tursunneet liimajäämät voit puhdistaa pois asetonilla.

Image Enlarger

Tällä kerrassaan mainiolla sulituslaitteella tekee helposti tusinaan nuoleen tasalaatuiset sulitukset alle tunnissa. Härveliä ei voi säätää, mutta onko sille oikeasti tarvettakaan? Sinä päätät.

Mikäli jonkin mieleen tulleen kehityskohteen haluaa lausua, niin sulkien kammat voisi ehkä valmistaa jostakin enemmän liimaa hylkivästä materiaalista. Muilta osin tämä laite haukkuu hintansa moneen kertaan.

Kehumme
+ Helppokäyttöisyyttä
+ Säilytettävyyttä
+ Nopeutta
+ Keveyttä
+ Edullisuutta

Moitimme
– Säätöjen ja muunneltavuuden puutetta

Valmistaja: ezfletch.com
Hintaluokka: 40-70 eur
YouTube opastusvideo.

 

Last Chance Archery Vane Master Pro

Suunnilleen kaikenlaisista ihmisen luomista härveleistä löytyy aina se äärimmilleen viety, luotettava, jämäkkä, tuunattava ja kaikin puolin erittäin uskottava pro-versio. Sellainen, jonka kanssa kelpaa poseerata ja kertoa miten erinomainen tuote tämä voikaan olla, vaikka ei se tietenkään kaikille ole tarkoitettu. Tiedätte varmasti tuotteet. Autojen maailmassa tällainen voisi olla Hummer, sulituslaitteissa se on ehdottomasti LCA Vane Master Pro.

Valmistaja käyttää sivustollaan laitteesta tutunoloista lyhennettä VMP, mutta testiemme perusteella tämä värkki on kaukana siitä. Laite toimitetaan kovassa, sisältä pehmustetussa laukussa ja se painaa uskottavasti lähes kilon. Salkun sisältä löytyy mustaksi käsitellystä alumiinista koneistettuja sekä mustasta muovista valettuja osia, jotka sopivat toisiinsa tarkasti. Kokonaisuus antaa vaikutelman, että tämän työkalun valmistukseen on käytetty ajatus jos toinenkin.

Vane Master Pro:ssa on säädettävyyttä kaikissa mahdollisissa dimensioissa. Laitteella voi sulittaa eri mittaisia sulkia ja niitä voi latoa nuolen varteen tavalliset kolme tai vaihtoehtoisesti neljä kappaletta, joko 90 tai 105/75 asteen väleillä. Voit valita tarkasti mille etäisyydelle nokista sulan takapää asettuu sekä säätää tarkasti miten sulan kanta ja sen päät asettuvat ja kiertyvät nuoliputkelle. Lisäksi voit valita montako astetta sulan kulmaksi tulee nuoleen nähden, säätöalue 1°-5°, yhden asteen välein, sekä vielä kumpaan suuntaan sulka kiertää nuoliputkea. Ilmeisesti mikään muu sulituslaite ei tarjoa kaikkea tätä säädettävyyttä yhdessä paketissa.

Nuoli pysyy telineessä jämäkästi paikallaan, kun sulkaa kuljettava kelkka liukuu kahta akselia pitkin jämäkästi kohti nuolen vartta, pitäen kahden tarttumattomalla pinnoitteella päällystetyn vaijerin väliin viritetyn sulan juuri oikeassa kohdassa ja asennossa. Kun sulka on asettunut liiman avulla paikalleen ja kelkka liu’utettu pois, kiekko kiertyy eksaktisti napsahtaen seuraavaan asentoon. Mistään ei löydy klappia. Jos ei tietäisi tämän tulevan USA:sta, niin voisi arvella saksalaiseksi.

Image Enlarger

VMP on selvästi suunnattu Pro Shopeille sekä harrastajille, joita puhuttelevat korkea laatu ja kestävyys. Jos kyseessä olisi kuluttajatuote, marmattaisin varovaisesti nokkia pitävän palikan lukitusruuvin paikasta (alustan pohjassa) sekä siitä, että sulkaa liikuttavaaa kelkkaa on hieman kulmikas käsitellä. Ammattilaisia moiset pikkuasiat tuskin häiritsevät – tärkeintä on saada juuri sellainen lopputulos kuin haluaa.

Kehumme
+ Kunnioitettavaa ulkonäköä
+ Tukevaa ja laadukasta toteutusta
+ Erittäin monipuolista säädettävyyttä

Moitimme
– Sulitustyön suhteellista hitautta verrattuna E-Z Fletchiin
– Hintaa

Valmistaja: lastchancearchery.com
Hintaluokka: 200-300 eur
YouTube opastusvideo.

Teksti ja kuvat: Ari Kontiainen

Forum Timezone: Europe/Helsinki

Most Users Ever Online: 254

Currently Online:
22 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

heka: 1024

Arzaan: 933

Kiul: 854

Arto_Y: 741

Pikkuhannu: 621

timo levä: 580

Piedro: 573

Mika_R: 528

Antti Saarenmaa: 459

jonex: 379

Member Stats:

Guest Posters: 0

Members: 3247

Moderators: 0

Admins: 2

Forum Stats:

Groups: 6

Forums: 37

Topics: 4488

Posts: 27028

Newest Members:

Jari Laari, jmh121, TanjaSund, Jylha, Deerhunter63, Arlan, MPfinland, loicsans, Ventoviisas, Jarmas

Administrators: ylläpitäjä: 236, Ari: 1037