Ehdotus | Yleistä | SJML keskustelufoorumi

Avatar

Please consider registering
Guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed sp_TopicIcon
Ehdotus
No permission to create posts
24.8.2012
06:35
Avatar
zaloo
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 10
Member Since:
18.10.2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Mietintöjä jousimetsästykseen:

Sitten JOS isot riista eläimet sallitaan jousimetsästykseen:

Peura:Ehdottaisin että kannattaisi ottaa arvonnat jousimetsästykseen. Oma ehdotus olisi että arvotaan vaikka 3000 aloitus lupaa peuralle kaudessa jousimetsästäjien kesken. Mallia voisi ottaa vaikka usasta. Aloitus lupa maksaisi esim 100e. Sillä saisi luvan jousimetsästää peuraa suomessa. Siihen tulisi lisäksi myös tietysti kaatoluvat ym. kulut. Mutta arvontojen maksut kilahtaisi valtion kassaan käytettäväksi suomen riistan hyväksi. Oman metsästys seuran alueella ei muuta kuluja tulisi mutta vieraan metsästys alueen ja seurattomat metsästäjät velvoitaisiin käyttämään yritystä metsästettäessä.Yritykset pitäisivät huolta että haavakkokin lasketaan käytyetyksi luvaksi. Varmana tulisi lisää yrityksiä metsästys alalle.

Hirvi: siihen myös arvonnat mukaan. Sama maksu. Pohjoisen valtion mailla hirven metsästys olisi "vapaata". Muualla maassa pitäisi metsästysalan yrityksen mukanan metsästää. Pohjoisessa näkisin että ainoita mahdollisuuksia saada todellahirvi olisi alan yrityksen mukana. Pohjoisessa voisi olla 1000 kaatolupaa varattuna jousimetsästäjille, eri ajat jousimetsästäjille, jos kaatolupa kiintiötä ei ole saatu tiettyyn aikaan täytettyä niin se siirtyisi kivääri metsästäjille ammuttavaksi.

Karhu: samalla systeemillä.

Ihan sen takia kirjoitin tämän että jos peura ei tule lähiaikoina metsästettäväksi niin kannattaisi ehkä tutkia muita mahdollisuuksia kuin vainVAATIA luvalliseksi. Hunajalla saa paremmin saalista... Jos valtion kassaan kilahtaisi 500 000e pelkästäjousimetsästyksestä vuodessaniin suhtautuisivat varmaan paljon suopeammin lain muutoksiin.

24.8.2012
07:50
Avatar
Arto_Y
Oulu
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 741
Member Since:
18.3.2008
sp_UserOfflineSmall Offline
11772sp_Permalink sp_Print

Peuroja ei ole vaadittu vaan esitetty otettavaksi jousimetsästyksen piiriin.

Uusia ideoita kannattaa varmasti ennakkoluulottomasti pohtia, mutta siinä määrin nuo ajatuksesi poikkeavat nykyisistä käytännöistämme, että voi olla vähän vaikea ajaa tuollaisia läpi.Tarkoititko esimerkiksi tosiaan, että valtio voisi myöntää metsästysoikeuksia muillekin kuin valtion maille ohi metsästysseurojen/maanomistajan luvan, vai käsitinkö väärin?

Pohjoisessa näkisin että ainoita mahdollisuuksia saada todellahirvi olisi alan yrityksen mukana.

Kuinka niin?

Periaatteessa tuntuu oudolta muutenkin ajatus tuollaisesta metsästyksen "pakkokaupallistamisesta", jota esität. Ei sillä, etteikö metsästysmatkailua voisi lisätä ja kannattaisi kehittää.

24.8.2012
10:05
Avatar
Iivana
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 197
Member Since:
2.11.2009
sp_UserOfflineSmall Offline
11780sp_Permalink sp_Print

Suomalainen metsästyskultturi on alunperin perustunut yhteismetsiin ja sitä kautta kyläkohtaisiin pyyntialueisiin, eli maan omistukseen/hallintaoikeuteen.

Kun noita yhteismetsiä jaettiin, muuttui "yhteisempi" metsästysoikeus yksityisemmäksi. Onneksi suomessa kuitenkin seuratoiminta antaa metsästysmahdollisuuden aika monelle, koska valtaosassa seurojen jäsenvaatimuksena on vain vakituinen asuminen ko. kylässä/pitäjässä. Toisin on muualla Eurostoliiton alueella.

Saahansitä ja pitääkin olla mielipiteitä, mutta jousimiehet ovat niin pieni vähemmistö, että kannattaa ottaa huomioonenemmistön näkemykset ja käytänteet asiassa. Vaatimalla vaatiminen ei tulostatuone, vaan se, ettäenemmistön mielipide saadaan myös asian taakse.Minun näkemyksini tämä tapahtuu tiedon lissäntymiseellä ja hyvillä kokemuksilla ajan kanssa.

USA on USA, ja viimeksi kun kartasta katoin niin tään kärpäsen paskan kohdalla luki että Suomi-Finland. Niin lukee myös T-paidassani.

Ja hyvä niin.

24.8.2012
10:33
Avatar
Iivana
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 197
Member Since:
2.11.2009
sp_UserOfflineSmall Offline
11781sp_Permalink sp_Print

zaloo kirjoitti:

Pohjoisessa näkisin että ainoita mahdollisuuksia saada todellahirvi olisi alan yrityksen mukana.

Joo-o. Onnistuuhan se, melkein kaikki, jos osaa.Jos ei osaa, niin joson valmis tekemään työtä ja asenne kohdallaan, niin oppii.Mikä arvo on eläimellä, jonka kaatamiseksi joku muu on tehnyt kaiken osaamista ja taitoa vaativan työn? Taikka jostain keinoruokintapaikalta ammutulta? Minun mielestä siinä ei jää kuin tappamisen kyseenalainen ilo. Minusta jousimetsästyksessä on parasta, kun se haastaa omat erämiestaidot. Se, kun saa saalista onnistuneen työn päätteeksi, kovalla yrittämisellä. Se vaatii alueen ja eläinten elintapojen tuntemusta. Ja minun kohdallani myös taitoa valita ja kouluttaa tarvitsemani koirat.

Ja mitä tulee väitteeseen, että hirveä ei saa ilman kaupallista yritystä hyvin harvoin jousella (siis jos olisi luvallista), niin ei pidä paikkaansa. Tästäkin tilanteesta olisi hirven jousellasaanut, LINTUkoiran (pystykorva)haukkuun. Videot on kuvattu surkealla kännykkäkameralla, mutta riittänee näytöksi tässä tapauksessa. Kuvassa oleva poroaita on hirven onneksi kunnanrajalla, joten myös ruutikaato jäi tekemättä.

Kakkosvideossa hirvi menee kolmen metrin päässä.

Video 1

Video2

Elämä on täynnä valintoja:

"Hunt to live, live to hunt"

Oikotietä ei ole.

24.8.2012
11:47
Avatar
Varjaagi
Erittäin aktiivinen keskustelija
Forum Posts: 1150
Member Since:
19.12.2010
sp_UserOfflineSmall Offline
11783sp_Permalink sp_Print

Iivana kirjoitti harvinaisen paljon lyhyt- ja suorasanaiseksi mieheksi - mutta 110% asiaa.

Mutta on hyvä jos heitellään tässä(kin) asiassa mitä hulluimpia ehdotuksia koska keskustelusta ne mielipiteet muodostuu eikä mikään ole kiveen hakattua. Suomea on joskus jotkut luonnehtineet pikku-amerikaksi mutta toisaalta myös neukkulaksi mutta mulle se on pelkästään rakas kotimaa jossa asun ja harrastan. En tunne jenkkien metsästyskulttuuria muutoin kuin siellä käyneiden kuulopuheista ja ei läheskään aina niin fiksuista mainosDVD ja juutubepätkistä.

Sen sijaan tunnen jonkin verran Keski-Euroopan ja Argentiinan metsästyskultturia ja jo sekin on niin erilaista että kyllä hienolla laukauksella jonkinsortin vaivannäön jälkeen pudotettu tavi aamuhämärissä vastaa vähintäänkin vaikkapa romanialaista viljavillisikapossua ja tuplasti peltobunkkerista ammuttua kotimaista "meri"hanhea.

(mutta eipä silti, olin kyllä yhdessä vaiheessa lähdössä Portugaliin sikajahtiin Confused )

24.8.2012
01:10
Avatar
Aksu
Mynämäki
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 292
Member Since:
17.2.2006
sp_UserOfflineSmall Offline
11784sp_Permalink sp_Print

Hmm.

Itsellä tuli mieleen miten ko. ehdotus muotoutuu metsästäjien tasa-arvoisuuden kanssa (laki..). Tuolloin osa harrastajista laitetaan eriarvoiseen asemaan. Meinaan ruuti vs. jousihommat.

Ja sitten se lupien anominen noilla isommilla eläimillä. Eli jos vaikka meille osuisi tänävuonna 70 jousilupaa, niin silloin jousilupia olisi enemmän kuin seuralla peuralupia yleensäkään.

Ehdotus sopii kyllä kaupalliseen metsästykseen, mutta ei mielestäni yleisesti toteutettavaksi.

Ja kyllä sen hirven saisi tosiaan muutenkin ammuttua kuin kaupallisissa jahdeissa.

24.8.2012
01:11
Avatar
zaloo
Vakituinen keskustelija
Members
Forum Posts: 10
Member Since:
18.10.2011
sp_UserOfflineSmall Offline
11785sp_Permalink sp_Print

Tarkoitin lähinnä tuota yritysten mukaan tuloa sillä, että ne voisivat käyttää hyödyksi metsästys seuroja, ei niinkään että valtio myöntäisi luvat koko suomeen yksityisten maille. Tuloja seuroille myös. Mutta näin maattomana ja seurattomana kaupunkilaisena käyttäisin mieluusti hyväksi yritysten apua riistan saamiseksi. En tarkoita että mihinkään kaurakasalle tai koiralle... Vaan naakimalla ja omia apuja hyväksikäyttämällä, houkuttelemalla, nyt joku varmaan nauraa että tuolla tavalla yrittäisin saada hirven jousella lapissa. But anyway...

Forum Timezone: Europe/Helsinki

Most Users Ever Online: 254

Currently Online:
12 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

heka: 1024

Arzaan: 933

Kiul: 854

Arto_Y: 741

Pikkuhannu: 621

timo levä: 580

Piedro: 573

Mika_R: 528

Antti Saarenmaa: 458

jonex: 379

Member Stats:

Guest Posters: 0

Members: 3220

Moderators: 0

Admins: 2

Forum Stats:

Groups: 6

Forums: 37

Topics: 4448

Posts: 26980

Newest Members:

vivaru, Nivala78, Patrick-Juha, H_Hz, Defkickset, s.c.viidas@gmail.com, tsariola, Eva S, Doappal, Chris

Administrators: ylläpitäjä: 236, Ari Kontiainen: 1004