Mitä Suomen Jousimetsästäjäin Liitto tekee? | Yleistä | SJML keskustelufoorumi

Avatar

Please consider registering
Guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed sp_TopicIcon
Mitä Suomen Jousimetsästäjäin Liitto tekee?
sp_BlogLink Read the original blog post
No permission to create posts
20.8.2022
06:37
Avatar
Antti Saarenmaa
Vakituinen keskustelija
Members

SJML hallitus
Forum Posts: 463
Member Since:
12.1.2010
sp_UserOfflineSmall Offline


Suomalainen jousimetsästyskenttä on muuttunut vuosikymmenien saatossa, välillä nopeammin, välillä hitaammin. Samalla myös Suomen Jousimetsästäjäin Liiton rooli on muuttunut. Edunvalvonnan tarve ei ole kuitenkaan kadonnut mihinkään.
Suomalainen jousimetsästys on ollut esillä jo vuosikymmeniä eri muodoissaan eri foorumeilla. Suomalaisen jousimetsästyksen pioneerit ovat edistäneet jousimetsästyksen mahdollisuuksia Suomessa jo ennen liiton perustamista vuonna 1982, mutta varsinkin sen jälkeen sitkeästi monin tavoin. Jousimetsästyksen suosio on kasvanut vuosikymmeniä hitaasti mutta varmasti, lainsäädäntöuudistusten myötä.


Yhtensä suurena virstanpylväänä suomalaisessa jousimetsästyksessä vuosien odotusten, keskusteluiden ja neuvotteluiden jälkeen jousella metsästävät pääsivät viimein vuonna 2017 metsästämään jousella myös metsäkaurista suurempia sorkkaeläimiä. Hirveä lukuunottamatta. Jousiaseen asema kotimaisessa sorkkaeläinten metsästyksessä vakiintui entisestään, sen ollessa viimein metsästysase muiden joukossa.


Jousimetsästäjien näkökulmasta metsästysjousien yleistyminen ja lakimuutokset ovat näkyneet tietynlaisina aikakausina. Ennen laajempaa metsästettävää lajikirjoa, jousiaseilla metsästävät saatettiin aika ajoin leimata asevalintansa tähden, mutta myös jousimetsästäjät itse saattoivat pitää harrastuksestaan nykyistä enemmän ääntä. Myös jousimetsästysseurat tuntuivat elävän melko lailla kukoistustaan ennen valkohäntäpeuran jousimetsästystä. Me-henki ja tarve toimia yhtenäisenä ryhmänä oli vahva, sillä olihan tiedossa mahdollisesti merkittäviä, saavutettavia asioita.


Nyt, useita vuosia viimeisimmän meille jousimetsästäjille merkittävän lakimuutoksen jälkeen jousimetsästyksen harrastajien kenttä on kuitenkin hiljentynyt, ainakin järjestöpuolella. Jousimetsästysseurat ovat vielä tolpillaan, mutta aktiivisten määrä tuntuu monissa vähentyvän. Vuosittaiset SJML Cup -kilpailut vielä toteutuivat, mutta miltei puolella osakilpailumääristä mitä olemme aikaisemmin tottuneet näkemään. Jousimetsästysaiheiset sosiaalisen median ryhmät kyllä kasvavat, mutta harrastajat ovat muiden metsästäjien joukossa metsästysseuroissaan.


Mitä muutos meille kertoo?


Suomen Jousimetsästäjäin Liiton jäsenseurojen toiminta näyttäytyy meille vähäisempänä kuin aikaisemmin, samalla myös liiton kentällä näkyvä toiminta on vähentynyt, toiminnan keskittyessä puhtaammin edunvalvontaan. Tarve voimakkaalle jousimetsästyksen esiinnostamiselle on muuttunut, sillä jousimetsästys on uinut jo monen tietoisuuteen.


Muutos kertoo hyvää. Kuten aikaisemminkin mainittua, jousi on saavuttanut vakiintuneen aseman suomalaisessa metsästyskentässä, myös sorkkaeläinten osalta. Jousella metsästäminen ei vaadi enää erityistä erikoisosaamista ja perusasioihin pääsee pikkuhiljaa nopeammin käsiksi myös yleisessä levityksessä olevan tiedon kautta, sen lisäännyttyä hienosti.


Suomen Jousimetsästäjäin Liiton päätehtävä on edistää jousiaseen käytön mahdollisuuksia Suomessa, ja siinä olemme pitkällä.


Mihin Suomen Jousimetsästäjäin Liittoa tarvitaan tulevaisuudessa?


Vaikka jousiaseen asema suomalaisessa metsästyksessä on jo pikkuhiljaa vakiintunut, ja sille sallittu riistalajikirjo runsas, on jousimetsästyksen edistäminen ja saavutettujen etujen ylläpitäminen loppumaton urakka. Vaikka jousimetsästys on kotimaassamme hyvässä asemassa, haastetaan sen olemassaolon oikeutusta muun metsästyksen tavoin ajoittain, yleensä tiedon puutteisiin liittyvistä syistä. Tähän vastaaminen vaatii aktiivisuutta.


Meillä Suomessa on täydellinen mahdollisuus kehittää jousimetsästyksen parhaita käytäntöjä sen laajojen käyttömahdollisuuksien tähden. Meillä on myös erinomainen mahdollisuus tutkia ja dokumentoida havaintojamme jousella metsästyksestä, sillä historiaa ja kokemuksia löytyy jo runsaasti. Pohjois-Amerikassa jousi on valjastettu monin paikoin järjestelmällisen riistaeläinkannan hallitsemiseksi urbaanien, asutettujen alueiden kupeessa ja sisällä. Myös meillä tätä on tehty, ja vielä tekemistä riittää. Ja nämä tehtävät ovat Suomen Jousimetsästäjäin Liiton olemassaolon perusta.


Suomen Jousimetsästäjäin Liitto saattaa esittäytyä eri valossa lainsäädäntömuutosten jälkeen ja toimintakentän muuttuessa. Liiton päätehtävät ovat kuitenkin edelleen tärkeitä, ja jousimetsästyksen edistäminen jatkuvaa. Maailma muuttuu, ja siihen vastaamatta jättäminen johtaa taantumiseen.


Suomen Jousimetsästäjäin Liitto tarvitsee kaikkeen tähän jäseniään. Tarvitsemme jatkuvasti vapaaehtoisia, innokkaita henkilöitä osallistumaan toimintaamme toimihenkilöinä, hallituksessa ja paikallistasolla. Tarvitsemme jäsenmaksutuloja mahdollistaaksemme järjestömme toiminnan, vaikkakin toimihenkilömme ja hallituksemme toistaiseksi toimii vapaaehtoispohjalta. Tarvitsemme metsästäjiä jatkuvasti parantamaan omaansa ja toistensa osaamista, kotimaisen jousimetsästystaidon kehittämiseksi.


Kiitos kaikille jäsenillemme tähänastisesta. Jos et vielä ole jäsenemme ja jousimetsästyksen toimintamahdollisuuksien ylläpitäminen ja edistäminen on sinulle tärkeää, löydät jäsenhakemuksen täältä: https://www.jousimetsastys.fi/wp/jaseneksi-liittyminen/


Teksti: Antti Saarenmaa, puheenjohtaja, Suomen Jousimetsästäjäin Liitto ry


P.S.Saamme ajoittain kysymyksiä hirven jousimetsästyksestä ja sen mahdollisesta sallimisesta. SJML edisti hirven jousimetsästyksen sallimista 2018-2019, mutta metsästysasetusluonnoksen hirven jousimetsästystä koskeva osio jäi kuitenkin pöydälle muutaman osatekijän johdosta ja Juha Sipilän hallituksen kaaduttua ennen asetuksen hyväksymistä. Tällä hetkellä prioriteettinamme on suorittaa loppuun valkohäntäpeuran jousella metsästämistä koskeva seurantatutkimus ja katsoa sen tulosten myötä mahdollisuutta jatkaa aikaisemmin hirveä koskeneita keskusteluita.

Forum Timezone: Europe/Helsinki

Most Users Ever Online: 540

Currently Online:
13 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

heka: 1024

Arzaan: 933

Kiul: 854

Arto_Y: 741

Pikkuhannu: 621

timo levä: 580

Piedro: 573

Mika_R: 528

Antti Saarenmaa: 463

jonex: 379

Member Stats:

Guest Posters: 0

Members: 3282

Moderators: 0

Admins: 2

Forum Stats:

Groups: 6

Forums: 37

Topics: 4523

Posts: 27074

Newest Members:

jj70, SMa, Juuliska, MarkoS, Jarmo, Jakob, Finski, Jonni.M, jerppa, conny.v

Administrators: ylläpitäjä: 236, Ari Kontiainen: 1062