Julkaistu

Käyttäisinko valonokkia?

Valonokit ovat yleistyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana metsästyskäytössä. Osa jousimetsästäjistä vannoo niiden nimeen ja osa pitäytyy normaalissa nokissa. Mitkä sitten ovat valonokin hyödyt ja haitat?

 

Selkeitä hyötyjä

Valonokin hyödyt tulevat hyvin esiin ilta- ja aamuhämärällä metsästettäessä. Peurajahdissa hämärässä ammutun nuolen osumapaikka on helpompi havaita. Kokemattomampi jousimetsästäjä hyötyy tästä kokenutta enemmän. Molemmille informaatio osumakohdasta on hyvin tärkeää määrittäen tulevaa jäljitystä.

Metsästettäessä valonokilla varustettu nuoli myös löytyy riistalaukauksen jälkeen helpommin ja sitä päästään tarkastelemaan nopeasti.

Huom: Video on tässä määritelty alkamaan keskeltä tapahtumaa, josta valonokin hyöty käy ilmi. Leffa kannattaa kuitenkin katsoa kokonaankin!

Metsästystä videokameralla kuvaava hyötyy valaistusta nokista siinä mielessä, että nuolen lento näkyy selvästi videolla. Tästä on sellainenkin hyöty, että osumaa voi tarkastella kamerasta heti laukauksen jälkeen. Normaalilla nokillakin varustettu nuoli näkyy videolla, mutta valaistu selvästi paremmin.

Harjoitellessa valonokki paljastaa pitkille matkoille ammuttaessa hyvin nuolen mahdollisesti rauhattoman, vaappuvan lennon. Hyvin lentävä nuoli etenee ikään kuin lasersäteenä suoraan maaliin. Säätämistyö siis helpottuu.

Ota huomioon myös nämä asiat

Ehdoton haitta on se, että valonokki lisää painoa nuolen perään valoyksikön ja patterin verran. Valonokit, joita olen itse käyttänyt ovat painaneet 22 ja 26 grainin välillä, normaalinokin painaessa kahdeksan grainia.

Voisi ajatella, että asialla ei ole mitään merkitystä, koska kämmenellä painoeroa on vaikea havaita. Vaikutus on kuitenkin selkeä nuolen FOC-lukemaan, jonka suositellaan olevan välillä 10-15. Omissa nuolissani lukema putosi kymmenestä kahdeksaan, mutta sillä ei ollut nuolen lentoon juuri vaikutusta – ja saalistakin on tullut. Painopisteen muutos on hyvä kuitenkin huomioida, koska se saattaa vaikuttaa nuolen lentoon ja osumapisteeseen. Jos päätät käyttää valonokkeja, käytä niitä harjoittelu- ja metsästysnuolissasi.

Jos valaistulla nokilla varustetun nuolen FOC-lukeman halutaan pysyvän samana, pitää nuolen kärkeen lisätä vastaavatsi painoa. Haasteeksi voi muodostua se, että mikäli käytössä oleva nuoli on taipuma-arvoltaan juuri ja juuri riittävän jäykkä, niin se voi muuttua liian löysäksi kärkipainon lisäämisen jälkeen. Pidä tämäkin mielessäsi.

Kuva: ylimmässä nuolessa wrappi, kaulus ja tavallinen nokki, keskimmäisessä Nocturnal-valonokki ja alimmassa Nock Out -valonokki.

Meistä harva harrastaa metsästystä rajattomalla budjetilla ja siitä syystä hintaakin voi miettiä edes hitusen. Kolmen valonokin hinta liikkuu 15 ja 35 euron välillä. Tusinaan metsästysnuoleen asennettuna hinnalla on jo merkitystä ja nokit saattavat jäädä kaupan hyllylle.

Myös valonokkien laatuun ja kestävyyteen kannattaa kiinnittää huomiota. Ensimmäiset eivät olleet kaksisia, mutta nykyään tilanne on onneksi toinen. Toisaalta, aikaisemmin hyvien tuotteiden laatu voi myös heiketä. Tämä on tosiasia monissa muissakin ihan arkisissa tuotteissa. Halvatkin valonokit voivat yllättää positiivisesti – ja osaan valo syttyy sitten joskus ja jouluna.

Aiemmin pidin valonokkeja vain ongelmien lisääjinä ja turhina himmeleinä. Tällä hetkellä olen valinnut tietyn merkin ja mallin – ja pysynyt siinä valinnassa. Jokainen metsästäjä punnitsee asiaa omalta kohdaltaan. Henkilökohtaisesti en päivänvalossa metsästäessä ole kaivannut valonokkia, mutta iltahämärässä olen ollut valonokin käyttöön hyvinkin tyytyväinen.

Teksti ja video: Marko Peltoniemi
Kuvat: Ari Kontiainen