Archery Trade Association’in eli jousiammunta ja -metsästysalan välinevalmistajien messut, ATA Trade Show, järjestetään vuosittain Louisvillessä, Kentuckyn osavaltiossa. Mitä kiinnostavaa siellä tänä vuonna esiteltiin? Alla muutamia poimintoja.
Jouset
Monet jousivalmistajat, kuten Hoyt, Mathews, Bowtech ja Gearhead loistivat ATA-messuilla poissaolollaan. Koronapandemia on osaltaan varmasti vaikuttanut asiaan, mutta todennäköisesti myös se, että tarjolla on nykyään kustannustehokkaampiakin tapoja esitellä uusia tuotteita jälleenmyyjille ja asiakkaille.
Kaikki merkittävät jousivalmistajat ovat jo esitelleet mallistonsa vuodelle 2022, etupäässä netissä eri alustoilla. Jokaisella valmistajista on esillä jotain uutuutta, jotta voidaan puhua tuoreesta mallistosta, mutta muutokset saattavat olla suhteellisen pieniä. Edelleen löytyy malleja, joiden pääasiallinen myyntiargumentti on kova lähtönopeus, mutta viime aikojen trendejä ovat olleet myös lyhyemmät akselivälit, erilaiset kahvamateriaalit, kevyemmät, värinättömämmät ja äänettömämmät rungot, hiilikuidun yleistyminen jousen rungoissa ja varusteissa sekä, ehkä hieman yllättäen, valmistajakohtaiset lisävarusteiden kiinnitysmekanismit. Näistä esimerkkeinä vaikkapa Hoyt In-Line Accessory Mounting System sekä Mathews Bridge-Lock Sight Technology. Liekö syy näihin uusien mekanismien tekninen etulyöntiasema vai se, että omien lisävarusteiden katteet saattavat olla kohdallaan? Ehkä kyse on molemmista.
Messuilla esillä olleista jousivalmistajista G5 Prime Inline 5 -jousessa on palattu täysin uudenlaisen epäkeskopyörärakenteen avulla edellisen mallin seitsemästä kaapelista ja jänteestä paljon yleisempään kolmeen ‘naruun’. Uusi epäkeskopyörä ratkaisee aivan uudenlaisella lähestymistavalla aikaisemmassa jutussamme esille tuotua, epäkeskopyöriä perinteisesti kallistavaa rakennetta. Koska kaapelit on tässä Primen uudessa ratkaisussa saatu vedon aikana siirtymään keskemmälle epäkeskopyörää eli samalle linjalle jänteen kanssa (siitä nimitys ‘In line’), kaapeli ei pysty – ainakaan samassa mitassa – vetämään epäkeskopyörää vinoon ja sillä tapaa aiheuttamaan ‘perinteisille taljajousille’ tyypillisiä haasteita. Erittäinen kiinnostava ratkaisu, jollainen voi yleistyä muidenkin valmistajien jousissa muodossa tai toisessa tulevina vuosina.
PSE piti esillä etenkin John Dudleyn Nock On Archery -yhteistyönä suunniteltua Carbon Levitate -hiilikuiturunkoista jousimalliaan. Hyvin riisutun näköinen runko erottuu eri tavoilla rei’ittämällä kevennettyjen joukosta selvästi.
Vastikään 70 vuotta yrityksenä täyttänyt Darton esitteli messuilla mm. Spectra E -malliaan, jossa on aikaisempaa paksumpi akseli, epäkeskopyörällä kaksi erilaista vetopituuden pysäytintä sekä kaapelilla sijaitsevien ‘rollerien’ kautta kulkeva yoke, joka kiinnittyy akselilla kolmeen kohtaan. Ratkaisu jakaa akselille tulevaa painetta, mahdollistaen samalla kuitenkin yokella hienosäädön. Tämä Dartonin kehittämä Equalizer Cable System on markkinalla uniikki ratkaisu, joka tuntuu keränneen paljon positiivista huomiota.
Tähtäimet
Useiden tähtäinvalmistajien malleihin on tuotu mikrosäätöjä sekä mahdollisuus tehdä hienosäätöä kaikkien akselien suhteen. Tähtäimiin on pikkuhiljaa alkanut ilmestyä myös muutakin elektroniikkaa kuin valaistut kuidut. Seuraavassa siitä kolme esimerkkiä.
Garminin tähtäinvalikoima täydentyi Xero A1i Pro -mallilla. Kyse on tähtäimestä, johon on integroitu etäisyysmittari sekä tähtäinpisteen automaattinen säätyminen mitatun etäisyyden perusteella. Uuteen malliin on lisäksi saatu myös tähtäinjalustan mikrosäädöt, jotka helpottavat tähtäimen tarkkuuttamista. Aivan edulliseksi tuotetta ei voi mainita, koska sen omistajaksi pääsee reilulla tuhannella eurolla.
Samantyyppinen tuote on myös Burris Oracle 2 Rangefinding Bowsight. Suurimpana eroavaisuutena Garminin Xero-tähtäimeen voi pitää sitä, että siinä missä Garminissa tähtäinpiste ilmestyy läpinäkyvälle pinnalle, Burrisin tähtäimessä on pystytolppa, johon syttyy etäisyyden mittauksen jälkeen oikeaan kohtaan pieni tähtäinpiste. Burrisissa on tähtäimen pattereiden loppumisen varuiksi yksi säädettävä fyysinen pinni, jonka voi tarkkuuttaa haluamalleen etäisyydelle, vaikka täkäläisittäin yleiseen 20 metriin.
Trophy Ridge on julkaissut Digital React 1 Pin ja Trio Pin-tähtäimet. Tuoreiden mallien on määrä paitsi helpottaa ja nopeuttaa tähtäimen säätämistä eri etäisyyksille, mutta myös mahdollistaa tämänhetkisen etäisyyssäädön näkyminen eri valaistusolosuhteissa. Kun tässä Trophy Ridgen tähtäimessä olevalla, melko tyypillisellä säätörullalla siirtää valaistua kuitujyvää ylös- tai alaspäin, niin lähelle jyvää sijoitettu digitaalinen näyttö kertoo mille etäisyydelle tähtäinpiste on sillä hetkellä asetettu. Etäisyyttä tämä tähtäin ei siis Garminin ja Burrisin tähtäinten tapaan mittaa, vaan korvaa tavallaan vain säädettävistä tähtäimistä yleensä löytyvän, etäisyyksistä kertovan teipinpalan.
Saddle hunting
Saddle hunting eli istumavaljaita (tree saddle) käyttäen metsästäminen on edelleen varsin kuumaa hottia Jenkeissä – ja miksei vähän muuallakin. Uusia tuotteita putkahtaa markkinalle jatkuvalla syötöllä: istumavaljaita, tikkaita, seisontatasoja sekä muita varusteita.
Uittokaluston Dana Worster kertoi kuulleensa ATA-messuilla, että Tethrd Nation on aloittanut istumavaljaansa CE-sertifioinnin ja pikkulintujen mukaan myös pienempi valmistaja, Custom Gear Modifications, on saman askareen äärellä. Ennen ensi kautta voi siis olla ostettavissa useammankin valmistajan tuotteita kotimaisista kaupoista – tämä olisi erittäin hyvä uutinen!
Uusia seisontatasoja (platform) on myös esitelty useampia. Tethrd on suunnitellun kookkaan, mutta kevyen, hiilikuituisen tason, jonka pitäisi niinikään olla markkinoilla ennen seuraavaa metsästyskautta. Hinta asettunee saman valmistajan alumiinisia tasoja (Predator ja Predator XL) korkeammalle tasolle, mutta vastapainoksi saa paitsi keveyttä, myös kokoa ja äänettömyyttä.
Muuta
Bushnell Broadhead on valmistajan mukaan tarkin etäisyysmittari 150 jaardiin asti, osaa vaihtaa lukemien värin näytöllä punaiseksi tai mustaksi riippuen valaistustekijöistä, kompensoi ampumakulman oikein ja on silti kohtuuhintainen. Etäisyysmittarin voi myös kiinnittää kamerajalustalle pohjassa olevan vakiokierteen ansiosta.
Bohning Cauldron on kätevän oloinen kolme sulkaa kerralla liimaava sulitusjigi, jolla sulituskulman vaihtaminen onnistuu lisävarustein. Se siis sijoittuu ominaisuuksiltaan aikaisemmassa artikkelissamme esitellyn kahden sulituslaitteen välimaastoon.
TAC Vanes esitteli messuilla TAC Levi Morgan Signature Series LRP -nuolet. Tässä on kyse valmiina ostettavien nuolten melkoisesta tasonnostosta. Näiden Long Range Precision eli ’pitkälle ja tarkasti’ -nuolen komponentit ovat huippulaatua. Nuoliputki on Gold Tip Pierce Platinum (suoruuden toleranssi +/- .0025″ ja painon +/- .5 grainia), wräppi ja sulat TAC Vanesin ja keulilla on Swhackerin leikkuri, joka on suunniteltu estämään kaikenlainen leikkuriin liittyvä kallistelu. Lopputuloksena yksinkertaisesti paras valmiina ostettava nuoli, jollaisia tarinan mukaan huippuampuja Levi Morgan itselleen rakentaa. Hinnasta ja saatavuudesta ei ole vielä tietoa.
Teksti: Ari Kontiainen