Julkaistu

Majavajahtiin, maltilla

Moni meistä jousimetsästäjistä on varmasti odottanut purojen sulamista ja kelien lämpenemistä. Oma ajatukseni oli juuri nyt olla majavapurolla, mutta Tapio päätti toisin. Heitti kunnon yöpakkaset ja lunta vielä reilusti siihen päälle. Ehkäpä parin viikon päästä passiin voisi päästä. Mitä silloin tulisi pitää mielessä?

En ole itse aivan varma kumpi minua metsätyksessä enemmän kiehtoo, itse riistatilanne vai jahtipaikan etsimiseen ja löytymiseen käytetty aika. Joka tapauksessa paikka on löydettävä ensin.

Missä?

Oma täydellinen majavapassini on purolla, ehdottomasti. Mieluusti kapea, noin kuusi metriä leveä puro, jolla tuulee pääsääntöisesti purosta pois päin. Kuusi metriä siitä syystä, että olen tehnyt periaatepäätöksen ampumamatkasta,, jonka pitää olla alle seitsemän metriä.

Pesän löydyttyä lähden etsimään syönnöksiä tai korjattuja patoja. En koskaan passita majavaa pesän lähellä kahdesta syystä.

Yleensä majavan noustessa pintaan pesän lähellä se on kaikkein varovaisin, ja kiertelee puroa tehden ympyrää pinnalla varmistuakseen paikan turvallisuudesta. Vaikka ampumatilaisuus tässä paikassa ilmaantuisikin, on suuri vaara, että nuolen naru kietoutuu majavan talvea varten kuljettamiin puihin. Kovinkaan moni ei halua uida neljäasteisessa vedessä ranteen vahvuisten puiden, majavan ja leikkaavalla kärjellä varusten nuolen seassa.

Joten siirrymme passiin syönnösten ja pesän välille. Jos puron varrella on puita sopivasti, on metrin korkeudelle aseteltu standi loistava apuväline. Jos puita ei ole, olen istunut passijakkaralla penkalla. Usein majava ui ja sukeltelee tällä niin sanotulla ”välialueella” näennäisen rennosti.

Alkuillasta passissa voi miettiä eri reittejä ja tilanteita mitä majava voi illan edetessä tarjota. Tehdä ikään kuin mielikuvaharjoituksia tulevista tilanteista. Tämä on mukavaa ajankuluakin ennen illan ensimmäisiä loiskahduksia tai veden pinnan väreitä.

En juurikaan ole päässyt jousihollille syönnöksellä ja kuitenkin tällä välialueella on puita, joita majava käy tutkimassa joka tapauksessa. Tietenkään passittaminen ei useinkaan ole näin yksinkertaista, vaan tarjoaa haasteita tuulen, risukkojen, syönnösten tai purossa esiintyvien mutkien muodossa. Tässäkin on hyvä muistaa, että passipaikan ei tarvitse olla täydellinen, vaan hyväkin passi riittää majavan reppuun saamiseen.

Ampumatilanne

Nuoleen kytketyn narun vaikutus nuolen lentoon pitää tuntea. Naru hidastaa nuolen lentoa ja kelalta purkautuessaan aiheuttaa ääntä. Pidemmillä matkoilla majava ehtii varmasti liikahtaa ennen nuolen osumista. Jos passi on valittu oikein, ampumamatka ei ole ongelma. Kuuden metrin ampumasääntö tarkoittaa purolla noin 12 metrin aluetta, jota passista hallitsee.

Majavapurolla riistatilanne voi ilmaantua monella tavalla. Täydellinen tilanne on sellainen, jossa majava lähestyy passia rauhallisesti tutkien joenpenkkoja. Tässä tilanteessa on hyvä vetää jousi vireeseen ennen majavan saapumista hollille, mieluummin aikaisin kuin myöhään. Annetaan sen lipua eteenpäin niin, että päästään suorittamaan riistalaukaus suoraan sivulta tai vähän takaviistosta.

Suoraan edestä tai etuviistosta lähestyvää majavaa ei pidä ampua. Majava on todellinen työmies ja sen kohdalla sanonta painavista luista on hyvinkin totta. Lisäksi sen nahka on erittäin sitkeä ja se on yleisestikin kokoonsa nähden kovaa tekoa, joten ammu vain sivulta tai takaviistosta.

Hankalampi tilanne on, kun majava yllättää metsästäjän nousemalla pintaan huippuhollilla, ikäänkuin krokotiili saalistaessaan. Jos majavan silmät näkyvät, voi jousta olla mahdoton vetää vireeseen sen huomaamatta. Tässä maltti on valttia ja kannattaa odottaa, että se kääntyy uimaan poispäin passista.

Tästä syystä aina kun tiedän majavan sukeltavan, vedän jousen vireeseen, jolloin olen valmiina sen noustessa pintaan. Välillä se voi sukeltaa pitkiäkin matkoja tai juuri sen verran, että saat jousen vireeseen. Tietenkin majava voi uida passiin myös reipasta matkavauhtia hyvinkin suoraviivaisesti ja päättäväisesti, jolloin tilanteesta voi muodostua nopea. Liikkuvaan maaliin harjoittelusta on tässä kohtaa hyötyä.

Kokoonsa nähden majavan vitaalialue on hyvin pieni. Sen takia on realismia ajatella osuvansa tennispalloon harjoitellessaan narun kanssa ampumista. Hyvä muistisääntö on se, että matka majavan kirsusta korvaan on sama kuin etäisyys korvasta parhaaseen osumakohtaan.

Vielä lopuksi ennen purolle lähtöä muistutus veden varaan joutumisesta. Huhtikuisessa purossa vaattet päällä uiminen voi olla hengenvaarallista, varsinkin jos autolle tai mökille on matkaa. Joten järki päässä jäillä ja liukkailla puunrungoilla puroa ylittäessä.

Teksti ja kuvat: Marko Peltoniemi