Julkaistu

ATA 2023 messut – mitä löytyi?

Tammikuun 2023 Archery Trade Association Show on taas takana. Messuilla esiteltiin jälleen runsaasti uusia harrastukseen liittyviä tuotteita, joista olemme poimineet esiteltäväksi muutamia.

Messuilla vierailleiden henkilöiden kertoman sekä julkaistujen nettiartikkeleiden ja YouTube-videoiden perusteella valtaosa jousiin, nuoliin ja varusteisiin liittyvistä muutoksista on vähäisiä, osin jopa kosmeettisia. Toisaalta, vielä on osa-alueita, joissa tuotekehitys ei ole edennyt vakiintuneeseen vaiheeseen, vaan joissa syntyy aidosti uusia innovaatioita ja joissa otetaan jonkinlaisia selkeitä harppauksia eteenpäin.

Ei suuria läpimurtoja jousirintamalla

Rajajousen Jorma Karjalainen on tutustunut tämän vuoden jousiuutuuksiin ja kertoo, että runkomateriaaleista hiilikuitu valtaa edelleen alaa lähes kaikkien valmistajien mallistoissa. Uutena rungon materiaalina Xpedition tosin esitteli magniten, joka on markkinointipuheiden mukaan vahvempi, kevyempi ja tarkemmin työstettävä kuin alumiini tai hiilikuitu. Kaikista näistä saa tietenkin maksaa melkoisesti ekstraa per säästynyt sata grammaa verrattuna edullisempiin runkomateriaalihin. Lisäarvo jää kunkin ostajan harkittavaksi.

Epäkeskopyörissä Dartonin Dual Sync Cam on luultavasti tällä hetkellä markkinoiden kehittynein minimoimaan ”nock travelin” eli jänteen pystysuuntaisen liikkeen laukaisun jälkeen. Tähän liittyy olennaisesti myös jousen perusrakenne, jossa nokinpaikka pystytäään sijoittamaan jänteen pituussuuntaisen keskikohtaan. Gearhead Archeryn tuoreessa P30-mallissa on esitelty uusi Pivot-rakenne, laakerien varassa pyörivä ”rocker pad” eli kaaret runkoon yhdistävä tukikappale, jolla pitäisi olla kaarivaurioita vähentävä vaikutus.

Kevyet istumavaljaat…

Sen sijaan paljon kehitystä tapahtuu tällä hetkellä istumavaljaissa ja niihin liittyvissä varusteissa. ”Saddle hunting” onkin kovassa nosteessa amerikanserkkujen keskuudessa – kuin myös pikkuhiljaa täällä kotimaassa. Valitetttavasti vain näiden tuotteiden CE-sertifiointia ja sitä mukaa jälleenmyyntiä Suomessa saadaan edelleen odotella…

Ensimmäiset kaksi omistamistani istumavaljaista olivat Trophylinen tekemiä. Ne olivat tukevia, elleivät jopa järeitä ja niissä käytettiin narujen sijaan leveitä hihnoja – ja ne painoivat melkoisen paljon. Tämän perinteikkään yrityksen uusin malli on Venatic, joka taas on todella kevyt malli.

Venatic muistuttaa muita nykyaikaisia istumavaljaita siinä, että turvaköysille (lineman’s belt) on omat kiinnityslenkit, molle-nauhakujia on kaksittain ja valjaan korkeutta voi kävelyn ajaksi säätää helposti. Tämän tuotteet uudet ratkaisut liittyvätkin eniten keveiden materiaalien valintaan sekä luistamattomaan osaan valjaan sisäpinnasta, joka auttaa pitämään istumavaljaan paikallaan.

…ja tikkaanpalaset

Liikkuvan tai puuhun passiin nousevan metsästäjän varusteiden kehityskohteena keveys on myös selvästi olennainen tekijä. Latitude Outdoors esitteli messuilla hiilikuidusta valmistetut Carbon SS -tikkaanpalaset, joita yritys väittää paitsi rakenteeltaan erittäin vahvoiksi ja lisäksi lähes puolet vastaavia alumiinisia tuotteita kevyemmiksi. Grammanviilaajille siis erittäin kiinnostava uutuus, vaikkain koettelee tietenkin kukkaroa.

Näissä ”tikuissa” ei myöskään ole taittuvia askelmia tai muitakaan liikkuvia osia, jotka voisivat pitää eläimiä häiritseviä tai karkottavia ääniä kiivettäessä.

Jotain uutta tähtäinrintamalla

Redline Bowhunting on tuonut markkinalle uuden RL Torch 2-Pin -tähtäimen, jossa on kaksi valokuitupinniä (0.19 ja 0.10) sekä luultavasti ensimmäisenä valmistajana tähtäimeen integroitu, pinnejä valaiseva valo neljällä kirkkaussäädön portaalla. Lisäksi pakettiin kuuluu vaihtoehtoisesti käytettäväksi kuitua valaiseva ”tavallinen” tähtäinvalo.

Monissa tähtäimissä on yleistynyt tapa toimittaa myyntipaketissa teippejä, joissa on valmiiksi tulostettuna etäisyysasteikot erilaisille jousille. Tämän tähtäimen mukana niitä tulee yhteensä 80 kappaletta, 40 kpl (metallisia) tähtäimen runkoon kiinnitettäväksi ja 40 kpl (muovisia) säätörullaan liimattavaksi. Rulla on lisäksi nopeasti lukittavissa, joten tähtäimen asetus ei itsekseen pääse muuttumaan. Tässä tähtäimessä on luonnollisesti myös kaikkien kolmen akselin suhteen säätömahdollisuus, stopparit asetettavissa tietyille etäisyyksille, jne. Monipuolinen tähtäin kaikenkaikkiaan.

Pari kiinnostavaa leikkuria

Monet jousimetsästäjät, niin perinteisillä kuin taljajousillakin ampuvat, vannovat Helix Broadheadin valmistamien leikkaavien kärkien nimeen, johtuen siitä, että ne ovat äärimmäisen vahvoja ja niissä on mm. helpon teroitettavuuden mahdollistama ”single bevel” eli terä on viistetty vain toiselta puoleltaan. Tuoreimpaan FJ4-malliinsa Helix on lisännyt ”bleederit” eli pienet lisäterät, jotka lisäävät haavakanavan kokoa. Samantyyppisiä kärkiä tekee myös Vantage Point Archery eli tuttavallisemmin VPA.

Messuilla käynyt Uittokaluston ja Hunters Friendin Dana Worster mainitsi, että Black Flag Archeryn Hemorrhage -leikkuria olisi tulossa myyntiin Suomessa nimenomaisesti majavajahtia silmällä pitäen. Sapelimainen terä ei takuulla luiskahda majavasta vahingossa pois.

Kuva: Dana Worster

Monipuolinen tähtäinvalo

Valokuitutähtäimen valaiseminen on loppuvuodesta lähestulkoon pakollinen askare – ja tähtäinvaloja löytyy jos jonkinlaisia. Edullisimmissa malleissa menee valo vain päälle ja pois, vähän paremmissa on painikkeilla portaittainen tai mekaaninen valon kirkkauden säätö ja joissakin malleissa taas ajastin, jonka avulla voi välttyä paristojen tahattomalta tyhjentymiseltä.

Jos haluaa yhdessä paketissa kaikki nämä ominaisuudet (ja vähän vielä päälle), voi hankkia Viper Archeryn Charge Plus -tähtäinvalon. Siinä on ladattava akku paristovarmennuksella, LEDin värin valinta (punainen, sininen, vihreä), valon kirkkauden säätö sekä ajastinasetukset. Ennakkotietojen perusteella se on siis todellinen tähtäinvalojen Rolls Royce!

Jousenkantoapu

Me kaikki tiedämme kokemuksesta millaista on kantaa jousta maastossa. Usein raskasta, puuduttavaa – ja kantaminen sitoo toisen käden, jolloin maastossa liikkuminenkin hankaloituu. Olen välillä roikottanut jousta jännelenkistä repun olkaviillekkeeseen kiinnitetyssä koukussa, mutta jotenkin se ei tunnu jännettä ja looppia ajatellen kovin hyvältä ratkaisulta.

The Bow Hitch on ratkaisu tähän ongelmaan. Se on jousen runkoon (tai tähtäimen jalassa oleviin ruuvinpaikkoihin) kiinnitettävä, varsin yksinkertaisen näköinen, sopivasti muotoiltu metallilevy, johon saa helposti hihnan kiinni kannattelemaan jousta. Hihna voi olla kiinni repun olkainviillekkeessä tai vaihtoehtoisesti voi käyttää erillistä slingiä, kuten oheisessa kuvassa. Kätevän näköinen värkki, joka menee ehdottomasti kokeiluun!

Työkalu säätöpakkiin

Ja lopuksi, todellisille oman elämänsä säätäjille tuli Hamskealta jälleen markkinalle uusi tuote, Waypoint Arrow Level. Tämän härvelin avulla voidaan mitata helposti nuolen tarkka pysty- ja vaakasuora sijainti suhteessa jousen runkoon joko alkuasetuksia merkatessa tai sitten kirjatessa muistiin säädön lopputuleman.

Teksti: Ari Kontiainen
Kuvat: Valmistajien sivuilta, ellei toisin ole mainittu.