Julkaistu

Fred Asbell on poistunut keskuudestamme

Legendaarinen vaistoammuntatekniikasta ja -metsästyksestä paljon kirjoittanut, luennoinut ja kouluttanut jousimetsästäjä ja Archery Hall of Fameen valittu G. Fred Asbell on poistunut keskuudestamme vain 82 vuoden iässä.

Fred Asbell nautti laajaa arvostusta etenkin perinteisillä jousilla metsästävien keskuudessa. Hän oli taitava jousiampuja, jousivalmistaja ja asiantunteva kirjailija, joka jakoi tietonsa ja kokemuksensa mielellään muiden käyttöön. Hän piti elämänsä aikana erittäin aktiivisesti esillä etenkin perinteistä jousiammuntaa ja -metsästystä.

Hänen kirjojaan ovat mm. 1980-luvun lopulla ilmestynyt Instinctive Shooting sekä 1990-luvun alkupuolella ilmestynyt Instinctive Shooting II, joita molempia opiskeltiin tuolloin ahkerasti myös kotimaisissa jousimetsästyspiireissä. Lisäksi hän kirjoitti yhteensä satoja artikkeleita mm. Bowhunter ja Petersen’s Bowhunting -lehtiin sekä Traditional Bowyer’s Bible -kirjasarjaan. Kirjallisen tuotannon lisäksi hän toimi Yhdysvalloissa aktiivisesti monissa alaan liittyvissä järjestöissä, perusti Bighorn Bow Company -nimisen, perinteisiä jousia valmistavan yrityksen ja toimi lähes kaksikymmentä vuotta Pope and Young Clubin puheenjohtajana.

Archery Hall of Fame -järjestön tavoitteena on kunnioittaa ja säilyttää jousiammunnan historiaa sekä edistää sen tulevaisuutta. Nimitys tuohon joukkoon vuonna 2010 oli kunnianosoitus Fred Asbellin tekemälle työlle jousiammunnan ja perinteisillä välineillä metsästyksen parissa. Hän jos joku on ansainnut paikkansa tuossa joukossa – ja meidän jousella metsästävien muistoissa.

Teksti: Ari Kontiainen
Otsakekuva: bowhunting.com
Kirjakuva: Ari Kontiainen