Julkaistu

European Bowhunting Federation vuosikokous 2024

EBF pääsi vihdoin pitkän koronakauden jälkeen kokoontumaan oikeaan fyysiseen kokoukseen. Kokous pidettiin 9.-10.3.2024 Itävallan jousimetsästysliiton isännöimänä Wienissä. Kiitokset Itävallan jousimetsästäjille hienoista kokousjärjestelyistä.

Toimintakertomus 2023

Kokouksen ensimmäisenä teemana oli EBF:n vuosikertomus 2023. Kertomuksen esitteli federaation presidentti Anders Gejer.

Turkki on liittynyt EBF:n kannattajajäseneksi. Marokkoon saatiin uusi toimiva kontakti ja maassa laillistettiin jousimetsästys EBF:n vahvalla tuella. EBF on muutenkin toiminut laajemmin kuin vain Euroopan alueella. Olemme mm. tukeneet Etelä-Australian jousimetsästäjiä vakavassa tilanteessa, jossa osavaltion alueella on aloitettu toimet jousimetsästyksen kieltämiseksi.

EBF on European Federation for Hunting and Conservation (FACE) kannattajajäsen ja osallistuu FACE:n kokouksiin. FACE on maailman suurin metsästäjiä demokraattisesti edustava elin. Se muodostuu 37 Euroopan maan kansallisista metsästäjäjärjestöistä. FACE:lla on myös 7 ulkojäsentä. EBF osallistui FACE:n yleiskokoukseen syyskuussa Prahassa. FACE:n sivuilta löytyy tällä hetkellä viisi jousimetsästystä käsittelevää artikkelia (FACE EU-sivuilla hakusanalla Bowhunting).

Presidentti Anders Gejer osallistui Pope & Young kokoukseen Nevadan Renossa. Kokouksen yhteydessä pidettiin myös NBEF:n (IBEP) kokous. Gejer on Euroopan IBEB-koordinaattori ja vastaa myös uusien IBEP-kouluttajien kouluttamisesta. Viimeisin Instructor-koulutus järjestettiin Belgiassa maaliskuussa 2023. Koulutukseen osallistui väkeä useista Euroopan maista.

EBF on liittynyt CIC:n jäseneksi. Myös Suomen Jousimetsästäjäin Liitto on CIC:n jäsen.

Toimintavuoden aikana aloitettiin myös EBF:n web-sivujen uudistaminen Belgian toimesta.

Romanian jousimetsästysliitto on saatu uudelleen organisoitua ja pystyttiin nyt järjestämään IBEP-koulutus, johon osallistui 30 jousimetsästäjää.

EBF on toimintavuoden aikana myös toimittanut useita lehdistötiedotteita kansallisten järjestöjen toimittamiin osoitteisiin sekä alan kansainvälisille järjestöille. Teemoina ovat olleet mm. Suomen peuratutkimus, Marokon avautuminen jousimetsästykselle, Unkarin järjestelyt nuorten mahdollisuuksiksi päästä mukaan metsästystoimintaan, Tanskan suurimpien peuraeläinten lisääminen jousella metsästettäviin lajeihin. Tanskan suurimpien peuraeläinten lisääminen jousella metsästettäviin lajeihin, mikä viimein vuosikymmenten odottamisen ja kovan ponnistelun jälkeen toteutui 1. tammikuuta 2024.

Toimintasuunnitelma 2024

Kuluvan vuoden toimintoihin kuuluvat mm. FACE:n yleiskokous sekä muita tarjoutuvia alan kokouksia. EBF:n uusi belgialainen webmaster-ammattilainen jatkaa web-sivujen uudistamista. Tarjolla on myös IBEP instructor -koulutus Saksassa. Tähänkin koulutukseen osallistuu henkilöitä useammasta maasta.

EBF jatkaa myös aktiivista toimintaa FACE-, CIC- ja ATA-järjestöjen kanssa sekä auttaa ja tukee kansallisia jousimetsästysliittoja sekä tarvittaessa Euroopan ulkopuolisia maitakin. Euroopassa on vielä useita maita, joissa jousimetsästystä ei ole vuosikymmenten ponnisteluista huolimatta saatu laillistettua.

Hallituksen jäsenten valinta

Presidentiksi valittiin edelleen Anders Gejer (Ruotsi). Kaksi ensimmäistä varapresidenttiä ovat Juha Kylmä ja Bob Eslampour (Ranska). Sihteerin tehtävissä jatkaa Ernst Blajs (Itävalta). Rahastonhoitajana jatkaa Ari Kontiainen. FACE-edustajiksi valittiin Frank Siedentopf (Belgia) sekä Luc Krols (Belgia). Edellisten lisäksi kuka vaan EBF:n kansallisista edustajista voi osallistua FACE-kokouksiin.

Muita asioita

Jäsenmaksuksi päätettiin edelleen 350 euroa. Yleiskokous 2025 pidettäneen Dortmundissa JAGD & HUND-messujen yhteydessä 28.1.-2.2.2025. Tämä on Euroopan suurin metsästysalan messutilaisuus.

Kansalliset raportit lyhyesti

Turkki: Kaikkea riistaa voi metsästää jousella.

Ruotsi: Jousimetsästys kielletty 1938 ja kielto edelleen voimassa. Animal Welfare vastustaa lajia aggressiivisesti. Ruotsissa odotetaan kovasti Suomen peuratutkimuksen tuloksia ja toivotaan tulosten auttavan lajin laillistamisessa.

Itävalta: Ei laillista. Itävallan jousimetsästäjät tekevät erittäin aktiivista työtä. Heillä on upeaa materiaalia, näyttäviä messuesiintymisiä ja näkyvyyttä on saatu myös TV:n ja lehtien kautta.

Unkari: Kaikki riista laillista jousimetsästäjille. Vaaditaan erillinen jousimetsästystutkinto sekä melko vaativa ampumakoe.

Viro: Pienriista majavaan saakka sallittua. Vaaditaan ampumakoe, lisäksi nuoleen ja jouseen on merkittävä metsästysluvan numero.

Saksa: Ei laillista. Liitossa 550 jäsentä. Kuluvana vuonna liiton 25-vuotisjuhla. Erittäin aktiivista ja näyttävää toimintaa. Liitto mukana suurimmilla alan messuilla komean rekvisiitan kera. Toimivat tiiviissä yhteistyössä yliopiston kanssa.

Belgia: Jousimetsästys on Belgiassa säännelty BeNeLux-tasolla. Belgiassa on kaksi eri jousimetsästysliittoa, Wallooniassa yksi ja Flandersissa toinen. Wallooniassa laki ei kiellä jousimetsästystä, testattu oikeudessa. M_98­_4 toteaa, että Walloonian alueella jousia voidaan käyttää metsästykseen.

Flandersissa yritetään saada BeNeLux-metsästysmääräykset voimaan ja jousimetsästys laillistettua.

Slovakia: Sallittu aidatuilla alueilla. Maassa suuria metsästykseen tarkoitettuja aidattuja alueita, joissa myös suomalaisia jousimetsästäjiä on vieraillut. Maassa ei ole suurempaa vastustusta lajia kohtaan ja uskotaan, että kun metsästyslaki avataan uudistuksia varten, saadaan jousimetsästys sallituksi myös aitaamattomilla alueilla.

Norja: Kielletty. Lain mukaan metsästyksessä on käytettävä ruudilla toimivaa metsästysasetta. Maassa myös erittäin aggressiivista eläinsuojelutahojen vastustusta. Näillä järjestöillä on myös erittäin paljon rahaa käytettävissä.

Ranska: Kaikki riista sallittua. Vaaditaan erillinen jousimetsästyskoulutus. Maassa on peräti 95 paikallisseuraa ja yli 300 kouluttajaa. Järjestävät paljon yhteisjahteja sekä jahteja, joissa mukana myös ruutiasemetsästäjiä.

Italia: Eri alueilla erilaisia määräyksiä. Joillain alueista voi jousella metsästää toisilla ei. Alueelliset lait säätelevät sorkkaeläinten metsästystä.

Iso-Britannia: Jousimetsästys ei ole laillista. British Bowhunters Association ponnistelee kovasti saadakseen jousimetsästyksen sallituksi maassa, jossa erittäin pitkät perinteet jousien käytöstä.

Uutena uhkana Britti-kollegoilla on hallituksen tavoite kieltää metsästyskärkien ostaminen sekä hallussapito. Myös varsijousia koskee vastaava uhka – controls on the use of crossbows on public safetygrounds (accessible)-GOV.UK.

Islanti: Ei laillista. Myös Islannissa on metsästyskärkien ostaminen ja hallussapito kiellettyä.

Kaikista, lähes 30 jäsenmaasta, ei ollut kansallista raporttia. Maista voi lukea osoitteessa www.europeanbowhunting.org

Linkit

teksti ja kuva: Juha Kylmä, kansainväliset asiat, SJML