Jousella metsästettäessä ollaan monesti todella lähellä riistaeläintä. Silloin kaikki ylimääräiset, etenkin terävät äänet ovat yksinkertaisesti pahasta. Mitä kohteita voi vaimentaa ja millä tavoilla?
Millä vaimennetaan?
Vaimennusmateriaaleja on monenlaisia ja niiden valinta riippuu vaimennettavasta kohteesta. Kaupalliset tuotteet valmistetaan usein erilaisista kumiseoksista. Tee-se-itse-henkilö taas voi operoida helpoimmin kangas- tai huopateipeillä, joita saa useista kotimaisista ja ulkomaisista liikkeistä.
Jousen runko ja lavat
Useimmissa taljajousissa on valmiiksi asennettuna erilaisia vaimennuskumista valmistettuja vaimenninpalasia, jotka poistavat laukaistessa syntyvästä värähtelystä aiheutuvia ääniä. Vaimentimia saattaa olla kiinni jousen rungossa, lavoissa, vakaimessa, kaapelinohjaimessa, jänteenpysäyttimessä sekä jänteellä ja kaapeleissa. Jos jousesi olemassaolevista vaimentimista huolimatta tuntuu pitävän laukaistessa isosti ääntä, niin voit etsiä toisen merkkisistä tuotteista apua.
Perinteisiä jousia voi hiljentää vaihtamalla mahdollisen muovisen nuolihyllyn tilalle luonnonkarva- tai huopaversioon. Jänteelle kiinnittää esimerkiksi kuminauhoista, villalangoista tai luonnonkarvoituksesta tehdyn vaimentimen. Take-down-jousiin voi tarvittaessa laittaa ohuen huopapalasen lavan ja rungon väliin. Ja löytyy kaupoista näemmä myös lähelle lapojen päätä liimattavia huopakangasteipin palasia tai nykyaikaisia “kumitattejakin”.
Varmuudeksi on hyvä myös tarkistaa aika ajoin jousessa olevien ruuvien kireys. Sellaisten löystymisestä aiheutuvaan kilinään ei mikään vaimenninmateriaali auta.
Nuolihylly ja ikkunaleikkaus
Nuolihylly saattaa tuottaa ääntä monella tapaa. Altaputoava tai -riuhtaistava hylly saattaa pitää meteliä joko viritettäessä tai laukaistaessa. Pehmustetta voi pyrkiä sijoittamaan esimerkiksi hyllyssä liikkuvan haarukan alle.
Nuolen virittämisestä saattaa syntyä ääntä, kun nuoli liukuu hyllyn tai sen haarukoiden päällä. Joihinkin hyllyihin saa mittaan tehtyjä liimattavia kankaan- tai huovanpalasia, jotka vähentävät tällaisia ääniä.
Vaan aina ei nuoli jännittävässä tilanteessa tai vaikkapa maastossa hiipiessä tahdo pysyä hyllyllä, vaan kolisee jousen ikkunaleikkausta vasten. Huopakangasteippi on tässäkin tapauksessa hyvä ystävä. Selvitä mitä ovat jousen rungossa paikat, joihin nokitettu nuoli voisi kolista ja pehmusta ne.
Laukaisulaite
Ranteessa tai kaulalla killuvan laukaisulaitteen metalliset osat kolahtelevat helposti jousta, lanneviiniä, nuolia, tikkaan askelmia tai standin metallisia osia vasten. Terävimmän äänen saa pois liimaamalla huopakangasteippiä sellaisiin laukaisulaitteen osiin, jotka eivät haittaa värkin toimintaa millään tavalla.
Laukaisulaitteen sisältä mahdollisesti kuuluvia ääniä saattaakin olla vaikeampi vaimentaa.
Nuoliviini
Useissa nuoliviinissä on leikkaavia teriä piilossa pitämässä muovinen suojakotelo tai -kuppi. Kun nuolta irrottaa viinestä, niin leikkurin kehveli saattaa kolista ikävästi kovaan koteloon. Huopakangasteippi auttaa helposti tähänkin vaivaan.
Monet ovat myös kertoneet, että jouseen kiinnitettävä nuoliviini itsessään on melkoinen melun aiheuttaja. Siihen auttaa se, että ottaa viinen pois jousesta passituksen ajaksi tai siirtyy maastossa liikuttaessa lanneviinen käyttöön.
Sulkurenkaat ja soljet
Passiin kiivettäessä päällä olevissa turvavaljaissa tai istumavaljaissa käytetään usein metallisia sulkurenkaita ja solkia, joiden hiljentäminen teipillä on melko helppo ja nopea operaatio. Sama neuvo koskee tietenkin varmistus-, nousu- ja laskeutumislaitteita, joista useimmat on tehty metallista. Huopakangasteippiä strategisiin kohtiin ja ongelma on ainakin pienempi.
Rapulukko, standi, …
Tikkaanpalasilla kiipeävä voi vaimentaa rapulukon (cam cleat) pitämää meteliä solmimalla rapulukon pyörien väliin ohuen paracord-narun, joka estää pyöriä kolahtamasta stoppariinsa tai toisiaan vasten. On kuitenkin huomioitava, että tällaisen vaimennusnarun tulee ehdottomasti olla riittävän ohut, jotta se ei estä rapulukon toimintaa.
Standin eli puupassin osia voi myös hiljentää. Netistä löytyy juttuja ja kuvia, joissa metsästäjät ovat vaimentaneet standin alustan (platform) punomalla niihin paracord-narua, teräksisen kiinnitysssoljen kiinnittämällä siihen fillarin sisäkumin palasen, jne. Paras konsultti näihin askareisiin onkin oma korva – jos jokin osa varusteista pitää meteliä, tartu toimeen ja hiljennä se, tavalla tai toisella.
Ylläolevilla esimerkeillä on haluttu avata erilaisia tapoja, joilla jousen ja välineet saa vaimennettua – ja se vaiva kannattaa. Kireitä jänteitä ja hiljaisia hetkiä metsällä!
Teksti: Ari Kontiainen
Kuvat: Ari Kontiainen, canva.com (otsakekuva) sekä valmistajien tai kauppojen verkkosivut
Linkkejä