Puupassiin eli standille kiipeäminen ja sieltä laskeutuminen ovat jousella metsästettäessä vaarallisimpia tilanteita. Putoamista omaa pituuttaan korkeammalta pidetään yleisesti vaarallisena ja passilavan korkeus on tyypillisesti kolmesta kuuteen metriä, joten yksinkertaistettuna: ei missään tapauksessa kannata pudota!
Mikä sitten voi aiheuttaa putoamisen? Tässä muutama yleisin syy:
- Liukastuminen astuessa tikkailta lavalle tai päinvastoin
- Horjahdus lavalla seistessä
- Kylmässä kangistuneena tai pimeässä toimiminen
- Passilavan pettäminen
- Tuen ottaminen liian hentoisesta oksasta
Ilman turvavälineitä passilavalle kiivetessämme tai siellä ollessamme vakuuttelemme itsellemme, ettemme voi pudota. Tai jos horjahdamme, niin ehdimme ottaa jostakin kiinni. Todellisuudessa ainoa asia mitä ehdimme on ajatella, että kohta sattuu. Ja vain tuurilla ei käy todella huonosti.
Lineman’s belt eli turvaköysi
Tätä puun ympäri kulkevaa köyttä kutsutaan arboristipiireissä myös asemointiköydeksi tai stropiksi. Sitä tulee käyttää aina kun kiinnitetään tikapuita tai askelmia puun kylkeen tai kun kiinnitetään passilavaa paikalleen. Kun voidaan nojata köyteen ja käyttää molempia käsiä, kiipeäminen tai muu toimiminen on koko ajan turvallista ja putoaminen on mahdotonta.
Tarkoitukseen kelpaa hyvin 8-11 mm laskeutumisköysi ja kolme metriä on sopiva mitta. Köyden päähän kiinnitän kiipeilyyn tarkoitettavan sulkurenkaan ja toiseen päähän teen ison solmun stoppariksi. Keskelle köyttä kiinnitän Prusik-solmulla sulkurenkaan, joka mahdollistaa köyden pituuden muuttamisen yhdellä kädellä hyvinkin nopeasti.
Prusik-solmua varten riittää 50-60 cm pätkä 6 mm kiipeilyköyttä. Huomaa, että tämän köyden tulee olla ohuempaa kuin itse nousuköysi, jolloin se puree paremmin köyteen kiinni.
Pidän lisäksi varalla toista samanlaista köyttä, jos pitää ohittaa oksa, jota ei katkaista. Varaköysi viedään silloin oksan yli ja vasta sitten toinen köysi voidaan irrottaa. Koskaan ei siis olla ilman köyden antamaa turvaa.
Nousuköysi
Tämä on kiinteän passipaikan tärkein turvavaruste. Paksuudeltaan 10-12 mm laskeutumisköysi käy tähän mainiosti. Kun passilava on saatu kiinnitettyä paikalleen, sidotaan tämä maahan asti ulottuva nousuköysi kiinni puuhun, vähän päätä korkeammalle.
Köyden alapää kannattaa kiinnittää pingoitettuna alas tikkaisiin tai puun runkoon, jolloin solmun tai laitteen kuljettaminen köydessä nousun tai laskeutumisen aikana on helpompaa.
Noustessa ja laskeuduttaessa kiinnitetään turvavaljaan niskassa oleva liina köyteen joko Prusik-solmulla tai kiipeilyyn tarkoitetulla putoamissuojaimella. Esimerkiksi Petzl Tibloc käy tähän tarkoitukseen hienosti. Tällöin putoaminen alas asti on mahdotonta ja kulkeminen tikapuilla onnistuu sekä ylös että alas.
Turvallisia nousuja ja laskuja – ja hyviä passituksia!
Teksti ja kuvat: Marko Peltoniemi