SJML verkkosivut, mennyttä ja tulevaa | SJML verkkosivuista | SJML keskustelufoorumi

Avatar

Please consider registering
Guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed sp_TopicIcon
SJML verkkosivut, mennyttä ja tulevaa
sp_BlogLink Read the original blog post
No permission to create posts
3.8.2021
08:58
Avatar
Ari
Ylläpitäjä
Forum Posts: 1031
Member Since:
14.2.2006
sp_UserOfflineSmall Offline


Kaikki viestintä elää ajassa – ja kun aika muuttuu, seuraa viestintäkin mukana. 1990-luvulle asti Suomen Jousimetsästäjäin liitto toimi täysin jäsenseurojensa kautta, tiedottaen ja ohjeistaen seuroja ja niiden jäseniä lähettämällä postitse kirjeitä sekä täydentämällä uusille seuroille koostettua seurakansiota uudella tulostetulla materiaalilla. Mutta sitten tuli internet…Mosaic ja HTML 1.0


Hieman opiskelujeni päättymisen jälkeen, vähän ennen 1990-luvun puoltaväliä, vierailin Otaniemessä tapaamassa veljiäni, joista toinen esitteli tietokoneluokassa täysin uutta juttua, Mosaic-selainta. Harmaalla ruudulla näkyi tekstikappaleita, ‘ranskalaisilla viivoilla’ koostettuja luetteloita sekä joidekin kappaleiden välissä vaakasuora viiva. Saattoipa sivulla olla jokin kuvakin.


Kuvaruudulla joidenkin sanojen väri oli sininen ja niistä pääsi hiirellä klikkaamalla… toisille samannäköisille sivuille. Ensimmäinen versio HTML- eli HyperText Markup Language -kielestä, jolla nettisivuja kuvattiin, ei ollut kovin ilmaisuvoimainen, mutta kehittyessään maailmaa mullistava. Ajatuksen siemen oli kylvetty Ted Nelsonin Xanadu-projektin ideoissa ja nyt se viimein nousi oraalle!


Liiton ensimmäiset nettisivut


Liityin Tampereelle muutettuani ensin Pirkanmaan Jousimetsästäjiin ja siirryin sen jälkeen aktiivisesti SJML:n toiminnan pariin. Aavistaen, että tässä internetissä ja selaimissa on ideaa, lähdin Mosaic-kokemuksen jälkihuuruissa miettimään ja viimein koostamaan liiton jakamaa informaatiota liiton ensimmäisiksi nettisivuiksi. Ne julkaistiin vuoden 1996 alkupuolella. Liitolla ei moneen vuoteen ollut omaa domainnimeä, joten sivustomme löytyivät erään paikallisen palveluntarjoajan palvelimilta osoitteesta sci.fi/~sjml.


Mitenkään kauniiksi sivustoa ei nykystandardeilla voi sanoa, sen voi todeta viereisestä kuvasta tai selaamalla verkkosivujen arkistosta.


Sen aikainen eli noin 25 vuotta sitten tehty ‘insinööridesign’ yritti parhaansa mukaan seurata tuon ajan gurujen antamia ohjeita. Esitystapa oli valtaosin tekstipohjainen ja tekstin luettavuutta selvästi heikentävän taustakuvan käyttäminen oli luultavasti jokin uusi ominaisuus. Tärkeitä ominaisuuksia tuolloin olivat kävijälaskurit, vieraskirjat sekä sivuston muutoshistoriasta kertominen. Monet asiat ovat toki myös pysyneet ennallaan – edelleen sivustollamme listaillaan liiton yhteyshenkilöt, jäsenseurat kontakteineen, ylläpidetään listaa suositelluista linkeistä sekä kerrotaan välineistä ja tulevista tapahtumista.


Toinen käsityönäyte


Kehitys kulki maailmalla nopeasti eteenpäin ja nettisivujemme ensimmäinen inkarnaatio alkoi näyttämään varsin nopeasti hirveältä omiinkin silmiin – mutta jostakin pitää tietenkin aina työ aloittaa.


Toukokuussa 1999 käyttöön otetusta sivustomme toisesta versiosta tunnen vieläkin jopa hienoista ylpeyttä. Ulkoasu oli tietenkin edelleen aivan insinöörin kynästä, mutta jo paljon selkeämpi. Vai mitä olet arkiston versiosta mieltä?


Eteenpäin oli menty ominaisuuksienkin saralla. Saalisilmoituksen saattoi jättää sähköisesti, samoin liittymislomakkeen ja palautetta. Vapaasti jaettavat, yleishyödylliset pdf-tiedostot löytyivät omalta sivultaan, kuten tänäkin päivänä.


Sivuille oli lisäksi ilmestynyt sangen ahkerassa käytössä ollut keskusteluryhmä ja maininnat toimintaa tukevista yhteistyökumppaneista. Muistona tuosta ajasta löytyy hauska viittaus siihen, että jotkut selaimet eivät (vielä vai enää?) tukeneet frameja. Onneksi sivuilla sijaitsevat erilliset kehykset ovat joka tapauksessa jo historiaa.


Kolmas askel, WordPress


Kävi tietenkin ajan mittaan selväksi, ettei amatöörikoodarin aika eikä etenkään rajallinen oppistahti pystynyt kilpailemaan vapaasti jaettavien, helposti laajennettavien ja avoimia rajapintoja tarjoavien, hurjaa vauhtia kollektiivisesti kehittyvien sisällönhallintasovellusten kanssa. Eikä sellaiseen taida pystyä kukaan yksittäinen henkilö edelleenkään.


Vaihtoehtoja mistä valita oli jo 2000-luvun ensimmäisellä kymmenellä viljalti. Osa niistä nojasi staattisten nettisivujen luontiin, osa taas loi selaimella näkyvän sisällön tietokannassa olevista tiedoista reaaliaikaisesti. Lukuisia vaihtoehtoja vertailtuani ja tutuilta neuvoja kyseltyäni päädyin tammikuussa 2006 ottamaan liiton käyttöön WordPress-alustan. Valinta oli onnekas sikäli, että WP:n markkinaosuus on tässä kategoriassa maailmanlaajuisesti jo lähes 65%.


Niinä aikoina sivustomme näytti oikealla olevan kuvan kaltaiselta. Sivustoa voi selata myös verkkosivuarkistosta.


Sisällöntuotanto ja -ylläpito muuttuivat meille heittämällä helpommiksi. Liiton sivuille alkoikin ilmestyä säännöllisesti uutisia ja tiedotteita, meiltä ja muualta. Samoin WordPressin lisäosavalikoimasta löytyi hyödyllisiä lisäosia, joiden avulla ennen itse väkerrettyjä toimintoja ei enää tarvinnut ylläpitää. Saatoin keskittyä koodaamisen sijaan sopivimpien lisukkeiden valintaan. Keskustelufoorumikin oli vaihdoksen tiimoilla hetkellisesti pois käytöstä ohjelmiston vaihdoksen vuoksi, mutta palasi linjoille yhdistämään käyttäjiä ja heidän rupattelutarpeitaan.


Tasonnostoa neljännellä!


Sivustolla käytetty WordPressin vakioteema alkoi muutaman vuoden jälkeen tuntua tylsältä ja päätimme vuoden 2009 lopussa liitossa satsata asiaan. Saimme ammattilaisen luoman graafisen ohjeiston, johon oli valittu mm. meille sopiva kirjasintyyppi, metsästyksellisyyteen osuva värimaailma sekä hieman tuunattu Jäkkäräukko-logo.


Tuoretta ohjeistoa sovellettiin nettisivujen lisäksi myös liiton painetuissa tuotteissa. Vuoden 2010 alkupuolen uudistuksessa verkkosivumme siirtyi kolmipalstaiseen layoutiin ja artikkelisisältöjen hieman erilaiseen esitystapaan. Tietokoneittemme ruuduilla näkyi tuolloin tämännäköisen sivusto:


Noina aikoina otettiin liiton tuotteille käyttöön myös ihan oikea verkkokauppa sekä erilaisten nettilomakkeiden luontiin tarkoitettu WordPress-lisäosa. Jälkimmäisellä hoidettiin siitä lähtien aikaisempaa pienemmällä vaivalla mm. liiton kursseille ilmoittautumiset sekä osallistumismaksujen henkilökohtaisten viitenumeroiden luonnit. Varsinaisen verkkomaksamisen hyödyntäminen todettiin tuossa vaiheessa provisioiltaan liian kalliiksi liiton kaupan ja kurssien volyymeillä.


Viides askel paransi yhteensopivuutta


Siinä missä avoimen lähdekoodin ja siihen perustuvien sisällönhallintatyökalujen monipuolinen saatavuus on WordPressinkin ehdoton vahvuus, on kolikon kääntöpuolella käytössä olevan ohjelmistokokonaisuuden ylläpito. Etenkin maksuttomat teemat ja lisäosat, mutta joskus samalla tapaa kaupalliset sellaiset, tahtovat jossakin vaiheessa jäädä ilman asianmukaista ylläpitoa ja rapautuvat epäyhteensopiviksi alustan ja muiden lisäosien kehittyessä.


Muun muassa näistä syistä syksyn 2017 jälkeen on sivustolle vaihdettu mm. nettisivujen ulkoasua määrittävä teema sekä verkkokauppa-, keskustelufoorumi- ja ladattavien materiaalien jakoon tarkoitetut lisäosat. Tuotiinpa sivupoluille erehtynyt keskustelufoorumikin takaisin sivustomme kehikkoon. Parhaimmillaan tällainen työ on kävijöille täysin näkymätöntä, mutta varmistaa sivuston jouhevan toiminnan.


Nykyiset verkkosivumme näyttivät muutosten jälkeen varmasti tutun oloisilta.


Mitä tulevaisuudessa?


Ihmisten tiedonhaku on siirtynyt tietokoneilta erilaisille ja erikokoisille mobiililaitteille, puhelimille ja tableteille. Verkkosivujen tulee toimia jouhevasti kaikissa näissä, responsiivisesti, sanoisi ammattilainen. Tietoa etsitään myös enemmän ’googlailemalla’, jolloin tietosisältöjen löydettävyyden varmistaminen asettuu avainasemaan. Nämä vaatimukset kohdistuvat tietenkin Suomen Jousimetsästäjäin liittoon ja luomaamme sisältöön.


Viime vuosina sosiaalisen median alustat ovat imeneet ihmisten huomion ja keskusteluihin, ajatustenvaihtoon, tiedonjakoon ja peitsen taittamiseen kuluvan ajan. Nuotiopaikoilla ja verkkosivustojen omilla foorumeilla on ollut hiljaisempaa. Ilmassa on kuitenkin muutoksen tuulia. Facebook ei enää kiinnosta nuorempaa väkeä ja etenkin harrastustoimintoihin liittyvät pienemmät foorumit näyttävät heräävän uudelleen henkiin. Koronapandemian jälkeen alkavat yhteiset tapahtumatkin todennäköisesti kiinnostaa. Ihminen on luonteeltaan laumaeläin ja kaipaa yhteyttä lajitovereihin.


Liiton keväinen päätös painottaa tiedottamista selkeästi sähköisen tuottamiseen voi parhaimmillaan tarkoittaa sitä, että niin jo jousella metsästämistä harrastavat kuin sitä aloittavatkin henkilöt löytävät tiensä useammin liiton verkkosivuille, jossa jäseninä ja harrastajina jaamme luotettavaa ja ajantasaista tietoa, ja neuvomme asiallisesti kaikkia, riippumatta kokemuksesta tai harrastuksen tyylilajista. SJML aikoo pysyä mukana muutosten tuulissa myös viestinnässään.


Teksti: Ari Kontiainen
Kuvat: Wikipedia, web.archive.org

Forum Timezone: Europe/Helsinki

Most Users Ever Online: 254

Currently Online:
14 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

heka: 1024

Arzaan: 933

Kiul: 854

Arto_Y: 741

Pikkuhannu: 621

timo levä: 580

Piedro: 573

Mika_R: 528

Antti Saarenmaa: 459

jonex: 379

Member Stats:

Guest Posters: 0

Members: 3243

Moderators: 0

Admins: 2

Forum Stats:

Groups: 6

Forums: 37

Topics: 4482

Posts: 27022

Newest Members:

Deerhunter63, Arlan, MPfinland, loicsans, Ventoviisas, Jarmas, SaaristonHurja, Talvari67, AlinaLagoda, MikaM

Administrators: ylläpitäjä: 236, Ari: 1031