Julkaistu

Jousiammuntataustan valmistaminen

Jokainen jousella metsästävä tarvitsee säännöllistä harjoitteluaan varten hyvän taustapakan. Millainen tausta syntyi yhden illan askarteluna?

Metsästysseuramme ampumaradan oheen haluttiin jousiammuntatausta, jotta seuran vielä jousella metsästämättömän jäsenet voivat kokeilla jousella ampumista ja jousella metsästävät harjoitella siihen. Toki taustapakkaa voidaan hyödyntää myös seuran järjestämissä ampumakokeissa. Tällaiseen käyttötarkotukseen taustan pitää mieluiten olla huoltovapaa ja kestävä – mutta sen ei välttämättä tarvitse olla helposti siirreltävä. Taustan painavuudesta saattaa olla tässä tapauksessa jopa hyötyä.

Opin ääreltä eli netistä ja YouTubesta löytyi avainsanoilla ”DIY archery target” useitakin tee-se-itse videoita, joista keräsimme seurakaverin kanssa inspiraatiota. Taustamme mitat määrittyivät paikallisilta farmareilta kevättöistä vapautuneiden suurtaloussäkkien kokojen perusteella.

Tarvikelista per tausta

  • 8 kpl 80 cm kakkosnelosta
  • 8 kpl 85 cm lautaa
  • 4 kpl 60 x 86 cm 12 mm vaneria
  • 8 kpl kulmalevyjä
  • erikokoisia ruuveja ja niittejä
  • riittävä määrä lannoitesuursäkkejä

Aloitimme ruuvamalla kakkosneloset kahdeksi neliömäiseksi kehäksi ja liitimme ne toisiinsa vanerilevyillä. Ensimmäisessä kuvassa on kaksi neljästä levystä ruuvattuna paikalleen. Lautatavarasta ja kulmalevyistä valmistimme kaksi toisen kuvan mukaista kantta asennettavaksi molemmille puolille kehikkoa.

Purimme yhden lannoitesäkin saumoistaan ja pingotimme sekä nidoimme kansien sisäpuolille kaksinkertaiset kangaspinnat. Ruuvasimme toisen kannen paikalleen ja sulloimme taustapakan täyteen suursäkkejä. Luvalla sanoen niitä meni sinne yllättävän suuri määrä, kun käytti riittävästi (paino)voimaa.

Lopuksi ruuvasimme toisenkin kannen paikalleen, käsittelimme pakan puunsuojalla, suhautimme purkista kangaspinnoille muutaman täplän tähtäyspisteiksi ja suoritimme muutamat koelaukaukset. Ei jäänyt epäselväksi pysähtyykö nuoli tähän pakkaan. Tarkoitus on vielä lisätä sääsuojaksi pala peltikatetta.

Tällaisen taustapakan valmistaminen oli suhteellisen helppoa, materiaalit edullisia ja taustasta tuli erittäin toimivan oloinen. Arvelen sen palvelevan seuran käytössä useita vuosia.

Teksti ja kuvat: Ari Kontiainen